TomPackalen

Myös Itä-Ukrainassa on meneillään humanitäärinen katastrofi

 

Israel pommittaa Gazaa. Siviilejä kuolee. Otsikot, kuvat, raportit paikan päältä. Valamiehistönä koko maailma. Tuomio.

Samaan aikaan Ukraina armotta moukaroi piirittämiään kaupunkeja Itä-Ukrainassa. Tykkituli on summittaista, kaupungit asuttuja. Ongelmaa ei ole, koska kyse on venjää puhuvista terroristien tukijoista.

Israelin toiminnan tuomitseminen tuntuu vähän kaksinaismoralistiselta. Itse asiassa Israelin armeija käsittääkseni toimii jopa hieman Ukrainan armeijaa vastuullisemmin. 

Ymmärrykseni mukaan Israel nimittäin pyrkii osumaan tiettyihin maaleihin. Esimerkiksi YK:n kouluissa tappaneet pommit tai ohjukset on melkoisella varmuudella tähdätty koulujen viereen tuotuihin rakettilavetteihin, tai muihin maaleihin, joihin ne ovat myös osuneet. Jos Israelin ohjukset olisivat osuneet suoraan kouluihin, siviilitappiot kouluissa olisivat olleet aivan eri luokkaa. 

Ukrainassa armeija puolestaan ampuu raskailla aseillaan piiritettyihin kyliin ja kaupunkeihin, joissa se uskoo olevan separatisteja. Esimerkiksi Donetskin miljoonakaupunkia pommitetaan paraikaa siviileistä piittaamatta. 

Joillakin mittareilla Ukrainan armeijan menetelmä toimii. Separatistit ovat perääntyneet monesta kaupungista summittaisen tykkitulen alla, mahdollisesti osittain suojellakseen itäukrainalaisia siviilejä. Samoin pakenevat siviilit, joita YK:n pakolaisjärjestön uusimman arvion mukaan on tähän mennessä paennut pelkästään Venäjälle 730 000. Voidaan hyvällä syyllä olettaa, että suuri osa heistä on paennut nimenomaan niskaansa satavaa Ukrainan armeijan tulta.

Tämänhetkinen maailmanpoliittinen tilanne herättää jatkuvaa huolta kaksoisstandardeista. Kannustaisimmeko armeijaa, joka pommittaisi summittain länsieurooppalaista miljoonakaupunkia? Ovatko säännöt kaikille samat? Pitäisikö pikkuhiljaa jättää tunteet syrjään ja alkaa käyttämään faktoja paremman analyysin saamiseksi tilanteesta. Tärkeintä olisi kuitenkin saada aiakaiseksi edes tulitauko, humanitäärisen katastrofin lieventämiseksi.

Kun kyse on Krimistä, niin silloin voidaan oikeutetusti syyttää Venäjää, sillä Venäjä kaappasi Krimin ja siitä on selkeät todisteet. Itä-Ukrainassa tilanne on ikävä kyllä toisin, eikä uskottavia todisteita Venäjän läsnäolosta Itä-Ukrainassa ole sen enempää kuin Suomen läsnäolosta ISIS-järjestön taisteluissa, kaikesta informaatiosodan tuottamasta propagandasta huolimatta.

Lopuksi sanottakoon, että Ukrainan hallitusta ja separatisteja tulisi kannustaa tulitaukoon ja rauhanneuvotteluihin. Länsi, ja erityisesti USA, ovat ainoat tahot, jotka voivat painostaa Ukrainaa lopettamaan siviilikohteiden pommittamisen ja aloittamaan rauhanneuvottelut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Älä puhu paskaa. Venäjä voisi lopettaa koko homman tänään katkaisemalla tuen terroristeille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

ja silloin siellä ei kuolisi enään ketään vai siitä tulisi enemmän oikeutettua.. tai mitä oikeastaan koitat sanoa?

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Terroristit luopuisivat aseistaan/palaisivat Venäjällä, mistä ovat tulleetkin ja koko konflikti loppuisi siihen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #20

eli siellä ei ole edes sisällissotaa?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eikö Venäjän osallisuudesta riitä todisteeksi se, että kapinallisten sotilaskomentajana toimii avoimesti GRU:n eversti?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Igor Girkin, EU-pakotelistalla Igor "ampuja" Strelkov on aiemmin esiintynyt Vlaslovin 1919 armejan everstinä ja GRU:n everstinä, eikä hän varmasti ole ollut kumpikaan. ;D PS. Kuinka moni GRU:n eversti on paljastanut tehtävänsä, sillä kysessää on Venäjän sotilastiedustelupalvelu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Itse mies väittää olevansa eläkkeellä FSB:stä, tuo GRU tieto ei ole Strelkovilta.. Aikaisempi palvelus Venäläisissä erikoisjoukoissa vahvistaa tuota käsitystä.

Venäjä vastaa hulluista koiristaan..

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Käsittääkseni Ukrainallakin on käytössään tykistön tulenjohto. Separatisteillakin raskasta tykistöä mutta onko niillä tehokasta tulenjohtoa. Näyttää siltä että ainakin ilmatorjuntaohjuksia ammuskelevat vähän väljillä toleransseilla.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Pitää tosiaan huomata että separatistit käyttävät myös surutta kenttätykistöä, raskaita raketinheittimiä ja kranaatinheittimiä. Näihin ei oikein voi vastata kuin raskailla aseilla.

Sota on julmaa ja itäisen Ukrainan sodan aloittivat separatistit, vastuu on heillä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> .. ja itäisen Ukrainan sodan aloittivat separatistit ..

Ai jaa. Milloinkahan ja missä tuo tapahtui? Ehkä Mainilassa?

Sodan aloitti EU syytämällä kapinallisille rahaa, aseita ja poliittista tukea. Useamman vuoden tukitoimien jälkeen kapinalliset saivat vallattua pääkaupungin ja nyt he pommittavat siviilikohteita Itä-Ukrainassa armeijan voimin.

Obama säestää täysillä, koska kuvittelee USA:n ja tietenkin Obaman itsensä hyötyvän eurooppalaisten sisäisestä sodankäynnistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Epäilemättä Venäjä on sekaantunut Ukrainan sisällissotaan. Se ei kuitenkaan sitä todista, etteikö kapina olisi paikallisten asukkaiden itsensä aloittama; paikalliset asukkaathan aluksi väkivallattomasti riisuivat sinne tunkeutuvat Ukrainan armeijan yksiköt sananmukaisesti aseista.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Putin pitäisi viedä Haagiin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Käski joukkonsa suorittamaan sotarikoksia Krimillä. Tosin en tiedä tunnustaako Venäjä sotarikostuomioistuinta?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #11

Mitä sotarikoksia?

Laukaustakaan ei käsittääkseni ammuttu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Vieraan valtion alueella toimiminen ilman tunnuksia on rikos.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #17

Entä ne sotarikokset?

Ja Putinko Krimillä on toiminut ilman tunnuksia?

Miten ovat Ukrainan hallituksen joukkojen ihan oikeat sotarikokset Itä-Ukrainassa? Kuka niistä syystä lähetetään Haagiin?

Putinko?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #19

Putin asevoimien päällikkönä vastaan joukkojensa toiminnasta.

Äläkä turhaan sotke asiaa muilla jutuilla, Putinin osallistuminen sotarikoksiin tuli todistettua, enkä ole ottanut muuhun kantaa.

PS. Tykistön käyttö ei ole sotarikos, siviilien seassa piileskely on.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #23

>> .. Putinin osallistuminen sotarikoksiin tuli todistettua ..

Siehä sälli oot, tottuuksia tulle ku ennustajaeuko jutteluist.

Ketkä ovat todistaneet Putinin osallistuneen ja mihin sotarikoksiin ja milloin? Mikä tuomioistuin on katsonut olevansa päätösvaltainen tuomiot julistamaan? Missä ne tuomiot ovat nähtävillä, Mikonsaaren sellunpilaajien saunalla?

Saahan täällä fiktiota kirjoittaa, mutta joku roti pitäisi sentään olla. Jopa rajan pinnassa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #30

No toinen vaihtoehto on, että Venäläiset sotilaat tekivät sotarikoksen ilman ylijohdon käskyä. Tätä nyt ei varmasti pidä uskottavana kukaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33
Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #17

Venäjähän on tunnetusti ainoa valtio, joka noin on tehnyt.

Ei sillä, olen luonnollisesti kanssasi samaa mieltä. Putin Haagiin vain. Ainakin Obaman, kummankin Bushin, Rasmussenin, Rivlinin ja Robertsonin kanssa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

israel s a n o o toimivansa vastuullisemmin kuin Ukrainan hallituksen joukot, mutta armeijat eivät toimi niin kuin niiden takana olevat tahot sanovat, vaan niissä palvelevien moraali ja asenne vastapuoleen (ihmisiä vai syöpäläisiä) on ratkaiseva. Israelin asevoimat ovat USAn varustamat, eivätkä USA ja länsivallat ole (ehtineet?) varustaa Ukrainan armeijaa yhtä korkeatasoisesti. Siksi Israelilla on m a h d o l l i s u u s tarkempiin täsmäiskuihin kuin Ukrainalla. Sotilaiden asenne on kuitenkin toinen kuin valtion tiedotuksen.

Media pyrkii myötäilemään yleistä mielipidettä saadakseen myytyä itseään, mutta se myös vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Saattaa olla mahdoton toivomus näin markkinatalouden ja mediakilpailun oloissa, nimittäin se että suomalainen media edes pyrkisi kiihkottomaan ja viileään tilannearvioon.

Keskustelu Ukrainan ja Gazan tilanteesta muistuttaa näet aivan liiaksi fanien "keskustelua" jalkapallosta: omia puolustetaan vaikka mikä olisi, ja vastapuolta demonisoidaan. Riippumatta tosiasioista.

Seppo Paasikallio

Obama on antanut Poroshenkolle vapaat kädet tappaa venäläisiä tukeakseen taloudellisten oikeuksien siirtymistä Amerikan korporaatioille. EUn johto alistuu hyväksymään USAn komennon, mikä nähdään heidän kättelykuvistaan Poroshenkon kanssa. Kaiken taustalla pankkiirieliitti haluaa kiihottaa Venäjän tulemaan etnisten venäläisten avuksi, jotta saisivat kunnon sodan aikaiseksi.

Täysin käsittämätontä on silmiton kaupunkien tuhoaminen pommituksilla. Poroshenko luultavasti odottaa, että USA tai EU korvaa kaikki vahingot, koska he ovat antaneet luvan toimintaan. EUn johtajat tietävät, että pankkiirien halu on koyhdyttää kaikkia kansoja velkaorjiksi, jolloin niiden hallinta on helppoa. Ja siksi he antavat menon jatkua luultavasti keräten aikanaan rahat EUn veronmaksajilta.

Sota loppuisi heti kun joku vaikutusvaltainen päällikko sanoisi Poroshenkolle, että lopeta sota ja ala neuvotella. Nämä, joita kutsutaan terroristeiksi eivät ole hyokänneet minnekään terrorisoimaan ketään. Julma totuus on, että Poroshenko haluaa ensin järjestää uudet vaalit alueilla ja hän suostuu vasta näin valittujen edustajien kanssa neuvottelemaan.

Koko sota syntyi venäläisvihamielisten aseellisten joukkojen saatua haluamansa hallituksen aikaiseksi. Tällaisen hengen hallitessa Poroshenko saattoi jyrkästi kieltäytyä neuvotteluista kenenkään kanssa näillä idän alueilla.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Sota ei lopu puhumalla Poroshenkolle vaan sillä, että Putin lopettaa terroristien tukemisen.

Venäjä on itse omilla toimillaan saanut aikaan vihaa sitä kohtaan. Ihan turha syyttää ketään venäläisvastaisuudesta, kun käyttäytyy tuolla tavalla.

Seppo Paasikallio

Poroshenko on oligarkki, joka on tottunut sanelemaan. Hänellä on vaikeuksia neuvotella, mutta sota pyorii niin kauan kuin hän uskoo voittavansa, ja sen takia, että sekä USA että EU kannattavat venäläisten surmaamista ja ovat sen selvästi hänelle osoittaneet.

Jos EU ja/tai USA haluaisi lopettaa sodan, niin se tarvitsisi vain käskijän. Mutta ilmeisesti Suomikin haluaa sodan jatkuvan, koska ei esitä sen lopettamista. Putinista puhutaan paljon, mutta hän ei voi lopettaa sotaa, jonka Poroshenko on aloittanut. Poroshenko ei voi jatkaa sotaa omin päin, jos EU tai USA kieltää sotimasta ja vaatii neuvotteluja.

Poroshenkon vaatimukset aseiden luovutuksesta ovat tyhjän päällä, koska Maidanin tappajat saisivat pitää aseensa ja he surmasivat jo monia Odessan tulipalossa ennen kuin sota oli edes alkanut. Kun joku halusi ulos tulipalosta nämä villit asemiehet surmasivat. Kukaan ei tiedä kuinka monta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisiko sinulla näyttää vaikkapa ote dokumentista, jolla Obama on Porosenkon valtuuttanut venäläisten tappamiseen?

Porosenko ei ole tarvinnut lupaa USA:lta eikä EU:lta taistella alueella olevaa miehittäjää ja miehittäjän kanssa liitossa olevaa asejoukkoa vastaan.

Sota loppuisi heti, kun Putin käskisi venäläissotilaat varusteineen kotiin. Donetskin miljoonakaupungissa ukrainalaisia vapaaehtoisia venäläissotilaat ovat saaneet rekrytoiduksi vähän toistatuhatta. Sotaa eivät siis käy ukrainalaiset venäjänkieliset separatistit, vaan pääasiassa venäläiset vapaaehtoisjoukot. Ihan kuten Krimillä keväällä.

Kun alue on aseellisesti otettu haltuun, ei alueen vaalitulos voi olla luotettava. Krimillä näimme, millaisissa olosuhteissa "vaalit" toteutettiin. Kansalaisten mielipidettä ei näissä vaaleissa kysytty. Jos itä-ukrainalaiset kannattaisivat separatistijohtoaan, olisi miljoonakaupungista saatu helposti rekrytoitua muutamia satojatuhansia miehiä nyt saavutetun tuhannen sijaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yhdyn poiston suosittelijoihin ; )

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Kun kyse on Krimistä, niin silloin voidaan oikeutetusti syyttää Venäjää, sillä Venäjä kaappasi Krimin ja siitä on selkeät todisteet. Itä-Ukrainassa tilanne on ikävä kyllä toisin, eikä uskottavia todisteita Venäjän läsnäolosta Itä-Ukrainassa ole sen enempää kuin Suomen läsnäolosta ISIS-järjestön taisteluissa, kaikesta informaatiosodan tuottamasta propagandasta huolimatta."
Eihän Venäjä ja Venäjän kanssa toimivat separatistit voi saada sympatiaa jollei Venäjä sitten ensialkuun korvaa mitään Ukrainalle anastamastaan Krimistä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tom, eikö itäukrainalaisten separatistien aseellinen kapina Ukrainan hallitusta vastaan ole aseellinen kapina? Eivätkö aseita ensin heilutelleet pyssymiehet ole vastuussa mitenkään siitä, että alueella nyt taistellaan?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Markku, ymmärsit aivan oikein! :) Separatistit ovat nousseet kapinaan uutta hallintoa vastaan ja siitä koko kriisissä on kysymys. Jos alueelle halutaan rauha, niin hallituksen ja separatistien on neuvoteltava.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Siellä neuvoteltiin jo, ja separatistit hylkäsivät Kiovan hallituksen rauhanehdotuksen.

Kyseessä muuten oli kohtalaisen reilu tarjous, ja yleisen armahduksen ohella pöydällä oli myös lupaus perustuslain uudistuksista ja alueellisesta autonomiasta.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #32

>> ..ja alueellisesta autonomiasta..

Leninkin lupasi Suomelle ensin autonomian -- ja sitten yritti kaapata vallan myös Suomessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #32

Linkissä on jokin harmillinen vika.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #50

Ai saamari, niinpäs onkin. Kommentti ei ole enää korjattavissa, koska siihen on vastattu, joten yritetäänpä uudelleen. Kas tässä.

Otsikko siis "Pro-Russian rebels reject peace proposal from Ukraine", ja avainkohta kuului näin:

"Ukrainian President Petro Poroshenko said the truce would be the first step of a 14-point plan to end the violence that has engulfed the east of the country for months. [...] The peace proposal includes sealing the border with Russia, disarming the insurgents, offering amnesty to those who did not commit serious crimes and providing safe passage to rebels willing to leave the country. The president also promised to pursue constitutional amendments that would decentralize power and grant regional governments more say."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #58

Jalonen lainasi: "... disarming the insurgents ..."

Olisiko niin, että n.s. kapinalliset eivät oikein luota vastapuoleen eivätkä haluaisi luopua ainoasta neuvotteluvaltistaan. Lupaukset kun saattavat "unohtua" kun vastapuoli ei enää pystyisi pistämään hanttiin. Lisäksi olisi hyvä huomata, että oikeistolaisia joukkioita ei ollut tarkoitus riisua aseista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #67

Kaikkiin sovintoesityksiin ja sopimuksiin on sisältynyt myös Oikean sektorin riisuminen aseista. Ei sekään tietenkään helppoa ole, koska Time-lehti antoi helmikuussa Dmytro Jaroshille vastuuttomasti samanlaista julkisuutta kuin moni muu, minäkin, Igor Girkinille.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pelaako Venäjä nähdäksesi avoimin kortein tuossa aloittamassaan kansainvälisessä kriisissä? Antaako se separatistien ymmärtää, että Itä-Ukraina voitaisiin liittää siihen samalla yksipuolisella sotilaallisella toimenpiteellä kuin Krimin niemimaa?

Neuvotteluja tarvitaan, mutta niissä pöydissä pitää olla ukrainalaisten osapuolten lisäksi ainakin Venäjä, EU ja USA. Jotain kulisseissa koko ajan tapahtuukin, mutta turhia ruumiita syntyy yhä.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #34

Huuska, arvostan että myönnät turhien uhrien määrän. :)

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #34

Ei Venäjä sitä aloittanut, vaan Ukrainan vallankaappaus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #41

Kansainvälisen kriisin käynnisti Venäjä kaappaamalla suvereenilta valtiolta alueen, Krimin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #51

Onko siis päätetty keskustella vain kansainvälisestä kriisistä? Mielestäni blogin aiheena oli humanitäärinen kriisi mikä voidaan saada aikaan ihan valtion sisässäkin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #51

Venäjä ei tosiasiallisesti kaapannut Krimiä, vaan siellä järjestettiin KANSANÄÄNESTYS, jonka tuloksena Krim liittyi Venäjään.

Kyllä pitäisi päätoimittajan pysyä edes lievästi totuuden syrjässä, eikä latoa silkkaa valetta.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Anteeksi nyt, Markku Huusko, mutta pitäisikö mielestäsi analogisesti kysyä, eikö "valkoinen" Suomi vuonna 1918 ollut aseellinen kapina Moskovan hallitusta vastaan?

Tapahtumilla on samankaltaisuuksia, vaikka nyt tahallani provosoinkin tuomalla asian tulenaralle kotikentälle. Entisessä suuremmassa valtiossa (Venäjä, jonka osa Suomi oli) oli juuri valta vaihtunut _kapinan_ kautta. Uusi valta syötti rataa pitkin aseita ja joukkoja separatistien hallitsemalle alueelle (Suomi) ja esitti varmasti propagandaa siitä, kuinka vain vähäinen rettelöitsijäjoukko vastusti vallansiirtoa ja kansanarmeija ottaisi alueen pikaisesti hallintaansa.

Tuossa mellakassa osa kivääreistä oli kiinalaisia...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Huusko kirjoitti: " Eivätkö aseita ensin heilutelleet pyssymiehet ole vastuussa mitenkään siitä, että alueella nyt taistellaan?"

Eikös aseita heilutelleet ensin toiset kapinalliset Maidanilla Kiovassa? Eikö silloinen laillinen hallitus yrittänytkin heitä asetella paljon rauhallisemmin ottein kuin nykyinen hallinto itäukrainalaisia? Jos siis ensimmäiset aseidenheiluttajat ovat vastuussa niin keitä he ovatkaan ja ketkä heitä siihen yllytti? (btw: Maidanilla heilutettiin myös Suomen lippuja muiden EU- ja länsimaiden lippujen lisäksi)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olipa tosiaan rauhallista se "asettelu" siellä Maidanilla. Yhtä kaikki, Ukrainan tilanne pitäisi saada rauhoittumaan niin, että Venäjä, EU ja USA olisivat sovun takuumiehinä, eikä kukaan anastelisi paloja toisilta valtioilta heti tilaisuuden tullen eli kun toisen maan sisäpoliittinen tilanne on muuttunut sekavaksi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #53

Huusko.

Meinaatko ettei jenkkien viimeisinä vuosikymmeninä Ukrainaan työntämillä 5 miljardilla ole mitään tekemista sekavan sisäpoliittisen tilanteen kanssa?

Unohtamatta Maidaniin palanutta lähes puolta miljoonaa.

Osaat varmasti sanoa miksi ei Usari ole kaivellut enempää Viron ulkoministerin Urmas Paetin puhelua Cathrine Ashtonille, jossa Paet tuo suoraan esiin huolensa siitä, että Maidanin laukaukset tulivatkin koalition tukeman hallinon hallinnassa olleesta rakennuksesta.

Tämä aidoksi vahvistettu puhelu kohtasi lähes täydellisen mediahiljaisuuden.

Esimerkiksi puhelun käännös olisi ollut sellaista mitä olisin halunnut nähdä uutisoituna.

https://www.youtube.com/watch?v=kkC4Z67QuC0

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Huusko kirjoitti: "Olipa tosiaan rauhallista se "asettelu" siellä Maidanilla."

Jäikö kokeneelta toimittajalta huomaamatta komparatiivi hänen kommentoimassaan? Ei siis "rauhallinen" vaan "rauhallisempi" kun ei käytetty lentopommituksia, raskasta tykistöä, panssarivaunuja, ohjuksia j.n.e.

Sikäli olen samaa mieltä, että rauha ei synny ilman, että kaikki osapuolet siihen sitoutuvat. Se tarkoittaa niin USA:ta ja EU:ta kuin Venäjääkin erilaisien ukrainalaisten osapuolten lisäksi.

Kalevi Wahrman

Minäkin vastustan suomen "laillista" hallitusta ja teen työtä sen kaatamiseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hallitusta saa tietysti parlamentaarisessa demokratiassa pyrkiä kaatamaan, mutta lainausmerkkejäsi en ihan ymmärrä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Itä-Ukrainassa käytävissä Venäjän tukemien kapinallisten aloittamissa taisteluissa haetaan länsirajaa tulevalle Euraasian unionille (uudelle Venäjän imperiumille).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suurin osa kommenteista ei käsittele tämän avauksen varsinaista asiaa, joka tiivistyy otsikkoon: Myös Itä-Ukrainassa on meneillään humanitäärinen katastrofi.

Eiköhän Venäjän merkitys konfliktin synnyttämisessä ja ratkaisemisessa ole useimmille selvä.

Humanitaarisen katastrofin lievittäminen kuuluu kuitenkin kaikille, ja sotarikokset on tuomittava niiden tekijästä riippumatta. Monipuolisin lähde tapahtumiin:

http://www.kyivpost.com/hot/crisis-in-crimea/

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> Eiköhän Venäjän merkitys konfliktin synnyttämisessä ja ratkaisemisessa ole useimmille selvä.

Ei.

Varsin moni tosin tyytyy Obaman ja Brysselin (mukaanlukien suomalaiset EU-hakuiset poliitikot) propagandan antamaan kuvaan, jossa pahiksia ovat omaa aluettaan puolustavat itäukrainalaiset.

Samoin oletan, että suuri massa nielee täysin lapsikilpiä käyttävien hamasilaisten "uutis"materiaalin, jota tuppaa tuutin täydeltä yhtä lailla YLE:ltä kuin BBC:ltäkin.

Varsinainen humanitäärinen puoli eli todellisten syyllisten etsiminen ja sitä kautta siviilien pelastaminen poliittisten johtajien tuhotahdolta ei tunnu oikeasti kiinostavan ketään. Sota myy, rauha ei.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Koska olemme molemmat EU-kansalaisia, suhtaudun sinuun tästä lähtien kuin Quislingiin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #52

Hyvä olkiukko.

Ensinnäkään en voi aavistaa, kuinka korkealle arvostat jonkun Quislingin. Ehkä yritit kehua minua vertaamalla korkealle arvostamaasi henkilöön?

Jos taas tarkoitit pitäväsi minua quislingina (joka sanana istuu huonosti suomeen), voin rauhoittaa mieltäsi: en se minä ole, joka valtioneuvostoa pyörittää. Siellä on toki ollut ihan tarpeeksi poliitikkoja, jotka ovat toimineet suomalaisten etujen vastaisesti ja jonkin muun tahon eduksi; nytkin siellä on koaliitio, joka oman edun tavoittelussaan vähättelee suomalaisten tuleva kärsimyksiä ja antaa tukensa Brysselin ja Washingtonin varsin veriselle maailmanvalloitukselle.

Sitä paitsi, minä olen Suomen kansalainen, joka on vastoin omaa tahtoaan liitetty myös EU-kansalaiseksi. Sinun kansalaisuudestasi minulla on vain arvaus. Meidän kummankaan kansalaisuudella ei kuitenkaan pitäisi olla kovin suurta merkitystä siihen, onko ukrainassa menossa humanitäärinen katastrofi vai ei.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

... ja vielä tuosta Vuorelan kummallisesta väitteestä Venäjän merkityksen selvyydestä konfliktin ratkaisemisessa.

Ennustaminen, etenkin tulevaisuuden, on vaikeaa. Mutta jos Vuorela on selvännäkijä ja tietää jo miten tuo konflikti tullaan ratkaisemaan, eikö se kannattaisi kertoa muillekin?

Useimmilla meistä ei tuota ennustajan taitoa ole, mutta toivon todella, että ratkaisu ei jää Venäjän merkityksen varaan; jos kriisiä täysillä ruokkineet tahot (Bryssel+Washington) jatkavat, kunnes Venäjän merkitys kriisin ratkaisussa kasvaa yli sietokyvyn, sitä saatetaan kutsua Kolmanneksi maailmansodaksi.

Nyt olisi korkea aika aloittaa konfliktin lieventäminen, eli ainakin lopettaa Porosenkon yllyttäminen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #64

Olet sekä quisling että melkein kuin Quisling. Tekopyhempi tosin, koska et usko Venäjään, pelkäät vain.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Komisario Packalén kirjoittaa:

"Itse asiassa Israelin armeija käsittääkseni toimii jopa hieman Ukrainan armeijaa vastuullisemmin."

Ei pidä paikkaansa. Presidentti Porošenko määräsi jo heinäkuun toisella viikolla Ukrainan armeijan muuttamaan operatiivisia suunnitelmiaan, koska tuolloin oli jo ennakoitavissa, että separatistit saattaisivat pakottaa Kiovan joukot kaupunkitaisteluihin. Tuossa vaiheessa myös Venäjän taholta oli selvästi nähtävissä, että Putin peräti toivoi Kiovan sotavoimien ajautuvan samanlaiseen tuhoisaan kaupunkisotaan, jonka venäläiset kokivat aikoinaan Groznyissa.

Ukrainalaiset kuitenkin muuttivat suunnitelmiaan. Kapinallisista pyrittiin ottamaan yliote valloittamalla rajanylityspaikat ja tukahduttamaan täten Venäjän mahdollinen aseapu. Samalla vallatuilla alueilla palautettiin normaali siviilihallinto ja paikallista väestöä yritettiin suojella sotatoimilta. Asukkaille myös alettiin maksaa avustuksia. Pakolaiskriisi totta kai on silti huomattava, kuten sodissa aina, ja tällä hetkellä meneillään on taistelujen kriittisin hetki; nähtäväksi jää, onnistuuko Ukrainan armeija välttämään kaupunkitaistelut ja pitävätkö tehdyt suunnitelmat.

Vertailun vuoksi, Israel ei tietääkseni ole edes yrittänyt mitään vastaavaa Gazan alueella. Koko kaista on täysin maan armeijan valvonnan alla, asutusalueille hyökätään sumeilematta, ja palestiinalaisille "ihmiskilville" ei ole maksettu pennin latia korvauksina. Heitä on vain käsketty painumaan pois tieltä.

Mainittakoon vielä, että itäisen Ukrainan separatistit ovat omankin todistuksensa mukaan toimeenpanneet mielivaltaisia teloituksia hallinnoimillaan alueilla. Ukrainan hallituksen joukot eivät tiettävästi vastaavaan ole syyllistyneet, vaikka molempien puolten mahdolliset sotarikokset onkin aiheellista tutkia jälkikäteen. Kiovan hallitus on ainakin jo sallinut kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäolon; separatistit ovat puolestaan ottaneet heitä panttivangeiksi.

Pitää kyllä tässä vaiheessa kysyä, mistä tämä perussuomalaisen puolueen sisällä ilmenevä perussuomettuneisuus on lähtöisin? Kriittisyys on totta kai paikallaan, ja Kiovassakin on tehty vääriä ja kansanvallan kannalta kyseenalaisia päätöksiä, mutta tämä Packalénin jo toistamiseen osoittama ymmärtämys separatisteja kohtaan on kyllä omaa luokkaansa.

Puhumattakaan nyt siitä, että se kytketään Israelin toimien täysin kritiikittömään hyväksymiseen. Vaikka toisaalta, kun ottaa huomioon Putinin ja Netanjahun uuden kumppanuuden, niin mikäpä ihme tämä on.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> .. Kriittisyys on totta kai paikallaan ..

Vielä kun jostain löytyisi kriittistä ajattelua. Packalén sentään yrittää, mutta kun vastassa on kiveenhakattuja ajatuksia, tehtävä on vaikea.

Pohjanoteeraus tällä kertaa oli syyte, että Israel ei ole maksanut korvauksia Hamasin tapattamille uhreille! Sehän kuulostaa siltä kuin liikenneministeriön pitäisi maksaa korvaukset omaisille, jos minä työntäisin jonkun junan alle.

Onhan siinä ainakin kolme liikkuvaa käsitettä ja vielä joku siihen lisäksi, mutta normaaliälykkyysosamääräisen suomalaisen pitäisi pystyä nuo hahmottamaan. Ainakin puolen kansasta, kun ovat kuulema yliopistotasoisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Joku tyyppi kirjoittaa:

"Pohjanoteeraus tällä kertaa oli syyte, että Israel ei ole maksanut korvauksia Hamasin tapattamille uhreille!"

Packalén väitti, että Israelin armeija menettelee vastuullisemmin kuin Ukrainan armeija. Ukrainan hallitus on myöntänyt sotatoimialueen keskelle jääneille asukkaille erityistä rahallista tukea. Israel ei ole tehnyt samaa Gazan kaistalla. Ymmärrätkö nyt, mikä Packalénin vertauksessa meni pieleen?

Mikäli jostain haluat rätistä, niin olisit edes huomauttanut vaikka siitä, että Ukraina maksaa tuossa tapauksessa korvauksia omille kansalaisilleen, mutta Gazan kaistan asukkailla useimmilla ei ole Israelin kansalaisuutta.

Muilta osin totean sen, mitä sanoin. Ukrainan sotavoimat menettelevät maansa itäosissa taatusti varovaisemmin ja harkitummin kuin Tzahal tällä hetkellä Gazan alueella. Vilkaise nyt piru vie vaikka kaatuneiden määrää. Gazan taisteluissa saatiin parin viikon sisällä hengiltä enemmän väkeä kuin mihin ukrainalaiset pystyivät kolmen kuukauden taisteluissa. Ja tähän voi laskea vielä sen matkustajakoneenkin vainajat mukaan.

Risto Koivula

Venäjä ei ole millään tavalla muuttanut suhtautumistaan Israeliin, ei edes NL:n ajoista. Venäjä (NL) on tunnustanut Israelin sen YK:n hyväksymillä rajoilla (ja on Israelin, ja samlla Palestiinan arabivaltion, synnyn toinen "pääarkkitehti" USA:n ohella) ja Hamsia se pitää terroristisena järjestönä. Venäjä on myös trjonnut Israelinin ostettavaki panssarinrorjuntaohjuksia, joilla Hizbollah hakkasi Israelin hyökkäyksen Libanoniin (rypälepommien kokeilemiseksi panssarintorjujien torjumiseksi, jotka osoittautuivat täsysin susiksi ja vaaraksi vain siviileille).

" Puhumattakaan nyt siitä, että se kytketään Israelin toimien täysin kritiikittömään hyväksymiseen. Vaikka toisaalta, kun ottaa huomioon Putinin ja Netanjahun uuden kumppanuuden, niin mikäpä ihme tämä on.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/1... "

"I support the struggle of Israel as it attempts to protect its citizens. I also heard about the shocking murder of the three youths. It is an act that cannot be allowed, and I ask you to transmit my condolences to the families," added the Russian president, in referring to the abduction and murder of three teens in June by Hamas terrorists."

http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Israel

" Israel

Israel is a state in the Middle East, located in western Asia on the southeastern shore of the Mediterranean Sea. It is bounded by Lebanon on the north, Syria on the northeast, Jordan on the east, and Egypt on the southwest. It also borders on the territory set apart by the United Nations in 1947 for the creation of an Arab state. The area within the boundaries set by the resolution of the General Assembly of the United Nations of Nov. 29, 1947-, on the partition of Palestine is 14,000 sq km, but along with the territory seized during the Arab-Israeli War of 1948–49 the territory amounts to 20,700 sq km (see below: Historical survey).

... "

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/09/yk-n-yl...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koivula lainasi: "... I also heard about the shocking murder of the three youths. It is an act that cannot be allowed, and I ask you to transmit my condolences to the families,..."

Niin, noiden nuorten surmaaminen oli rikos joka poliisin tulisi selvittää ja se kai yrittää sitä selvittääkin. Sillä ei pitäisi olla mitään tekemistä armeijoiden kanssa. Julmat kollektiiviset rangaistuksetkin lienevät kiellettyjä.

Samaten Israelin lisäksi myös palestiinalaisilla tulee olla oikeus suojella itseään, myös aseeellisesti.

Markku Kanniainen

Jos on Itä-Ukrainassa kriisi niin kohta se on koko Ukrainassa. Kievin hallitus romahtaa jouluun mennessä jos olot ei kohta parane ja välit Venäjään korjaannu. Voi olla kylmä ja köyhä talvi tulossa. No, itse ovat kuoppansa kaivaneet aloittamalla sotatoimet vaikka resursseja siihen ei ole - jospa EU ja USA lähettäisivät sen verran apua että voivat jatkaa pommittamista.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Älä huoli. Kyllä lähettävät. Blackwaterin joukoista ainakin on aina pidetty huolta, ja eiköhän EU:n rakettina nousevasta taloudesta (lue; veronmaksajan selkänahasta) saada puserrettua vielä muutama kymmentä miljardia Kiovan vallankumoushallitukselle, ei se kaikki Kreikkaan mene.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Kievin hallitus romahtaa jouluun mennessä"...

Teillä Venäjällä voi olla toisin, mutta parlamentaarisen systeemin maissa hallitukset nauttivat parlamentin luottamusta. Jatsenjuk pyysi jo eroa, mutta parlamentti halusi (seisaalleen nousten ja taputtaen) hallituksen jatkavan.

Lokakuussa on tarkoitus pitää parlamenttivaalit, jolloin hallitus tietenkin vaihtuu. Venäjät ja joulut eivät siihen vaikuta vaan äänestäjät.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nostan peikkuja, että tuo viimeinenkin lause toteutuu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen tällä kertaa ja tässä asiassa harvinaisen samaa mieltä Packalenin kanssa. Vallalla on varsinainen kaksinaismoralismin aalto jossa joidenkin silmitöntä vakivaltaa katsotaan läpi sormien sitä jopa kannustaen ja taas toisia pidetään terroristeina.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Valio muistelee kaihoisasti mennyttä aikaa, jolloin se määräävää markkina-asemaa hyväksikäyttäen nylki suomalaisia kuluttajia vailla tunnon tuskia.

Mutta sitten tuli Lidl, sitten Arla ja nyt Putin. Jospa tästä seuraa joskus jotain hyvääkin, vaikkei Valio tietenkään ole syypää Venäjän agressiiviseen ulkopolitiikkaan.

Finnair, joka hinnoitteli palvelujaan yhtä reippaasti kuin Valio, on jo yli 10 vuotta saanut käydä kovaa koulua vapaan kilpailun ja menneisyydessä elävän henkilöstön puristuksessa. Ja nyt ehkä Putin miettii Aasian lentoja?

Suomi voisi oppia uutta realismia siitä, miten "humanitäärinen katastrofi" voidaan tarkoituksellisesti synnyttää, sitä voidaan ruokkia ja kaataa bensaa liekkeihin.
Ja se heijastuu meillekin olipa sopimuksia tai ei.

Karppinen Joona

Alkaa tuo persujen esiin kömpiminen vaikuttaa sen tasoiselta että ei mene ikinä enää ääntä niille, ellei toisena ainoana vaihtoehtona ole vihreät.

Venäjä yrittää laajentua vaikka väkivalloin, EU vastaa pakotteilla, Venäjä vastaa pakotteilla, ja propagandalla. Nyt pitää olla todella tarkkana kun lukee näitä kyynelehtimisiä siitä miten ei tule enää venäjänruplia, niin mitkä ovat Venäjältä maksettuja ulostuloja, mitkä muuten vaan opportunistista laukomista (koska pitäähän "pahaa" EU:ta vastustaa) tai ei vaan tykätä nykyisestä hallituksesta.

Persut voisivat muistaa viime sodat, silloinkin pärjättiin vain ja ainoastaan Saksan avulla. Älkää nyt saatana alkako paskoa saksalaisten suuntaan, tunarit.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Packalen vaatii todisteita venäläisten osallistumisesta taisteluihin. Todisteita yöllisistä sotilassaattuiesta on saatu silminnäkijöiltä, britannialaisilta toimittajilta. Pitäisikö poliisimiehen uskoa, että nämä ovat puhuheet totta?

Packalen asettuu syyttäjäksi sanoessaan: "Samaan aikaan Ukraina armotta moukaroi piirittämiään kaupunkeja Itä-Ukrainassa. Tykkituli on summittaista, kaupungit asuttuja." Ja vertaa toimintaa Israelin armeijan toimintaan: "Ymmärrykseni mukaan Israel nimittäin pyrkii osumaan tiettyihin maaleihin."

Missä ovat todisteet siitä, ettei Ukrainan armeija pyri kohdistamaan hyökkäystään sotilaskohteisiin, separatistijoukon hallussapitämiin rakennuksiin? Ylen toimittaja Donetskissa ei ole raportoinut summittaisesta kaupunkia kohtaavasta tulituksesta.

Kun pommitukset ovat alkaneet, siviilien on raportoitu "hakeutuneen" hallintorakennuksiin "tulitukselta suojaan". Tässä on ristiriita: hallintorakennukset ovat separatistiarmeijan hallinnassa olevia sotilaskohteita. Siviilien kokoaminen näihin tiloihin on separatistiarmeijalta vastuutonta ihmiskilpien käyttöä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset