TomPackalen

Vetääkö Risikko tulpan irti veneestä?

Suomi ei ole hakemassa jatkoa lokakuussa umpeutuvalle rajasopimukselle Venäjän kanssa, kertoi sisäministeri Paula Risikko hiljattain. En ymmärrä Risikon ajattelua ja perusteita sen paremmin kuin rajasopimuksesta irtautumisen merkitystä vähättelevien tutkijoidenkaan vastaavia.

 

Minusta keväällä solmittu sopimus oli hallitukselta hieno saavutus. Muistaakseni ennen sopimukseen pääsyä ehdittiin jo puhua, että Suomesta voisi tulla uusi Kreikka, joka tähän asti on ollut suurimpien pakolaisvirtojen portti Eurooppaan ja siksi helisemässä. Edelleen muistelen, että vielä sopimuksen tultua voimaan Suomessa jännitettiin, pitääkö tulppa itärajan tukossa. Pitihän se. 

 

Euroopan pakolaiskriisi ei ole ohi, vaan pakolaisia lähialueittemme kriisipesäkkeistä on liikkeellä miljoonittain. Vielä useampi hakee Euroopasta lähtömaataan parempaa elintasoa ja vakautta. 

 

Siirtolaisvirrat etsivät koko ajan uusia reittejä, ja kun yksi tukitaan, seuraava avautuu jostain heikosta kohdasta uudestaan. Tuollainen heikko kohta saattaa olla esimerkiksi Suomen itäraja, jos Venäjä alkaa jälleen päästää ulkomaalaisia turvapaikanhakijoita rajan yli.

 

Venäjällä on miljoonia paperittomia ihmistä. Lisäksi Venäjältä löytynee toimijoita, joita kiinnostaa näiden ihmisten järjestäminen Suomen rajalle esimerkiksi sopivaa korvausta vastaan. Tässä valossa minun on hyvin vaikea tajuta, miksi sopimukselle ei haeta aktiivisesti jatkoa, vaan sen sijaan kiskaistaan hyvin pelittänyt tulppa irti veneen pohjasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ovatko Vladimir Putin ja Sauli Niinistö itse asiassa veneilijöitä, jotka soutelevat turvapaikanhakijoiden meressä? Siihen kielikuvasi viittaa. Muille kuin persuille kysymys on kuitenkin ihmisistä. EU-kansalaisten vapaaseen liikkuvuuteen on puututtu Suomen ja Venäjän kahdenvälisellä sopimuksella, joten se raukeaa hyvästä syystä.

Jukka Mäkinen

En tiedä souteleeko Volodja, mutta mökki sillä on Kiimajärven rannassa Sakkolan Noitermaalla.

Jukka Mäkinen

"EU-kansalaisten vapaaseen liikkuvuuteen on puututtu Suomen ja Venäjän kahdenvälisellä sopimuksella, joten se raukeaa hyvästä syystä."

EU-kansalaisten vapaa liikkuminen on EU'n sisäistä liikkumista. Miten ihmeessä Suomen ja Venäjän rajasopimus voi siihen vaikuttaa?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Norjalaiset rakentavat aidan. Ruotsi jatkaa tehostettua rajavalvontaa, Tanska samoin. Samaan aikaan Suomessa.

Ollaan hissuksiin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Erityisen typerää alkaa tehdä tästä rajasopimuksesta jotain uutta ja pysyvää käytäntöä. Hei, haloo !

Puolen vuoden välein ehdotetaan naapurille rajaneuvotteluja. Minusta tuo näyttäisi taas EU:n rajasopimuksista piittaamattomalta käytännöltä. No, sitähän Venäjä juuri Suomelta hakee.

Euroopan parlamentti hyväksyi heinäkuussa suunnitelman perustaa uusi EU:n rajavalvontajärjestelmä. Järjestelmä tuo yhteen EU:n rajaturvallisuusviraston (Frontex) ja kansalliset rajavalvonnasta vastaavat viranomaiset. Ulkorajojen päivittäinen valvonta kuuluu jatkossa edelleen kansallisille viranomaisille, mutta mikäli EU:n ulkorajoille kohdistuu erityistä painetta, viranomaiset voivat pyytää apua uudelta EU:n raja- ja rannikkovartiostolta.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Tarkoitatko, että saisimme Frontexilta apua turvapaikanhakijoiden rekisteröimiseen, vai johonkin muuhun?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tom Packalen

Miksi luulet, että sopimus on tehty. Sinun näkemyksesi on, että Suomen pitää pyytää apua Venäjältä ?

Venäjällä ei ole tietenkään mitään syytä estää pakolaisten ylittämästä rajaa. Suomen siis pitäisi puolen vuoden välein käydä myymässä nahkansa. Ilman vastiketta Venäjä ei erityisiä rajasopimuksia tee. Jospa kertoisit, miksi tekisi !

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #8

Venäjältä tulevat "pakolaiset" tulevat tänne vain jos venäjällä niin halutaan. Kun rajasopimus tehtiin niin Putin lupasi, että "pakolaisia" ei tule ja se lupaus on pitänyt.

Nyt kun rajasopimuksen aika päättyy niin on mielenkiintoista nähdä alkaako "pakolaisia" tulemaan uudestaan. Jos "pakolaisia" rupeaa tulemaan niin se on mielestäni vihamielinen teko Venäjän taholta sillä niitä ei tule jos venäjällä niin tahdotaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

"Jos "pakolaisia" rupeaa tulemaan niin se on mielestäni vihamielinen teko Venäjän.."

Tarkoitatko vastaavaa vihamielisyyttä mitä Ruotsi teki viime syksynä? Ei Venäjä ole rajojemme vartija ja on ihme jos Suomi ei saa omin voimin rajojaan kiinni, näyttää tämä onnistuvan muiltakin EU-mailta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #27

Älä yritä olla viisastella. Venäjä on omien rajojensa vartija.

T***ä olet jos et ymmärrä mitä tarkoitin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Milloin ulkoministerimme alkaa vaatia Thaimaalaisille marjanpomijoille kutsuviisumia, jolla turvattaisiin heillekin ihmisoikeudet täällä oleskelunsa ajalta ?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #14

Thaimaalaiset marjanpoimijat eivät ole tule tänne yhteiskunnan varoilla elätettäviksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #25

Vaattovaara, kun he tulevat turistiviisumill tänne neljäksi kuukaudeksi, tarkistetaanko heiltä, että heillä on mukana vaihdettavaa valuuttaa vähintään 2400 € maksaakseen maassaolonsa kustannukset ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"viranomaiset voivat pyytää apua uudelta EU:n raja- ja rannikkovartiostolta."

Niin tämä Frontex on tuttu siitä että hakee siirtolaiset Eurooppaan vaikka vähän kauempaakin, Merkel ja komissio kaipaavat lisää eurooppalaisia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On käsittämätöntä typeryyttä olla uusimattta rajasopimusta. Kuten blogisti kirjoittaa "Venäjällä on miljoonia paperittomia ihmistä. Lisäksi Venäjältä löytynee toimijoita, joita kiinnostaa näiden ihmisten järjestäminen Suomen rajalle esimerkiksi sopivaa korvausta vastaan."

Suomen ja Venäjän rajajärjestelyillä ei ole mitään tekemistä EU-kansalaisten vapaan liikkumisen kanssa, sillä Venäjällä ei ole juurikaan EU-kansalaisia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Fiksut ennakoivat ja tyhmät luottavat ' jostain muualta ' tulevaan pelastukseen, joka pysäyttää mahdollisen tulijavirran. Samaanhan uskotaan myös länsirajankin suhteen. Tuleeko sieltä väkeä ? Tulee, koko ajan, turvallisesta Ruotsista rajan yli, hengitystä pidätellen. Kunnes Suomen puolella saa huokaista taikasanat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Fiksut ennakoivat ja tyhmät luottavat 'jostain muualta' tulevaan pelastukseen, joka pysäyttää mahdollisen tulijavirran."

Meillä noudatetaan varsinkin arkaluonteisiksi koetuissa asioissa kansaa rauhoittelevaa "pää pensaaseen" -politiikkaa. Pidetään siis parempana tarttua asioihin vasta sitten, kun ne alkavat kaatua päälle, minkä jo tyhmempikin huomaa. Tällainen kädestä suuhun reagointi on vain vaikeampaa ja tulee kalliimmaksi kuin ongelmien ennakointi. Mutta kansahan sen maksaa...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Sopimuksen voimassa ollessa Suomi on joutunut pysäyttämään Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikoille yli 140 Venäjälle pyrkinyttä muiden Euroopan Unionin ja Euroopan talousalueen maiden kansalaista, joilla muuten olisivat paperit olleet kunnossa. Sopimuksesta aiheutuu siis iso haitta niille EU/ETA-alueen kansalaisille, joilla on tarve päästä käymään Karjalan tasavallan pohjoisosissa tai Vienan Karjalan alueella mistä tahansa syystä. Vastaavanlaiset sopimukset ovat Suomen kannalta noloja ja voivat koitua pidemmän päälle rasitteeksi EU- ja länsisuhteille. Jos sopimusta jatkettaisiin, siinä tulisi ehdottomasti turvata muiden EU- ja ETA-maiden kansalaisille samat oikeudet kuin suomalaisille.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Onko 140 EU kansalaista mielestäsi iso haitta? Jos näillä 140 EU kansalaisella on oikeasti tarve mennä Venäjän puolelle, niin miksi he eivät voi käyttää vaikka Vaalimaan rajanylityspaikka? 140 EU kansalaista vastaan mahdollisesti tuhannet tai kymmenettuhannet turvapaikanhakijat, huomaatko epäsuhtaa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Jos näillä 140 EU kansalaisella on oikeasti tarve mennä Venäjän puolelle, niin miksi he eivät voi käyttää vaikka Vaalimaan rajanylityspaikka?"

Tuhat kilometriä kiertoa sen takia, että persu niin määrää? Ei kiitos.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Unionin kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun vaarantuminen ei ole pikkujuttu. On myös riski, että Suomi joutuu sopimuksissa vääntymään vieläkin ihmeellisemmille mutkille, jos sille tielle lähdetään, että mahdollisesti liikkeelle lähtevä siirtolaisvirta idästä pysähtyisi vain Venäjän varauksettomaan miellyttämiseen.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #23

Jospa tuosta saisi aiheen jättää koko käsiin mädäntyvä Unioni, kuten meitä viisaammat britit päättivät tehdä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Jatkokysymyksenä otsikon kysymykseen voisi esittää: "ja miksi Perussuomalaiset eivät tee mitään?" Tom, olet kansanedustajana paraatipaikalla viemään tätäkin asiaa eteen päin. Jos sopimusta ei uusita, se on ihan yhtä lailla Persujen päätös kuin se on Kokoomuksen ja Keskustankin. Pääministeri Juha Sipilä kehuskeli vaalikauden alussa Stubb ja Soini rinnallaan, että nyt päällä on hyvä henki ja tämä hallitus tekee loistavaa yhteistyötä. Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin minusta tuntuu, että hallituksessa on kolme joukkuetta, jotka kaikki pelaavat omaa peliään. Etenkin Perussuomalaiset. Jatkuvasti yksittäiset Perussuomalaisten kansanedustajat ja muut kärkipoliitikot esittävät kritiikkiä hallitusta kohtaan. Hallitusta, jossa itse istuvat.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Perussuomalaiset ovat lainanneet metodin demareilta ?
Demarithan äänestivät jopa itseään vastaan viime hallituksessa.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Tiedoksi, hallituksessa on kolme puoluetta ja Perussuomalaiset ei (ei mikään muukaan puolue) kykene yksin päättämään asioista. Perussuomalaisilla on ollut pragmaattisempi lähestymistapa tähän kysymykseen ja olemme saaneet sen mielestäni varsin hyvin ajettua läpi hallituksessa, mutta ei maahanmuuttopolitiikka ole yksin meidän päätettävissä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Tuleeko tästä nyt sitten hallituskriisi, jos ja kun Keskusta ja Kokoomus ei toimi niin kuin Perussuomalaiset haluaisivat? Vuosi sitten Juha Sipilä uhkasi "kävellä aamulla presidentin luokse", jos SOTE:sta ei saada sopua. Onko Soini ja Perussuomalaiset valmiita pelaamaan tässä asiassa yhtä kovilla panoksilla? Epäilen.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #16

Voi voi sinua! Maailma ei ole ihan niin yksinkertainen kuin ehkä kuvittelet. Asioiden ajaminen ja niihin vaikuttaminen eduskunnassa ei ole lasten kiukuttelua, joten kortit on käytettävä viisaasti parhaan lopputuloksen saamiseksi. Uskon että sinäkin tulet tämän vielä elämässäsi huomaamaan.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #17

No, millä korteilla sinä ja Perussuomalaiset tämän asian meinaatte pelata? Nythän olet tällä kirjoituksella vierittänyt vastuun jo valmiiksi Risikon niskaan, JOS sopimusta ei uusita. Painostaminenko on mielestäsi oikea tapa ajaa asioita?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #18

Kun tunnut olevan niin tietäväinen, niin valista toki meitä miten tässä tulisi toimia, ettei raja ala uudelleen vuotamaan?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #20

Miksi olet näin asiaton ja koppava? En ole esittänyt tietäväni mitään. Olen esittänyt Sinulle liudan kysymyksiä, joihin et ole vastannut mitään. Odottaisin kansanedustajalta hieman asiallisempaa keskustelukykyä...

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #21

Jos venäjältä alkaa "pakolaisten" tulo ja jos suomen rajavartijat estävät/yrittävät estää vaikka voimatoimenpiteitä käyttäen niin kuulutko sinä niihin jotka sen tuomitsewvat.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #21

Saat olla varsin tyytyväinen, että kansanedustaja on jaksanut vastailla tähän asti kysymyksiisi, jotka eivät ole olleet mitenkään erityisen rakentavia ja niitä on ollut liikaa.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #34

Liikaa kysytty, kun tiedustelee millä korteilla persut meinaavat asiassa pelata? Tämä kansanedustaja ei ole vastannut vielä yhteenkään kysymykseen :)

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #37

Janne Olsen;
Duota, tuota. Sinun mielestäsi siis persujen asia on hoitaa rajasopimus Venäjän kanssa. Näin tavis kansalaisena en ymmärrä asennettasi.

Nähtävästi sinulla on vain viha persuja kohtaan, yrität laittaa persut vastuuseen mahdollisesta "pakolaisten" tulosta Venäjältä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä Thaimaalaisten marjanpoimijoden turistiviisumit ovat yksin Soinin päätettävissä, vai eivätkö ole ?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Jahas; yleensä perussuomalaisia on kritisoitu siitä, että eivät ole kritisoineet riittävästi hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja nyt kritisoidaan päinvastaista; sitä, että PS esittävät kritiikkiä jatkuvasti hallitusta kohtaan. Onhan se nyt selvää, että jos ei toimita hallitusohjelman mukaisesti, niin PS kritisoi hallitusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomalaiset rajavartijat voisivat norjalaisten tapaan opetella sanomaan, ei kiitos, jos joku yrittää Venäjältä tulla ilman asianmukaista viisumia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Luuletko siellä edes olevan rajavartioita ?

Jukka Mäkinen

Kyllähän ne sanovat, mutta kun maahan tulevat ovat niin sivistymättömiä etteivät ymmärrä (muumi)ruotsia, vaikka se on portti kaikkiin maailman kieliin ja sivistyksen ensimmäinen edellytys.

Seppo Hildén

"Vetääkö Risikko tulpan irti veneestä?"

Blogistin kysymys on virheellinen ja aikaansa jäljessä. rajat auki-tulppa vedettiin irti jo edellisen sisäministeri Orpon toimesta.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen
Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Venäjä käyttää pakolaisia ja laittomia siirtolaisiaan aseenaan EU:a vastaan. Suomi toimii asiassa oikein: kahdenvälisillä sopimuksilla murretaan turhaan EU:n asemaa.

Venäjä ei tee sopimuksia vastikkeettomasti, se vaatii vastikkeita sopimisesta. Suomi on tehnyt poikkeuksellisen paljon myönnytyksiä Venäjää kohtaan. Olemme se heikko lenkki. Mutta voihan valtioiden välinen neuvotteluyhteys toimia niinkin, ettei Venäjä raahaa näitä ihmisiä pohjoisille raja-asemille toistamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset