TomPackalen

Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa

Suomi näyttää kohdanneen ensimmäisen islamistisen terroristi-iskunsa ja lisää on varmasti tulossa. Otan syvästi osaa siihen suruun, tuskaan ja murheeseen, jota tämä järjetön väkivallanteko on aiheuttanut uhreille, heidän omaisilleen ja läheisilleen.

 

Suojelupoliisi viestitti kauan, ettei Suomi ole ensisijainen kohde terrori-iskulle. Ei olekaan, jos mietitään al-Qaida -tyyppistä suuren mittakaavan operaatiota, mutta Turun tapahtumien kaltainen veitsi-isku on ollut odotettavissa jo pitkään. Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa, ja jihadisteja meillä riittää.

 

Mitä pitää tehdä? Tiedustelulaki on saatava läpi nopeasti, ja lisäksi turvapaikanhakuprosessia on kehitettävä merkittävästi.

 

1. Uudet turvapaikanhakijat, jotka todennäköisesti eivät saa turvapaikkaa, on sijoitettava syrjäseuduille perustettaviin keskuksiin, joihin tarvittaessa järjestetään työmailta tuttu konttimajoitus. Joku käytöstä poistettu kaivosalue Lapissa sopisi tähän erinomaisesti, sillä niissä on valmiina viemäröinti ja keittiö yms. infrastruktuuri. Riittävän syrjäinen sijainti estää joukossa mahdollisesti lymyileviä jihadisteja toteuttamasta fantasioitaan.

 

2. Ne joilla on suuri todennäköisyys saada turvapaikka, pitää sijoittaa normaaleihin vastaanottokeskuksiin, joissa oikeasti huolehditaan alusta alkaen kotouttamisesta ja opetetaan suomalaisia tapoja ja kulttuuria.

 

3. Laittomasti maassa oleville on järjestettävä majoitus johonkin syrjäiseen paikkaan, kunnes maasta poistaminen onnistuu. Laittomasti maassa olevista pitää uskaltaa puhua laittomasti maassa olevina, ei paperittomina.

 

Turun poliisi pysäytti hyökkääjän nopeasti ja varmasti, mistä voi kiittää paitsi rautaista ammattitaitoa myös sattumaa. Poliiseja on Suomessa niin vähän, että monessa paikassa poliisilla olisi voinut mennä 15-30 minuuttia ehtiä paikalle ja jossain oikein syrjäisessä paikassa poliisia olisi jouduttu odottamaan jopa tunti. Jokainen voi miettiä, mitä vahinkoa yksittäinenkin hyökkääjä voi saada aikaiseksi siinä ajassa. 

 

Poliisin määrää ja resursseja on välittömästi alettava kasvattaa. Perussuomalaiset saivat puoliväliriihessä nostettua kokoomuksen ja keskustan poliisille esittämän 10 miljoonan lisämäärärahan 34 miljoonaan. Summalla turvataan juuri ja juuri poliisin toimintakyky, eikä yhtään mitään muuta.

 

Ps. Toivon, että tämä karmea tapahtuma vihdoin johtaa keskustelukulttuurin paranemiseen ja siihen, että vaikeistakin asioista on kyetään yhä laajemmalla rintamalla keskustelemaan asiapohjalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Poliiseja on Suomessa niin vähän, että monessa paikassa poliisilla olisi voinut mennä 15-30 minuuttia ehtiä paikalle."

Tämä on totinen tosi.

Ampumalla pari laukausta starttipistoolilla vaikkapa Varissuolla, terroristit olisivat tyhjentäneet Turun keskustan poliiseista tyystin näiden rynniessä kaikin voimin "ampumapaikalle."

Tämän kaltaisessa tilanteessa aloitettu silmitön puukottaminen olisi johtanut huomattavasti suurempaan joukkoon kuolleita ja haavoittuneita poliisin noudattaessa orjallisesti nykyistä doktriiniaan kenttäjohdon lähettäessä kaikki vapaat partiot epäiltyä ampumapaikkaa haravoimaan.

Poliisilla olisi todellakin kestänyt huomattavasti enemmän aikaa irroittautua ampumistehtävältä ja palata takaisin keskustaan etsimään puukkomiestä, vaikka kyseessä olisi yksi Suomen suurimmista kaupungeista.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «poliisin noudattaessa orjallisesti nykyistä doktriiniaan kenttäjohdon lähettäessä kaikki vapaat partiot epäiltyä ampumapaikkaa haravoimaan.»

Onkos sinulla tälle väittämällesi doktriinille nyt jotain lähdettä vai oliko vain mutua?

Perjantaina poliisipartiot lähetettiin ainakin Turun alueen suurimpiin kauppakeskuksiin Myllyyn ja Skanssiin, jotka ovat keskeisimpiä suuren terrori-iskun riskikohteita (itse olen niissä aina varuillani). Keskustassa Hansakortteli ja pääkirjasto evakuoitiin. Sairaalat suljettiin ulkopuolisilta.

Tämän pohjalta vaikuttaa, että toimenpiteet olivat suunniteltuja nimenomaisesti arvelemasi hämäystaktiikan välttämiseksi. Siitähän saatiin jo opetus Norjassa Breivikin tekemästä harhautusiskusta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708062200308800_u...

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005316602.html

Kuten jo mainitsin, poliisi toimii kuten talvisodan puna-armeija ohjesääntönsä kanssa. Jos rutiinit tunnetaan, alueen partiot voidaan pelata pois varsinaiselta tekopaikalta hyvinkin helposti.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #32

Viittaamissasi artikkeleissa puhuttiin "isosta operaatiosta", johon osallistui paljon poliiseja. Paljon ei tarkoita, että siellä olisi ollut kaikki poliisit.

Onko ajatuksenasi, että tapahtumapaikalle olisi tuossa pitänyt lähettää vain yksi poliisipartio, joka olisi jotenkin kahden miehen voimin "piirittänyt" taloa? Tai poliisien olisi pitänyt jättää koko tapaus, koska voidaan iskeä toisaalla?

Piiritystilanteesta, joka ei ilmeisesti liittynyt mihinkään terroristimaiseen iskuun, ei välttämättä voi päätellä mikä on ohjesääntö terroristimaisen iskun tapahtuessa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #38

Vantaan kokoisessa kaupungissa paljon on yhtä kuin suurin osa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ratkaisukeskeistä ajattelua, kansanedustaja Packalén. Kittos siitä ja myös siitä, että toivot keskustelukulttuurin paranemista. Sitä totisesti toivon minäkin. Etenkin Twitterissä olen törmännyt sellaiseen höpinään ja vaihtoehtoisten faktojen esittämiseen, ettei mitään rajaa.

Esität: "Uudet turvapaikanhakijat, jotka todennäköisesti eivät saa turvapaikkaa, on sijoitettava syrjäseuduille perustettaviin keskuksiin, joihin tarvittaessa järjestetään työmailta tuttu konttimajoitus."

Tämä ajattelu tuntuu olevan nyt monella vahvana ja voi olla että se on yksi ratkaisu, mutta esitän kuitenkin pari kriittistä huomiota.

Ensinnäkin: "Konttialue" pitäisi olla vahvasti vartioitu eli puhuttaisiin käytännössä vankila-alueesta. Jos joku olisi halukas iskemään, hänhän lähtisi heikommin vartioidusta paikasta kävelemään.

Toisekseen: Tuollainen keskus voisi olla omiaan muuttumaan radikalisoitumiskeskukseksi. Turhautuneet ja kenties myös täysin vailla tulevaisuutta olevat henkilöt olisivat kootusti paikassa, jossa manipulointi onnistuu.

Kolmanneksi: Miten todennäköisyys, ettei saa turvapaikkaa, määritetään?

Kirjoitat myös jo nyt maassa laittomasti oleskelevista. He ovat tällä hetkellä monin tavoin akuutti ongelma. Miten arvioit, että heidät saataisin kerättyä leireille? Entä sitten he, jotka odottavat valitusprosessissa hallinto-oikeuden päätöstä, miten heidät tulisi sijoittaa, leireille myös?

Paljonko maassa muuten on tällä hetkellä lopullisen hylkäyspäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, tiedätkö poliisitaustaisena kansanedustajana tarkan luvun?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Terve Markku! Kirjoitit "Ensinnäkin: "Konttialue" pitäisi olla vahvasti vartioitu eli puhuttaisiin käytännössä vankila-alueesta. Jos joku olisi halukas iskemään, hänhän lähtisi heikommin vartioidusta paikasta kävelemään.

Riittävän syrjäinen sijainti, vaikka 20 km lähimmästä taajamasta vähentää houkuttelevuutta poistua alueelta.

"Toisekseen: Tuollainen keskus voisi olla omiaan muuttumaan radikalisoitumiskeskukseksi. Turhautuneet ja kenties myös täysin vailla tulevaisuutta olevat henkilöt olisivat kootusti paikassa, jossa manipulointi onnistuu."

Tämä on vaarana, mutta sama radikalisoitumisvaara piilee nykyisessäkin prosessissa. Tässä mallissa radikalisoituneet kuitenkin poistetaan maasta.

Kolmanneksi: Miten todennäköisyys, ettei saa turvapaikkaa, määritetään?

Tämä on taas tilastotiedettä, pystymme pitkälle arvioimaan tätä asiaa tilastojen kautta.

"Kirjoitat myös jo nyt maassa laittomasti oleskelevista. He ovat tällä hetkellä monin tavoin akuutti ongelma. Miten arvioit, että heidät saataisin kerättyä leireille? Entä sitten he, jotka odottavat valitusprosessissa hallinto-oikeuden päätöstä, miten heidät tulisi sijoittaa, leireille myös?"

Sitä myötä kun laittomasti maassaoleva tavoitetaan, hänet kuljetetaan leirille. Näille laittomasti täällä oleville, pitää tietysti järjestää parempi vartiointi, koska ovat toiminnallaan jo osoittaneet, etteivät kunnioita Suomen lakeja.

"Paljonko maassa muuten on tällä hetkellä lopullisen hylkäyspäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, tiedätkö poliisitaustaisena kansanedustajana tarkan luvun?"

Kukaan ei tiedä tätä lukua, mikä on tietysti surkea tilanne itsessään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos vastauksista, Tom. On vaikea kuvitella, että Suomesta niin syrjäinen paikka löytyisi, ettei sieltä pääsisi melko nopeasti ihmisten ilmoille. Karkaillaanhan jopa hyvin syrjässä olevasta Sukevan vankilasta, joka on lisäksi tarkasti vartioitu.

Tämä kertomasi on ankea havainto liittyen hylkäyksen saaneisiin turvapaikanhakijoihin: "Kukaan ei tiedä tätä lukua, mikä on tietysti surkea tilanne itsessään".

Yhtä kaikki, ehdottamiesi eräänlaisten karkoituskeskusten toteuttaminen vaatisi suuria resursseja. Onko se kustannustehokkain ja inhimillisin tapa kohentaa suomalaisten turvallisuudentunnetta, en tiedä. Vaatisi yhteiskunnallista keskustelua ja sitähän sinäkin tässä ansiokkaasti virität.

Ensin pitäisi aloittaa lainsäädännöstä, eli tiedustelulaista kuten itsekin ehdotat tekstissäsi.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #16

Mielestäni ongelmiin pitäisi yrittää löytää ratkaisuja monelta tasolta saman aikaisesti. Eli jos laiva ajanut karille ja vuotaa vettä sisälle, tulee samanaikaisesti yrittää tukkia vuotoa, rajoittaa vuodon leviäminen, valmistautua pelastamaan matkustajat, hälyttää apua, antaa hoitoa tarvitseville yms. Tämä tietysti karrikoitu esimerkki, mutta kuvastaa sitä kuinka paljon toimenpiteitä joudutaan usein samanaikaisesti pohtimaan, jotta vältyttäisiin katastrofilta.

Syrjäinen paikka voisi olla mainitsemani entinen kaivosalue jossain lapissa, jossa olisi viemäröinti ja perusinfra valmiina.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #20

Kuten hyvin tiedämme turvapaikanhakijat vaeltavat ja ovat valmiita vaeltamaan jopa tuhansia kilometrejä paremman elämän toivossa, niin mikään syrjäinen paikka ei Suomessa pidättele ilman kulunvalvontaa ja tarkkaa vartiointa.

Maahanmuuttoviraston sivuilta löytyy tilastot kaikista päätöksistä. Ainakin joillakin poliisilaitoksilla tutkinnanjohtajat pitävät erittäin tarkkaa "tukkikirjanpitoa" myös hylkypäätöksen saaneista turvapaikanhakijoista, joita ei ole saatu syystä tai toisesta vielä poistettua maasta. Kadonneetkin ovat tiedossa.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #29

"Kadonneetkin on tiedossa". Kysymys lienee, kuinka monta näistä on vielä Suomessa ja tätä ei kukaan tiedä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #20

Virosta löytyisi varmaankin vapaata tilaa turvallisesti säilytettäväksi turvaikan käsittelyn ajaksi, nimittäin Rummun ja Paterein vankilat hyötykäyttöön korvausta vastaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Nämä jihadistiset ja radikaalia islamia levittävät ja johtavat henkilöt eivät ole tyhmiä. He ovat äärimmäisen taitavia siinä mitä he tekevät ja kuinka he kouluttavat terroristeja, vaikka kaikki tekevät virheitä ja hekin sortuvat välillä virheisiin niin yläpäässä kuin ns. suoritusportaassa, jolloin asiat lähtevät purkautumaan ja tiedustelulaki voi olla hyvä työväline viranomaisten tiedonhankinnassa. Tällainen laki kannattaa kyllä säätää nopeasti Suomeen, kunhan sitä ei käytetä väärin ja tavallisen, rehellisen ihmisen tietosuojaa ei tämän lain varjolla koskaan rikota.
Voitettavana on monta ”haastetta” tiedonhankinnassa ja sen jalostamisessa käyttökelpoiseksi. Ensinnäkin vastassa on valtava kielimuuri, joka tuo omat vaikeutensa näiden terroristien viestien ymmärtämisessä. On yleisestikin tiedossa, että he käyttävät usein vielä kieltä, joka ei ole ns. puhdasta kirjakieltä, vaan se saattaa olla jotain murretta, jota kaikki tulkitkaan eivät pysty hyvin ymmärtämään.
Sitten käytössä voi olla kieli, johon on liitetty erilaisia termejä ja koodeja, joka tekee ymmärtämisestä vielä entistäkin vaikeamman. Lisäksi näillä terroristeillakin on mahdollisuus käyttää viimeistä huutoa olevaa tietotekniikkaa, ettei tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisilla ole edes tiedustelulaista huolimatta mahdollisuutta murtaa viestien ympärille rakennettuja suojamuureja yms.
Siksipä tiedustelulaki ei yksinään riitä, vaan tarvitaan lisää konkretiaa. Kuten olen aikaisemmin todennut, tarvitaan ainakin Suomen ulkomaalaislain kokonaisuudistus ja lisää resursseja viranomaisille, jotka näiden asioiden ympärillä tekevät kovasti töitä.
Juha Sipilän nyt pääministerinä ja koko hallituksen kaikki kansanedustajat mukaan lukien tulisi ymmärtää myöntää se tosiasia, että meillä on Suomessa aivan liian löysä ja lepsu ulkomaalaislaki eikä tiedustelulaki ole mikään oikotie onneen. Tarvitaan monenlaisia keinoja, joita en tämän yksityiskohtaisemmin lähde tässä nyt avaamaan. Tunnen periaatteessa koko Suomen ulkomaalaislain ja tärkeimmät näihin asioihin liittyvät kansainväliset sopimukset pääpiirteittäin, joten tietoa tarvittaessa löytyy. Piru asuu yksityiskohdissa, kannattaa muistaa se.

Käyttäjän PaavoLambropoulos kuva
Paavo Lambropoulos

>Esität: "Uudet turvapaikanhakijat, jotka todennäköisesti eivät saa turvapaikkaa, on >sijoitettava syrjäseuduille perustettaviin keskuksiin, joihin tarvittaessa >järjestetään työmailta tuttu konttimajoitus."

>Tämä ajattelu tuntuu olevan nyt monella vahvana ja voi olla että se on yksi >ratkaisu, mutta esitän kuitenkin pari kriittistä huomiota.

>Ensinnäkin: "Konttialue" pitäisi olla vahvasti vartioitu eli puhuttaisiin >käytännössä vankila-alueesta. Jos joku olisi halukas iskemään, hänhän lähtisi >heikommin vartioidusta paikasta kävelemään.

Tässä pieniä sarkastisia ideoita :)

Tuo konttialue voisi sijaita jossain Venäjällä kaukana Siperiassa. Sielähän on Stalinin aikaisia vanhoja Gulak -vankileirejä, ja jonkinlainen yhteisjärjestely FSB:n kanssa niiden uudelleenperustamisesta voisi olla hyvä juttu. Sitten tietenkin, jos jostain löytyisi Alcatrazin tyyppisiä saaria, jonne voisi perustaa vankilan, sekin tulisi kyseeseen tai sitten Novaja Zemlijan saarelle vaikka sen paikan alapuolelle, missä räjäytettiin yli 50 megatonnin ydinpommi, voitaisiin perustaa vankileiri, jonne nämä tyypit voitaisiin viedä töihin.

Mika Talvitie

Olen yrittänyt kysellä ja saada järjellistä vastausta miten on mahdollista pysäyttää rajalle europpalaisia moottoripyöräjengiläisiä. Mutta ei ole mahdollista euroopan ulkopuolelta tulevia ISIS:n riveissä taistelleita jihadisteja?

"Rajavartiolaitos on käännyttänyt yhteensä 69 enkeliä ja vapaaehtoisesti on kääntynyt 86"

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/helve...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#3. Kiintoisa vertaus. Moottoripyöräjengiläisillä on tunnusliivit ja moottoripyörät. Mahtaako ISIS-jihadisteilla olla "Rakastan kalifaattia" - paidat ja sapeli vyöllä? Tarkoittanet, että heidät pitäisi erottaa naaman perusteella?

Vakavasti: ISIS:n riveissä taistelleiden jihadistien erottaminen edellyttää nimenomaan yleiseurooppalaisen poliisiyhteistyön ja tiedustelun lisäämistä, ei eristäytymistä.

Kalle Erkkilä

Muuten hyviä ehdotuksia, mutta sen tiedustelulain kanssa on oltava hyvin tarkka. Sen ei saa loukata kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia. Ja perustuslakia ei saa mulkata tiedustelulain takia, ainakaan siten, että se heikentää kansalaisten oikeuksia.

Mitä tulee nk turvapaikanhakijoihin, katson että suurin osa ovat laittomia, eli kaikki turvapaikkahakemukset on keskeytettävä, jo myönnetyt hakemukset peruttava ja laiton väki palautettava Ruotsiin, joka on siis heille turvallinen maa.

Migri osanee seuloa ne kaikki 5 hakijaa, joilla on oikeasti oikeus hakea Suomesta turvapaikkaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä on taas oiva esimerkki, miten äkkiä se keskustelukulttuuri saadaan poljettua maan tasalle.

Eero Mattila

Ongelma on ikävä kyllä laajempi ja sen syyt syvemmällä.
- Turun tapahtumien taustalla on suomalainen poliittinen sulle-mulle kulttuuri ja poliittiset virkanimitykset sekä poliittisten virkanimitysten johdosta politisoitunut valtion virastojen virkamiesjohto. Politisoitunut virkamiesjohto noudattaa taustaryhmänsä poliittista agendaansa mieluummin kuin Suomen lakia. Esimerkkeinä Kela, Maahanmuuttovirasto, oikeuslaitos...

Suomessa maahanmuuttoon alettiin valmistautua jo 2012 SPRn johdolla. Sen sijaan, että olisi lähdetty turvallisuus edellä (huomioitu sekä maahanmuuttajien että kantaväestön turvallisuus) ja mietitty miten riskitekijät saataisiin seulottua massassa päätettiin maksimoida omat voitot. Tämä väite perustuu mm. pakolaisstatusta hakeneiden kertomuksiin 3-4 vuotta sitten. He pitivät suomalaisten virkamiesten toimintaa vastuuttomana. Vastaanottokeskusten sisäisestäkään turvallisuudesta ei huolehdittu vaan rosvojen ja rikollisten annettiin mellastaa niissä mielin määrin. Erityisesti näissä keskusteluissa nousi esiin se miksei, edes näkyvästi tappoaikeistaan puhuvia ja fantasioivia seulottu pois ns. tavallisten ihmisten joukosta...

Tärkeämpää oli rahastaa valtiota avoimeen piikkiin. Suuri määrä kansalaisjärjestöjä ryhtyi mitä mielikuvituksellisempiin hankkeisiin, puolueiden ja niiden lähellä olevien tahojen omistamiin kylpylöihin ja motelleihin syntyi yks kaks kannattavaa liiketoimintaa pakolaisbisneksen avulla. Asianajajille, sosiaalityöntekijöille syntyi huomattava määrä työtilaisuuksia, joissa varma maksaja - Suomen valtio.

Ongelmat ja kritiikki on tehokkaasti lakaistu maton alle uhkailemalla ja vaikenemalla. Turun uhrit eivät suinkaan olleet ensimmäisiä pakolaisbisneksen kuolonuhreja - raiskattuja ja ryöstettyjä on satoja.

Viimeinen naula tässä rumassa rahastusautomaatissa on ovat olleet politisoituneet virkamiehet. Näkyviinkään ongelmiin ei ole puututtu. Kela on ohjeistanut maksamaan käteistä rahaa ihmisille, joiden henkilöllisyyttä ei tiedetä, joka on täysin normaalikäytännön vastaista. Vaikka passin leimoista näkee, että hakija on vieraillut kotimaassaan turvapaikkaprosessin aikana - tällä ei ole vaikutusta. Päinvastoin virkailija, joka on yrittänyt noudattaa samaa käytäntöä tulokkaisiin kuin suomen kantaväestöön on joutunut vaikeuksiin.

Maahanmuuttoviraston ja Sisäasiainministeriön poliittiset nimitykset kuten esim. Päivi Nerg ovat betonoineet virheelliset jopa laittomat käytänteet. Suomen poliittiset virkanimitykset on massiivinen ongelma eikä vahinko rajoitu maahanmuuttobisnekseen. Turun tragedian vuoksi maahanmuuttoon liittyviä ongelmia ei enää pystytä lakaisemaan maton alle... mutta ennen kuin poliittisista virkanimityksistä luovutaan ja virastoissa aletaan vaatia oikeaa osaamista ja vastuunkantoa ei näille vastoinkäymisille näy loppua...

Hannu Töyri

Packalen on oikeassa. sillä on aivan selvää, että mitä enemmän näitä turvapaikan hakijoita, sitä enemmän jihadisteja ja sitä enemmän terrori-iskuja. Esim. Unkari, Puola ja monet muut itä-Euroopan maat eivät ole ottaneet näitä muuttajia - eikä niihin maihin ole ollut paljon tulijoitakaan, koska edut ovat vähäisemmät kuin esim. pohjoismaissa - eivätkä ole olleet terroritoiminnan kohteena.
Olisi hyvä toteuttaa saman aikaisesti nuo plokistin kolme turvapaikan hakijoihin liittyvää kohtaa ja poliisin toimintaedellytysten turvaaminen ja parantaminen.
Suomalaisilla ei ole minkäänlaista aseistusta, vaan kaikki turvallisuus on laskettu viranomaisten varaan, joten nyt pitäisi saada näyttöä, että se toimii.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka Venäjä ei ole mitenkään kuuluisa siitä, että se olisi ottanut vastaan turvapaikanhakijoita, tehtiin Siperiassa seitsemää ihmistä haavoittanut sarjapuukotus viikonloppuna. Terroristijärjestö Isis on jopa ilmoittanut olleensa sen takana: http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005332742.html

Turun puukotuksissa poliisi toimi perjantaina ihailtavan nopeasti ja tehokkaasti, eli kyllä meillä siltä osin viranomaiset ovat hyvinkin tehtäviensä tasalla. Valitettavasti silti tuli kuolonuhreja ja loukkaantuneita.

Ikävää on, että tiedustelua ei voi tehdä riittävästi ennakkoon. Toivottavasti uusi laki saadaan tällä vaalikaudella voimaan.

Eivät parantuneet tiedustelumahdollisuudet tietenkään kaikkea estä. On yhä mahdollista, että Turun tapaus on yksittäisen mieleltään järkkyneen teko, eikä organisoitu terrori-isku. Yksikään järjestö ei ole ainakaan vielä ilmoittautunut, mikä on merkillepantavaa.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Venäjällä terroristit eivät ole turvapaikanhakijoita, vaan ihan kotikutoisia maan islamilaisesta Etetä-Kaukasiasta. Tietääkseni Venäjältä ei ole juurikaan edes haettu turvapaikkoja, vai onko sinulla parempaa tietoa määristä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #9

On kai Venäjältä tuvapaikkoja haettu, mutta vähemmän saatu. Kivikovaa faktaa on tähän vähän vaikeampaa saada, mutta tässä esimerkiksi juttua brittitabloidista:

"From 2011 to 2015, more than 2,000 Syrians applied for permanent asylum in Russia. But Moscow approved only one request. Instead temporary asylum has been handed out to 3,306 applicants after 4,442 Syrians requested the short-term status."

http://www.express.co.uk/news/world/741503/russia-...

Eli pysyviä oleskelulupia ei heru, mutta väliaikaisia oleskelulupia olisivat saaneet jopa tuhannet syyrialaiset.

Wikipedian mukaan Venäjällä on hankaloitettu turvapaikanhakua näin: Human rights campaigners have been vocal in denouncing the negative aspects of Russia’s Law on Refugees. Observers have found it to be an extreme measure that an asylum seeker’s application can be summarily denied if the applicant fails to apply within 24 hours of entering the country. The 24 hour deadline is arguably too difficult to meet in practice.

https://en.wikipedia.org/wiki/Refugees_and_asylum_...

Eli turvapaikan haku pitäisi Venäjällä tehdä 24 tunnin sisällä, mikä tekee sen liian vaikeaksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708212200339948...

Supo: Viranomaiset saivat alkuvuodesta vihjeen Turun epäillystä puukottajasta
Maanantai 21.8.2017 klo 11.47
Vastaavia vihjeitä on tullut viranomaisille parin viime vuoden kuluessa yli tuhat, Suojelupoliisi kertoo.

Uusi tiedustelulaki vaatii uusia resursseja poliisille, se tulee kohdetaa oikein, se ei millään ilveellä ole vedenkestävä joten on se lisä sinänsä mutta itse ratkaisu piilee Packalenin esittelemissä kohdissa jotka nekään eivät tietenkään ole 100% aukottomia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Itse kiinnitin huomiota tuohon Supon saamaan vihjeeseen puukottajasta jo alkuvuonna. Miksi ei heti ryhdytty maasta poistamistoimenpiteisiin, sillä olihan henkilö turvapaikanhakijana ja vieläpä esiintyi väärällä nimellä, joka on todettu. Miksi sai kulkea vapaasti? Jotain on vialla vapaassa liikkuvuudessa eu:n maissa, kun ilman oikeuttakin voi siirtyä maista toiseen ja jättää turvapaikkahakemuksen maahan johon huvittaa (schengensopimuksella ei enää mitään merkitystä, jolloin Suomenkin pitäisi noudattaa omaa ulkomaalaislakia).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei ole yksittäinen, minä muistan vielä Oulun ja Otanmäen tapaukset, näissäkin tapettiin kaksi ihmistä.

Hannu Rautomäki

Suomessa asuvassa noin 360 000 ulkomaalaisen joukossa on vielä monta jihadistia lisääkin. Aika näyttää.

Miksi rauhanaikaa viettävästä Marokosta on täällä turvapaikanhakijoita?
Todella omituista bilateralismia sellainen, että suomalaisturistit vievät rahansa Marokkoon, ja vastavuoroisesti sieltä tulee täysin perusteettomia turvapaikanhakijoita valtion täydelle ylöspidolle, joka valituskierteen kautta jatkuu 2-3 vuotta.

Poliitikot pääsääntöisesti eivät vieläkään ymmärrä sitä, että Suomesta ei ole maailman sosiaalitoimistoksi, kun omienkin kansalaisien toimeentulo on vaakalaudalla.

Ylivelkaantuneen valtion leikkimästä maailmanparannuksesta tulevat aikanaan kärsimään kaikki.
Silloin kaikki on myöhäistä, kun suurtyöttömyys on räjähtänyt jättimäiseksi.
Ehkä Suomen paras onkin ajautua IMF:n ohjaukseen, sillä idealistiset poliitikot eivät ymmärrä realiteetteja.
Tällä en tarkoita Packalenia.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Miksi rauhanaikaa viettävästä Marokosta on täällä turvapaikanhakijoita?»

Valitettavasti tunnen vain yhden marokkolaisen (entisen) turvapaikanhakijan, nykyään Suomen kansalaisen. Hän pakeni Marokosta käännettyään kirjan, josta jotkut pahastuivat. Mikään jumalanpilkkaan tai halventamiseen vivahtavakaan kun on aika kiellettyä Marokossa ja viranomaisten lisäksi monet voivat lähteä ottamaan oman käden oikeutta.

En tiedä, paljonko hän on tarvinnut Suomen sosiaalipalveluita, mutta ollut kyllä enimmäkseen töissä ja on nykyään Suomen ehkä tunnetuin arabian kielen tulkki.

Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia on moneen lähtöön ja monilla se syy on ihan oikeasti olemassa. Toki he valitettavasti voivat olla hyvinkin pienessä vähemmistössä.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

"Miksi rauhanaikaa viettävästä Marokosta on täällä turvapaikanhakijoita?"

Sen takia, kun kuka hyvänsä saa rajalla ilmoittaa itsensä turvapaikanhakijaksi. 2015 hässäkässä tuli Eurooppaan mm. valtavasti turvapaikanhakijoita Albaniasta, vaikkei heillä ollut mitään mahdollisuutta saada turvapaikkaa. Tämän kriisin aikana, kun ihmisvirrat Välimeren yli vilkastuivat, alkoi tulla yhä enemmän egyptiläisiä, algerialaisia ja marokkolaisia osa syyrialaisiksi tekeytyneinä ja osa ei. Jos Eurooppaan haluaa niin tuolla tavalla on kätevintä hankkia itselleen ilmainen ylläpito muutamaksi vuodeksi. Sen jälkeen voi siirtyä laittomaksi maassaoleskelijaksi ja tehdä vaikkapa pikkurikoksia. Minutkin on ryöstetty kahdesti (kerran Barcelonassa ja kerran Helsingissä) marokkolaisten voimin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä kyllä häpeisin, jos puolueeni johtaja ottaisi päivityksiinsä juttuja MV-lehdestä, ja sitten vielä puolustelee asiaa, kunnes lopulta ymmärsi hänkin mitä tuli tehtyä.

Matokin oppii :)

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/275...

Jaakko Paasonen

Voithan sinä petteri hävetä aivan muutenkin,vaikka hieman ns.nauhalle niitä tulevia jankutuksiasi,..jos vain ählämöinniltäsi kerkiät.;-)

Jaakko Paasonen

Jatkoa edelliseen..
No,yllättävää sinänsä että osaisit hävetäkkin. Kyllä mäkin häpeäisin,jos joku kaverini,jatkuvasti/koko ajan höpöttäisi vihapuheitaan esim.suvakkeja ja heitä kannattavia kohtaan.

PerusSuomslaisiahan mielestäsi saa ja täytyy koko ajan solvata,joten pieni kiitos siitä..se kun sataa kaikki heidän laariinsa.;-)

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Poliisi vaatii Turun neljää muutakin pidätettyä marokkolaismiestä vangittaviksi !
Lienee esitutkinnassa ilmennyt näyttöä ja nyt olemme ilmeisesti samalla saaneet
100-vuotiaan Hölmölän synttärilahjaksi ensimmäisen islamistisen terroristisolun.

Kiitos ja vastuu tapahtuneesta lankeaa Sipilän hallitukselle.

Jaakko Paasonen

Poliisilla on tietoa. Mielenkiintoista olisi kuitenkin tietää,näiden turvapaikkaansa turhautuneiden suhde paikallisiin imaameihin / moskeijoihin.
Asia kun on niin,että nämä ovat se ongelma josta viranomaiset Suomessa vaikenevat,ja vaikka poliisilla varmasti on seurantatietoa tästä,niin siitä vaietaan..myös medioissa.
Onkohan se sittenkin niin,että hallitus/
pm.Sipilä,kesk.ja poliisiministeri Risikko,kok ,on antanut pelolle vallan?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Iltalehti näyttää tekevän tutkivaa journalismia. Turussa on laaja jihadismiverkosto.

"Radikaalisaarnoja yleisissä moskeijoissa."
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708252200351754...

Atte Kaleva kirjoitti jo pari vuotta sitten, että suomalaiset imaamit tuomitsevat jihadismin julkisuudessa, mutta suljettujen ovien takana jihadismi hyväksytään. Sama ilmiö joka puolella Euroopassa ja Tanskassa asia todistettu dokumentin voimin.

Jaakko Paasonen

Aikalailla hiljaa siellä oppositiossa ovat,ja suurimpana vaikenijana sekä hallituksen laittoman mamupolitiikan hiljaisena hyväkdyjänä on tietysyi olleet,sos,demot ja vassarit.

PerusSuomalaisethan vasta aloittavat oppositiossa,joten sinne saadaan jälleen oikea oppositio.
mielenkiintoista syksyä pukkaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tämä Turun terroristi-iskun tehnyt terroristi ei ollut vielä alkuvuonna 2017 tarpeeksi radikalisoitunut, jotta olisi täyttänyt Supon kriteerit ottaa hänet terrorismin torjunnan kohdehenkilöksi.

Ääriajatukset konkretisoituivat teoksi muutamaa kuukautta myöhemmin.

Tänään noin 350 ilmeisesti radikalisoituneempaa ja konkreettisille teoille alttiimpaa henkilöä on Supon listoilla. He asuvat Suomessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ensimmäinen kappaleesi pitää ottaa ilma ironiaa. Ei 18-vuotias kaveri ole radikalisoituneena syntynyt. Voi hyvin olla, että raja ylittyi lopullisesti vasta Barcelonan tapausta seuratessa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ehkä henkilö on nuorentunut siirtyessään Saksasta Suomeen. Hän haki turvapaikkaa Saksasta vuonna 2015, todettiin laittomasti maassa olevaksi, minkä jälkeen siirtyi shoppailemaan Suomeen, Ruotsin valtion tarjoamalla kyydillä.

Nyt kiinnostaisi, minkä ikäinen hän on ollut vuonna 2015 Saksassa? Hyvä veikkaus on 17.99 vuotta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuinkahan moni maintusta määrästä on syntyjään suomalainen? Maasta karkottaminen ei tule kysymykseen missään vaiheessa?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «1. Uudet turvapaikanhakijat, jotka todennäköisesti eivät saa turvapaikkaa, on sijoitettava syrjäseuduille perustettaviin keskuksiin, joihin tarvittaessa järjestetään työmailta tuttu konttimajoitus. Joku käytöstä poistettu kaivosalue Lapissa sopisi tähän erinomaisesti, sillä niissä on valmiina viemäröinti ja keittiö yms. infrastruktuuri. Riittävän syrjäinen sijainti estää joukossa mahdollisesti lymyileviä jihadisteja toteuttamasta fantasioitaan.»

Tässä ajatuksessa taitaa olla useampia ongelmia, joihin olisi kiva kuulla mitä olet ajatellut ratkaisuiksi.

Tiedätkö, miksi VOT:t ylipäätään ovat yleensä kaupungeissa? Tai vankilat. No, koska siellä on työntekijöitä. VOK:eissa tarvitaan henkilökuntaa pitämään paikkaa toiminnassa, keittäjiä, siivoajia, jnpp. Kaivosduunarit eivät välttämättä ole päteviä kaikkiin tarvittaviin hommiin. Sen lisäksi tarvitaan virkamiehet tulkkeineen, jotka haastattelevat hakijoita, lakimiehiä, jnpp. Jos tulee jotain levottomuuksia, tarvitaan paikalle paljon poliiseja ja nopeasti. Paljonko arvelet koko Lapissa olevan poliiseja ja moniko lähtisi siirtotyöläiseksi Lappiin muusta Suomesta?

Keskusten järjestäminen Lappiin tai muulle syrjäseudulle merkitsisi, että sieltä alueelta pitäisi löytää työntekijät tai tosi suurilla palkkaporkkanoilla houkutella lähtijöitä muualta Suomesta. Kustannukset saattaisivat kohota tähtitieteellisiksi.

Tulee myös mieleen, ettei elämä työmaaparakeissa ole kovin hohdokasta, varsinkaan talvella. Paikat ennemmin vaikuttaisivat Siperian gulageja muistuttavilta rangaistusleireiltä. Mikä estäisi turvapaikanhakijoita lähtemästä moisista oloista pois? Vai oliko ajatus pidättää hakijat?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Huomasitteko muuten että äsken juuri tv1-uutisissa epäävän turvapaikkapäätöksen saanut irakilaisurho uhosi, ettei missään nimessä hyväksy sitä että hänen liikkeitään alettaisiin seurata kännykkäpaikannuksella. Hän ei kuulemma ole tullut eikä jäänyt laittomasti maahan leikkiäkseen!

Noh, uskoakseni vielä tässä maassa oma hallintomme ja omat kansalaiset määrittävät demokraattisessa järjestyksessä tällaiset säännöstöt, oli tulijan lähtömaassaan sisäistämät yliegoiset auktoriteettikoodit peräisin minkä planeetan millaisesta miliisistä tahansa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ainakin osaa näistä nykyisistä irakilaisista ym. sotakuntoisen näköisistä turvapaikanhakijoistamme voisi kai suositella Islamilaisen Valtion häätämistoimiin? Varsinkin epäävän päätöksen saaneet olisivat omiaan osoittamaan yhteishenkensä siten. Turhautumisen se kai aina voittaisi sellaisissa tapauksissa, jotka muuten uhkuisivat ylimääräistä uhoenergiaansa täkäläiseen siviiliympäristöön sopimattomin tavoin. Nythän nuo omaisensa pulaan jättäneet viettävät aikaansa toimettomina pohjolassa ja esim. suomalaiset vapaaehtoiset taistelevat heidän maittensa vapauttamiseksi. - Ollos huoleton, poikas pakosalla on - ja sama arabiaksi, ks. http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241657-suo...

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Leirin tulisi sijoittaa saareen.
Eristyksessä pitäminen tuntuu äkkiseltään aika tiukalta.
Mutta toisaalta vaihtoehtona on lähteä ilmaisella kyydillä kotiin koska vaan.
Turvapaikka turistina olemisen houkuttelevuus pitäis painaa nii alas, että vain todellisessa hädässä olevat tulisivat.
Ja näin myös käsittely prosessit nopeutuisivat.

Koko järjestelyn keskeinen ongelma on juuri tulijat joilla ei ole oikeutta ja tarvetta turvapaikkaa.
Nämä pitäis tunnistaa heti rajalla tehtävässä kuulemisessa ja tilastoihin perustuvassa seulonnassa suljetuille leireille.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Meillä on kaksi suoranaista ongelmaa. Yksi on se, etteivät käännytykset onnistu. Saksaan on tullut miljoonia turvapaikanhakijoita, eikä esimerkiksi tänä vuonna ole onnistuttu palauttamaan kuin 12000 ihmistä. Kielteinen turvapaikkapäätös ei ole minkään arvoinen, jos henkilöä ei saada palautetuksi minnekään. Pitää löytyä ratkaisu minne heidät viedään. EU:n pitää tarvittaessa ostaa vaikka maata Afrikasta.

Toinen ongelma on tuo "oikeus" kenen hyvänsä ryhtyä turvapaikanhakijaksi. Ei se niin saa olla. EU:n pitää keksiä keinot, millä tämä systeemi saadaan muutetuksi niin, ettei laittomasti tule yhtäkään tyyppiä Eurooppaan, vaan pakolaiset otetaan seulan läpi. Esimerkiksi Saksaan tulleista turvapaikanhakijoista hyvin moni on ilman minkäänlaista koulutusta. 77% somalialaisista ja 70% irakilaisista ovat ilman koulutodistusta. Eikö nimen omaan älymystön pitäisi olla se, jota vainotaan, eikä tyyppien, jotka eivät osaa mitään? He ovat elintasopakolaisia. Meidän pitäisi ottaa se älymystö tänne, eikä turhaa jengiä.

Samaa mieltä syrjäseuduista. Ehdotin jo alunperin, että turvapaikanhakijat sijoitettaisiin kasarmeille, sillä armeijaltahan niitä on vapautunut. Ehdotin myöskin jo 2015 sitä, että alussa olisi 8-10 tuntia päivässä luentoja Suomesta ja yhteiskunnastamme sekä 2-4 tuntia kestävyysurheilua kuten patikointia. Minusta se on kylmä totuus, ettei suomalaiseksi tulla kauppakeskuksissa maleksimalla, vaan intensiivisellä vuoden koulutuksella.

Ike Korhonen

Hyvä Tom, hieno esiintyminen Huomenta Suomi-ohjelmassa, et asiattomuuksista.

Itä-Suomen yliopiston tutkijan käytös kiteytti hyvin kritiikittömän maahanmuuton kannattajien toiminnan.

1. Ensin haukutaan eri mieltä oleva ja pidetään heidän ajatuksiaan täysin lapsellisina ja ties minä.

2. Tutkijan oma tilannekuva ja tietämys käsiteltävästä asiasta perustui maahanmuuttajien kanssa käytyihin keskusteluihin ja heiltä saatuihin valokuviin. Tässäpä oivat tiedot järkevän keskustelun tai päätöksenteon tueksi, mutta viis faktoista. Niillä ei ole merkitystä vaan yksilön henkilökohtaisella kokemuksella yhteisön ja valtion edun sijaan.

3. Ongelmiin ei esitetä mitään ratkaisua. Korkeintaan syyllistetään Suomea ja suomalaisia. Kyllähän meilläkin on rikollisuutta tai on vääränlaista kotouttamista, niin kyllähän siinä terrorismiin ajautuu yksi jos toinenkin.

Tällaisella evidenssillä sopii yliopiston tutkijan suoltaakin suojatyöpaikastaan "tutkimustuloksia", joissa ei varmasti oma mielipide millään lailla vaikuta lopputulokseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset