Puolustuskyky – kustannustehokkuus, kustannustehokkuus, kustannustehokkuus!

(mukaillen puhettani puolustusvoimien alasajoa koskevan välikysymyksen käsittelyssä 28.2.2012)

 

Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Tässä lauseessa on vinha perä, jota toivoisin hallituksenkin pohtivan.

 

On surullista todistaa hallituksen jääräpäistä Suomen puolustuskyvyn alasajoa. Miksi hallitus ei ymmärrä, että uskottava puolustus on paras takeemme alueemme koskemattomuuden ja kansalaistemme suojaamiseksi. Silti hallitus kokee, että meillä on varaa syytää miljardeja Kreikan pohjattomaan kaivoon.

 

Turvallisuuspolitiikkaa ohjataan kuin valtamerilaivaa. Kurssi on määritettävä hyvissä ajoin etukäteen. Karikon näkyessä on jo aivan liian myöhästä kääntää alusta. Suurvaltapolitiikan vedet ovat synkkiä ja petollisia. Ilman hyvää reittivalintaa ja varautumista käy laivalle huonosti. Kuinka moni hallitusedustajista ymmärtää nykyisten puolustusratkaisujen olevan mahdollisesti kohtalokkaita tulevaisuudessa?

  

Suomella ei tule koskaan olemaan riittäviä resursseja puolustukselleen. Sen takaavat karu pohjoinen sijaintimme, alhainen väkilukumme ja varsin haastava geopoliittinen sijaintimme. Meidän tuleekin käyttää niukat varamme kustannustehokkaasti. Suomi ei voi varustaa itselleen teknoarmeijaa, mutta ei myöskään istuttaa koko väestöään poteroihin rajan pintaan. Meidän tulee osata räätälöidä puolustuksemme erityisolosuhteisiimme sopivaksi.

 

Minua ihmetyttää nykyvimma tuhota käyttökelpoista puolustusmateriaalia tässä taloudellisessa tilanteessa. Minua ihmetyttää reservin taitojen alasajo ja alueellisen puolustusjärjestelmän heikentäminen. Minua ihmetyttävät myös Puolustusvoimien budjettiylitykset ja kyseenalaiset hankinnat.  Onkin kysyttävä, keskitymmekö nyt maanpuolustuksessa siihen olennaiseen ja kustannustehokkaaseen?

 

Miten esimerkiksi puolustusvoimat voi ylittää tietotekniikkaan liittyviä palveluita yli 500 prosentilla eli 60 miljoonalla eurolla? Se on yhtä paljon rahaa kuin varuskunnista lasketaan tehtävän säästöjä.

 

Vuonna 2009 Puolustusvoimat ulkoisti palvelinlaitteistonsa ja niihin liittyvät tallennus- ja varmennusjärjestelmät Atea-Finlandille. Puitesopimuksen arvo oli noin 14 miljoonaa euroa vuodesta 2009 vuoteen 2014. Sopimuksen mukaan pienet ylitykset olivat odotettavissa ja hyväksyttävissä.

 

Viime vuoden lopussa Atea ilmoitti, että sopimusta oli käytetty jo yli 42 miljoonan euron edestä. Alun perin vuoteen 2014 asti ulotettu määräraha on siis ylitetty jo 300 prosentilla! Jos sopimusta jatketaan määräajan 2014 loppuun, ovat lisähankintatarpeet Puolustusvoimien arvioiden mukaan vielä 30 miljoonaa euroa lisää. Kaiken kaikkiaan puutteellisen budjetoinnin ja asiantuntijuuden takia määräraha ylitettäisiin 500 prosentilla eli 60 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa noin 12 miljoonan euron vuotuista lisälaskua. Se onkin sopivasti lakkautettavien kertausharjoitusten vuosikustannus.

  

Tämäkin esimerkki osoittaa, että Puolustusvoimien säästölista on hyvin kyseenalainen. Vaikka en uskokaan yli 800 miljoonan jättisäästöjen tarpeellisuuteen, osoittaa Atean esimerkki, että Puolustusvoimien toiminnasta voisi hioa kustannustehokkaampaa.

  

Syyttävä sormi ei kohdistu niinkään Puolustusvoimiin kuin sille annettuun poliittiseen ohjaukseen. Hyvä sotilas tekee näet kuten häntä käsketään.

 

Nyt tulisikin asettaa riippumaton työryhmä selvittämään, miten puolustusvoimauudistuksen yhteydessä olisi mahdollista toimintatapoja uudistamalla, asiantuntijuutta vahvistamalla ja eritoten materiaalikorvaavuuksia arvioimalla päästä kustannussäästöihin.  

TomPackalen
Perussuomalaiset Helsinki

Tom Packalen on helsinkiläinen Perusuomalaisten kansanedustaja. Ammatiltaan hän on komisario Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa ja Utopia Analytics yhtiön toinen perustajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu