TomPackalen

Tuomitsemisen kulttuuri

Minua on jo vuosia eduskunnassa askarruttanut merkillinen ilmiö. Joistain rikoksista ihmisillä on hirveällä kiireellä tarve ilmoittaa, että he tuomitsevat teon. 

Mitä tämä itse asiassa viestii? Minulle tulee mieleen, että he yleensä hyväksyvät tuon tyyppiset rikokset, mutta sanoutuvat ilmi juuri nyt kyseessä olevasta teosta. 

Miksi samat ihmiset vaikenevat monista muista hirveyksistä, vaikkapa murhista, törkeistä raiskauksista ja törkeistä lasten hyväksikäytöistä? Miksi he eivät julkisesti tuomitse näitä tekoja, jos heillä on tarve kannattajilleen kertoa kantansa eri tekoihin? Poliisikansanedustajia äänestänelle tälläistä ei tarvitse erikseen kertoa.

Minusta olisi luontevaa, että jos rikoslakia rikotaan, niin se on lähtökohtaisesti aina tuomittavaa ja jos tästä linjasta haluaa poiketa, niin sitten ilmoittaa asiasta. Tällä käytännöllä selviäisimme paljosta ainakin minulle itsestäänselvyyksien puhumisesta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jokaisen yksittäistapauksen erillinen esiinnosto niissä tapauksissa, joissa niista voidaan katsoa koituvan case-kohtaista poliittisluontoista hyötyä, tulee kuitenkin aina käyttää - minkä kansanesustajana Tom tietänet hyvin. Poliisitaustaisena tietänet paljon muutakin, kuten:

Myös moni sellainen, joka ei perussuomalaisnuorten, vasemmistoliiton, kokoomuksen ym. puolueiden tavoin tuominnut tappopotkua ym. muuta itsestäänselvästi muutenkin tuomittavaa osallistumalla mielenosoitukseen eikä osallistu niihin yleensäkään, vastustaa henkeen ja vereen poliittista väkivaltaa. Hekin voivat joskus tehdä rakentavia ehdotuksia ehkä jopa noita äänekkäitä ja säihkyviä häppeningejä ja äänenkalasteluhypetyksiä vilpittömämmässä mielessä ja joskus onnistuenkin.

Poliisi luojan kiitos kuunteli lopulta ei-mielenosoittajan asiallista rauhanaloitetta Asema-aukion tappopotkuun liittyen. Jos olisi kuullut jo aiemmin, saattaisi nuori Jimikin vielä jatkaa elämäänsä. Hienoa, että poliisi on joskus valmis jopa ketterän nopeasti tekemään lain jo kauan sallimia tehokkaita toimintatapaparannuksia, joista on vinkattu kansalaiskontribuutioina rauhanomaisten yhteiskunnallisen keskustelun sometoimijoiden ulostuloissa. Sellaistenkin jotka eivät itse pidä tapoinaan huutaa mielipiteitään kuoroissa ja laumoissa. - Olen paitsi vaatinut SVL:n ja muiden väkivaltaisten kumousjärjestöjen lakkauttamista maanpetoksellisina jo nykylakien oloissa (vrt. 20-30-luvulla Lapuan liike + SKP), myös tehnyt aloitteen poliisin toiminnan parantamiseksi. Kirjoitin ehdotuksen tiistaina 20.9.2016 blogissani, ks.: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223308-p...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tuomitsen" kuvaa kiirettä, jolla poliitikko haluaa selvitä puhtoisena tapauksesta, jossa on vaara leimautua väärään seuraan. Monet yhteiskunnalliset kysymykset nimittäin jakavat kuin jakavatkin kansalaisia kahteen ryhmään: puolesta vai vastaan?

Samaa sukua tuomitsemiselle on tietysti astetta pehmeämpi "irtisanoudun" (tai "sanoudun irti"), jolla puhuja rajaa itsensä vähintään neutraalille maaperälle. Tämän variaation riski on vaikutelma nössöstä, joka ei rohkene ottaa kantaa, vaan ainoastaan katselee tapahtumia lehteriltä. Mikäs päättäjä se sellainen on?

Edellisten vastakohta on ytimekäs "tuen". Vaikka kaikki esimerkit ovat vain sanoja, on niillä merkitys, koska politiikassa sanat ovat tekoja. "Puhe on politiikan perusyksikkö", kirjoitti esseisti Markku Koski... jota minä en tuomitse, vaan tuen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hieman eri asiaa.

En ymmärrä kun lehdet tämän tästä joukkomurhista uutisoidessaan käyttävät sanontaa : se tai tämä järjestö otti tapahtuneesta vastuun. Minkä ihmeen vastuun?! Pakoilevathan tekijät juuri sitä. Se olisi vastuun kantamista kun tekijä(t) ilmoittautuisi viranomaisille, vastaisi teostaan oikeudessa ja tyytyisi tuomioonsa.

Toinen asia on uutisointi, että rikollinen tuomittiin korvauksiin. Lähes poikkeuksetta korvaukset maksaa Valtiokontori, eli veronmaksajat. Tähän pitäisi tulla muutos. Yritetäänkö lainrikkojalta pidemmän aikaa edes tosissaan ulosmitata korvauksia kun tämä heittäytyy varattomaksi? Pistetään vaikka "luutia" tekemään!

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

No nyt on nähty sekin, että kansanedustaja pitää tarpeellisena irtisanoutua irtisanoutumisista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hänhän suorastaan tuomitsee ne!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset