TomPackalen

Ujuni Ahmed palautti uskoa somalialaisyhteisöön

 

Nuori somalialaistaustainen nainen Ujuni Ahmed teki rohkean teon haastatessaan yhteisönsä tuomitsemaan väkivallan, johon jotkut yhteisön nuoret jäsenet näyttävät syyllistyneen. http://www.hs.fi/kaupunki/a1426400447703

Ujuni teki samalla välttämättömän, jotteivät kaikki somalialaistaustaiset joudu epäoikeudenmukaisesti leimatuiksi.

Raiskauksia ja väkivaltaa ei tietenkään voi hyväksyä, ja ne pitää tuomita selväsanaisesti. Aivan yhtä selvää on, ettei kukaan yksilö voi kantaa vastuuta toisen teoista.

Somalialaisyhteisön jäsenten osuus katuväkivallasta, ryöstöistä ja puskaraisksista on hälyttävän suuri. Tämä asia on yleisessä tiedossa, eikä muutu muuksi itsestään. Siksi on tärkeä kuulla yhteisön kanta, vaikka aihe on kiusallinen ja hankala. 

On tärkeä muistaa, että somalialaisyhteisö on ennen muuta epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan uhri. Tätä ongelmaa on lakaistu maton alle valtapuolueiden toimesta. Ihan syytön ei somalialaisyhteisökään ole. Järjettömän väkivallan tuomitseminen on elinehto yhteiselolle Suomessa ja pitkään jatkunut hiljaisuus on laajalti tulkittu hyväksymisen merkiksi. 

Minulle Ujuni Ahmedin kaltaiset ihmiset antavat toivoa siitä, että somalialaisyhteisö ja kantaväestö voivat jonain päivänä paremmin elää sopusoinnussa toistensa kanssa Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuollainen proaktiivisuus on erittäin sympaattista touhua. Ennen kaikkea se palauttaa uskoa tähän maahan, että täällä ei tarvitse kaikkea tehdän niin kuin muuallakin, elää sellaisissa valmiiksi asetetuissa pohjissa. Että täällä ollaan lähtökohtaisesta viiteryhmästä huolimatta enemmän tai vähemmän suomalaisia ja hoidetaan asiat selviksi - keskenämme. Siihen suuntaan pitäisi liikkua.

Tuo on mielestäni myös iso luottamuksen osoitus suomalaisia kohtaan tietyllä tapaa. Sitä ei saisi missään tapauksessa pettää, silä hyvin äkkiä nämä kädenojennukset jäävät tekemättä, jos niillä ei saa kuin paskaa niskaa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"jotteivät kaikki somalialaistaustaiset joudu epäoikeudenmukaisesti leimatuiksi"

Edustajalla on ihailtava kyky tahattomaan ironiaan. Miltäköhän taholta tätä epäoikeudenmukaista leimaamista onkaan kuultu runsaasti? On suorastaan herkkää, että ed. Packalenin tapainen keskustelija alkaa yhtäkkiä laukoa tämmöisiä. - Onko olemassa oikeutettua leimaamista?

Mika Samuel Kiekkijev

"Edustajalla on ihailtava kyky tahattomaan ironiaan. Miltäköhän taholta tätä epäoikeudenmukaista leimaamista onkaan kuultu runsaasti? "

Ethän nyt kuitenkaan sorru leimaamaan mitään tahoa?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ei tarvitse, he tekevät sen ihan itse.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #5

Tätä perustelua käyttävät perinteisesti ne, joilla ei ole väitteelleen perusteluja.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #5

Myös somalit, mustalaiset, muslimit,tsuhnat yleensä kaikki tekevät itse maineensa ilmiasun.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Käsitykseni leimaamisesta tässä tapauksessa on, että kategorisesti ja totuudenvastaisesti kaikkia viiteryhmänsä edustajia väitetään tietynlaiseksi. Kun osoittaa, että tilaston mukaan viiteryhmän edustajista X prosenttia toimivat tietyllä tavalla, se ei tarkoita että väittäisi heistä 100 prosenttia toimivan tällä tavalla (ellei X ole 100).

Näin ollen, väitteesi tueksi: Jakaisitko tänne Packalenin suoran lainauksen (linkkeineen), jossa Packalen suorittaa tällaisen epäoikeudenmukaisen leimaamisen?

Siinä missä tätä valitettavaa epäoikeudenmukaista leimaamista kuitenkin tapahtuu, ainoa tie parantaa leimautuneiden (eli sopeutumiskykyisten maahanmuuttajien) asemaa on työ, joka tähtää rikollisuustilastojen tasoittumiseen.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Pelkkä tilastolukujen tuijottaminen on aivotonta. Silloin yksilöistä tulee vain jonkin viiteryhmän jäseniä, joilla ei ole mitään muita ominaisuuksia, jotka mahdollisesti selittäisivät todetun käytöksen. Lisäksi jos otos on kovin pieni, yhden ihmisen merkitys kasvaa liian suureksi, jotta siitä voitaisiin tehdä mitään päätelmiä.

Jokin aika sitten blogisti pauhasi maahanmuuttajajengin tekemistä pahoipitelyistä. He eivät siis olleet nuoria miehiä, joilla ei ehkä ollut työtä tai koulutuspaikkaa, vaan he olivat vain ja nimenomaan maahanmuuttajia (paitsi että kaikki taisivat olla syntyneet Suomessa, mutta ei tällaisten pidä antaa sotkea hyvää tarinaa). Niinpä koko mekkalan tarkoitus oli leimata maahanmuuttajat tietyllä tavalla käyttäytyviksi, aivan kuin samassa tilanteessa oleva valtaväestöön kuuluva ei voisi toimia samalla tavalla.

Lisäksi on hyvä muistaa, että Packalenin retoriikan perusajatus on pelkojen herättäminen. Kun riittävän suuri osa äänioikeutetuista on saatu peloteltua kauhusta kankeiksi, saapuu paikalle ystävällinen poliisisetä tarjoamaan turvaa ja suojelusta.

Lisäys: Blogisti on näköjään ehtinyt suositella itseään tukevia kommentteja. Eihän siinä mitään, mutta olisiko hänellä aikaa osallistua keskusteluun, nyt kun eduskuntakin on jo vaalilomalla?

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #7

"Lisäksi jos otos on kovin pieni, yhden ihmisen merkitys kasvaa liian suureksi, jotta siitä voitaisiin tehdä mitään päätelmiä."

Kyseisessä tapauksessa otosta on hyvin helppo kasvattaa vertailemalla tilannetta vastaavien ryhmien kohdalla muissa maissa, jopa vaikka Somaliassa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #9

Ei toimi, jos kyseinen ryhmä on kaikkialla suhteessa pieni. Somalia ei ehkä ole oikein hyvä vertailukohta yhtään mihinkään.

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #10

Eikös Somalia ole oikein hyvä vertailukohta, kun puhutaan somaleista?

Eikös somalien kulttuuriperimä kuitenkin ole juuri Somaliasta, vai onko niin, että somalien ongelamallinen käytös onkin seurausta Suomen harjoittamasta kotouttamispolitiikasta?

Mikäli jälkimmäinen, niin siinä tapauksessa on välttämätöntä saada kotouttamispolitiikan vastuuhenkilöt välittömästä vastaamaan aiheuttamistaan ongelmista ja kaikenlainen muu kuin puhtaasti työperäinen maahanmuutto katkolle siksi aikaa, kunnes ollaan luotu uudet kotouttamiskäytännöt.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #7

Se, että pidät tilastolukujen tuijottamista aivottomana, ei tarkoita että se olisi leimaavaa. Toisekseen tilastojen huomiointi ei tarkoita, että sieltä tehdyt havainnot täytyisi kohdistaa yksilöihin. Kaikista suomalaisista rikollisista valtaosa on miehiä, mutta en koe miehenä leimaantuvani vaikka tuo totuus ääneen sanotaankin.

Jatkat esimerkillä "Niinpä koko mekkalan tarkoitus oli leimata maahanmuuttajat tietyllä tavalla käyttäytyviksi", joka on täysin oma arvauksesi Packalenin motiivista. Mutta edelleen jäi se suora sitaatti puuttumaan.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #7

Pääkaupunkiseudulla on kymmeniä tuhansia nuoria miehiä vailla työtä tai koulutuspaikkaa.

Emme kuitenkaan ole nähneet suomalaisjengien kulkevan joukkoraiskaamassa tyttöjä.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #7

"Lisäys: Blogisti on näköjään ehtinyt suositella itseään tukevia kommentteja"

Tuen vain mielestäni fiksuja kommentteja, mikä lienee koko suosittelun perusidea!

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #7

Näin neutraalin tarkkailijan silmissä näissä jankkauksissa eniten häiritsee yleensä se, että tarkoitusperiä ruvetaan spekuloimaan sen sijaan, että sanoma otettaisiin rehdisti vastaan, kuten se on kirjoitettu. Vai onko jossain joku maahanmuuttokriittisten vaikuttajien salakerho, jossa yhteisesti päätetään propagandistisesta strategiasta? Miten sellaisen organisointi onnistuisi, jos kerran koko porukka on aivotonta?

Jari Leino

Pystyäkseen "kotoutumaan" Suomeen somaliyhteisön pitäisi aivan ensimmäiseksi lakata olemasta somaliyhteisö ja pyrkiä sulautumaan suomalaisiin. En usko, että he haluavat tehdä niin. Jo viisitoista vuotta sitten Hesari kirjoitti, miten somaliyhteisö on huolissaan niistä somaleista, jotka sopeutuvat liian hyvin. Niille oli joku oma haukkumanimikin.

Minun mielestäni kaikille olisi parasta, että somalit pääsisivät viimeinkin takaisin kotiin Somaliaan. Siellä he voisivat elää oman kulttuurinsa mukaista elämää suomalaisten häiritsemättä. Suomen valtion tulisi tukea paluumuuttoa avokätisesti, koska se on sijoitus parempaan tulevaisuuteen. Kaikille.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Näin Itä-Afrikkaan aikoinaan sopeutuneena paluumuuttajana Suomessa olen kokenut että sopeutuminen takaisin kotimaahan on todella vaikeaa, mutta suorastaan luojan lahja kun siinä on onnistunut.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Pitkään tätä ilmiötä netissä interaktiivisesti tutkineena sosiologian maisterismiehenä olen päätynyt seuraavaan lopputulokseen:
Ongelmien minimoimiseksi näitä kahden kulttuurin loukkuun jääneitä maahanmuuttajia voisi valtion toimesta sopeuttaa tänne (tai kotimaahansa) vain heidät vertaisryhmänsä keskuuteen aluksi selkeästi erilleen paikallisväestöstä. Monikultturilandia voisi olla jopa oma valtionsa kaikkien valtioiden sisällä. Muuten päädytään Etelä-Afrikan kaltaiseen sekasortoon, jossa jotkut tummaihoiset kaipailevat entistä apartheid hallintoa takaisin. https://www.youtube.com/watch?v=j4f0INWfws0

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos Vastaus kommenttiin #25

Jos maahanmuuttajat ovat oikeasti tulleet sopeutumaan, eikä kiusaamaan paikallisia, niin heillä ei pitäisi olla mitään sitä vastaan, ettei heitä sijoiteta paikallisten keskuuteen. Sen sijaan he saisivat itse rakentaa onnelansa, jota he ovat tullet kohdemaastaan hakemaan. Rahoittajallakaan ei pitäisi olla mitään syytä hylätä monikulttuurilandian tukemista, jos eivät hekään halua aiheuttaa ongelmia paikallisille.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

"On tärkeä muistaa, että somalialaisyhteisö on ennen muuta epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan uhri."

Tarkoittaako tuo että Tapanilan joukkoraiskaus oli suomalaisten syytä?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Kyllä monella suomalaisella politiikoilla olisi peiliin katsomisen paikka! :(

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Mutta mitäköhän Markku Huusko ajattelee tästä? Olisiko Ununi saanut nostaa kissaa pöydälle, vai olisiko hänen pitänyt vaieta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset