TomPackalen

Helsingin poliisi teki uutenavuotena urotyön

Uutisia lukiessa ei voi välttyä tunteelta, että turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajataustaisten epäiltyä seksuaalirikoksia vähätellään.

 

Aihetta esiin tuovat kyseenalaistetaan kaiken maailman asiantuntijoiden toimesta. Hyvä esimerkki tästä on viime viikolta, kun Helsingin poliisin apulaispäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi poliisin tilannekuvasta pääkaupungissa.

 

Poliisi tiedottaa myös yleiseen turvallisuuteen liittyvistä asioista virkavastuulla. Vaikka viestintä joskus epäonnistuisi, se ei tarkoita, etteikö poliisi puhuisi totta. Jos poliisi kertoo esimerkiksi uudentyyppisestä ahdistelurikollisuudesta, se perustuu aitoihin havaintoihin. Asia ei muuksi muutu, vaikkei viesti miellyttäisi kuulijaa.

 

Helsingin katuturvallisuuteen on ilmaantunut viime aikoina uusia uhkia. Tämän näkee suoraan vaikkapa poliisin tietoon tulleista julkisella paikalla tapahtuneista raiskauksista. Näitä niin sanottuja puskaraiskauksia oli viime vuonna Helsingissä 14. Kaikissa niissä oli uhrien mukaan tekijöinä ulkomaalaistaustainen ihminen. Osa tapauksista on onneksi selvinnyt. Kiinnijääneiden joukossa on kolme turvapaikanhakijaa, mutta heidän lopullista osuuttaan kaikista tapauksista ei vielä tiedetä, koska osa rikoksista on yhä selvittämättä. Toissa vuonna puskaraiskauksia lukumäärä Helsingissä oli 9. Ainostaan yhdessä tapauksessa on epävarmaa, oliko tekijä ulkomaalaistaustainen.

 

Mielestäni nämä luvut ovat varsin selkeää kerrontaa, ja tällaiset määrät ovat täysin uusi ilmiö. Sen sijaan se ei oman poliisikokemukseni perusteella ole uutta, että puskaraiskaukset ovat lähes yksinomaan ulkomaalaistaustaisten tekemiä.

 

Raiskaukset ovat edelleen onneksi harvinaisia, mutta tekoina ne aiheuttavat uhreille mahdollisesti kojaamatonta vahinkoa. Tämän takia tuntuu käsittämättömältä, että yhtäkkiä on tullut joidenkin mielestä hyväksytyksi alkaa puolustaa raiskauksia vain siksi, että ne ovat ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiä. Useimmiten näiden puolustelijoiden selitykset ovat tasolla, että suomalaisetkin raiskaavat. Jos kuitenkin elämme faktamaailmassa, jossa poliisi joutuu elämään, ovat aiemmin mainitsemani tilastot korutonta kerrontaa.

 

Saksan Kölnin ja Helsingin uudenvuoden tapahtumat kuvaavat nykytilanteen ja uhkaavien ongelmien mittasuhteita. Helsingin poliisilla oli tietoa Kölnin tapahtumien kaltaisesta uhasta ennakolta. Poliisin varautuminen pelasti varmasti lukemattomia nuoria tyttöjä ja naisia seksuaaliselta häirinnältä. Kölnissä poliisi oli varautunut terrori-iskuun, ja ahdistelu ja varastelu tulivat nähtävästi yllätyksenä paikallispoliisin operatiiviselle johdolle. Tästä voimme vetää johtopäätöksen, että Helsingin poliisilaitos ja sen johto ansaitsevat erityiskiitoksen hienosti pienillä resursseillan hoidetusta työstä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Seksuaalirikoksia ylipäätään vähätellään. Nyt ollaan jopa kieltämässä että Suomessa ei olisi ollut puistoraiskauksia ennen maahanmuuttajia. Kaikki hyvä mikä siinä on että seksuaalirikoksiin vihdoinkin kiinnitetään huomiota tahraantuu jos motiivi onkin vain maahanmuuttajien maineen huonontaminen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kyseessä on yleiseurooppalainen ilmiö ja sellaisena uusi. Hampurin St. Paulin paikallislehti, Hamburger Abendblattin St. Pauli Blog toteaa tutkimustensa perusteella 9.1., että uudenvuoden aaton kaltainen ja laajuinen miesjoukkojen harjoittama seksuaalinen ahdistelu on asukkaiden ja sisäpiiriläisten mukaan uusi ja yllättävä asia.

„Dass Besucherinnen in so massierter Form und von ganzen Männergruppen sexuell belästigt wurden wie zu Silvester, ist nach Aussagen von Kiez-Insidern neu und überraschend gewesen.“

„Dass aber ganze Männer-Rudel Frauen bedrängten und sexuell angriffen, sei neu.
Das bestätigten mehrere befragte Clubbetreiber. „So etwas ist uns vorher nicht bekannt gewesen“, sagt etwa Geschäftsführer.“

Hamburger Abendblatt St. Pauli Blog BLAULICHT / SAMSTAG, 09.01.2016 – „Polizei zeigt verstärkte Präsenz auf dem Kiez“, http://st.pauli-news.de/blaulicht/polizei-zeigt-ve...

Lisää lähteitä Arto Luukkasen blogin kommenteissa http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2097...

Ei tässä ole kyse siitä, että kaikkiin mahdollisiin ”seksuaalirikoksiin vihdoinkin kiinnitetään huomiota” – niin kuin ei olisi aiemmin kiinnitetty - vaan nyt täytyy käsitellä tätä uutta ja erilaista ilmiötä.

Maahanmuuttajien maineen huonontamisesta vastaavat nämä tekijät itse, ja kaikkien maahanmuuttajien maineen huonontumista voidaan ehkäistä erottamalla taharrush gamea selkeästi omaksi, vain tiettyyn kulttuuritaustaan kuuluvaksi toimintatavaksi, jonka kanssa muilla - ja esimerkiksi mustemmilla - maahanmuuttajilla ei ole eikä ole koskaan ollut mitään tekemistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Naisten joukkoahdistelu ón uusi ilmiö, niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Ihmettelen joidenkin naisten ja jopa Naisasialiitto Unionin kyvyttömyyttä edes yrittää ymmärtää ilmiöiden välistä eroa...

Hyvä esimerkki tästä oli viime maanantain "uusittu" A-studio, jonka otsikko oli "uskaltaako vielä liikkua kadulla?" ja jossa toimittaja Johanna Vesikallio oli kutsunut poliisin lisäksi Naisasialiitto Unioni ry:n puheenjohtaja Katju Aron.. Aron tehtävänä oli todistaa, että "seksuaalinen häirintä on ollut aina hirveän yleinen ilmiö Suomessa" kun vuorostaan poliisijohtaja Seppo Kolehmainen painotti, että nimenomaan joukolla tehtävä seksuaalinen ahdistelu on uusi ilmiö. Kuten se onkin, myös Suomessa.

Samanlaista typerää vertailua on nähty täällä blogistanissakin ja toivoisin, viimeistään Kölnin jälkeen, ettei Suomen/Euroopan perinteisiä runkkareita, itsensä paljastajia ja yksinäisiä raukiksia enää ikinä verrattaisi moiseen joukkohäirintään, joka on yhtä alhaista kuin skinien joukkotappelut. Yksin eivät uskalla, mutta joukossa ollaan niin machoja, niin machoja.........(ja: yhä edelleen, jotkut naiset puolustavat heitä; hohoijaa).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #7

Naisilla on oikeus sanoa oma mielipiteensä sinun vähättelystäsi huolimatta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Kyse oli ihmettelystä eikä suinkaan vähättelystä. Luulen, että ihmettelyni on aiheellinen. On kerrassaan paha kun mies käy viattoman naisen kimppuun, mutta suuren mieslauman tekemänä se on niin alhaista, ettei siihen riitä sanojakaan..ainakaan minulla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #12

Ei se ole yhtään alhaisempaa. Raukkamaisempaa ehkä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

Kyllä sinä olisit tässä tapauksessa voinut vähätellä ihan hyvin perustein. Eikä se mitenkään rajoita noiden naisten oikeuteen sanoa mielipiteensä.

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Sini. Lue tekstit silleen ajatuksen kanssa, niin ymmärrät mikä on muuttunut. Poliisin toiminta on ollut kuitenkin ammattitaidotonta jo vuosia ja se ei ole salaisuus, jos vähänkin seuraa yhteiskunnan tilaa. Seksuaalirikoksiin on puututtu kansalaisten toimesta paljonkin. On ihmetelty yhteen ääneen miksi raiskaustuomiot ovat lieviä. On ollut televisiossa raiskausiltoja, jossa asiaa käsitellään. Päättäjien on tehtävä asialle jotain. Tavan suomalaista asiasta on syytellä. Ymmärränkö Sini oikein, että puolustelet laittomasti maahan tulleita ja suomen lakeja rikkoneita sotilaskarkureita ja heidän kuttuuriin kuuluvia harrastuksia ja jotka eivät kunnioita maata ja sen kansalaisia pätkän vertaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En puolustele ketään mutta olen huolissani islamvihan suitsuttamisesta. Esim minä tunnen solidaarisuutta niihin naisiin joiden vapauksia koitetaan rajoittaa sekä kaikkien esim tunisialaisten mies- ja naispuolisten feministien kanssa. Tiedän että siellä on heitä.
Minusta islamvihan nostattaminen on yritystä luisuttaa Suomea Putin valtapiiriin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Islam on aina ollut islam ja kyse on maailmanlaajuisesta uskonnosta; mutta joukkoahdistelu/joukkoraiskaus on hyvin paha ja raukkamainen rikos, vaikkei nyt maailmanlaajuisesti, niin ainakin Euroopassa ja Suomessa (onneksi).

Näitä asioita ei pidä millään tavalla sekoittaa keskenään, vaikka joukkoraiskauksista seuraakin orastuva islamviha. Mielestäni pahinta on tuo joukkoahdistelun vähättely, jota (ihme ja kumma) erityisesti US-palstan naiset harjoittavat...(malliin: "onhan puistoraiskaus aina ollut yleistä Suomessa").

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #30

Ja vasemmistolaisille nuorille naispoliitikoille ja kirjoittajille raiskausviestien kirjoittelu on ihan sitä samaa. Kumma vaan että heitä jotka eivät ole tuominneet niitä joka kommenttiketjussa ei kuitenkaan ole ruvettu haukkumaan vähättelijöiksi. Tulee mieleen 70-luku tavastasi argumentoida.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #31

Sini, en tiedä ollenkaan mistä nyt puhut, sorry. Joudut jatkamaan yksin tältä osin; kerroin siis omat vaikutelmani juuri tästä, aika vakavasta aiheesta ja toivon, että ne jollain tavalla vaikuttavat (ellei sinuun niin ehkä muihin). Heips.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"..jotka eivät kunnioita maata ja sen kansalaisia pätkän vertaa?"

Kun miettii, millaista 'kunnioitusta' me olemme heitä kohtaan osoittaneet, minkä ihmeen takia kuvittelet, että he pystyisivät meitä kunnioittamaan?

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #29

Hannu Ala-Olla, olette juuri voittaneet päivän aivopieru-palkinnon.

Palkinnosta ei voi valittaa.

Heh.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #44

Valitan silti.

Väitätkö, että se, millaista 'kunnioitusta' äänekkäimmät ovat osoittaneet turvapaikanhakijoita kohtaan on mitään, mikä ansaitsisi vastavuoroista kunnioitusta turvapaikanhakijoilta. Kunnioitus pitää ansaita, tai vähintäänkin sen säilyttääkseen pitää osoittaa ansaitsevansa sen.

Joka muuta väittää, ei tiedä mitä kunnioitus tarkoittaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Tutkimusten mukaan jopa kolmasosa väestöstä pitää humalassa olevaa naista täysin tai osittain vastuullisena raiskauksesta, koska nainen on altistanut itsensä seksuaaliselle hyväksikäytölle. Vääristyneet asenteet väkivaltarikosten uhreja kohtaan näkyvät Suomessa myös siinä, etteivät valtio tai kunnat ole ottaneet vastuuta uhrien auttamispalveluiden järjestämisestä."

http://www.kaleva.fi/mielipide/vieras/raiskausten-...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Karo Kankus,

Onko tällaista asiaa tosiaan menty kysymään Suomessa alle 14- vuotiailta kansalaisiltammekin, joita väestöömme kuuluu yli 900 000 henkeä ?

Ei nyt kannata ihan kaikkea uskoa.

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #47

Karo Kankus haluaa esilletuomallaan uutislainauksessa vastuullistaa naisia siitä, että heitä raiskataan.

Mielenkiintoista ja paljastavaa.

Kommentti kertoo paljon kommentoijan suhtautumisesta naisiin ja heidän seksuaaliseen itsemäärämisoikeuteensa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #77

Niin, kuinkahan moni humalassa ollut raiskattu nainen pitää itseään vastuullisena raiskaukseensa ?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti Obaman viimeisessä State of the Union-puheessa oli viesti sinullekin:

"And then, as frustration [with politics] grows, there will be voices urging us to fall back into our respective tribes, to scapegoat fellow citizens who don’t look like us, or pray like us, or vote like we do, or share the same background, (...) We can’t afford to go down that path. It won’t deliver the economy we want or the security we want, but most of all, it contradicts everything that makes us the envy of the world.”

https://www.washingtonpost.com/politics/obama-urge...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pohjois-Amerikan maahanmuuttoasioissa asiantuntijoita ovat intiaanit - ei Obama. Toisaalta myös Obaman harjoittama pakolaispolitiikka kelpaisi kyllä varmasti kriittisimmällekin suomalaiselle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yhtä hyvin voitaisiin väittää, että suomalaiset ovat mamuja lappalaisten mailla. Kommenttisi tuo lihaksi sen typeryyden, mitä "falling back into our respective tribes" tarkoittaa.

Martti Kovala Vastaus kommenttiin #8

Ei kukaan tiedä, millä tavoin "suomalaiset ovat mamuja", ainakaan tarkkaan ottaen. Vielä salaperäisempi on kielitieteilijöiden paikannimistä löytämä "esi-saamelainen" kerros. Jokatapauksessa entisten lapinkylien perilliset taisivat hävitä oikeustaistelun, jota he kävivät 1800-luvulla Norjasta tulleiden porosaamelaisten jälkeläisiä vastaan maanomistuksesta.

Niko Sillanpää

Kansainvaeltaja ei ole "fellow citizen".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä niin, Hitlerin propagandassa juutalaisia syytettiin nimenomaan vaeltelusta, "der ewige Jude."

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #36

Avutonta alkaa olemaan. Mutta ymmärrän, että yrität parhaasi.

Mites muuten, Obaman puhe oli "State of the Nation", ei state of the planet. Tunkkaista natsismia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #38

State of the Nation? Mistä se natsioonin tähänkin hait?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #46

Ahh, Union, lapsus. Joka tapauksessa se entiteetti, joka määrittää puheessa käsitteen "citizen".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Obama on hieno mies; itse olen fani ja toivon, että hän käyttää viimeisen hallintovuoden täydellä teholla ja kongressista huolimatta. Luotan mieheen.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Odotan suurella mielenkiinnolla KRP:n tutkinnan valmistumista Aavarannan vok:n pidätysten osalta suhteessa mm. Helsigin tapahtumiin uuden vuoden aattona.

Tietääkseni pidätyksiä oli kaikenkaikkiaan yhteensä n. 20 liittyen tähän (Aavarannasta 6 pidätettyä). Eli itselleni on ainakin jäänyt mediatietojen perusteella selvä kuva, että kyse ei ollut kiinniotosta pelkästään viattoman ryyppyreissun suunnittelusta tai väitetystä shiia-sunni-kärhämästä vokissa, vaan että kyseessä olisi ehkä voinut olla isommankin Kölnin tapaisen "tapahtuman" järjestämisestä.

Olen tulkinnut asiaa siten, että poliisi sai näiden kuuden Aavarannan pidätetyn ja muiden pidätettyjen osalta sen verran etukäteistietoa, että kaduille saatiin "ennätysmäärä" poliiseja. Tämäkin on mediasta saadun uutisoinnin myötä tullut selvä mielikuva tapahtuneesta.

Voi sitten itse kukin tykönään miettiä, mitä Helsingissä olisi voinut tapahtua, ilman etukäteistietoa ja varautumista.

Tämä on tietysti vain oma tulkintani eikä välttämättä pidä ollenkaan paikkaansa - tulkinta muiden joukossa. Mutta tosiaan, odotellaan rikostutkinnan valmistumista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tapahtumat ovat identtisiä. Helsingin asematunneliin kokoontui lähitienoolta irakilaisia kuten Kölnissä turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Kumpakaan joukko ei ilmestynyt jostain taikaiskusta paikalle ja
Saksalaismediat sanovat , että kokoontuminen (-set) oli järjestetty. Se miten
tämä tapahtui on yhä spekulaatiota , mutta jos ei vaikka telepatiaan usko ,
jää loogisiksi vaihtoehdoiksi somen suljetut ryhmät, e-mailit, ryhmätekstiviestit.
italialainen

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/lordine-agli-i...

uutisoi asiasta näyttävästi mutta siihenkään ei voi 100% luottaa koska siitä puuttuu lähde.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Yhtä suureksi urotyöksi laskisin sen, että poliisi piti tiedotuksessa pintansa, vaikka kuraa tuli selvästikin niskaan niin paljon, että haisi täällä asti.

Sekä Saksassa, että Ruotsissa poliisi on jo jäänyt kiinni tarkoituksellisesta valehtelemisesta. Se, että heille sitten antaa potkut sama taho joka heitä alunperinkin on painostanut valehtelemaan ei palauta kansalaisten luottamusta, kuten ei varmaan mikään muukaan enää tuossa vaiheessa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksanturkkilainen kirjailija, journalisti ja elokuvantekijä Güner Balci sanoo tuoreessa haastattelussaan otsikolla ”Arkaainen naiskuva uhkaa meitä kaikkia”, että Kölnin päällekäymiset muistuttavat häntä kaikin tavoin Tahririn aukion tapahtumista.

Balcin mukaan tekijät eivät ole mitään vierastyöläisiä tai heidän lapsiaan vaan tuoreita tulijoita ja yksinkertaisia miehiä, joilla on äärimmäisen vanhakantainen, naisvastainen maailmakuva, jota he elävät edelleen yhteisöissään.

Balcin mukaan on eroa sillä, päästetäänkö maahan turkkilaisia vierastyöläisiä vaiko ihmisiä arabialaiselta alueelta.Turkissa naisten läsnäolo julkisessa on aivan eri tasolla kuin arabimaissa. Balcin mukaan kyse on joka tapauksessa myös uskonnosta:

„Güner Balci: Alles erinnert mich an den Tahrir-Platz in Kairo, wo es ja auch im Laufe der Rebellion zu unglaublichen Übergriffen gegen Frauen gekommen war --

Sondern, dass das einfach Männer sind, die ein extrem archaisches, frauenfeindliches Weltbild mit sich tragen und das auch in ihren Communitys weiter leben.

Aber was man auf jeden Fall sagen muss, ist, dass es ein Unterschied ist, ob man türkische Gastarbeiter hier hat einwandern lassen oder Menschen aus dem arabischen Raum. -- Die Präsenz von Frauen im öffentlichen Raum ist eine völlig andere als in der arabischen Welt.

Balci: Das ist auf jeden Fall auch eine Frage der Religion, denn der Islam hat genau diese Sexualisierung der Frau und auch diese Abwertung der Frau festgesetzt.“

Die Welt 08:16 - "Das archaische Frauenbild bedroht uns alle", http://www.welt.de/politik/deutschland/article1509...

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

"Tämän takia tuntuu käsittämättömältä, että yhtäkkiä on tullut joidenkin mielestä hyväksytyksi alkaa puolustaa raiskauksia vain siksi, että ne ovat ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiä. Useimmiten näiden puolustelijoiden selitykset ovat tasolla, että suomalaisetkin raiskaavat."

Kuka tai mikä taho on puolustanut raiskauksia?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täysin käsittämätön johtopäätös kansanedustajalta. Yleensä tuollaisia väitteitä näkee vain netin räyhääjäporukoissa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Menee taas somen metakeskusteluun, kun tartutaan yhteen blogin sanaan. Iskeehän se silmään, mutta epäilen, että kyseessä on vain huono sanavalinta. Esim. vähättelijä voisi olla parempi sana.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Linda, kaikkihan me valitettavasti tiedämme, että myös Suomessa on raiskattu kautta aikoja eikä siihen tarvita Naisasialiitto Unionia muistuttamaan. Rikos mikä rikos.

Nyt on kyse siitä, että ensimmäisen kerran nähdään, että mieslaumat (10-henkiset, 100-henkiset jopa 1000-henkiset) käyvät muutamien naisten kimppuun. Meillä pohjoismaissa kyse on onneksi ollut edelleen pienistä rymistä. Aloittaja on siinä aivan oikeassa kun toteaa: "Useimmiten näiden puolustelijoiden selitykset ovat tasolla, että suomalaisetkin raiskaavat". Sellainen kuva syntyi minullekin, niin viime maanantain A-studiosta kuin tällä palstalla..Vertailu kuitenkin ontuu hyvin pahasti eikä ole millään tavalla suhteesssa, koska nyt on todella kyse aivan uudesta "kehityksestä". Toivottavasti keskustelu siitä jatkuu edelleen, ilman rajoitteita saatikka opettavaisia sävyjä. Maailma muuttuu ja me mukana.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Olen samaa mieltä, että ilmiö on todella huolestuttava. Muistakaan ahdisteluista tai raiskauksista ei kuitenkaan pidä vaieta.

Niko Sillanpää

Ei varmaankaan raiskauksia suoraan, mutta raiskaajia, jos tämä on intersektionaalisuuden määrittämä uhriusryhmän edustaja, esimerkiksi kansainvaeltaja.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Kuka on puolustellut raiskaajia?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #50

Oikeastaan kuka tahansa nykyfeministinen kommentaattori, joka epätoivon vimmalla yrittää suhteellistaa eli vähätellä tätä puheena olevista kulttuuripiireistä tulevaa sekä tekotavaltaan että määrältään (tutkitusti 12-17 -kertainen yliedustus Suomessa) poikkeuksellista seksuaalirikollisuutta (eli de facto puolustaa ko. seksuaalirikollisia). Tyypilliset strategiat ovat 1) ensisijainen vaikeneminen tästä ongelmasta, 2) syyttävän sormen ohjaaminen valtaväestön miehiin ja 3) poikkileikkaavien kyselytutkimusten ylitulkinta tai valheellinen tulkinta.

Koettakaa ryhdistäytyä. Esimerkiksi Saksassa feministikommentaattorit onnistuivat tunnistamaan Kölnin, Hampurin jne. tapahtumien erityisyyden ja tuomitsemaan asian selväpiirteisesti ilman "mutku valtaväestössä on myös raiskaajia"-sopertelua.

Hitto, jopa vanha kommari Yrjö Rautio on pystynyt tunnistamaan tämän ilmiön:

"Kempeleen tapaus kärjistää väistämättä entisestään maahanmuuttokeskustelua. Rajoja kiinni vaativat rasistit ja muut ihmisvihaajat saivat hartaasti toivomansa todistuskappaleen. Monet maahanmuuttoa puolustavat taas kiistävät entistäkin ponnekkaammin ongelmat, joita siihen liittyy."

http://www.hs.fi/politiikka/a1448511385875

Alla olevissa teksteissä ja niiden linkeissä tätä ilmiötä:

http://suomenkuvalehti.fi/ylamaan-kettu/2015/11/27...

http://www.lily.fi/blogit/matkalla-perille/suomala...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #58

Joukkoahdistelu on tavallisinta Intiassa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #58

Vähättelyä ehkä, mahdollisesti jopa yritys viedä keskustelu pois aiheesta, mutta ei puolustelua.

Voinet varmaan avata enemmän, millä perusteella saat vähättelyn muutettua puolusteluksi?

Kukaan missään ei ole kieltänyt tekijöiden syyllisyyttä, vaatinut pienempiä tuomioita tai edes perustellut motiiveja ymmärrettäviksi. Järjestään jokainen tuomitsee kaikki tähän aiheeseen liittyvät teot, etkä saa sitä muutettua puolusteluksi millään keinolla.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #63

Niin Hannu, missä ovat näiden tapahtumien spontaanit tuomitsemiset nykyfeministien taholta? Erityisesti, missä edes väkinäiset tuomitsemiset ilman sopertelua valtaväestön miesten pahuudesta?

Ei jää epäselvää, etteivätkö nykyfeministit olisi ryhmänä kyseisen ryhmän puolella yhteiskunnallisessa keskustelussa. Puolella oleminen on puolustamista, vaikka kuinka yrittäisi spinnata semanttisilla tulkinnoilla.

No, sentään pystyit tunnistamaan yhteiskunnallisen keskustelun derailaamisen ja vähättelyn, siitä tunnustukseni.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #65

Uhrin näkökulmassa ei ole väliä minkä maalainen tekijä on. Trauma ei siitä muutu. Tieto mekanismeista ja syistä mitkä ikävä kyllä ovat samanlaisia kaikkialla auttaa jäsentämään taistelua seksuaalista väkivaltaa vastaan. Voimme vaan toivoa että näitä tuoreita tapauksia ei valjasteta ainoastaan maahanmuuttovastaisuuteen tai pakolaisvastaisuuteen. Kaikkien, ihan kaikkien intressissä on että asiata keskustellaan ihan niinkuin siinä saksankielisessä tekstissä jonka Ilari Kiema toi ketjuun, sanottiin. Mutta jos sinun vihasi antirasisteja kohtaan on ylitsepääsemätön et tietenkään kestä että meillä on yhteisiä intressejä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #66

Kyse ei ole uhrin näkökulmasta, vaan että uhreja tulee vaan sitten absoluuttisena lukuna aika paljon lisää. Jos populaatiot olisivat saman kokoiset, uhreja olisi noin 12-17 kertaa enemmän kuin mitä nyt kokonaisuudessaan (verrattuna, jos valtaväestö kaksinkertaistuisi, jolloin olisi odotettavissa noin kaksikertainen määrä uhreja).

On selvää, että tapahtumat valjastetaan kansainvaellusvastaisuuteen. Koska tapahtuneet (mm. Pariisi, Köln) ovat kiistatta argumentteja kansainvaellusta vastaan.

Kyllä, meillä on yhteisiä intressejä.

Ja te toimitte niitä intressejä vastaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #68

No jos sinusta ei ole kysymys uhrien näkökulmasta niin siltä osin kyllä olen ymmälläni.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #69

Juurihan totesit (sinänsä oikein), että siinä tekijän etnisyydellä tuskin yleensä on merkitystä. Jolloin jäljelle jää tapahtumien lukumäärä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #70

Mutta ajaudumme umpikujaan koska sinä kyseenalaistat juuri lukumäärästä keskustelun. ;-) Sehän tapahtuu vertailun kautta. Jota sinä pidät vähättelynä. ;-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Myös ps-puolue asettuu siihen arvokonservatiiviseen ja sukupuoliessentiaaliseen rintamaan jonka äärimmäinen ilmaus on että naisia mm sukupuolisen häirinnän kautta estetään osallistumasta julkiseen elämään ja käyttämästä julkista tilaa. Esim raiskausviestien lähettäminen nuorille naispoliitikoille on samaa kategoriaa kuin joukkoahdistelu torilla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Palatakseen kuitenkin blogin alkuperäiseen aiheeseen: Suomen poliisi on ilmeisesti tehnyt urotyön, josta moni suomalainen (nainen) saisi olla kiitollinen. Siis kunnia sille taholle, jolle se kuuluu (ei kuitenkaan Packalenille, vaan vuorossa oleville poliiseille).

P.S. Koska kirjoittaja on komisario ja kansanedustaja, luotan siihen, että häntä on informoitu riittävästi juuri tästä asiasta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Koska kirjoittaja on komisario ja kansanedustaja, luotan siihen, että häntä on informoitu riittävästi juuri tästä asiasta"

Niinhän sitä voisi luulla, mutta mikä pointti sen mainitsemisella on? Auktoriteettiin vetoaminen on aina argumentointivirhe.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #28

En vetoa auktoriteettin vaan siihen, että aloituksen sisältö hyvin voi pitää paikkansa. Veikkaan vahvasti, että Packalen on sittenkin paremmin perillä juuri tästä aiheesta kuin Hannu Ala-Olla tai allekirjoittanut.

Siis (palatakseen blogin alkuperäiseen aiheeseeen): hyvää työtä, Suomen poliisi!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Vähän aiheeseen liittyen eli en halua kyseenalaistaa poliisin hyvää työtä tapauksessa, Suomen poliisissa on myös Suomen Kuvalehden mukaan seksuaalisen ahdistelun ongelma. Naispoliisi joutui jättämään työpaikkansa. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/miksi-poli...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #32

Kuka mahtoi olla se poliisi, joka vuosi Packalénille tietoja pääkaupunkiseudun nuorisojengi-tapausten tutkinnasta ennen kuin mitään oli valmiina. Miksihän nämä Packalénin saamat tiedot erosivat poliisin julkisuuteen antamista tiedoista?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #32

"En vetoa auktoriteettin vaan siihen, että aloituksen sisältö hyvin voi pitää paikkansa"

Vetoat aloituksen paikkansapitävyyteen sen vuoksi, keneltä se tulee. Se on nimenomaan auktoriteettiin vetoamisen määritelmä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #52

Kuten totesin, tässä nimenomaisessa asiassa luotan enemmän viranomaisiin (poliisiin) kuin sinuun.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #76

En minä sanonut, että itse tiedot olisivat olleet väärässä. Pelkästään huomautin argmentointivirheestä ja ettei se tehnyt tiedoista yhtään vakuuttavampia.

Packalen ei ole viranomainen, eikä poliisi. Hän on kansanedustaja.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vain raukat lähettävät uhkausviestejä! Rikosilmoitus on paikallaan. Raiskaukset ja muut väkivallanteot ovat vakavia rikoksia. Turvapaikanhakijat, jotka syyllistyvät rikoksiin, pitää käännyttää takaisin kotimaahansa. Lakimuutos, jotta pikakäännytys mahdollinen. Näin rehelliset maahantulijat saisivat rauhassa aloittaa kotoutumisen.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Onko PS -puolue lähettänyt tuollaisia viestejä? Voisitko vähän tarkentaa että millaisia viestejä ja kenelle? Vähän sellainen leimaamisen maku tässä viestissäsi on.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Feminismi on eurooppalainen traditio, josta voimme olla ylpeitä. On mahtavaa että poliisi reagoi tyttöjen joukkoahdisteluun. Me emme voi kuitenkaan tuudittautua uskoon että meillä itsellämme olisi jo valmis maailma ilman seksuaalista häirintää.

anita frisk

Feminismi ei ole eurooppalainen traditio. Bulgaria, Romania, Albania, ja lukuisa määrä muuta ex-itäblokkia tuskin mokomasta kuullutkaan pääkaupunkien hipstereitä lukuunottamatta. Nämäkin maat kuuluvat Eurooppaan.

Feminismi on ihan kuin mikä tahansa muukin ismi, puusilmäinen. Kaikenlainen fanaattinen vouhotus on mielestäni turhaa. Siinä se viimeinenkin järjenhitunen alistetaan tunteelle.

Mitä mahtavaa on siinä, että poliisi reagoi joukkoahdisteluun? Se on poliisin työtä ja tällä kertaa osui nappiin. Seuraavalla kerralla ehkä ei kovemmassa paikassa. Poliisi ei ole Batman tai Teräsmies, mutta eivätpä vastustajatkaan järjen jättiläisiä yleensä ole. Luottamukseni suomalaiseen poliisiin on vankkumaton kunnes toisin todistetaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"On mahtavaa että poliisi reagoi tyttöjen joukkoahdisteluun."

Nyt, Sini, puhut suoraselkäisesti asiaa. Kiitos siitä!

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Tämän takia tuntuu käsittämättömältä, että yhtäkkiä on tullut joidenkin mielestä hyväksytyksi alkaa puolustaa raiskauksia vain siksi, että ne ovat ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiä. Useimmiten näiden puolustelijoiden selitykset ovat tasolla, että suomalaisetkin raiskaavat."

Tällaista ei yksinkertaisesti tapahdu. Kukaan ei ole "puolustanut" raiskauksia yhtään kenenkään tekemänä. Tai on taästä yksi poikkeus. Ainoa raiskauksien puolustaminen, jota julkisuudessa näkee, on joidenkin rasistien "suvakkeihin" kohdistamat raiskausfantasiat. Jotkut - varmaankin juuri Packalenin äänestäjäkuntaan kuuluvat - katsovat, että eri mieltä olevat ansaitsevat tulla raiskatuksi.

Mutta "suvakeista" kukaan ei ole puolustanut raiskauksia. On ainoastaan todettu, että maahanmuuttajien tekemiin raiskauksiin ei pidä suhtautua sen hysteerisemmin kuin muidenkaan tekemiin. Yritetään siis aivan asiallisesti suhteuttaa ongelman suuruutta seksuaalirikosongelmaan kokonaisuutena.

Järkyttävää, että kansanedustaja sumuttaa noin härskisti blogikirjoituksessaan. Vielä järkyttävämpää, jos oikeasti uskot juttuihisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

ks. kommentti 18

Siis Ahtokin lienee samaa mieltä kommenttiketjun varsinaisen aiheen osalta: poliisi teki urotyön. Siitä oli kyse.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksalaisessa feministisessä EEMA-lehdessä kirjoitetaan, että nyt on kuitenkin kyse tämän ulkomaalaisryhmän spefisisestä, erityisestä tai täsmällisesti tietynlaisesta väkivallasta – jengimuotoisesta organisoidusta seksuaalisesta väkivallasta, millaista emme ole tosiasiassa koskaan ennen kokeneet Saksassa.

„Aber nun geht es gerade mal über die spezifische Gewalt dieser Ausländergruppe - eine bandenmäßig organisierte sexuelle Gewalt, wie wir sie in Deutschland tatsächlich noch nie erlebt haben.“ („Denn wir sind kölsche Mädchen...,“ http://www.emma.de/)

Voisi yrittää keskittyä tähän spesifiseen ongelmaan sen sijaan, että asia kielletään ja hävitetään näkyvistä puhumalla aina jostakin muusta, muka ”laajemmasta” kokonaisuudesta.

EMMA-lehden perustaja, Saksan ja Euroopan kenties tunnetuin feministi Alice Schwarzer antaa omassa kirjoituksessaan myös pikku vinkin itseoikeutetuille ”antirasisteille”:

„Und übrigens, kleiner Hinweis an die selbstgerechten „Anti-Rassisten“ vom Dienst: Mit dem blauäugigen Import von Männergewalt, Sexismus und Antisemitismus gefährden wir nicht nur unsere eigene Sicherheit und Werte; wir tun auch diesen verrohten jungen Männern unrecht, die ja nicht als Täter geboren sind. Sie sind geprägt von den Erfahrungen eines traditionell gewalttätigen Patriarchats innerhalb der Familie sowie der Bürgerkriege auf den Straßen, was sie zu Tätern wie Opfer gemacht hat. Wenn wir sie nun bei uns aufnehmen, haben auch sie das Recht darauf, eine Chance zu bekommen: die Chance, anständige Menschen zu werden. Was allerdings ebenso die Pflicht zur Integration bedeutet.
Alice Schwarzer
Aktualisiert am 12. Januar 2016“

Die Folgen der falschen Toleranz, http://www.aliceschwarzer.de/artikel/das-sind-die-...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos joku viitsisi kääntää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nopea, vapaa käännös.

Antirasisteille tiedoksi : jos sinisilmäisesti tuotte miesväkivaltaa, seksismiä ja antisemitismiä ette vaaranna vain omia arvoja ja turvallisuutta, vaan teette myös niille nuorille miehille vääryyttä jotka eivät ole rikollisiksi syntyneet. He ovat kasvaneet patriarkaalisessa väkivallassa ja ovat sikäli itsekin uhreja. Kun me otamme heidät vastaan (maahamme) on heillä myös oikeus, mahdollisuus, tulla paremmiksi ihmisiksi. Mikä tarkoittaa velvollisuutta kotoutua (integroitua).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #56

Kiitos. Ihan hyvä. Suomalaisessa kontekstissa on kai otettu esiin kaksoisstandardit eikä noita asioita.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #57

Menee jotenkin näin.

Tunnustetaan avoimesti , että pakolaisten mukana tulee 'miesväkivaltaa' mikä nyt sitten olisi hyvä suomenkielinen sana. Sitten todetaan että syy on heidän kasvatuksessaan ja kulttuurissaan ja että ei koske todellakaan kaikkia. Nyt kun ovat päässeet 'parempaan' kulttuuriin tulee antaa kaikille mahdollisuus kotoutua ja ne jotka eivät tulisi pikakarkoittaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On todella huomionarvoista ja tarttis analysoida mihin määrätyt piirit tarvitsevat olkiukkoja suvakeista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Poliisi teki poliisityötä, niinkuin poliisin kuuluukin. Pitääkö jatkossa ruveta hehkuttamaan muitakin normaalia työtään tekeviä?

Meillä on hyvä poliisi, eikä siinä varsinaisesti ole mitään ihmeellistä, että pärjäävät yllättävämmissäkin tilanteissa.

Urotyö tarkoittaa erityistä saavutusta, sankarityötä, muttei uudenvuodenaattona tarvittu sellaista keneltäkään vaan kyse oli aivan normaalista poliisityöstä. Resursointi oli kohdallaan, siinä kaikki.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Minusta poliisi on toiminut hyvin lähiaikojen kahdessa vaikeassa tilanteessa.

Itsenäisyyspäivänä poliisi esti anarkistien riehumisen ja omaisuuden hajoittamisen kohtalaisella voimankäytöllä (viittaan ilma-aseeseen). Kun poliiseja heitettiin kivillä, se näytti, että myös anarkisteja voi sattua. Tällöin vasemmistoliitto moitti poliisia. Vasemmistoliitto Ei moittinut poliisia anarkistien vastaavasta mellakoinnista ja omaisuuden onnistuneesta hajoittamisesta 6.12.2014.

Nyt Uuden vuoden yönä poliisi esti helposti roihahtavat rähinät vahvalla läsnäolollaan ja pelkäämättömällä puuttumisellaan. Minusta molemmat kaksi viimeistä tilannetta olivat hyvin hoidetut ja tilannekuva hallussa. Kiitos.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Ainoastaan luulen polittisten johtajien estäneen Saksassa poliisin varautumisen. Suomen poliisi varmasti on ammattitaitoinen, muttei ehkä kuitenkaan näin paljoa parempi? Suomessa nykyinen hallitus ei aikaansaa Rotherhameja.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Peukutus suomalaisille poliiseille ja saksalaisille feministeille! (Ilari Kieman linkki)

Ville Juusela

Minua häiritsee juurikin tuo "yli-sinisilmäisyys" ja tosiasioiden kieltäminen. Virkistävää lukea realististisesta näkemyksestä, kuten tässä blogissa, sen peittelyn ja oudon hyssyttelyn sijaan mitä valtamedia kirjoittaa.
Jutussa esitetyt tilastot olisi hyvä saada päivitettyä vuoden 2015 osalta ja julkaistua massoille. Minä kannatan tässä asiassa realismia, uskon muidenkin ymmärtävän kylmiä tilastoja.

Käyttäjän MarkkuSaarinen kuva
Markku Saarinen

Tom olisi erittäin hienoa jos voisit sanoa kuka on puolustannut näitä raiskauksia.
Itä-Suomen poliisin mukaan tänä alkuvuonna on tullut n.39 seksuaalirikosilmoitusta, näistä 9 tapauksessa epäillään ulkomaalaistaustaista tekijää ilmeisesti loput on tehnyt sitten suomalaistaustainen henkilö.
Nämä sinun kirjoitukset aiheuttavat huomattavasti enemmän vahinkoa kuin hyötyä asiallisen keskustelun kanssa. Ole hyvä äläkä jatka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset