TomPackalen

Suomi suomettuu nyt EU:ssa

Kuulun sukupolveen, joka kävi armeijan 1980-luvun lopussa, jolloin Neuvostoliiton taru läheni loppuaan. Neuvostoliiton kaatumista ja Venäjän heikkouden aikaa katselin työelämässä poliisina. Samoihin aikoihin Suomi liittyi EU:hun, mitä minäkin silloin kannatin.

Viime vuosituhannen loppu oli monin tavoin hyvää aikaa. Talous kukoisti, olimme jääkiekon maailmanmestareita, parhaat kännykät tulivat Suomesta. Pitkästä aikaa Venäjä ei ollut uhka, eikä EU:kaan vielä näyttäytynyt nykyisenkaltaisena mörkönä. Tuntui vapaalta.

Nyt tilanne on toinen. Naapurina on vahvistuva Venäjä, ja Suomi EU:n talutusnuorassa. Pitkälti samanlainen joukko, joka aikoinaan mielisteli Neuvostoliittoa, mielistelee nyt EU:ta. Suomi suomettuu jälleen, miellyttämisen kohde on vain vaihtunut. 

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja on ollut viime aikoina niitä harvoja, jotka ovat uskaltaneet poiketa EU talutuspannasta. Syy voi olla Tuomiojan rauhanmerkki rinnassa. Hänen omatuntonsa ehkä kolkuttaisi, jos EU:n pakotteet johtaisivat kriisin eskaloitumiseen Ukrainassa. 

Myös EU:lla on muuten rauhanmerkki, aika isokin, nimittäin Nobel. Tämän viikon pakotekiristysten jälkeen voidaan jälleen kerran kysyä miksi.

Miksemme voisi vain olla rohkeasti itsenäisiä, ilman tarvetta mielistellä ketään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sinänsä Nobel ei ole mikään rauhanmerkki vaan näyttäytyy enemmänkin tittelinä ja jos jotain voidaan ymmärtää ylipäätänsä titteleiden merkityksestä,niin ainakin se ettei ne takaa yhtään mitään.

Jukka Laine

EU:n piti olla rauhanliike. Nyt EU:n laajeneminen synnyttää sotia. Tälläiseen unioniin en mielestäni liittynyt. Rajojen piti avautua, ei syntyä konflikteja, kuten nyt on EU:n ja Venäjän välillä käynyt. Kaikki länsijohtajat tiesivät Venäjän intressit itäisessä Ukrainassa.

Venäläisistä on tullut myös länsivastaisia. Ja Venäjä kääntyy energiansa kanssa Aasian suuntaan ja rakentaa uusia taloussuhteita. Tähän tilaisuuteen ovat kiinalaisetkin tarttuneet.

Suomen etu olisi maailman kahtiajaossa pysyä ulkopuolella ristiriidoista. Puolueellisuus ei ole hyvä asia. Varsinkaan kun vastapuolella on suurin naapurimme, jonka varaan taloutemme on rakentunut.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Onko venäläisistä tullut vai onko Venäjän hallinto muokannut venäläisistä länsivastaisia? Eiköhän Venäjälläkin moni ajattelisi ihan eri tavalla ellei Venäjän hallinto mediavaikuuksensa kautta demonisoisi eurooppalaista demokratiaa kansalaisilleen.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Lienee sukua sille, että meillä vastaavasti valtamedia suoltaa länsimielistä näkemystä ainoana totuunena. Uskon, että venäläiset ovat sen suhteen yhtä kykeneviä löytämään myös toisenlaista näkemystä omasta maastaan saman verkon avulla kun meillä "länsimaisilla" kansalaisilla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei ole salaisuus, että monet suomalaiset haluaisivat mieluummin kuulua Venäjään ja elää rauhantahtoisesti ilman maahanmuuttajia, homoja, heteroita, vihreitä ja EU-jäsenmaksuja.

Äidit voisvat lähettää poikansa 3 vuotiseen armeijaan palvelemaan Äiti Venäjää hyökkäyssodassa pahaa länttä vastaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Totta! Suomelle löytyisi nykyistä painavampi paikka Nato-pöydässä. Siellä Suomi saisi kokoaan suuremman osan (1/29) päätösvallasta omaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Natossa päätöksenteko on EU:n tapaan demokratian periaatteita noudattavaa. Pääsisimme päättämään ollako vastaan olemisen puolesta vai puolesta olemista vastaan.

Pois pelko, että suuret maat vain soittaisivat viulua ja ettei Suomelle löytyisi paikkaa parketilta.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Onpas fiksu ja rakentava kommentti... not

Jukka Laine

Usein kyselyiden mukaan viime vuosilta ukrainalaisten enemmistökin halusi olla itsenäinen kansakunta ja pitää hyvät suhteet niin EU:n kuin Venäjän kanssa.

Ukrainassa pelätään edelleen vapaakauppaalueen EU:n kanssa vievän työpaikat, kuten on käynyt niin monessa Itä-Euroopan maassa Suomi mukaanluettuna.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Jos Suomi ei olisi EU:n jäsen (talutusnuorassa) niin saattaisimme jo nyt olla Venäjän "talutusnuorassa", jos emme vielä olisi niin tulisimme olemaan, ja hyvin tiukasti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on vaikeaa. Pitää olla helppoa. Pitää olla valmista, ettei tarvitse tehdä itse. Mukavuusalueelta ei saa poistua. Epävarmuutta ei pidä sietää. Tarve turvallisuuteen - vaikka valheelliseenkin - ajaa kaiken muun yli.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole mielistelyä, jos kuuluu johonkin, mihin on itse liittynyt.

Neuvostoliiton miellyttämisellä oli 1970-luvun Suomessa täsmällisesti määritelty ulkopoliittinen doktriini, jota myös ”kansalliseksi maailmankatsomukseksi” kutsuttiin ja jonka esimerkiksi Keijo Korhonen on muotoillut myös englanninkielisessä teoksessaan. Tuon opin mukaan turvallisuus perustui luottamukseen ja luottamus saatiin aikaan eliminoimalla kaikki epäluottamusta aiheuttavat ilmaukset, toimet ja eleet – siis Neuvostoliiton tuntemaa epäluottamusta mahdollisesti aiheuttavat. Nyky-Suomessa ei millään muotoa pyritä eliminoimaan ilmauksia jne., jotka voisivat aiheuttaa ”EU:ssa” epäluottamusta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Ei ole mielistelyä, jos kuuluu johonkin, mihin on itse liittynyt." Juuri näin. Viime päivinä on valitettavasti saanut saksalaisista lehdistä (kuten Die Welt) lukea käsitteestä "Finlandisierung". Tuli mieleen, että eihän tässä näin pitänyt käydä. Packalenille tiedoksi, että maailma on pikkuisen muuttunut 80-luvun jälkeen.

Mika Samuel Kiekkijev

EU:kin on melko lailla toinen mihin Suomi on liittynyt, vai onko vielä jokin sellainen ehto olemassa, jota ei olla EU:ssa rikottu?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

ilari, kirjoitit "Nyky-Suomessa ei millään muotoa pyritä eliminoimaan ilmauksia jne., jotka voisivat aiheuttaa ”EU:ssa” epäluottamusta". Satuitko mahdollisesti seuraamaan uutisointia tulitaukosopimuksen jälkeisistä pakotteista? ;D

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomen työllisyyden ovat syöneet BRICS maat.

Kiinassa toimii arviolta yli 300 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yli 60 000 henkilöä ja ovat investoineet Kiinaan ainakin kymmenen miljardin euron arvosta.

Intiassa toimii 150 suomalaista yritysiä, jotka työllistävät 40 000 henkilöä. Kasvu näyttää olevan voimakasta varsinkin IT sektorilla.

Brasiliassa suomalaisia yrityksiä on n 60, jotka työllistävät n. 20 000 henkilöä.

Venäjällä suomalaisia yrityksiä on n. 400 lähinnä pk yrityksi jotka työllistävt alle 10 000 henkeä.

Etelä Afikan suurin kauppakumppani on EU. Suomalaisia yrityksiä on n 30 lähinnä tietotaidon myynissä. Outotec, Kemira, Wärtsilä, jotka työllistävät alle 1 000 työntekijää.

Siinä on alkuun reilu 120 000 työpaikkaa jotka on Suomesta siirtyneet ulkomaille.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vielä täydennyksenä, että teknologiateollisuudessa vuonna 1998 Suomessa työskenteli noin 250 000 henkilöä ja ulkomailla noin 110 000. Väkimäärä Suomessa kohosi 2005 mennessä 280 000 henkilöön ja ulkomaisissa tytäryhtiöissä noin 180 000 hlöön. Henkilömäärä Suomessä kävi välillä yli 300 000 (Nokia vaikutus), mutta on nykyisellään palautunut tasolle 280 000. Mutta väki tytäryhtiöissä on kohonnut noin 350 000 henkilöön eli yhteensä suomalaisomisteinen teknologiateollisuus työllistää reilusti yli 600 000 henkilöä (90 luvun alussa muistini mukaan väkimäärä oli reilusti alle 200 000). EU -maissa henkilöstö on pysynyt varsin vakaana noin 120 000 henkilöä, joista Saksassa 21 000, Ruotsissa noin 18 000, Puolassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Unkarissa ja Italiassa välillä 7000....11000/maa.

Mielestäni on jopa väärin puhua siirtyneistä työpaikoista. Se ainakin minulle on selvää, että ilman tällaista kasvua ...vaikkakin painotus ulkomailla...olisi kotimaisen teknologiateollisuuden asema heikko. Järkevillä työmarkkinaratkaisuilla (viimeiset 10 vuotta) olisi työpaikkojen määrä kotimassa ehkäpä noin 50 000 enemmän.

Jukka Laine

Ruotsissa Kiina ilmiö on pyritty kääntämään mahdollisuudeksi. Toinen totuus on se ettei Suomi pärjää EU:n sisämarkkinoilla. Saksan teollisuus on liian vahva. Kolmas asia on yhteinen velka ja subprimekriisissä rahansa hävinneet sijoittajat ja pankit, joita Suomi lähti pelastamaan tukipaketein.

Evangelos Patouchas

Loistava lähestymisnäkökulma! Länsi alistaa Itä- Euroopan pieniä maita, EU:n jäsenmaita, Suomesta Kreikkaan seikkailuluonteisen, laajentumispyrkimyksensä roskatantereeksi.
On erittäin surullista seurata miten jotkut EU:n politiikot ja ”asiantuntijat” toimivat juoksupoikina. Tietämättöminä Euroopan historian olemuksesta he avasivat Pandoran lippaan kuin pikku lapset laulaen ikään kuin siitä nousisi Brusselin leikkipuistoon värikkäitä ilmapalloja.
He eivät tajua, että Historia ei saa toistaa itseänsä. Se on rikos!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Se miten meidät EU:hun puliveivattiin mukaan ei kestä päivänvaloa, vaikka paljon myöhemmin ihan päivänvalossa valtamedian juonenkulku vasikoitiin – sitten kun oli liian myöhäistä: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1287

Kyllä-äänestäjille luvattiin 1990-luvun alussa, että EU olisi sekä rauhanliike että kansalaisyhteisöllinen järjestö. Ei kerrottu että tarkoitus oli pelkästään pakottaa mahdollisimman monia eurooppalaisia valtioita markkinaliberalismiin ja poistaa siten kansallinen vaikutusmahdollisuus siirtämällä päätösvalta suuryrityksille ja yksityispankeille yli valtioiden. Luvattiin myös eksplisiittisesti, että yhteisvaluuttaan ei siirrytä.

Lisäksi oli luvassa suomettumisen lakkauttaminen. Ja kuinkas sitten kävikään – suunta vaihtui, mutta suomettuminen vain vahvistui.

Kyllä-äänestäjille siis valehdeltiin suoraan päin näköä, ja kummallisinta tässä on se, että nyt kun asia aivan hyvin tiedetään, se tuntuu olevan ihan ok aika isolle porukalle.

Ja tässä sitä nyt ollaan rikottujen lupausten kanssa ja odotellaan seuraavaa valtamedian kusetusta, joka kaikesta päätellen johtaa Suomen Natoon ja sotiin kytkemiseen.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Soini ainakin haluaa seistä yhteisessä rintamassa pakoteasiassa. Noin tuo jutteli eilen YLE:n uutisissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli Soini ei ota eroa EU-uskovaisten näkemyksiin niin puolueen näivettyminen on todennäköistä.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

EU:n mielistelyn syy on oman henkilökohtaisen edun tavoittelu EU:ssa. Kokoomus- tai RKP taustaisille henkilökohtaisen edun tavoittelu menee yksiin taustaryhmän, eli suurpääoman omistajien etujen kanssa.

Pitäisi käydä rajanveto siitä, missä vaiheessa oman edun tavoittelu Suomen etujen vastaisesti menee laittomuuden puolelle. Ei kansanäänestyksen tulos v. 1994 anna avointa valtakirjaa tehdä mitä vain. Demokratian pelisääntöjen sivuuttaminen on vakava asia ja sitä on tehty monta kertaa EU-jäsenyyden aikana.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Terävä havainto. Suomen päättäjät nöyrtyvät jatkuvasti itsenäisyydestä. Suomi suomettui Venäjän takia ja nyt EU:n ja Naton takia. Kahden naapurin tai morsiammen kanssa on vain on pakko pysyä diplomaatisenaneutraalina ettei tuu turpiin. Paukutella ei kannata turhan takia.

Kielikuvana Joustava puu ei katkea ja kestää enemmän. Josko se liittyy asiaan mitenkään...

EU:lla on jo agendansa työn alla.

Nato, neutraliteetti vai jotain muuta http://jarmokanerva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17053...

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Natoon liittymistä kannattaminen ei ole "suomettumista". Nato on turvallisuuskysymys sen pitäisi ymmärtää, että kun yksin ei pysty ylläpitämään edes jossain määrin uskottavaa puolustusta niin liittoutua pitäisi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

"" Natoon liittymistä kannattaminen ei ole "suomettumista". ""

Juu, ei olekaan suomettumista. Se on länsisuomettumista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nato on turvallisuuskysymys sen pitäisi ymmärtää,"

Australiassa taas terrorismiuhka päällä, tätä saisimme Suomeenkin Naton ja USA:n liittolaisena eli lisää turvattomuutta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vähintään IS-järjestöön verrattavaa terrorismia harrastaa valtioista eniten Venäjä Itä-Ukrainassa, Tsetseniassa ja Etelä-Ossetiassa. Krim on viime ajat ollut sellaisessa uutispimennossa että kukaan ei voi luotettavasti sanoa siellä käynnissä olevan etnisen puhdistuksen (lue: pakkovenäläistämisen) määrää.

Ilmankos Venäjälle sopii sellainen suomettuminen jossa maallamme ei tosiasiallisesti olisi minkäänlaista realistista puolustuskykyä saati kykyä estää Venäjää halutessaan käyttämästä Suomen aluetta toimintaan kolmansia osapuolia vastaan. pohjoisimmasta Lapista Suomenlahden aluvesirajoille asti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oletko Ketola Naton palkkalistoilla? EU myönsi pari vuotta sitten palkkaavansa propagandakirjoittajia someen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset