TomPackalen

Kokoomuksen Mykkäsen pupuilu kaksoiskansalaisten kanssa on uhka Suomelle

Puolustusministeriö ja sisäministeriö ovat ansiokkaasti ajaneet kaksoiskansalaisille estettä päästä kansallisen turvallisuuden kannalta oleellisen tärkeisiin virkoihin Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa. 

Nyt olemme kuitenkin saaneet tietää, että jostain käsittämättömästä syystä Kokoomuksen uusi sisäministeri Kai Mykkänen on vesittämässä nämä kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeät päätökset Rajavartiolaitoksen osalta.

Ongelmia eivät ole Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaiset. Uhka ovat kaksoiskansalaiset, jotka toisen kansalaisuutensa perusteella syyllistyvät rikokseen, jos eivät avusta omaa valtiotaan kaikissa olosuhteissa ja asioissa. 

Tällaisessa asemassa ovat esimerkiksi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset. On moraalisesti arveluttavaa asettaa heitä Rajan tai puolustusvoimien virkoihin. He joutuvat kriisitilanteessa valitsemaan, tekevätkö rikoksen Suomea vai toista kotivaltiotaan vastaan. 

Kiinnostaisi nähdä Mykkäsen oikeudellinen arvio asiasta. Miten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin suhtautuisi siihen, että suomenvenäläinen rajavartija tuomittaisiin lainkuuliaisuutensa takia Suomessa maanpetoksesta?

Koska Mykkäsellä on selvästi mennyt pipo silmille, katse kohdistuu hyvin työtänsä asiassa tehneeseen puolustusministeri Jussi Niinistöön ja triioon. Saavatko asian ajettua läpi, vai voiko yksittäinen ministeri sooloilla Suomen turvallisuudella miten haluaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Joo, kyllä kaksoiskansalaisille varmaan riittää muitakin tehtäviä kuin avaintehtävät Puolustusvoimissa.

Reilu vuosikymmen sitten intissä kuultua (luotettavan lähteen kertomana): venäläistaustainien nuori mies sanoi, että hän puolustaa Suomea kaikkia muita hyökkääjiä vastaan, paitsi Venäjää. Kysehän saattoi olla vain provokatiivisesta suunsoitosta, eikä perusasevelvollinen ole avainhenkilö, mutta onhan tuollainen mahdollisuus otettava oikeastikin huomioon.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siviilipalveluunhan voi ilmoittautua sodan syttymisen jälkeenkin,joten kellään ei ole velvollisuutta aseelliseen toimintaan Venäjää vastaan - jos vakaumuksentutkimuslautakunta hylkää siirtymisen siviilipalveluun.

Miksi ei voitaisi säätää sellaista lakia,joka koskisi muita, kuin EU-kansalaisia? Esim. Luxemburgin armeijaanhan voi ilmoittautua kuka tahansa EU:n alueelta, ja kunnialla palvellut saa loppuiäkseen valtion viran, kuten Suomen Kaartin aikoinakin.

Venäjän armeijaan muuten pääsee Suomen kansalainenkn halutessaan sopimussotilaaksi.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Saahan sitä sooloilla kun hankkii muutaman kamun kertomaan että hallitus kaatuu jos sooloilun puututaan

Mitä vaan kunhan hallitus ei kaadu terveisin juhad,petsku ja sampsa

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No, mieleen on tullut monet kerrat, ei vain tässä kohdin, että kokoomushan ei ajakaan Suomen etuja vaan enemmänkin EU:n. Tämä mielestäni tuli esille IL:n vaalikeskustelussa vvm Orpon kertomana hallituksen eu-polittikka vaatimuksessa olleen arvopohjaero PS:n kanssa kesällä 2017. Kokoomus ei siis yhdessä keskustan ja sinisten kanssa halua ajaa maamme etua vaan muiden jäsenmaiden.

Mikähän merkitys on ministeri Mykkäsen cv-merkinnöillä "Työura / Elämänkertatietoja" ja entisillä muilla luottamustehtävillä? Kuinka kiinteää yhteyttä on itään päin edelleen? Luulisi, että kokoomuskin ajaisi maamme turvallisuutta, mutta ei tämä "selkkaus" oikein siltä vaikuta. Perusteluna pitäisi kokoomuksellekin riittää esteenä pääseminen myös rajavartiostolaitoksen virkoihin, sillä Venäjän lainsäädännössä oleva vaade kaksoiskansalaisten "palvelemista" myös Venäjää sitä pyydettäessä on huomattava "rasite". Onko Mykkäsellä pipo silmillä vai muutoin liian sinisilmäinen kuten yleensä myös eu-asioiden käsittelyssä?

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Kerran itään päin solmituista yhteyksistä ei päästä eroon.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On syvästi vainoharhaista olettaa, että Venäjällä asunut ja venäjää osaava henkilö olisi lähtökohtaisesti jotenkin epäluotettava.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouni, puhuinko jotain Venäjällä asuneesta tai edes venäjän kielen taitoisesta? En puhunut. Tuo on sinun mielikuvitustasi. Koitahan katsella kommentissani esittämiä kohtia hieman tarkemmin. Suhteita kun voi syntyä monenmoisia myös työhistoriassa vai kuinka? Ei noiden suhteidenkaan tarvitse olla olettamuksiesi mukaisesti epäluotettavia. Suhteita kuitenkin. Hieman tarkkuutta ennen kuin alat minua syyttelemään ajatuksistani.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

Höpöhöpö, kyllä puhuit, kun puhuit Mykkäsestä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Niinpä puhuin ministeri Mykkäsestä, sillä kirjoitus koskee nimenomaan häntä. Sen sijaan sinä teit olettamuksia minun mielipiteikseni joita en tosiaankaan tehnyt. Mykkäsellä lienee työhistoriansa pohjalta ystävyyssuhteita Venäjälläkin. Tuo ei suinkaan tarkoita suoranaista epäluottamusta Mykkästä kohtaan vaan sellaista mahdollisuutta, että hän saattaa joutua epäsuorasti Venäjän sisäisten toimien uhriksi. Siis niiden ystävyyssuhteiden kautta. Painostuskeinot yms. saattavat olla hyvinkin mahdollisia vai onko täysin outoa sellaiset toimet?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Mykkänen on esimerkki siitä, millaisia päättäjiä saadaan, kun kokematon poliittinen broileri nostetaan ministeriksi. Hän on tuuliviiri, jolla ei tunnu olevan minkäänlaista särmää, jämäkkyyttä tai omia periaatteita. Toinen samanlainen surkimus on Petteri Orpo.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kysymys on oven avaamisesta kaksoiskansalaisten järjestelmälliselle syrjinnälle. Puolustusministeri Niinistö ei halua suojella Suomea vaan saada nimensä lehteen tämän populistisen aloitteen yhteydessä.

Sisäministeri Mykkänen tekee hyvin, jos saa tuon typeryyden haudattua. Ei sillä mitään reaalimaailman merkitystä olisi, mutta periaatteellisella tasolla kyllä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Packalen kirjoitti oleellisen ristiriidan kaksoiskansalaisuudesta: "Uhkana ovat kaksoiskansalaiset, jotka toisen kansalaisuutensa perusteella syyllistyvät rikokseen, jos eivät avusta omaa valtiotaan kaikissa olosuhteissa ja asioissa."

Mielestäni Suomen kansalaisuutta ei pitäisi myöntää henkilölle, joka ei voi olla uskollinen Suomelle. Jo myönnetyt kaksoiskansalaisuudet tulisi peruuttaa, ellei henkilö luovu toisesta, ristiriidan aiheuttavasta, kansalaisuudesta.

On tietenkin muitakin konsteja huolehtia maan turvallisuudesta. Inernointi on viholliskansalaisten eristämistä sotatilan aikana. Oma isoisäni, joka oli kansalaisuudeltaan saksalainen, internoitiin 1.maailmansodan puhjettua Venäjän vallan aikana Suomessa. Hänen onnistui paeta ja palasi takaisin perheensä luo Suomen itsenäistyttyä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mikseivät muut poliitikot paitsi Packalen uskalla sanoa, mistä asiassa todella on kysymys?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Turhaa pelkoa. Persujen pitää näköjään joka hetki pelätä jotain uhkaa. Tulee se sitten idästä, Afrikasta tai Kalliosta.

Suomessa on noussut suureksi sotapäälliköksi ja presidentiksi asti henkilö, joka toimi Venäjän armeijassa upseerina melkein 30 vuotta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Turhaa pelkoa."

---------------------

Niin varmasti Georgiassa tai Ukrainassakin lukuisat hokivat Venäjän kohdalla. Naiivisuutensi olisi hauskaa ellen olisi hieman huolissani siitä että monet muutkin voivat olla samalla asenteella liikkeellä. Et ehdi Mannerheimin kantaa kysymään, mutta olettaisi että hän olisi melko käytännönläheinen tällaisissa kysymyksissä.

Mielestäni tämä oli hyvä kommentti Packalenilta - etenkin verrattuna moneen muuhun hänen Venäjästä esittämäänsä....

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

En tiedä mikä rooli kaksoiskansalaisilla oli Ukrainassa ja Georgiassa, mutta Suomen tapauksessa ihmettelen, mihin Venäjä sellaisten henkilöiden panosta tarvitsisi?

Siellä Moskovassa tiedetään kyllä muutenkin sekunnilleen, milloin Jussi Niinistö käy paskalla ynnä muut Suomen sotasalaisuudet.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #18

Kommunistin puhetta. Etkä muuten tiedä hevonkukkua Venäjän vakoilusta Suomessa.

Kerropa ihan mielenkiinnosta, miksi Venäjä ylipäätään vakoilee Suomessa kiivaammin kuin koskaan jos se kerran tietää asiat prikuulleen?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #18

"mutta Suomen tapauksessa ihmettelen, mihin Venäjä sellaisten henkilöiden panosta tarvitsisi?"

No ihmettele ihan rauhassa. Kyllä jokainen kortti tositilannessa käännetään mikäli Suomi jättää heikkouksia - tässä tapauksessa ihan tietoisena valintana ilmeisesti.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mykkänen on ihme tyyppi. Hänen pitäisi olla konservatiivisen, porvarillisen puolueen kansanedustaja ja ministeri. Kuitenkin hän näyttää haastatteluissa säikähtäneeltä jänikseltä ja semmoista hänen politiikkansakin näyttää olevan. Ei tehdä ja sanota mitään semmoista, josta tantta Merkel tai Ranskan Macron saattaisivat loukkaantua - puhumattakaan Ruotsin feministihallituksesta. EU:n hyväuskoinen renki.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eikö tässä kaksoiskansalaisuusasiassa loukkaantuja olisi Putin?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ongelmia eivät ole Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaiset. Uhka ovat kaksoiskansalaiset, jotka toisen kansalaisuutensa perusteella syyllistyvät rikokseen, jos eivät avusta omaa valtiotaan kaikissa olosuhteissa ja asioissa.

Tällaisessa asemassa ovat esimerkiksi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset. On moraalisesti arveluttavaa asettaa heitä Rajan tai puolustusvoimien virkoihin. He joutuvat kriisitilanteessa valitsemaan, tekevätkö rikoksen Suomea vai toista kotivaltiotaan vastaan.
"

------------------------------
Tällä kertaa Packalen voi olla pitkälti oikeassa. Ongelma todellakin on Venäjän lainsäädäntö kaksoiskansalaistensa kanssa ja toisaalta Suomen ainut potentiaalinen sotilaallinen uhka toki on juuri Venäjä tehden tästä ongelman. Mykkäsen selittelyt ongelmasta (Suomen ja Ruotsin kansalaisuuden omaavat) ei oikein vakuuta. Ei Ruotsi tänne ole missään olosuhteissa tulossa. Valtion keskeinen tehtävä on turvata kansalaisensa myös kriisin/sodan aikana, enkä suhtaudu luottavaisesti Venäjään, kun kyse on naapurimaidensa kunnioituksesta - käsittääkseni ihan perustelluista syistä.

Kansalliseen turvallisuuteen keskeisesti liittyvät virat lähtökohtaisesti eivät pitäisi päätyä henkilölle, jolla on sekä Venäjän että Suomen kansalaisuus. Oma kantani tällä hetkellä ainakin, vaikka näen siinä lieviä ongelmakohtia. Hyötynäkökulmat ovat kuitenkin suuremmat. Ihme mikäli joku ei näe samaa ongelmaa. On ehdottomasti järjetöntä mikäli keskeisestä turvallisuudesta huolehtiminen on pieneltäkään osalta sellaisilla henkilöillä, joiden oma toinen maa vaatii ehdotonta uskollisuutta .. myös sodan aikana .. samalla tuon maan ollessa vieläpä ainut maa, mikä potentiaalisesti voi uhata sotilaallisestikin Suomea (vaikkei todennäköistä, niin se mahdollisuus on otettava huomioon). Näen selvän ristiriitatilanteen tuollaisten henkilöiden kohdalla sotatilanteessa ja aivan yhtä selvän ylisuuren mahdollisuuteen että Venäjän ja Suomen kansalaisuuden omaavia henkilöitä voitaisiin mm. kiristää Venäjän taholta. Kansallisen turvallisuuden kohdalla ei ole järkevää toimia typerästi. Keskeisimpien/tärkeimpien virkojen kohdalla kannattaa olla hyvin tarkka eikä millään tavalla naiivi - siinä voi vaarantaa turhan paljon.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kai sentään sen ymmärrät, ettei lakia voida tehdä pelkästään Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten syrjimiseksi?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Sen takia joko kaksoiskansalaisuudesta tulee kokonaan luopua tai säätää laki kaksoiskansalaisista. Käsittääkseni laki ei erottele kansallisuuksia.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos kaksoiskansalaisuus sallittaisiin vain pohjoismaiden tai muiden eu-maiden kansalaisille, Venäjä jäisi näppärästi ulos.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kai sentään sen ymmärrät, ettei lakia voida tehdä pelkästään Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten syrjimiseksi?"
---------------------------------------

Toki. Senkin takia totesin että näen kannassani lieviä ongelmakohtia, mutta uskoisin että ne voidaan kiertää. Tuossa ylempänä esitettiin jo muutamia erilaisia vaihtoehtoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset