Onko aika ajanut hävittäjähankkeen ohi?

Suomi joutuu pohtimaan lähivuosina valtavaa investointia, kun Hornet-kalusto joudutaan korvaamaan. Julkista keskustelua on tähän asti käyty vain siitä, mikä korvaava konemalli olisi. 

Mielestäni olisi tärkeä myös punnita, miten Hornetien suorituskyky korvataan. Se ei välttämättä onnistu ostamalla uusia lentokoneita, sillä aika saattaa olla jo nyt ajanut ohi koko hävittäjäaseesta. 

Perustelen ajatustani sillä, että Venäjän asejärjestelmien kehitys on tehnyt paikallaan olevien kohteiden puolustamisen Suomessa hyvin vaikeaksi. Ballististen Iskander-ohjusten tarkkuus on kymmenen metrin luokkaa, ja Kalibr-risteilyohjukset ovat vielä sitäkin tarkempia.

Jos Venäjä haluaisi hyökätä Suomeen, se voisi lamauttaa ilmavoimamme tuhoamalla hävittäjäaseelle välttämättömät lentokentät ja varalaskupaikat, jotka ovat molemmat edellä mainittuja liikkumattomia kohteita. 

Naapurissamme oleva Iskander-prikaati kykenee ampumaan sekunneissa 24 ohjusta. Yli puoli tonnia räjähdysainetta tekee kenttään valtavan kuopan ja levittää kiveä ja maata satojen metrien säteelle. Tällaisen osuman jälkeen kentältä ei voi nousta eikä sille laskeuduta, jos ilmaan on ehditty nousta. Lamautuksen aikana vihollinen voi omalla lentokalustollaan ottaa ilmaherruuden.

Mielestäni Suomen kannattaisi puntaroida uusiin hävittäjiin uppoavien miljardien käyttöä kunnolla. Alueellisen koskemattomuuden turvaamiseen voitaisiin ostaa 10-15 vaikka miten hienoa hävittäjää, mutta varsinaisen hyökkäyksen torjunnan voisi ajatella tapahtuvan maasta ammuttavilla ohjuksilla. 

Tällaisen järjestelmän tuhoaminen on hankalaa, koska ohjuslavetit eivät tarvitse helposti löydettävissä olevia lentokenttiä, vaan ne voidaan piilottaa, kunnes ne otetaan hetkeksi esiin ampumista varten. Vajaalla kymmenellä miljardilla saisi runsaasti kehittyneitä ohjusjärjestelmiä. Hävittäjätkin ovat pohjimmiltaan vain nopeasti liikkuvia aselavetteja, jotka kuljettavat ohjuksen paikkaan, josta se voidaan laukaista.

Perimmäinen kysymys onkin, mitä puolustusvoimilla on todellisuudessa käytössään ensimmäisen tunnin jälkeen? Tämä on kysymys, jota jokaisen isänmaallisen ihmisen pitäisi kysyä itseltään, muodostaessaan kantaa tähän vaikeaan kysymykseen.

 

TomPackalen
Perussuomalaiset Helsinki

Tom Packalen on helsinkiläinen Perusuomalaisten kansanedustaja. Ammatiltaan hän on komisario Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa ja Utopia Analytics yhtiön toinen perustajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu