TomPackalen

Avoin kirje vihreiden puoluejohdolle

Tuomitsetteko omankädenoikeuden ja anarkian vai oletteko valmiit avaamaan tien omavaltaisille pakkopalautuksille?

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen terrorisoi lentoyhtiötä ja lentokoneellista matkustajia  häiriköinnillään 18 minuutin ajan. Aika ja vahinko olisi voinut olla merkittävästi isompikin, mutta onneksi poliisi oli paikalla, ja häirikkö saatiin näinkin nopeasti poistettua koneesta. 

Pennanen ei ole mitenkään yrittänyt salata häiriökäytöstään, vaan päinvastoin levittänyt tekoaan Facebookissa, eikä hän ole myöhemminkään osoittanut katumusta. Tuorein laittomuuksilla pullistelu saatiin lukea tällä viikolla Helsingin Sanomista.

Kiinnostaisi tietää, mikä on vihreiden johdon linja lain rikkomiseen. Saako lain ottaa omiin käsiin, jos ei luota oikeusjärjestelmään ja viranomaisiin? 

Jos vastaus on myöntävä, edessä on hyvin vaarallinen tie, josta meillä on historiassa kauhistuttavia esimerkkejä, kuten muilutukset. 

Toivon, että Pennanen saa sellaisen tuomion ja korvauslaskun, ettei hänen esimerkkinsä kannusta muita laittomuuksiin. Vaarana on, että joku alkaa perässä tehdä omavaltaisia pakkopalautuksia tai muutoin ottaa oikeutta omiin käsiinsä anarkian hengessä. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En minäkään kannata muilutusperinteiden palauttamista, enkä ole löytänyt sitä puolueohjelmastakaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kaikkein hälyttävintä tässä geississä on mielestäni se, kun eduskunnassa työskentelevä vihreät-puolueen lainsäädäntösihteeri on osallinen tähän mainittuun tekoon. Henkilö, jonka kuuluisi olla ensimmäisenä noudattamassa laillisuutta maassa.

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/edusku...

Pekka Iiskonmaki

Vihreät ovat vain keppihevonen näille rikollisille.

Vihreiden sateenkaaren alla voi rötöstellä ja ei mahdollisesti tuomita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos jutun asianomistaja, eli Finnair, vaatii korvauksina todellisia myöhästymisen aiheuttamia kustannuksia, Pennaselta saattaa pärähtää itkut.

Vähän kuitenkin epäilyttää, ilkeääkö Finnair mitään vaatia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miten te persut kehtaatte kannustaa äänestäjienne turvapaikanhakijoiden muiluttamiseen rajan yli. Mutta kyllähän te kehtaatte.

Luku- ja/tai kirjoitustaitoiselle poliisillekansanedustajalle ei liene epäselvää, että Vihreiden puoluejohto on jo ottanut asiaan kantaa. Moraalisesti arveluttavia lakeja ja viranomaismääräyksiä vastaan voi viimeisenä keinona harkita kansalaistottelemattomuutta. Silloin sen on oltava väkivallatonta ja tapahtua omilla kasvoilla valmiina kestämään siitä seuraavat sanktiot.

Packalenin ideoimat muilutukset eivät olisi väkivallattomia, eivät kohdistuisi moraalittomien lakien oikaisemiseen vaan suoraan henkilöiden fyysiseen koskemattomuuteen käyttäen omankädenoikeutta. Toivottavasti putoat eduskunnasta keväällä. Sivistynyt Suomi ei tarvitse kaltaisiasi kansanedustajia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

" Moraalisesti arveluttavia lakeja ja viranomaismääräyksiä vastaan voi viimeisenä keinona harkita kansalaistottelemattomuutta."

Jokapäiväistä kansalaistottelemattomuutta esiintyy Suomen maanteillä satojen autoilijoiden kieltäytyessä päivittäin noudattamasta moraalisesti arveluttavia nopeusrajoituksia.

Tämä lie yhteistä kaikille täysin puoluekannasta riippumatta, myös Börjelle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tämä on kokonaan eri asia. Pennanen ei toiminut periaatteella maa saan tehdä mitä lystää, koska mulla on oikeus, niin kuin nämä kaaharit ajattelevat. Vertauskuvasi on siis epäonnistunut.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #16

Miten niin ei ajatellut, että mä saan tehdä mitä lystää, koska mulla on oikeus?

Juuri näinhän Pennanen nimenomaisesti teki!!!

Luulo ei ole tiedon väärti eikä lapsenusko muuta tilannetta miksikään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

No, mitä henkilökohtaista hyötyä luulet hänen tavoitelleen tai mitä itsekkäitä motiiveja teollaan ilmentäneen?

Pekka Iiskonmaki

#5
Börje ei luota Suomen viranomaisiin, vaikka heidän joukossaan on paljon vihreitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Miten te persut kehtaatte kannustaa äänestäjienne turvapaikanhakijoiden muiluttamiseen rajan yli."
Kommenttini, joka Börjeltä ilmeisesti jäi lukematta, vaikka sen etukäteen osuvasti kirjoitin:
"En minäkään kannata muilutusperinteiden palauttamista, enkä ole löytänyt sitä puolueohjelmastakaan."

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Varmaan hyvä hetki jättää persut. Siitä porukasta ei mitään hyvää seuraa.

anita frisk

"Moraalisesti arveluttavia lakeja ja viranomaismääräyksiä vastaan voi viimeisenä keinona harkita kansalaistottelemattomuutta", kirjoittaa Uimonen. Ja kenellähän sitten mahtaa olla se jumalallinen oikeus määritellä mitkä lait ja määräykset ovat "moraalisesti arveluttavia"? Onko määrittely kenties subjektiivinen vai objektiivinen? Täytyy myöskin muistaa, että harkitseminen ja toteuttaminen ovat kaksi täysin eri asiaa.

Pennanen on ollut ilahduttavan avoin lapsenomaisen tunteikkaista motiiveistaan, mutta hän ei edes hesarin kokosivun haastattelussa maininnut sanaakaan siitä miten uutterasti hän on aikaisemmin toiminut käytännössä palautusten vastustamiseksi, kun tämä nyt siis sitten oli se viimeinen keino. Tosin tehoton, koska Suomen poliisi toimi toisin kuin Ruotsin - ja iso kiitos siitä.

Luottamukseni lainsäädäntö- ja tuomiovaltaan on tässä vuosien varrella kokenut aikamoisen kolauksen ja tuskinpa olen ainoa. Toimeenpanovaltaan sen sijaan suomalaisten mitattu luottamus on edelleenkin luja ja tilanteen soisi sellaisena säilyvänkin. Jotkut tympeät viittailut blogistin taksijuttuihin voinee jättää omaan arvoonsa, kuten yleensä muutkin henkilöön käyvät kommentit. Voisiko sitä tiedonhalua suunnata enemmänkin kansanedustajien toimintaan eduskunnassa kuin sen ulkopuolella?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Järkyttävä terroriteko tosiaan. Pienen lapsen aseitamaton äiti ei suostunut istuotumaan lentokoneessa, vaan piti lentomatkustajia panttivankeinaan 18 pitkän minuutin ajan. Suomi on ajautunut täyteen anarkiaan, ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, tämä on yksi vuosituhannen merkittävimpiä rikoksia, siinä jää jälkeen Saksan Chemnitzin väkivaltaiset mellakat täysin.

Olisikohan tuolla Saksassa nää hörhöt mellakoineet, jos niille olisi kerrottu, että puukotuksen uhrikin oli tummaihoinen. :)

Pennasen tapaus on järkyttänyt persussuomalaisia ja tietysti muutamaa usarin hörhöä. Herkkää, ja huvittavaa.

Onneksi vaalit ovat ensi keväänä, niin nähdään kuinka taas maailma makaa. :)

Pääasia on kuitenkin, että blogistin taksi kulkee, ja kulkeehan se, kun artisti maksaa. :)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Eihän Pennasen tosiaan ruumiita tehnyt. Tapaus paljasti hänen ajatusmaailman kaikessa alastomuudessaan joka on järkyttävä. Tuollainen ajattelutapa saa aikaan joskus muutamaa puukotusta isompia kauhuja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Manu saattaisi suhtautua asiaan toisin, mikäli myöhästyisi itse jatkolennolta mieltään osoittavan anarkistin estäessä koneen lähtemisen aikataulun puitteissa.

Itselle oli käydä näin Lufthansan lennolla, kun samaan koneeseen änkesi ei anarkisteja, vaan suuri vammaisurheilujoukkue pyörätuoleineen. Koneen boarding kesti puoli tuntia normaalia pidempään. Onneksi myös jatkolento oli Lufthansan ja kone odotti, kunnes ennätin muutaman muun matkustajan kanssa nousemaan siihen.

Valtaosalla syystä tai toisesta jatkolennoltaan myöhästyvällä ei ole näin hyvää onnea. Lentoliikenne on minuuttipeliä, johon Pennasen kaltaisilla force Majeure tekijöillä ei ole kerta kaikkiaan sijaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Herrajjestas! Joku olisi saattanut myöhästyä jatkolennolta! Tämä yksi palautettu on piileskellyt viikkoja autiomaassa väkivallan pelossa.

Mutta onhan tämä kertakaikkiaan kauheaa, kyllä tästä yksi persukansanedustaja saa blogin aikaiseksi ja hänen intohimoiset kannattajansa kiimaiseksi. Kukaan ei enää tämän jälkeen tämän miehen, joka kaiketi pitäisi vuoden kansanedustajaksi valita, juhannusseikkailuja muistele.

Ei muuta kuin jatkakaa, persutoverit, olkaa niin ystävälliset!

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Pennasen tilitys on Hesarin maksumuurin takana, joten se on tarkoitettu ns. suvaitsevaiselle ”paremmistolle” luettavaksi. Tällaista ”hyvän ja kivan” epistolaa kelpaa lukea hotellissa kun on ensin lentomatkustanut taivaalle valtavan hiilidioksidipäästön*. Se ei tietenkään näitä ”pennasia” hillitse, koska oma näkemys maailman asioista oikeuttaa ihan kaiken.

* https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tom"taksi"Packalen nyt kyllä vähän liioittelee, eikä niin vähäkään, kun rinnastaa Pennasen toiminnan terroritekoon. Kun persujen puoluejohto vähättelee Huhtasaaren plagiointia, siis toisen henkilön tekstin varastamista, niin onko tästä vedettävä se johtopäätös, että tämäntapainen varkaus on persujen mielestä hyväksyttävää. Itse pidän Pennasen toimintaa lähinnä spontaanisena kiukunpuuskana, eikä loppuun asti harkittuna, eikä myöskään hyväksyttävänä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai että yhden vihreän todellisuudesta vieraantuneen sekoilu olisi jonkun mielestä oikeutus muilutuksille? Pelottaa ajatella millaisissa porukoissa arvon kansanedustaja liikkuu, kun tuli edes mieleen tuollainen ajatus.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Hauskasti tämän Packalenin muilutusverauksenkin voi halutessaan vääntää ihan miksi vaan.

Mitäs jos ajattelisit sen samankaltaisena "porttiteoriana" kuin natsismi:

Ensin vähän kammotaan ulkomaalaisia -> ollaan valmiit laittamaan rajat kiinni ettei niitä tule lisää -> muututaan pasunkestäviksi natseiksi ja tehdään vielä niitä käsimerkkejä -> työnnetään ulkomaiset luiskaa pitkin uuniin.

Vihreä versio asiasta:

Ollaan muita parempia ihmisiä -> aletaan halveksia itseä huonompia ihmisiä -> lopetetaan tottelemasta huonoja lakeja, koska viisaampina osaamme erottaa hyvät säännöt huonoista muita paremmin -> muututaan anarkisteiksi joilla on oikeus laittaa paikat paskaksi, jos ei meidän paremman maailman malliin mukauduta -> siirrytään turvalliseen maailmanjärjestykseen josta joudutaan poistamaan meitä huonommat ihmiset.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Vaarana on, että joku alkaa perässä tehdä omavaltaisia pakkopalautuksia”...

Kertoisiko poliisi-kansanedustaja mitä tällä tarkoitetaan? Millainen olisi tapahtumaketjultaan ”omavaltainen pakkopalauttaminen”?

Muilutuksista nyt sen verran, että niihin syyllistyivät Suomessa slloin toimineen fasistisen liikkeen jäsenet. Yksi törkeimmistä näiden tempuista oli presidentti Ståhlbergin ja tämän puolison muilutus. Siis henkilön, jonka kengännauhoja kyseiset muiluttajat eivät olisi olleet kelvolliset solmimaan.

Suomalaisen ääriliikkeen kapinahankkeen kukisti vuonna 1932 presidentti ja aatelismies P.E. Svinhufvud af Qvalstad oikeastaan pelkällä radiopuheella.

Kuten huomataan, näitä ”kansalaistottelemattomia” ja laittomuuksiin pyrkiviä on historian valossa kyetty pitämään kokolailla hyvin aisoissa. Tosin on myönnettävä, että sen paremmin kansanedustajina kuin valtiojohdossa ei valitettavasti ole Ståhlbergin tai Svinhufvudin kaltaisia henkilöitä, eli aika kevyen sarjan joukkoa on Arkadianmäki täynnä. Tästä huolimatta uskon, että kansanedustajan ilmaisema syvä huoli mahdollisesta anarkiasta on turha.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Laki vai anarkia? Anarkian kannattajat ei ymmärä mitä tekevät.
He on harhaan johdettuja ja heidän tehtävä on tuoda epäjärjestystä yhteiskuntaan ja sitäkautta epäluottamusta hallinnon kykyyn hoitaan tehtäviään. Sitten yhteiskuntaa on helppo johtaa haluttuun suuntaan niiden toimesta jotka vetelee naruista.
Tää on sitä hypridisotaa ja se ei näytä tulevan idästä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei taida olla anarkia konseptina ihan hanskassa. Ei anarkian vallassa olevaa yhteiskuntaa ole helppo johtaa yhtään mihinkään, saati juuri haluamaasi suuntaan. Anarkia on nimenomaan sitä, ettei seurata johtajaa, vaan tehdään ihan oman mielen mukaan. Salaliittoteoriasi ontuu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Väkivallatonta kansalaistoimintaa, jossa pistetään oma itse peliin verrataan väkivaltaiseen ihmisten kaappaamiseen, ylinopeuden ajamiseen tms. Onpa tasotonta ’ajattelua’.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Passiivisesta viranomaisten vastustamisesta on rangaistava lainsäädännön mukaisesti. Kyseessä on aina rikos.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Odottaisin innolla, milloin Packalen kirjoittaa vastaavantyylisen avoimen kirjeen poliisijohdolle, jos en tietäisi odotusta turhaksi.

Finnairin känninen kapteeni viivästytti lentoa pari tuntia, ei avointa kirjettä nähty tuolloinkaan.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdyn kantelun perusteella poliisin toiminnasta saatetun palautuksen yhteydessä on käynnistetty tutkinta. Avointa kirjettä ei ole näkynyt.

No, vaalien lähestyessä tyypillistä puoluepoliittista tynnyrikolinaa. Varsin hysteeristä sellaista.

Lakeja on syytä noudattaa, myös ja aivan erityisesti viranomaisten.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Varmaan sitten kun Finnair jättää sen kännisen kapteenin tuomitsematta ja kannustaa moiseen tottelemattomuuteen lain kiellon paheksumisen sijaan

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vai Finnairille annettu asiassa peräti tuomiovalta!

Kyseessä on ilmaliikennejuopumus, joka on virallisen syytteen alainen teko. Finnair saattoi ainoastaan erottaa välittömin vaikutuksin ko. lentäjän. Korvausta mahdollisesta vahingosta Finnair voi tietenkin hakea.

Mikähän tämänRaatikaisen laittoi kirjoittamaan moista roskaa? Pullon henki vai umpityhmyys? Sananvapaus on hieno asia, siitä saavat raatikaisetkin nauttia.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #28

Joo...totta.

....poliisi jättäisi tuomitsematta....

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Koska tuomiovalta on siirretty poliisille?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #32

No joo...nyt Max menee vähän pilkun viilaukseksi, mutta joo.

Tuomarihan se...

Mutta Markkupa puhuikin poliiseista.
Miksi Packalen laittaisi kirjeen poliisille tässä Finnair asiassa?....hmmmm....

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

TUomitseeko persujen johto ehtoollisviinien varastamisen kirkosta ja seksuaalisen häirinnän humalassa?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Oma isoisäni päätti rikkoa sen aikaista lakia ja noudattaa omaatuntoaan suuremman tarkoituksen vuoksi. Sen aikaisen laillisen hallituksen mukaan hän oli terroristi. Näitä nuoria miehiä oli suurehko joukko.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joukon suuruus pahentaa vain rikosta. Kyse saattaa tällöin jo kapinasta/vallankaappauksesta.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Mielenkiintoista ettet ymmärtänyt historiallista kontekstia. Vuosi oli 1915. Hekin päättivät olla tottelematta sen ajan laillista hallitusta ja lainsäädäntöä, koska kokivat sen epäoikeudenmukaisiksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Luulisi poliisin tietävän mitä terrorismi on. Tätä puheenvuoroa ei siksi luulisi poliisin kirjoittamaksi.

Pohjoismainen vastarintaliike käytti Turussa vuosi sitten sattunutta terrori-iskua keppihevosenaan osoittaessaan mieltä Akatemiatalon edessä, mutta tätä Packalën ei huomannut paheksua. Ilmeisesti kansallissoialistit eivät ole niin suuri uhka yleiselle turvallisuudelle kuin se että jotkut elähtäneet hanhet eivät ehkä ehdi jatkolennolle.

Risto Koivula

Kansainvälinen laki on Suomen lain ja varsinkin pelkkien viranomaispäätösten yläpuolella kansainvälisisissä asioissa.

("EU-laki", saati EIT-sopimukset eivät ole kansainvälistälakia, vaan kansallista, jos sitäkään.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset