TomPackalen

Suomen kansalaisuuden saamisen arvo palautettava

- Tekstarin sijaan tarvitaan juhla ja vala sitoutumisesta maan tapoihin

 

Kun maahanmuuttaja saa Suomen kansalaisuuden, kyseessä on koruton ja iloton tapahtuma. Asiasta tulee tieto meilillä, tekstarilla ja mahdollisesti paperikirjeenä. Olet saanut kansalaisuuden. Jee.

 

Aina ei ole ollut näin. Sata vuotta sitten Suomen kansalaisuuden saavat antoivat vakuutuksen ja valan. Samantyyppisiä käytäntöjä on yhä monissa maissa. Uutta kansalaisuutta juhlistetaan seremonioissa, joihin usein liittyy juhlallinen vakuutus tai vala uudelle kotimaalle.

 

Esitän Suomen kansalaisuuden saamisen arvon palauttamista. Olen tehnyt asiasta eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa esitetään lain muuttamista.

 

Kansalaisuuden saaminen on tärkeä siirtymäriitti uuteen todellisuuteen, uuden kotimaan oikeuksiin, vastuisiin ja velvoitteisiin. Yhteiskuntatieteilijät ovat tutkineet siirtymäriittien merkitystä. Niillä on valtava voima ja merkitys eri elämäntapahtumissa ympäri maailmaa hyvin erilaisissa kulttuureissa. Globalisoituvassa ja kasvottomassa maailmassa on erityisen tärkeää, että ihmisille mahdollistetaan vahva itsetunto, itsetuntemus ja juurtuminen sekä yhteenkuuluvuuden tunne omaan kotimaahansa.

 

Suomi voi yhteiskuntana parantaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tehdä kansalaisuuden saamisesta juhlallisen seremonian, jossa kansalaisuuden saava velvoitetaan lailla antamaan juhlallinen vakuutus kunnioittaa Suomen lakeja ja olemaan lojaali suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Paljon on toki kiinni uuden tulijan omasta motivaatiosta noudattaa Suomen lakeja ja suomalaiseen kulttuuriin kuuluvia tapoja.

 

On aivan eri asia osallistua arvokkaaseen tilaisuuteen, jossa on muitakin kansalaisuuden saavia mukana, kuin saada kansalaisuudesta ilmoitus tekstiviestillä puhelimeen. Seremonia ja juhlallinen vakuutus lisäävät myös uuden kansalaisen tuntemaa kunnioitusta uutta kotimaata kohtaan ja suomalaisen yhteiskunnan arvokkuutta sen uuden kansalaisen silmissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset