Kokematon Sipilä panikoi – venäläisten syyttely on ennenaikaista

Olen aina sanonut kaikille osapuolille, että Suomi on rauhaa rakastava kansa, joka ei tappele, jos ei ole pakko. Niin kauan kuin Suomi jätetään rauhaan, me elämme rauhassa ja annamme muidenkin elää.

 

Suomella onkin pitkään ollut järkevä ja pragmaattinen ulkopolitiikka. Suomi on pyrkinyt olemaan enemmän sillanrakentaja ja sovittelija kuin häirikkö. Nyt vaikuttaa siltä, että kokematon pääministerimme on panikoinut ja mennyt mukaan sellaiseen peliin, joka Suomen kaltaiselle maalle ei ole järkevää. Suomen kannattaa pysyä poissa isojen leikeistä. 

 

Jotta minua ei ymmärretä väärin, haluan tehdä selväksi kaksi asiaa. En usko Venäjän olevan Salisburyn hermomyrkkyiskun takana. Jos Venäjän syyllisyys pystytään puolueettomasti ja luotettavasti toteamaan, kannatan esitetyn kaltaisia sanktioita.

 

Miten perustelen sitä, etten usko Venäjän syyllisyyteen? Ensinnäkin Venäjältä puuttuu motiivi. Myrkytetty kaksoisagentti Sergei Skripal jäi kiinni vuonna 2004 ja istui vankilassa Venäjällä kuusi vuotta, kunnes hänet vapautettiin vuonna 2010 arvottomana vankienvaihdon yhteydessä. Briteissä asuu varmasti ihmisiä, jotka Venäjä haluaisi pois päiviltä, mutta Skripal ei kuulu heihin.

 

Toisekseen minun on mahdoton ajatella, että venäläiset tekisivät tärkeänkään kohteen salamurhan, joka viittaisi suoraan heihin ja todennäköisesti aiheuttaisi vakavia seurauksia Venäjälle. Venäläiset osaisivat lavastaa henkirikoksen ryöstöksi tai liikenneonnettomuudeksi. Syytösten kohteena on sentään valtiollinen toimija. Neuvostovalmisteisen hermomyrkyn löytyminen ruumiista on sama kuin vainajasta löytyisi venäläinen 5,45 millinen erikoispatruuna, jossa lukee kyrillisillä kirjaimilla GRU, SRV tai FSB, ja 10 metrin päästä uhrista löytyisi vaikkapa GRU:n salaisten ulkomaanoperaatioiden käyntikortti. 

 

Jos joku halutaan tällä tasolla tappaa, hän kuolee. Skripal on yhä elossa. Oliko hermomyrkky oikeasti sotilastavaraa vai itse kokattu kopio? Tuntuu merkilliseltä, että näin myrkyllinen hermoagentti ei tekisi tehtäväänsä, jos sen millilitralla tapetaan monta ihmistä. Miten tekijä on edes pystynyt annostelemaan niin pienen määrän myrkkyä, että uhri kärsii mutta henki säilyy? Novitsokissa on ymmärtääkseni käytetty maatalouskemikaaleja, joita on saatavilla muuallakin kuin Venäjällä. Olisi hyvin kiinnostavaa ja asiallista kuulla analyysi aineesta. Onko se aitoa tavaraa vai vähemmän myrkylllinen jäljitelmä?

 

Kuka ikinä onkaan teon takana, hänen tarkoituksensa on ollut johtaa jäljet Venäjän porstuaan. Siinä tekijä on myös onnistunut. 

 

Mahdollisia motiiveja pohtiessa kannattaa miettiä, miten kukin taho hyötyy tapahtuneesta. Venäjälle etuja ei juuri ole. Se saa länneltä sanktioita. Talouspakotteita ei ainakaan pureta, mahdollisesti lisätään. Britannia sen sijaan hyötyy tilanteesta. Kaikki ovat osoitelleet brittejä sormella brexitin takia. Nyt huutamalla Venäjää britit saavat huomion kiinnittymään Venäjään. Jos joku esittää lähiaikoina kiristyksiä Britannian brexit-ehtoihin, häntä pidetään luultavasti Venäjä-mielisenä. Myös Ukrainalle tilanne on hyödyllinen. Se haluaa ajaa Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista ja jopa lisäämistä.

 

En syytä tässä brittejä, jotka käyttivät luultavasti vain tilaisuutta hyväkseen, enkä syytä ketään muutakaan, mutta Venäjä ei olisi minun pääepäiltyni, jos kyseinen rikos olisi minun pöydälleni tullut. Ukraina on mainittu, mutta en usko, että se olisi valtiona sekaantunut tähän. Maassa on kuitenkin monenlaisia toimijoita.

 

Länsimaiseen oikeusjärjestelmään kuuluu usein hoettu syyttömyysolettama, jos tapaus on epäselvä. Eli ensin pitäisi tutkia ja vasta sitten hutkia, jos syyllisyys alkaa näyttää todennäköiseltä. Nyt esitetyt tosiseikat eivät vakuuta minua, ja mielestäni Suomen päätös diplomaatin karkottamisessa suorastaan typerä.

 

TomPackalen
Perussuomalaiset Helsinki

Tom Packalen on helsinkiläinen Perusuomalaisten kansanedustaja. Ammatiltaan hän on komisario Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa ja Utopia Analytics yhtiön toinen perustajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu