TomPackalen

Isisläisten lyhyt matka tähdistä hylkiöiksi

Terroristijärjestö Isisin johtaja  Abu Bakr al-Baghdadi saattoi tehdä järjestönsä kannalta typerän virhearvion, kun hän päätti polttomurhata vangitsemansa jordanialaislentäjän. 

Tähän asti hän on vaikuttanut poikkeuksellisen viekkaalta ja ovelalta johtajalta, jolla on ollut sekä strategista että operatiivista silmää. Hän on esimerkiksi käyttänyt sosiaalista mediaa niin taitavasti, että kuuluminen kiduttamiseen ja murhaamiseen erikoistuneeseen järjestöön on saanut rocktähteyteen verrattavan imagon. Tämän pelin seurauksena tuhannet eurooppalaiset muslimit ovat lähteneet mukaan mielipuoliseen toimintaan.

Nuoret eivät olisi kuitenkaan lähteneet Lähi-itään, ellei Isisin toiminta olisi ollut edes jossain määrin hiljaisesti hyväksyttyä. Muslimiyhteisö on laajasti tuominnut murhaamisen, mutta osa sen jäsenistä on kuitenkin ymmärtänyt lähtijöitä. Ilman hiljaista hyväksyntää lähtijät tietäisivät, että kotiin palatessaan heitä ei odottaisi tähden vastaanotto vaan paikka yhteisön hylkiönä. Toisin sanoen huolestukaa, jos kuulette lähtijöistä puhuttaessa sanan ”mutta”.

Odotan Suomenkin muslimeilta nykyistä selvempisanaista Isisin tuomitsemista. Isis sanoo edustavansa heitä ja al-Baghdadi olevansa koko muslimimaailman johtaja. Lisäksi olisi hyvä, jos muslimiyhteisö luokittelisi Isisiin lähtijät islamia vastaan taisteleviksi roistoiksi. Tämä olisi myös paras sanoa ääneen. Muuten voi jäädä käsitys, että lähtijöiden toiminta jollain tasolla hyväksytään ja ymmärretään.

Eivät lähtijät tähän loppuisi, mutta moni miettisi kahdesti. Selkeäsanainen linjaus myös vahvistaisi luottamusta ja edesauttaisi dialogia Suomen kantaväestön kanssa. Isis ei ole ongelma tuolla jossain kaukana, vaan etenkin lähtijöiden, palaajien  ja vetovoimansa takia myös täällä pohjoisessa.

Siellä kaukana Isisin tuki horjuu jo. Lentäjän polttomurha on saanut aikaan kuohuntaa ja vihaa järjestöä kohtaan. Moni entinen rocktähtikin on viettänyt vanhuutensa halveksittuna hylkiönä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Abu Bakr al-Baghdadi saattoi tehdä järjestönsä kannalta typerän virhearvion."

Näitä virhearvioita on tullut kuukausien mittaan jo lukuisia ja voitaisiin jopa sanoa, että Abu Bakr al-Baghdadista on tullut taakka ja ongelma järjestölle.

En suuresti ihmettele, vaikka "organisaatio" siivoaisi hänet itse pois kuvioista.

Abu Bakr al-Baghdadi toistaa samoja virheitä kuin Hitler aikoinaan.

Hän aloittaa valloittamillaan alueilla järjettömän siviileihin kohdistuvan terrorin ja saa aikaan vastarintaliikkeen sen sijaan, että voisi saada vapauttajan ja kansallissankarin statuksen.

Moni nuori Allahin puolesta taistelemaan lähtenyt saattaakin olla pettynyt siihen, ettei olekaan sankari, vaan vihattu kriminaali, eivätkä taistelutoimenpiteet kohdistukaan suureen saatanaan vaan islaminuskoisiin siviileihin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eipä Gary Glitteriäkään nyt lohduta se, että oli aikanaan rocktähti.

Jukka Mäkinen

Mistäs tiedät? Oletko kysynyt?

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Suomen muslimiyhteisö on tuominnut Isisin ja lähtijät. Täällä ei erityisemmin kunnioiteta eikä arvosteta niitä, jotka lähtevät, vaan pikemminkin pidetään vain harhaanjohdettuina ja turhanaikaisina kiihkoilijoina.

Jos Packalén vaatii Suomen muslimeja tuomitsemaan vahvemmin Isisin, niin minä vaadin Suomen kristittyjä tuomitsemaan vahvemmin sotavankeja kiduttavat jenkit. Omituista hiljaista hyväksyntää, kun ei yhtään tuomita.

Missäköhän vaiheessa persut lakkaisivat kohtelemasta muslimeja monoliittisena jihadistijenginä? Minusta tuollainen tuomitsemisen vaatiminen joka käänteessä on nöyryyttävää ja antaa aika ahdasmielisen kuvan myös sellaista vaativasta ihmisestä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Terroristitutkija Atte Kaleva (ei-persu) on puhunut tästä hiljaisesta hyväksynnästä. Julkisuudessa tuomitaan, mutta suljettujen ovien takana puhutaan toista. Hän ei tietenkään yleistä huoltaan koskemaan kaikkia suomalaisia muslimeja tai uskonoppineita.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128874890768...

Muistaakseni puhui asiasta myös A-talkissa, joka tuli muutama viikko sitten. Aika samaan tapaan kuin Packalen tästä MUTTA-sanan käytöstä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Onelman ydin ei ole muslimit (ihmiset) vaan islam, oppi. Aivan samoin suurin osa saksalaisista ei 40-luvulla suinkaan ollut tuhoamisleirejä vartioivia natseja. Ongelman ydin ei silloinkaan ollut saksalaiset (ihmiset) vaan kansallissosialismi, oppi.

Oleellista "tuomitsemiskeskustelussa" onkin, että ISIS vetoaa Koraaniin ja sen opetuksiin, nämä "tuomitsijat" ISISin toiminnan järjettömyyteen.

Kumpi siis vetoaa ideologiaan, islamiin?

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Minkä verran olet opiskellut Koraania tai islamin uskoa?

Isisin ideologia perustuu ennen muuta unelmaan kalifaatista, nationalistisesta suuresta valtiosta. Sitä ei ole Koraanissa. Ongelma näiden liikkeiden suhteen onkin usein se, että ne perustuvat ihan muulle kuin Koraanille.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #14

Suorittanut arvosanan, pääkohteena islam. ISISin päämäärä ei ole nationalistinen kansallisvaltio, vaan kalifaatti.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hmm.. ihan hyvä pointti, mutta toisaalta, eikös Vanhassa testamentissa ole niin ikään aika kovia vaatimuksia rankaisujen suhteen? Voisi ajatella, että kristittyjen tulisi niitä noudattaa, mutta eivät he taida Vanhaa testamenttia kovin kirjaimellisesti ottaa. Uusi testamentti varmaankin on syrjäyttänyt osan säädöksistä, kuten että aviorikoksen tekijä tulisi kivittää, mutta ei kaikkia. Eivätkä kaiketi ortodoksijuutalaisetkaan kaikkia Vanhan testamentin / Tooran säädöksiä noudata, vai noudattavatko?

Piileekö selitys siis muualla kuin opissa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #20

Ei piile, se piilee nimenomaan opissa. Myös kristityillä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #24

Valotatko, mitä tarkoitat? Ja tarkoitatko tässä opilla pyhien kirjojen sanomaa, vai niistä tehtyjä tulkintoja?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #25

Islam, kristinusko ja juutalaisuus ovat nk. kirjan uskontoja. Niiden oppi on kirjoissa.

Koraani nimenomaisesti kieltää Koraanin "tulkitsemisen".

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #26

Väitätkö, että jos kaikki toimisivat kirjaimellisesti pyhien kirjojensa mukaan, vain muslimit toimisivat äärimmäisen väkivaltaisesti? Eikö kristittyjen ja juutalaistenkin pyhissä kirjoissa ole vaikka miten hurjia kehoituksia eri tilanteissa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #34

Sovella samaa vaikkapa kansallissosialismiin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #35

Vastauksistasi ei vieläkään ilmene se, että ohjaavatko kristinuskon ja juutalaisuuden oppi vastaavalla tavalla julmaan tai vaaralliseen toimintaan kuin islamin. Onko siis islamin oppi olennaisesti erilainen (julmempi ihmistä kohtaan tai systeemisesti vaarallisempi) kuin kristinuskon tai juutalaisuuden tietojesi mukaan?

"En tiedä" on myös ihan kelpo vastaus.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #36

Arvostuskysymys. Itse kun en usko mihinkään, en osaa ottaa noihin vertailevaa arvonäkökulmaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #39

Ajatus on kyllä kiinnostava: kuinka paljon dogma voi vaikutta ihmisen käyttäytymiseen? En tiedä onko buddhalaisuudessa missään sutrassa sallittu väkivaltaa, mutta niinpä vain, olikohan se Burmassa, oli joitain väkivaltaisuuksia tehty toisuskoisia kohtaan. Buddhalaisuudella ei tosin tietääksen ole kovin verinen historia, toisin kuin kristinuskolla ja islamilla.

Olisi hienoa, jos uskontojen pyhiä tekstejä pääsisi jotenkin "hakkeroimaan" eli muuttamaan dogmien sisältöjä. Civilization 5 pelissä valitsemaansa uskontoa voi ajan muokata haluamaansa suuntaan, jolloin saa tiettyjä yhteiskunnallisia etuja.

Käyttäjän NikoNurmi kuva
Niko Nurmi

Onko Hämäläinen miettinyt, kuinka paljon jenkit ovat saaneet toiminnallaan tiedustelutietoa, jolla on estetty esimerkiksi terroristi-iskuja länsimaissa?

Kehottaisin tutustumaan aiheeseen.

Viitaten sananlaskuun, että -joka maassa on armeija, oma tai vieras...

Henkilökohtaisesti ainakin pidän parhaimpana vaihtoehtona, sitä että USA on omaksunut roolin "maailman poliisina", eikä esimerkiksi Saudi Arabia.

Lainaten lausettasi: Jos Packalén vaatii Suomen muslimeja tuomitsemaan vahvemmin Isisin, niin minä vaadin Suomen kristittyjä tuomitsemaan vahvemmin sotavankeja kiduttavat jenkit. Omituista hiljaista hyväksyntää, kun ei yhtään tuomita.

-Eli vaadit kristittyjä tuomitsemaan VAHVEMMIN jenkit, kuin Isiksen toiminnan - ISIS ristiinnaulitsee ja seivästää 5- vuotiaita lapsia uskonnon nimissä, katkoo päitä, raiskaa, joukkotuhoaa ja viimeisenä lentäjän polton...

Eikö USA:n toiminta ole seurausta 2001 luvun islamilaisesta terrorismista länsimaita kohtaan?

Miten herra Hämäläinen sitten suorittaisi arvokkaan tiedustelumateriaalin hankinnan, jolla on mahdollisesti estetty Madridin tai Lontoon kaltaisia iskuja?

Ps. asiasta ihan toiseen, kiitos helvetisti rikkidirektiivistä laivoille, minä ja tuhat muuta suomalaista merimiestä kiitämme tästä. Työt menivät.

Pss. valtion talous kiittää myös, varsinkin näin lama-aikoina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Henkilökohtaisesti ainakin pidän parhaimpana vaihtoehtona, sitä että USA on omaksunut roolin "maailman poliisina".

Olisiko USA hyvä hallitsemaan myös Suomea?

Käyttäjän NikoNurmi kuva
Niko Nurmi Vastaus kommenttiin #12

Makkonen, alkuperäinen lause on kokonaisuudessaan liitteenä, eikä sillä ole mitään tekemistä Suomen hallitsemisen kanssa.

Henkilökohtaisesti ainakin pidän parhaimpana vaihtoehtona, sitä että USA on omaksunut roolin "maailman poliisina", eikä esimerkiksi Saudi Arabia.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Tiedustelutietoa ei ole juurikaan tullut, koska kiduttamalla (viattomia) ihmisiä ei saada missään määrin luotettavaa tietoa.

Minusta ei tarvita minkäänlaista maailmanpoliisia, joka kokee olevansa moraalin yläpuolella. Senhän roolin Yhdysvallat on ennen kaikkea ottanut. Siinä ei demokratia, tosiasiat, alueellinen koskemattomuus eikä kansalaisten yksityisyydensuoja paljoa paina. Yhdysvallat vahtii omaa etuaan, ei pidä yllä yleistä järjestystä.

En tarkoita vahvemmin siinä mielessä, että vahvemmin kuin muslimit, vaan viittaan vain Packalénin ajatukseen siitä, että kerta ei riitä, kun tuomitaan. Pitää vahvemmin tuomita.

Yhdysvaltojen toiminta ei ole mitään suoraa seurausta, vaan poiliittisia valintoja. Ei se Yhdysvaltojen armeija vain päätynyt Irakiin, vaan se piti sinne nimenomaan lähettää.

Länsimaisilla arvoilla, joita Yhdysvallat on halunnut puolustaa, ei ole paskankaan väliä, jos se ei itse toimi niiden mukaisesti. Sitä kutsutaan tekopyhyydeksi. On mahdollista hankkia tietoja loukkaamatta toisten ihmisoikeuksia. Jos taas ei ole mahdollista, sitten ei hankita tietoja.

Nyt meni jälkikirjoitukset sen verran hakoteille, että tyydyn vain vastaamaan, että tulevat sukupolvet ja tuhannet ihmishenget ainakin kiittävät.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #15

Kerropa, Ville, sitten että miksi ihmeessä nyt kiljutaan kaikkialla että "miksi USA ei lopeta noita ISISin hirmutekoja" tai "estä Boko Haramia"?
En todellakaan ymmärrä että miksi USAn pitäisi toimia maailmanpoliisina, muuten kuin että heillä on voimaa jolla sitä tehdä.

Mutta en minä mitenkään vastusta sitäkään että sinä Ville menet sitten ja sanot ettei tuollainen sovi.

Käyttäjän NikoNurmi kuva
Niko Nurmi Vastaus kommenttiin #15

Minä tai sinä emme kumpikaan tiedä kuinka paljon jenkit ovat saaneet tietoa toimimalla näin.

Vähäisellä googlettamisella kuitenkin selviää, että paljon. Siksi kirjoitin, että kannattaa tutustua aiheeseen.

Kiistatonta on, että toiminnalla on ehkäisty terrorismia, joka taas olisi kohdistettu (oikeasti viattomiin) ihmisiin, kuten vaikkapa lapsiin koulumatkalla, putkimiehiin, kaupan kassahoihin yms. jotka olivat esimerkiksi Madridissa koulu- tai työmatkalla pommien räjähtäessä.

Guantanamon vangit olivat kuitenkin aseellisia taistelijoita vihamieliseltä sota-alueelta. Se on sanomattakin selvää, että sodissa myös viattomilla on riski tulla tapetuksi tai vangituksi. Niin ei kuitenkaan saa olla, että jumalan nimeen vannovat henkilöt ampuvat sinut työpaikallesi tai räjäyttävät pommejaan siviilien keskellä. Kaikki keinot on käytettävä, mitä mahdollista, että näin ei tapahdu.

Näin poliittisen uran kuin olet valinnut (Suomessa), toivon sinun sekä muiden saman puolueen jäsenien keskittymään suomalaisiin ongelmiin maailmanparantamisen sijaan, jota kuitenkin toteutatte meidän kaikkien yhteisillä verovaroilla.

Jos maailmanparantaminen on lähellä sydäntäsi ja tärkeämpi asia kuin Suomen talous- ja työllisyystilanne, olet väärässä paikassa, kirjaimellisesti.

Edelleenkin, jos luulet että joskus tulevaisuudessa vihreät ovat säästäneet ihmishenkiä, koska laivat Itämerellä eivät aja raskaalla polttoöljyllä, olet niin irtaantunut ja tietämätön todellisuudesta kuin ihminen voi olla.

Kannattaa laittaa edellisen lisäksi googleen: ilmastorealismia

Ja tutustua aiheeseen, tuossa vielä yksi linkki kirjoitukseen joka jokaisen vihreän kannattaa lukea, ennen kuin alkaa ajamaan alas viimeisiäkin teollisuuden- ja kauppalaivaston rippeitä Suomessa.

Ps. Sähkö tulee töpsölistä, mihin sitä ydinvoimaa tarvitaan? ;)

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/01/ilmast...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #19

Suomalaiset oivalsivat jo toisessa Maailmansodassa, että kiduttamalla saadulla tiedolla ei ole arvoa. Juuri siksi venäläisvangit usein joutuivat shokkiin ja vastasivat kysymyksiin totuudenmukasiesti: kidutuksen puuttuminen kuulusteluista yllätti vangit täysin. Juuri siksi voittajavaltiot eivät syyttäneet suomalaisia missään vaiheessa kidutuksista. Sotarikoksistakin tuomittiin vain yksilöitä, ja vähän. Valtiovaltaa tai armeijaa organisaationa ei koskaan edes yritetty syyttää.

Myös Yhdysvalloissa on nyttemmin todettu, että kiduttamalla saadut tiedot ovat Guantanamossa(kin) olleet arvottomia.

Käyttäjän NikoNurmi kuva
Niko Nurmi Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #29

Tuo tieto on ihan julkista ja julkaistu myös USAssa, jossa se aiheutti hetken keskustelun - ei sen enempää. Hyödytön kidutus jatkuu.

Lue lehtiä, seuraa mediaa, ota selvää.

PS: Kuukkelista

http://www.propagandamatrix.com/articles/march2005...

http://www.pressherald.com/2014/12/09/u-s-prepares...

Valitettavasti kuitenkin ruotsin läntisellä saaristomurteella, mutta ymmärrät varmasti ainakin suurimman osan.

Käyttäjän NikoNurmi kuva
Niko Nurmi Vastaus kommenttiin #32

"Large portions of the document remain blacked out, even in the newly released version."

"This memo did not describe the interrogation techniques and did not say which results were considered suspect."

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Ville, ei ehkä vaatimaasi tuomitsemista, mutta pohdintaa samasta asiasta, mistä puhut:
http://teroahlqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18624...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksi muslimin, joka ei ole koskaan kannattanut tai tuntenut sympatiaa ISIS:tä kohtaan, pitäisi vielä erityisesti tuomita se? Ovatko kaikki muslimit mielestäsi vastuussa ISIS teoista?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Baghadin Lehmän Isä", niin kuin hänen nimensä kuuluu, ei ole missään nimessä tehnyt minkäänlaista vakavaa virhettä.

Ongelma on, että "länsimaiset" media eivät ymmärrä Lähi-idän kulttuureja. Se, että vaikkapa Jordaniassa jokin ryhmä, heimo, on osoittanut mieltään polttoteloitusta vastaan, ei tarkoita, että muut heimot ovat samaa mieltä muualla Lähi-idässä. Alue on edelleen heimokulttuuripohjainen poliittinen sillisalaatti, jossa tällaisiakin mielenosoituksia järjestetään, koska polttoteloitettu oli "meidän heimosta"; ei tarvitse kuin vilaista Irakin tai Libanonin viimeisten 50 vuoden politiikkaa ja historiaa ymmärtääkseen tianteen.

Carl Palomäki

Kyllä se näin menee..Tuoreimman tutkimuksen mukaan yli 40% suomalaisista olisi valmis karsimaan maahanmuuton kustannuksia Suomessa..On alkanut suomalaistenkin harkintakyky pelata jo pikkuhiljaa..ISIS tulee tuhoutumaan,koska sillä on vastassaan liian mahtavat sotilaalliset voimat muslimimaailman vihojen lisäksi..Tämä järjestö osoitus uskonnon hulludesta..Varsinkin kun sitä käytetään väärin rekrytointitarkoituksessa..Länsimaat saavat näistä palaavista merkittävän turvallisuusuhan..Passit ja kansalaisuus pois näiltä hetimiten,ja maahantulo estettävä lailla..

Jari Nyberg

Suomessa ovat tosiaan islamilaiset puhuvat päät antaneet lausuntoja, joissa Isiksen teot on tuomittu. Shiialaisille ja muille vääräuskoisille islamilaisille suuntauksille tuomitseminen onkin varsin vaivatonta. Se on aivan yhtä vaivatonta kuin katolilaisuudenkin tuomitseminen. Kokonaan oman mausteensa soppaan antaa se, että islamissa valehtelu myös julkisesti on sallittua ja suotavaa, jos kyseessä on islamin suojelu. Jokainen voi tuosta itse päätellä minkä arvoisia moiset julkilausumat ovat.

Kun piilokameroita viedään moskeijoihin, niin huomataan järjestään, että vääräuskoisille kerrotaan yhtä ja omalle laumalle toista. Mutta onpahan tuossa suomalaisille "suvaitsevaisille" edes jotain, millä islamia puolustella taas ja jälleen kerran. Montako yksittäistapausta pitää olla, että niistä voidaan vetää jotakin johtopäätöksiä? Ilmastonmuutokseen syyllinen kyllä löytyi heti, vaikka rikos antaa vieläkin odottaa itseään.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tuo urahan on ollut melkoisen nousu ja laskuvaihtelun alainen. ei ole kovinkaan pitkää aikaa kun usa halusi tukea isis joukkoja pommituksin ja länsimaista värvättiin vapaaehtoisia kaatamaan assadin hallintoa.

ilmeisesti jenkeillä tuli jokin riita isis johdon kanssa kun vaihtui hyvyyden joukot hulluiksi murhaajiksi.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kucinich%20al...

"
Ulkomaat
Isku Syyriaan tekee USA:sta al-Qaidan ilmavoimat, syyttää demokraattipoliitikko
Juha-Pekka Tikka
28.8.2013 klo 13:18 (päivitetty 28.8.2013 klo 17:53)

Entisen kongressiedustajan mielestä isku Syyriaan merkitsisi USA:n muuttuvan terroristijärjestö al-Qaidan ilmavoimiksi."

Tietysti alkuun ISIS oli suosittu.
http://2.bp.blogspot.com/-ItvGJpCrzNE/VAbL3LgcqOI/...

Eli ISIS on kokenut saman minkä Al'Qaida aikoinaan. Ensin oli hyvyyden armeija jota tuettiin, sitten muuttui saatanan kätyriksi. Näinhän kävi myöskin Saddamille ja Castrolle (jotka usa aikoinaan nosti valtaan).

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Syy Castron hallituksen boikotointiin oli se, että hän sosialisoi New Yorkin mafiosojen omistaman prostituutio- ja uhkapeliteollisuuden ja lopetti sen.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Erinomaista, että Jordania käy sotaa ISISiä vastaan. Silloin, kun muslimi sotii muslimia vastaan, ei voida väittää, että kysymys olisi jostain vääräuskoisuudesta. Muutenhan näissä kalifaateissa on se ongelma, että moni muslimi ympäri maailmaa saattaa ajatella, että siellä on oikeasti joku laillinen muhammedin seuraaja, kaikkien muslimien johtaja.

Tämä kiihkomielinen uskontojen nimissä tapahtuva valloituspolitiikka ja ihmisten surmaaminen ja orjuuttaminen on kuin suoraan tuhannen vuoden takaa. Silloin se oli yleisempää puolin jos toisin. Aivan samalla tavalla tilanne oli kristinuskon kanssa ristiretkien aikaan jne. Ainoa tapa muuttaa tilanne on se, että saataisiin noissa maissa kehitys kohti maltillisempaa uskontunnustamista tai jopa maallistumista. Niin kauan kuin mitä tahansa uskontoa on mahdollista tulkita väärin, syntyy fanaattisuudesta vakavia seuraamuksia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kansanedustaja Packalen: "Abu Bakr al-Baghdadi saattoi tehdä järjestönsä kannalta typerän virhearvion"

Nämä viimeaikaiset julkisuudenmaksimoinnit saattavat yhtä hyvin olla tarkoituksellisiakin, tavoitteena rekrytointi. Useampikin maa voi saada touhusta tarpeekseen ja alkaa karkoittamaan ääriainekseksi luokittelemaansa väestönosaansa. Moni karkoitetuista sitten suunnannee ISIS:n riveihin.

Tämä tietenkin tukee samalla myös terrorismin vastaista toimintaa, kun kaikki radikaaleimmat taistelijat saadaan itseohjautuvasti kasattua yhdelle vaikeasti puolustettavalle alueelle. En pitäisi ihmeenä, vaikka tämä olisikin se "grand design", eli perimmäinen tavoite koko tässä hässäkässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset