TomPackalen

Suomen puolustuksessa on muutakin mietittävää kuin Nato

Suomen talouden sakkaaminen heijastuu ikävällä tavalla myös maanpuolustukseen. Reserviläisille ei järjestetä riittävästi kertausharjoituksia eikä vanhenevaa materiaalia uudisteta. 

Puolustusvoimat tarvitsee modernia kalustoa massavanhenevan välineistön tilalle. Kysymys ei ole kuitenkaan ole vain kaluston uusimisesta, vaan tarvitaan myös ajattelutavan muutosta. Mikä toimi 10 vuotta sitten, ei välttämättä toimi tänä päivänä.

Maailma näki Krimillä taidokkaasti suoritetun sotilasoperaation, jonka toteuttivat venäläiset erikoisjoukot. Venäjä on asevoimiensa uudistamisohjelmassa muuttunut sotilaallisesti vaaralliseksi vastustajaksi. Se on uudistanut organisaatiotaan joustavammaksi ja nopeammaksi. Lisäksi se on panostanut merkittävästi korkeanvalmiuden joukkojensa toimintaan. Krimillä nähdyt ballistisiin suojavarustein varustetut VDV-joukot länsimaisine tähtäimineen ja erikoisaseineen ovat tästä loistava esimerkki.

Oma näkemykseni on, että Venäjä pyrkii kehittämään kykyään juuri yllätyshyökkäysmäiseen taistelutapaan, jolloin joku naapurimaa voidaan ottaa salamaoperaationa muutamissa tunneissa. Tämän tyyppisissä operaatioissa pyritään vastapuoli lamauttamaan kaikin mahdollisin keinoin kyberillä ja erikoisjoukkojen käytöllä ensimmäisten tuntien ajaksi, jotta liikekannallepanoa ei ehditä toteuttamaan.

Tällaisen vihollisen torjuntaan tarvittaisiin riittävä määrä laadukkaita korkeassa valmiudessa olevia sotilaita, jotta liikekannallepano saadaan tehtyä. Tällaisia laatujoukkoja Suomikin tarvitsee lisää.

Yhtenä ratkaisuna voisivat toimia reserviläisistä koostuvat taisteluosastot, joiden jokaisessa sissijoukkueessa olisi tarkka-ampujaryhmä. Tarkka-ampujat ovat köyhän miehen täsmäaseita, jotka pystyvät tuottamaan maahantunkeutujalle tappiota, ja vieläpä jalkaväkiaseiden tehokkaan kantaman ulkopuolelta. 

Sodankäynti on tulivoiman kasvun takia muuttunut ja perustuu nykyisin joukkojen hajauttamiseen, kuten maavoimien uudessa taistelutavassa. Vihollinen joutuu kulkemaan puolustajan valitsemaan paikkaan, jossa se pyritään tuhoamaan, tai ainakin tuottamaan sille merkittäviä tappioita.

Motivoituneeseen ja maanpuolustustahtoiseen reserviin perustuva taistelutapa olisi helppo kutsua vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin, jos turvallisuuspoliittinen tilanteemme niin vaatisi, ja samalla se toisi merkittävän pelotteen maahantunkeutujalle.

2000 modernia tarkkuuskivääriä optiikoineen maksaisi reilu 10 miljoonaa, mutta pystyisi tuottamaan viholliselle laskennallisen 2000 sotilaan päivätappion ja  14.000 viikkotappion. Tällaisia tappioita ei yksikään nykyarmeija kestäisi.

Suomessa Sako valmistaa maailman parhaita tarkkuuskivääreitä. Maailman paras pitkän matkan tarkkuuspatruuna on suomalainen 338 Lapua magnum. Maanpuolustuksen saisi kuntoon pikkurahalla, joka jäisi kotimaahan.

Tarkka-ampujat ovat sitä paitsi selvästi puolustuksellinen toimi, joka ei uhkaa ketään. Suomen Nato-jäsenyys sitä vastoin muodostaisi merkittävän uhan Venäjän turvallisuudelle ja sitä kautta Suomen turvallisuudelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Jukka Laine

Venäjä on ilmoittanut vastatoimista, jos Suomi liittoutuu heitä vastaan. Nato-jäsenyyden kannattajat vaikenevat tästä. Olisi aivan järjetöntä liittyä Natoon ja maksaa siitä, että saamme olla eturintamassa Venäjää vastaan. Nyt taivaanrannan maalarit maalailevat kuvia sotilasliitosta paratiisina, joka pysäyttää pahan maailman. Itseasiassa tuo liitto on iso osa ongelmaa.

Suomen pitäisi saada maksu siitä, että alamme toteuttaa Venäjä vastaista politiikkaa. Toisinsanoen EU:n tai USA:n pitäisi maksaa Suomelle siitä, että lähdemme sotilasliittoon mukaan, koska Suomen talous ja alueemme vakaus tulee kärsimään Venäjän vastaisesta liitosta. Suomella on merkittävät taloussuhteet Venäjään, toisin kuin Virolla, joka saa kuitenkin ison osan tuloistaan EU:lta palkkiona nykyisestä politiikasta, jota maa harjoittaa.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Toivottavasti kokoomus- ja rkp poliitikon viimeaikaiset sekoilut eivät aiheuta tarvetta lisääntyviin kertausharjoituksiin.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Kertausharjoituksesta
Niinhän minäkin tietämättömänä ja innokkaana alokkaana vannoin aikoinaan korialla sotilasvalan. Nyt kokeneempana kadun tekoa, kun Jumalan sana sanoo, älä vanno mitään, vaan olkoon asia "kyllä" tai "ei" teidän välillänne.
Omalla kohdallani vala ei päde enää, koska olen saanut anteeksi hairahdukseni Jeesusksen Kristuksen sovitus työn kautta.

Pekka Pylkkönen

Mietitään koko homma out-of-the box. Liittoudutaan Kiinan kanssa. Riittävän iso pelottaakseen sekä itää että länttä mutta ei juuri ärsytä Venäjää. Lisäksi ulkopoliittiset ambitiot ovat melko pieniä ja alueellisesti rajoittuneita, joten sotaretkillekään ei varmaan tule kutsua.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ei uusi ehdotus. Asevelisossu Kaarlo Pitsinki julkaisi aiheesta kirjan jo 70-luvulla. Suosittelen lukemaan. Teoksen nimi on "Vastahyökkäys".

Jukka Laine

Venäjä on jo liittoutunut Kiinan kanssa monilla eri alueilla. Suomen kannattaisi harkita BRICS yhteistyötä. Puolueeton maa voisi pitää ovet avoinna joka suuntaan ja irtisanoutua ulkopuolisista konflikteista.

Jukka Mäkinen

Kiinalaisista puheenollen, yksihän yritti jo ostaa puoli Islantia. Ei onnistunut.
Sitten kun muutama terävä pioneeri ensin keksii, että Suomesta voi ostaa maata ihan vapaasti, ja ne pari miljoonaa nopeata seuraajaa päättää sijoittaa rahansa Suomalaiseen metsä-, pelto- ja kaavoitettuun maahan, se tapahtuu niin nopeasti ettei Suomen lainsäädäntö pysy perässä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Mietitään koko homma out-of-the box"

Tehdään tämä mieluummin Sveitsin malliin. Jokaiselle armeijan käyneelle rynnäri mallia-62 himaan ja sata lippaallista skodeja. Ja jos maamiinoja ei ole vielä hävitetty, niitä 10-100 kpl varalle ja pikakoulutus niiden maahan asentamiseen. Olen satavarma, että maanpuolustustahto nousee nopeammin, kuin kossu päähän.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taitaa jokunen sata tuhatta tarkkuuskivääriä roikkua tupien seinillä jo nyt (tai siis peltikaapeissa). Pelkällä luotityypin päivityksellä niillä pysäyttää myös melko ison osan kaikista liikkuvista koneista.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eli aseita pitäisi jakaa jo rauhanaikana reserviläisten ulottuville, Sveitsin tyyliin. Tarkka-ampujien lisäksi pitäisi jokaisessa nopean reservin komppaniassa olla ilma- ja panssaritorjuntaohjuksia riittävästi. Eivätkä jalkaväkimiinatkaan olisi pahitteeksi.

Ennen vuoden 2007 eduskuntavaaleja järjetettiin netissä maanpuolustuskeskustelu, joka näköjään on hävinnyt bittitaivaaseen. Esitin siellä juuri tätä varautumista yllätykseen, joka tapahtuu siis tuntien sisällä sopivaan vuoden aikaan. Esim. turisteista tai täällä asuvista viideskolonnalaisista muodostunut pienehkö porukka saa meidän hitaan liikekannallepanon pysäytettyä. Ei nouse hornetit taivaalle tuhotuilta kentiltään ja reserviläiset jäävät ilman aseitaan ja varusteitaan.

Hyvin harvat kommentoijat olivat saman suuntaista mieltä. Suurin osa tyrmäsi ajatelmani ja luottivat kriisin harmaaseen aikaan, joka heidän mielestään oli viikkoja ellei kuukausia ja jolloin olisi aikaa nostattaa reservit aseisiin. Jotenkin tuntuu, että tuo harmaa aika on jo meneillään?

Harmaata aikaa ei välttämättä ole. Jopa suuret maahanlaskujoukot saadaan suomeen muutamassa tunnissa, eikä viikkojen ennakkovaroitusta tule lainkaan.

Jukka Mäkinen

Olisi se kyllä aika komeeta, kun kännissä ei tarvitse enää ajaa kirveellä muijaa ja mukuloita lumihankeen, kun voi panssarintorjuntaohjuksella losauttaa virnuilevan naapurin navetan tai Massey-Pergusonin lailapulliseksi.

Jukka Laine

Ei voi kuin nauraa. Mitenhän se Venäjä on meitä uhkaillut. Rosatomin ydivoimalallako? Suomella on yksi uhka ja se on taloudellinen surkastuminen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Julki lausumaton uhka leijuu koko ajan Suomen yllä. Mistä ilmansuunnasta, arvaa itse!
Venäjä painuu kovaa vauhtia mainitsemaasi taloudellista surkastumista kohti ja siitä tilanteesta sikiävät Putinin nykytoimet.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jatkuvassa muutaman tunnin lähtövalmiudessa olevia joukkoja tukiorganisaatioineen ei voi koota varusmiehistä tai reserviläisistä.
Se vaatisi vähintään kahden ammattisotilaista kootun prikaatin perustamista. Näille sitten päivystysvastuu vuorotellen.

Valmiusprikaatien perustaminen ei sitä paitsi olisi mitenkään asevelvollisuusjärjestelmäämme heikentävä tekijä, vaikka halpaa se ei tietenkään ole.

Voi olla muutenkin syytä järkeistää nykyistä käytäntöämme. Kuinka moni asevelvollisuuden suorittanut lopulta sijoitetaan erikoiskoulutuksensa mukaiseen tehtävään vaan pelkästään harmaaseen reserviin. Tai jos mies tai nainen on saanut vaikka kuinka kovan sissikoulutuksen varusmiesaikanaan, niin kuinka hyvin onnistuu kymmenen vuoden ja elintasovatsan/alustavan verenpainetaudin jälkeen samat kuntovaatimukset edellyttävä toiminta?

Ehkä ajattelutavassa pitäisi tehdä muutos. Jos liittoutuminen läntisten eurooppalaisten kumppanien kanssa ei dosenteille kelpaa, kannattaisi miettiä kahdenkeskistä sopimusta Yhdysvaltojen kanssa. Niiltä löytyy pienellä suunnittelulla valmiuksia lähettää tänne tarpeeksi vahvan koulutuksen omaavia valmiusjoukkoja pysyvästi sijoitettavaksi. Saattaisi olla meille jopa taloudellisesti kannattavaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nähdäkseni nyt Baltian maihin kaavaillut joukot takaavat sen että nuo pikkuvaltiot eivät tule ottamaan iskuja vastaan yksin. Ja että niitä ei jätetä metsäveljien varaan senjälkeen jos potentiaalinen keltainen vihollinen ne sattuu miehittämään.

Itse en oikein jaksa uskoa tuohon romantisoituun sissitekniikkaan. Eli annetaan vihollisen vallata maa ja ruvetaan sitten metsistä käsin miettimään miten sellaista puolustusta johdetaan kootusti ettei yksikään ryhmä omalla toiminnallaan haittaa muiden ryhmien toimintaa. Mistä huolto, varaosat, täydennykset, raskas kalusto, viesti- ja johtamisjärjestelmät. Miten turvata ilmatila ja merialueet. Miten turvata yhteiskunnalle välttämättömien toimintojen jatkuminen. Vai eikö niillä ole merkitystä kunhan päästään nelikymppisenä kaljamahaisena juoksemaan metsässä viikko-, kuukausi- ja vuositolkulla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitä esimerkiksi Afganistanissa olisi tapahtunut, jos sotilaat olisi ensi töiksi komennettu saapumaaan kuukauden päästä Kabulin torille riviin muodostamaan koottua ja hallittua puolustusta?
Olisiko Venäjän sotaretki mennyt paremmin vai huonommin kuin se nyt meni?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Afganistanissa oli sisällissota kommunistien ja islamistien välillä ja NL meni sinne mukaan kommunistien pyynnöstä. Hallituksen asevoimat olivat siis jo sotimassa. Toinen juttu on, että saman tien ammuttiin presidentti ja asetettiin uusi, koska vanha oli fanaatikko.

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Hyvä kansanedustaja Packalen!

Täytyy ihmetellä -- "tarkka-ampujat ovat ... puolustuksellinen toimi" ja siitä seuraavaksi jo vertailua Nato-jäsenyyteen?! Tässä kirjoituksessa on ansioita paljonkin, mutta loikat .338 patruunasta Natoon ontuvat pahasti.

Kirjoitatte hyvin määrämateriaalin vanhenemisesta. Tämä on tosiasia, joka nykyrahoituksella tulee kasvamaan ja kasvattamaan materiaalivelkaa, joka kääntyy suorituskykyvelaksi. Tästä saisi kirjoittaa enemmänkin. Mikä materiaali vanhenee, missä järjestyksessä, minne syntyvät suurimmat aukot?

Niin ikään totta ovat havaintonne Venäjän korkean valmiuden yhtymien modernisaatiosta. Menemättä tarkka-ampujien torjuntaskenaarioihin, niin tässä menette mielestäni metsään tarkka-ampuja-asisassa. Jos haluamme torjua tällaiset nopean valmiuden yhtymät meillä täytyy olla vastaava voima (pariteetti) käytössä lyhyellä vasteajalla. Tämä ei tarkoita kahta pataljoonallista tarkka-ampujia, koska ne eivät ole valmiita silloin, kun peli on jo menetetty. Jos tarkastelemme kalustoa, jota Krimin vallanneilla VDV:n ja muiden "erikoisjoukkojen" yhtymillä oli, niin puolustajan asearsenaali, joka ehkäisi intoa ja pysäyttäisi olisi: tstajon, 30 mm konetki, 40 mm krkk, jv, tstpsv, 120 mm krh, 155 mm tyk. Ja silloinkin vain jos nämä olisivat käytettävissä heti tarpeen tullen. Tämä edellyttää hyvin pitkälti ammattisotilaista koostuvia pataljoonia ja niiden runkoja.

Tarkkuuskivääri ei tuota tappioita itsekseen, eikä myöskään sinne tänne ripoteltuna. 2000 päivittäisen ja 14000 viikottaisen tappion laskelmanne on minullekin tuttu maanpuolustuksen nettifoorumeista ja sinänsä ihan hauska ja kiinnostava, kuten kaikki muutkin yksittäisten asejärjestelmien tehokkuusvertailut yksinkertaisteluilla parametreillä. Samantyylisen vertailun perusteella voitaisiin sanoa, että emme tarvitse ilmatorjuntaa helikopterien torjuntaan, vaan taisteluajoneuvo CV-90 on tähänkin parempi vaihtoehto.

Kannatan kuitenkin ajatuksianne reservin modernista kouluttamisesta ja sen hyödyntämisestä omissa "korkean valmiuden" joukoissamme. Tällöin puhuisimme kenties reservin palvelussitoumusjärjestelmästä?

Näkisin mielelläni kansanedustaja Packalenin avaavan tätä tarkemmin. Miten tämä istuisi työnantajille? Mikä olisi korvausjärjestelmä? Paljonko tällaista joukkoa pitäisi vuosittain harjoituttaa? Pitäisikö asevelvollisuuslain kh-päivien rajoja muuttaa?

Siinä muutama ajankohtainen kysymys, johon uskon, että edustaja Packalenilta löytyvät hyvätkin vastaukset!

//James

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Myös pitää löytyä tahto toimia ajoissa kriisin uhatessa. Siis nostaa valmiutta. Kuten olemme keskustelusta huomanneet. Krimin valtauksesta voidaan kinata, koska se tapahtui ilman vastarintaa. Se oli Ukrainalta viisasta. Koska olisi johtanut vain turhaan verenvuodatukseen. Mutta nyt se on siis jokin laiton haltuunotto vai mikä. Minusta yksiselitteinen valtaus.

Samoin oli viron tilanne. NL miehitti sen ilman vastarintaa, niin vieläkin Bäckman kavereineen voi väittää sen liittyneen vapaaehtoisesti ja omasta halustaan Neuvostoliittoon. Siis turhakin vastarinta olisi ollut merktyksellistä. Vai olisko? Olisiko se muutanut mitään?

Venäjäkin käyttäytyy samalla tavalla kun edeltäjänsä. Käyttää heikkouden hyväkseen siekailematta ja pyyhkii aivan varmasti pöytää sopimuksilla ja puolueettomuuksilla. Mikäli sen edut vaativat. Näin se on toiminut nytkin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Sivaripohjalta on hämmästeltävä tätä tarkka-ampujastrategiaa. Sehän lienee Se vihonviimeinen sodankäynnin tapa, että on vihollisen panssarit kaupungin kaduilla ja sitten tarkka-ampujat ampuu viemäriaukoista ja torneista. Tuloksena on täystuho. Ensisijaisena tavoitteena pitäisi olla ilmaherruus, ja sen Nato pystyy takaamaan varsin nopeasti.

Käsitys Naton reaktion vuoden viiveestä ja yksimielisyysvaatimuksesta on täysin virheellinen. Juurihan alkavalla viikolla Nato päättää perustaa uusia tukikohtia ja sijoittaa lisää joukkoja Puolaan ja Baltian maihin. Jos määrätty valtio hyökkää, ne ovat välittömästi sidottuna puolustustaisteluun, ja lisää tulee automaattisesti.

Ilkka Huotari

#15

Kaikki puolustus on tietenkin kotiinpäin, ja tällainen sissiryhmä olisi hyvä ja halpa turvatakuu. Jos ja kun sodat pitkittyvät.

Tai siis laajemmin tämä: "Motivoituneeseen ja maanpuolustustahtoiseen reserviin perustuva taistelutapa" (blogista).

Mika Samuel Kiekkijev

Ottamatta nyt kantaa puolesta tahi vastaan, niin kansanedustaja Packalen voisi eduskunnassa kysyä pääministeri Stubbilta, että ymmärtääkö pääministeri Natoon liittyviä lausuntoja antessaan edustavansa Suomea, ei suinkaan itseään eikä omaa, eikä myöskään Kokoomuksen ideologiaa?

Pahoin pelkään, että moni ihminen ei erota Stubbin puheista hänen mielipiteitään ja sitä mikä on suomen virallinen kanta.

Mielestäni asia on hyvin huolestuttava.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Puolustusvoimien pitäisi satsata laatuun niin, ettei varusmieskoulutus olisi idioottien käsissä.

Mikään raha ei poista tätä ongelmaa. Mutta mistä löytyy se tolkun taho, joka poistaisi pölvästit puolustusvoimista?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Suomeen pitäisi perustaa aktiivireservi strategisiin kohteisiin joilla olisi tarvittava varustus jaettuna koteihin. Taisteluvälineet sijoitettuna turvakaappiin joka olisi etälukittu. Mikäli lukko ei saa enää lukituskäskyä, reserviläinen voi omalla koodillaan avata varustekaapin ja kokoontua ennalta määrättyyn paikkaan täydessä taisteluvalmiudessa.

30 tuhatta aktiivireserviläistä antaisi Suomelle liki ammattiarmeijan reagointiajan ja lisäksi hajasijoituksen edut.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Aktiivireserviläiläiselle pieni veroetu palkkioksi ja velvoite osallistua vahintään kerran vuodessa tai kahdessa taisteluammuntaharjoitukseen ja vuosittaiseen lääkärintarkastukseen. Passiivireserville harjoitukset voitaisiin pitää matalammalla tasolla kerran viiteen vuoteen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Suomella on jokaisessa pitäjässä metsästäjiä joilla on hyvä ampumataito.Optiikka pitäisi olla pimeänäkölaite tasoa.

Hirvijahtiin osallistuu vuosittain noin 120.000 henkilöä. Uskoisin näistä olevan asekuntoisia 60.000-80.000 henkilöä, loput ovat ikänsä ja kuntonsa puolesta vapautettava palveluksesta.

Näistä saataisiin muodostettua 20-26.500 3 sotilaan sissiryhmää, aikamoinen vastus viholliselle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on modernia pelleteatteria sotilaallisen liittoutumattomuuden viikunalehti takapuolensa takana. Suomen sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ei uskota millään ilmansuunnalla.

Suomi on sopimuksin poliittisesti liittoutunut Venäjän "vihollisten" kanssa ja ilmaisee myös asiasta kiinni pitävänsä. Sotilaallinen liittoutumattomuus on merkityksetön ulkovaltioiden näkökulmasta kaikkien tietäessä poliittisen liittoutumisen olevan ainoa merkityksellinen seikka reaalimaailmassa. Erityisesti kriisiaikana.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Liittoutumattomuus on vain harhaa. Venäjälle on periaatteessa yksi lysti onko Suomi Naton jäsen vai ei. Mahdollisen vakavamman kriisin uhatessa Venäjä tulee joka tapauksessa laajentamaan mahdollisuukiensa mukaan Itämeren laivastoasemansa ja Pietarin kaupungin ilmapuolustusta Venäjän nykyrajojen ulkopuolelle. Jos emme ole Natossa olemme Venäjän ensimmäinen kohde jonne sijoitetaan joukkoja ja laajennetaan ilmapuolustusvyöhykettä. Jos taas olemme Naton jäsenenä Venäjä ei voi suorittaa maahantunkeutumista ilman että se hyökkäisi Natoa vastaan ja siten oikeuttaisi Naton välittömät vastatoimet.

Janne Suuronen

Selkeä mielipidekirjoitus.

Onko faktaa todisteineen näyttää ? Kaipaamme sitä, mitä itse muilta olet vaatinut.

Täysin poliittisena heittona: Turha on Perussuomalaisten (tässä siis Packalenin) esittää isänmaallista siinä vaiheessa, kun oma takamus on ruskeana.

Onneksi meillä on edes Euroopan Unioni reunaehtojemme turvaajana.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tom Packalenin blogin viimeinen virke on harhaista ajattelua, mutta kaikilta muilta osin hän muuten kirjoittaa kyllä aivan täyttä asiaa.

Suomi päättää itse omaksuuko se Venäjän-vastaisen politiikan vai ei, ja Suomi yksin päättää suvereenina valtiona mihin sen aluetta käytetään, aivan riippumatta siitä, kuuluupa se Natoon tai ei. Nato ei toki jyrää kansallista päätösvaltaa, päin vastoin kuin internet-prikaatien trollit yrittävät aktiivisesti väärää tietoa levittää.

Venäjäkin oikeasti tietää tämän varsin hyvin, vaikka se käyttääkin hyväkseen hyödyllisiä idiootteja pitääkseen avoinna vaihtoehdon miehittää Suomi syvyyden lisäämiseksi Pietarin ja Kuolan tukikohta-alueen puolustukselle, mitä Nato-jäsenyys luonnollisesti vaikeuttaa verrattuna nykyiseen helppoon nakkiin, omaehtoisesti yksin jättäytyvään Suomeen, joka epäonnekseen on vieläpä ajanut alas puolustustaan kapea-alaisista taloudellisista syistä eikä pitemmän päälle pärjää ylivoimaa vastaan. Ks. http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17491....

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ruotsi kantaa globaalia vastuutaan ottamalla vastaan mm. Syyrian pakolaisia. Tänä vuonna voi Ruotsiin tulla 100 000 pakolaista, ja pääministeri on kehoittanut ruotsalaisia varautumaan kukkaroidensa avaamisen tämän vuoksi.

Suomelaisten globaali vastuu on elää rajanaapurina kansallismielisen ydinasevallan kanssa. Suomalaisten tulee varautua kukkaroidensa avaamiseen tämän vastuun kantamisen suhteen.

Jukka Mäkinen

Helpointa ja halvinta on tehdä venäläisille selväksi mitä he saavat jos Suomen valloittavat: Naisaasialiitto Unioni, tasa-arvovaltuutetun toimisto, lapsia myyvät sossutantat, jne jne. Nuo ovat vielä tarttuvia,ja nopeasti leviäviä.

Kuka helkkari haluaa teurastaa hullun lehmän ravinnokseen, tai ottaa paiseruttoisen puolisokseen. Ei ainakaan ryssä. Se pysyy tiukasti rajan takana ja palauttaa 100km asumattoman rajavyöhykkeenkin.

Jussi TuoJussi

Tässä kirjoituksessa on varmasti hyvä ja vilpitön tarkoitus ja se tuo esiin ongelmia muun muassa kaluston vanhenemisesta. Haluan kuitenkin puuttua pieneen loogisen ajattelun peikkoon: 2000 tarkkuuskivääriä ei tuhoa 2000 vihollista / vuorokausi. Ei välttämättä yhtäkään. Jos vihollinen ei aseta joukkojaan aseiden saataville. Samalla logiikallahan muuten ratkaistaisiin Suomen rikollisuus: Palkataan 2000 poliisia ja jokainen käy pyydystämässä yhden konnan päivässä, joten kuukaudessahan rikollisuus on kitketty. Poliisina ymmärrät tämän järjettömyyden varmasti. Itse sotilaana ymmärrän ensimmäisen päättelyn logiikkavajeen.

Uskon, että sinulla on erittäin hyvä tahto ajaa asioita ja reserviarmeijan nopean toiminnan tehostaminen on varmasti avainasemassa. Valmiuden kehittäminen siis. Mutta, jos pidetään työnjako, että hanki sinä armeijalle resurssit ja ohjatkaa poliitikot tahtotilaa, esim paremmalla valmiudella jne niin kyllä armeijassa sitten pohditaan niitä keinoja. Jos keinot ei miellytä, käskekää tekemään uudestaan. Sitä se armeijan parlamentaarinen konrolli on.

Yhteistyöllä eteenpäin!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Maillä on puolittaisten ratkaisujen nahkapäätöshallitus.
Vaikka kalustoa, miehistöä ja operatiivisia resursseja olisi kuinka paljon,
tämä hallitusjohto ei pysty pahimmassa tilanteessa sen vaatimaa puolustuskäskyä antamaan.
Tilanne lässähtää, yhtään laukausta ei ammuta, ja maamme tulee miehitetyksi ainakin osittain. Realiteetit on ensin tunnustettava ja sitten tehtävä parannukset niiden mukaan.

Siinä puolustus- ja turvallisuuspolitiikan ydin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset