TomPackalen

Säätiö ulos Töölöstä

 

Sininauhasäätiön nuorten tukiasuntolan pitäisi olla täysin päihteetön paikka ja sen tulisi sijaita jossain muualla kuin Helsingin Töölössä.

Talon asukkaista monen on kerrottu olleen pitkään asunnottomana. Monella heistä on lehtitietojen mukaan päihdeongelma.

Mitä järkeä on yhteiskunnan varoilla kustantaa heille turvaton ryyppy- ja huumekämppä? Eikö näille nuorille ihmisille olisi suotavampaa tarjota rauhallinen ja päihteetön ympäristö?

Kaikki eivät halua apua päihdeongelmaansa. Minusta sellaisille ihmisille, nuorillekin, riittäisi yömajatyyppinen majoitus vaikka väestösuojassa. Ruokaa voisi antaa soppatykistä.

Itseään auttaville sen sijaan voisi tarjota porkkanaa, kuten turvallisen kodin.

Vaikka Sininauhasäätiö näyttää kadottaneen asuntolatoiminnassaan johtolangan, vielä enemmän voi syyttää päättäjiä. Osa meistä taitaa pelastamishalussaan halata autettavia kuoliaaksi.

 

Töölössä säätiön naapurit pelkäävät jo, eivätkä suotta. Poliisin mukaan tehtävät ja rikokset alueella ovat lisääntyneet merkittävästi. Asuntojen arvo on laskenut tietyissä osoitteissa varmasti.

 Jos tällaista päihdeongelmaa ja syrjäytymistä ylläpitävää palvelua halutaan Helsingissä tuottaa ja maksaa, se pitää tehdä niin syrjässä, ettei se aiheuta kohtuutonta harmia ympäristölle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Pekka Heliste

Persujen pitäisi muuttaa puolueen nimi NIMBYksi

Matias Härkönen

Itse asiassa Kallio on hyvinkin suosittu Vihreiden ja Vasemmistolaisten keskuudessa. Eduskuntavaaleissa 2011 nämä kaksi puoluetta saivat molemmat joko tuplasti tai triplasti persujen kannatuksen Kalliossa. Siinä mielessä tuo asuntola on kerrankin laitettu oikeaan paikkaan. Harmi vain, että yksikään kyseisten puolueiden edustaja ei uskalla puolustaa omiaan. Siihenkin vaaditaan Persu.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Nyt putosin kelkasta. Asuntola on laitettu oikeaan paikkaan = Töölöön, koska Kallio on suosittu Vihreiden ja Vasemmistolaisten keskuudessa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #32

Kalliossa on jo - ihan Kallion kirkon ja palokunnan vieressä - Pelastusarmeijan yömaja ruokaloineen ja avustuskeskuksineen, mutta se on ns. päihteetön yöpymispaikka.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #32

Jees, sori. Meni kallio ja töölö sekaisin :D

Alexius Manfelt

Tom Packalen hyvä, jos asuntojen arvo Helsingissä laskee, niin se on vain hyvä. Olipa moiseen syynä mikä ilmiö tahansa. Ovat ne niin kalliita ja ylihinnoiteltuja, että tavallinen ihminen ei niisä pysty asumaan.

Onko arvisan kansanedustajan mielestä ihmisarvolle sopivampaa asua edes jonkinasteisessa asunnossa vai jossain väestösuojan lattialla. Ihmisarvo se on yhteiskunnan heikoimillakin. Eikä meistä kukaan voi olla varma mitä tulevaisuus meille itse kullekin kohdalle kasaa.

Toivoisin edes persujen ymmärtävän kansamme heikoimpien hädän. Vaan näyttää se olevan turhaa toivoa, tai toivomista. Sininauhasäätiölle piekämielisyyttä ja halua toimia kaikkein heikoimpien parissa.

Tietenkin arvoisan kansanedustajan pitäsi käydä siinä ihan naapurissa katsomassa, eikä vain luottaa skandaalilehtien shokkijuttuin. Niin, eihän siihen matkaan tarvita edes taksia, kävellen se sujuu ihan nopsaan.

Matias Härkönen

Täytyykin varmaan ruveta terrorisoimaan ympäristöä, jotta saadaan asuntojen hinnat alas.... Melkoista ajatusvirtaa.

Ongelma suomessa on, että aina mennään heikoimpien ehdoilla. Rikolliset ei saa tuomioita ja paloittelumurhaajat juoksee lomille. Taposta istutaan muutama vuosi ja sen jälkeen tullaan ulos ja aletaan vittuilu uudestaan. Raiskaajat selviää ehdollisilla ja ulkomaalaisia ei sada edes karkotettua.

Ei ole mitään järkeä laittaa samaan asuntolaan kaikkia päihdeongelmaisia. Hehän saavat vain tukea ja ryyppykavereita toisistaan.

Jos halutaan hoitaa päihdeongelmaisia, niin asunto pystyyn keskelle metsää. Siellä voivat kalastaa, marjastaa ja hoitaa itseään kuntoon. Alkoa tai muita päihteitä ei ole 100km säteellä. Ja kun alkaa kuntoutumaan, niin sitten voidaan alkaa siirtelemään näihin asuntoloihin. Se on sitä oikeaa välittämistä ja auttamista.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

On kokeiltu. Entisessä Neuvostoliitossa kokeiltiin laajasti alkoholismin hoitoa rangaistuksilla. Liikaa juovat passitettiin vankilaan ja työleireille. Mm. tästä johtuen Neuvostoliitossa eläneistä miehistä noin kolmannes oli elämänsä aikana saanut vankeus- tai työleirituomion.

Nämä "et saa asuntoa, jos et lopeta juomista ja päihteiden käyttöä" on varattu hoitokeinoiksi vain köyhille päihderiippuvaisille. Rikkaille on Betty Ford ja Ojutkangas klinikat. Ennen oli katkaisuhoitoa tarjolla Töölöläisessä sairaala Mehiläisessä, jossa jokainen vesilasikin sitten maksoi erikseen varakkaalle katkaisuhoidossa olevalle.

Jere Karalahtikin pääsi päihteistä eroon, vaikka asunto oli ja muutakin mukavaa elämässä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #48

Kansanopistojakin sijoiteltiin muinoin pitkin Suomea pois kiusausten ja kievareiden läheltä ;-)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Löytyisikö tuolle toiminnalle sijaa vaikka Vihdintien varrelta?

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Mielestäni joku hylätty teollisuusalue voisi sopia paremmin juopottelemiseen ja narkkaamiseen. Mielestäni tälläistä nuoria syrjäyttävää toimintaa (ryyppykämpät) joka aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta ympäristölleen, ei tulisi tukea yhteiskunnan varoin. Jokainen joka on asiasta erimieltä, niin voi kysyä itseltään, haluaisinko häiriökäyttäytymistä omaan naapurustooni?

Pekka Heliste

Ainahan noita on paremmillakin alueilla. Tässkin hyvällä omakotialueella, jossa asuu parempaa väkeä on huume-ja alkoholistinuoria .

Ja heistä seuraa kaikenaelaista häiriötä ja rikoksia

Ei juopottelu ole vain pultsareiden yksinoikeus, suurin osa kännihäiriköistä on ns parempaa väkeä

Jaana Puska

Arvoisa kansanedustaja. Mitäpä jos kohdallesi tulisi liikaa vastoinkäymisiä, joista et selviäisi? Vaimo jättää, alat ryyppäämään, duuni ja asunto lähtee alta ja joudut kadulle. Kokisitko itsesi ihmiseksi, jos elinympäristönäsi olisi hylätty teollisuusalue? Sydämestäni toivon, että näin ei tule sinulle tapahtumaan. Tosiasia kuitenkin on, että kaikki me ihmiset täällä olemme aika ohkaisen narun varassa. Päihderiippuvuus ei ole valinta, toisin kuin asennevamma.

Matias Härkönen

Päihderiippuvuus on alkujaan nimenomaan asennevamma. Varsinkin huumeiden kohdalla. Jos asenne on kohdillaan, ei kukaan pistä sitä ensimmäistä neulaa suoneen.

Juha Korhonen

Ihan sama, jos päästää itsensä retkahtamaan ihan pohjalle asti, ei kyllä enää välitä onko se kämppä jossakin Töölössä tai teollisuusalueella. Paitsi silloin jos/kun aikoo lähteä ryöstämään jonkun mummun joka on menossa kaupunkiin ostoksille. Tai murtautumaan jonkun kotiin. Tällöin Töölö taitaa olla houkuttelevampi vaihtoehto.

Ps. Hyvä Jaana Puska, päihderiippuvuus on aivan täysin ihmisen oma valinta. Aina. Jos sitä kutsuu sairaudeksi, kieltäytyy katsomasta todellista maailmaa.

Jaana Puska Vastaus kommenttiin #50

Niin, minun todellisessa maailmassani päihderiippuvuus on sairaus, siinä missä mikä tahansa muukin sairaus. Kukaan ei suunnittele etukäteen jäävänsä johonkin aineeseen koukkuun, ei kukaan. Eikä kukaan voi etukäteen tietää, syntyykö johonkin aineeseen addiktio. Kukaan narkomaani tai alkoholisti ei ole tullut minulle kertomaan, miten he "valitsivat" helpomman ja hyväksyttävämmän elämän sijasta päihderiippuvuuden. Sinun maailmassasi päihderiippuvaisilla tuskin on toivoa toipua "valinnastaan", minun maailmassani se on mahdollista. Ja se on aika kaunis asia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Packalenilta eniten NIMBY lausunto pitkään aikaan. Laitetaan vähäosaiset teollisuushalliin tai vaikka metsän keskelle, jotta Hyvien Ihmisten ei tarvitsisi nähdä heitä?

Matias Härkönen

Ei vaan laitetaan häiritsevästi käyttäytyvät ja muita häiritsevät ihmiset joko hoitoon tai sellaiseen paikkaan, jossa eivät häiritse muita. Alueella asuu myös muita ja jos poliisi käy talossa joka päivä, en ainakaan omia muksujani laittaisi samalle pihalle.

NIMBYily on joskus ihan hyväksyttävää. Veikkaanpa ettei Koskelakaan oikeasti ostaisi tuosta naapurista kämppää perheelleen jos kuulisi ja tietäisi noista ongelmista.

Juha Korhonen

Koskela hyvä, mitä sinä tekisit, jos naapuriisi muuttaisi kymmenen ruokakuntaa (kännikuntaa) sekopäitä? Kuinka kauan kestäisi, että sinultakin irtoaisi ensimmäinen NIMBY-kommentti?

Kymmenen minuuttia? Viisi?

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Kansanedustajat ulos Helsingistä. Joku hylätty teollisuusalue voisi sopia paremmin tyhjiin lupauksiin ja vastapuolen tuomitsemiseen.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Olen samoilla linjoilla Tom.

Suomessa puhutaan lapsen oikeutena olevan yhteyden vertaisryhmään - eli tässä tapauksessa siihen samaan kaveripiiriin jossa ongelmat alkoivatkin. Puhutaan että siirto muualle olisi eristämistä, rankaisemista. Mikä ei kyllä käy järkeen, ei yhteiskunnassa jossa sosiaalivirasto maksaa puhelinlaskun älypuhelimesta jolla voi soitella videopuheluita.

Nuoria löytyy muualtakin. Sijoitus toiseen kaupunkiin, tai kuntaan maaseudulle kuten sen itse tekisin, ei riistä lapselta yhteyttä toisiin nuoriin. Se voi auttaa irtautumaan entisistä tavoista sekä huumeyhteyksistä. Nuori saa myös tilaisuuden harjoittaa sosiaalisia taitojaan.

Äänen kun tällaista sanoo, saa yleensä vasta-argumentiksi tarinoita koulukodeista 1900-luvulta. Koulutus ja valvonta ovat lisääntyneet huomattavasti niiltä ajoilta - mikä jostain syystä on jahtanut nuoren voimakkaiden reaktioiden välttelemiseen; pelataan lasten säännöillä. Yhteiskunnasta ei enää saa löytyä autoritaarista toimintaa missään muodossa, ettei vain pahoiteta kenenkään mieltä.

Tietenkin on typerää arvottaa rahallisella näkökulmalla tätä toimintaa. Se on kuitenkin toimiva toiminnan indikaattori tässä yhteydessä, ei ehkä lastensuojelulle vaan blogistanian asukkaiden ajatusmaailman..

Käyttäjän JukkaJrvinen kuva
Jukka Järvinen

Tom moi!

Nämäkin ihmiset ovat jonkun lapsia eikä heillä varmasti ollut lapsena haaveena kun he ovat isoja heistä tulee päihdeongelmaisia,asunnottomia,vankeja jne jne..Mut niin vain kävi syystä tai toisesta he eivät saaneet äidinmaidosta turvaa ja ravintoa vaan liian usein epävarmuutta ja päihdeongelman(kun äiti narkkaa tai dokaa)Nyt he ovat jo syrjäytyneet nuoresta iästä huolimatta(Ruusulankatu nuorten asumispalvelu paikka)halusivatpa he sitä tai eivät.Se että talo on keskeisellä paikalla on hyvä asia,kaikki ei voi ghettoutua itä-Helsinkiin vaikka moni niin ajatteleekin.Tämä että ollaan ihmisten keskellä ja hyvässä(asiallinen ja onnistunut remontti)talossa motivoi nuoria yrittämään elämässä! On kuitenki totta myös se että nuoret käyttäytyy välillä päihteissä ennalta-arvaamattomasti mutta siihen ympäristötyön ja poliisin on puututtava.Nuoret kaipaa porkkanaa ei keppiä sillä heillä on elämä vielä edessä ja heitä tulisi motivoida päihteettömyyteen.Avoimuus myös naapuruston kanssa vähentää ennakkoluuloja kun naapurusto tietää mitä Ruusulankadulla tapahtuu,tieto vähentää tuskaa..Voimia lukijoille ja uskoa nuoriin myös he ovat ihmisiä! Jukka Järvinen(Kaupunginvaltuutettu,päihdetyöntekijä)

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Jukka, nuoret tarvitsevat ohjausta, ei ryyppykämppiä!

Käyttäjän JukkaJrvinen kuva
Jukka Järvinen

Ei tietenkään "ryyppykämppiä" vaan asuntoja ja tietenkin ohjausta kuten Ruusulankatu toimii.Voimia JJ

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Packalen!

Sinun ja Jukan sielujen välillä on valtameren kokoinen aukko.

Toivon, että maailma ei koskaan menisi sinun toivomaan suuntaan:-/

Käyttäjän JukkaJrvinen kuva
Jukka Järvinen

Sillä kukaan ei ole toivoton.Annetaan nuorille itselleen mahdollisuus näyttää että he selviävät kunhan saavat riittävän tuen! Tsemppiä

Käyttäjän JussiHuhtakangas kuva
Jussi Huhtakangas

Kiitos Jukka näistä kommenteistasi!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Euroopan Unioniin liittyminen on tuonut varallisuutta ja hyviä tuloja monille suomalaisille. Nyt heillä on varaa ostaa hy in kalliita asuntoja Töölön hienostokaupunginosasta.

EU toi mukanaan myös halvat alkoholijuomien hinnat ja rajattoman oikeuden tuoda alkoholia EU maa Virosta. Halpa eu-viina on sitten ajanut kymmeniä tuhansia suomalaisia alkoholismiin.

Tom Packaleen nyt nuoleskelee EU:n avulla rikastuneita ja vaatii uhreja ulos asuntolastaan. Perussuomalaisten tulisi näyttää ovea tällaiselle eliitin rakkikoiralle, joka on ajamassa ei:n uhreja pois eliitin asuinalueelta.

Pekka Heliste

Persut kärsivät alemmuuskomplekseista ja haluavat osoittaa paremmuuttaan kiusaamalla ja sortamalla vähäosaisia.

Persuja ei ohjaa myöskään terve järki van halutaan, että kaikkia sääntöjä noudatetaan pilkun tarkkuudella

Jaana Puska

Toivottavasti kirjoituksen tarkoitus oli vain ja ainostaan provosoida. No, eihän se niin ole. Surullista, pelottavaa ja äärimmäisen hävytöntä, että kansanedustaja katsoo oikeudekseen ehdottaa ihmisten (!) majoittamista väestönsuojiin sen perusteella, että ihmsellä on päihdeongelma. Eikö jokainen ole yhtä arvokas?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onhan se skandaali, jos porvarillisessa Töölössä ryypätään. Sinne vaan persujen Itikseen niin sulautuvat paremmin massaan.

Käyttäjän JukkaJrvinen kuva
Jukka Järvinen

Työskentelen Punavuoressa Helsingin Vieraskodilla joka on toiminut vuodesta 1883 ja toimii edelleen samalla periaatteella "koti kodittomille" Rööperin hienostoalueella mutta naapurusto ei ole sortunut nimby-keskusteluun sillä me oltiin ensin ja naapurit ovat tulleet jälkeenpäin...Oikeesti inhimilliset olosuhteet ja avoimuus vähentää haittoja JJ

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Ja tässä työpaikkasi nurkilla asuvana, eipä pahemmin häiriötä ole ollut. Kyllä tänne mahtuu ja huomattavasti parempi ratkaisu tämä kuin tunkea jengi johonkin hevonperseeseen.

Erilaisista tuki- ja vieraskodeista on noustu takaisin jaloilleen lukemattomia kertoja ja niitä tuskin olisi tapahtunut tuollasella, anteeksi nyt vain, kusipäisellä poissa silmistä, poissa mielestä -asenteella, mitä herra kansanedustaja tässä nyt latoi.

Siis Packalen on poliisi ja kansanedustaja. Molemmissa duuneissa pitäisi olla kansalaisen ja ihmisen puolella ja sitten näppäimistö suoltaa tällaista? Olen melkolailla pettynyt.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Packalen siis haluaa eriyttää erilaisessa asemassa olevat eri alueille. Toisaalta vähäosaiset slummiutumaan teollisuusalueille ja parempiosaisille töölöt sun muut. Vieläkö joku uskoo PerSujen olevan vähäosaisten ja tavallisten ihmisten asialla? Heidän huolenaan näyttää olevan enemmän ökyasuntojen hintakehitys.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Packalen sopisi paremmin Kokoomukseen tai RKP:hen.

Juha Korhonen

Perussuomalaiset ovat työtätekevien (ja myös niiden, jotka vasta haluavat tehdä töitä) suomalaisten puolella.

Yksistään päänsä sekoittamista yrittävien hölmöjen tilannetta ei sitäpaitsi mikään maailman hyysääminen auta.

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

Oopperien kummitukset sopivat Norjaan Töölöä paremmin.

Alkoholiongelmaisien juomisongelma on luultavasti pienempi ongelma kuin vaihtoehtoiset ongelmat. En suosittele asunnottomien sortavaa lajittelua alkoholin käytön perusteella. Esim. väkivaltaiset asunnottomat ovat minusta huomattavasti alkoholia käyttäviä ongelmallisempia. Sininauhasäätiön suomalainen übernachtungstätte saattaa tosin erota menoltaan Pik As:sta. Töölössä olen asunut eläkkeellä kustannetussa ihan normihuoneessa ilman sosiaalisäätiöiden tarvetta, mutta ulkomailla on hankalampaa löytää yksittäisiä tukijoita kuin sosiaalityö.

Samuli Mikkola

Täydellinen päihteettyömyyden vaade on asunnottomalle hyvin kova ehto. Asunnottomuus ja päihdeongelma ovat toisiaan ruokkivaa sorttia. Varsinkin nuorten ihmisten kohdalla on mielestäni aivan suotavaa, että he voivat lähteä purkamaan ongelmavyyhtiään myös siten, että asunnottomuus hoidetaan ensimmäisenä. Ongelmat eivät valitettavasti hurskastelemalla häviä.

Asuntolan aiheuttamista haitoista on keskusteltu paljon, mutta ne ovat olleet vähän katsojan silmässä johtuuko muutenkin vilkkaan kantakaupungin ongelmat asuntolasta. Keskeinen sijainti on ihan hyvä juttu, koska asuntolaa olisi huono sijoittaa esim. lähiöön, jossa vastaavanlaisia ongelmia on muutenkin paljon.

Sinänsä bloggaus edustaa loistavasti perussuomalaisten linjaa, jossa tulilinjalla on aina jokin pieni ja heikko erityisryhmä, joka pitäisi saada "pois silmistä".

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Itse asumme kaupunkimme "halvinta" aluetta, jota pidetään työläiskaupunginosana. Alueellemme siirrettiin asuntoloita "alkoholiongelmaisille". Oma rauhallinen ympäristö, naapurit suht´lähellä ja palvelut kävelymatkan päässä on ollut onnistunut muutto metsän keskeltä.
Mikäli asunnot olisi sijoitettu kaupunkimme hienostoalueelle uskoisin, että siirto olisi tuottanut kyräilyä ja valituksia. Kun kaupungit miettivät vaikkapa maahanmuuttajien sijoittelua pitäisi tarkkaan harkita ratkaisuja, jotka ovat kaikkien osapuolten kannalta optimaalisia.
Jos todella etsitään inhimillisiä ratkaisuja meidän kaikkien kannalta niin silloin niissä on mukana ihmisiä kaikista puolueista eli on täysin vanhanaikaista kuvitella, että vain "sosialistit" ajaisivat apua tarvitsevien ihmisten asioita. Äänten kalastelu ihmisten hädällä olisi kyllä mielestäni melko härskiä toimintaa!
perussuomalainen valtuutettu

Rainer Nuorinko

"Tästä on lyhyt askel pakkosiirtoihin, heitteillejättöön ja keskitysleireihin. Perussuomalaiet eivät todellakaan ole unohdetun kansan puolella. Heitä kiinnostaa vain asuntojen arvo Töölössä."

-Pekka Siikala

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Taisi Pekka lukea kommenttini täysin virheellisesti! Minusta "alkoholiongelmaisten" tuominen omaan lähiööni oli järkevämpi kuin heitteillejättö omiin porukoihin metsään! Kuten sanoin heidän sijoittamisensa kaupunkimme "Töölöön" olisi aiheuttanut varmasti jatkuvaa vastustusta! Ihan järkikin sanoo, että on parempi elää ympäristössä, jossa ihmiset ymmärtävät muutakin kuin rahan päälle!

Käyttäjän JukkaJrvinen kuva
Jukka Järvinen

Nimby ei ole tästä maailmasta se ei paranna vaan pahentaa!

Harri Ikonen

Kyllä Packalen on siinä oikeassa, että täysin ympäristöönsä sopeutumattomat voisi siirtää "reservaattiin" täysihoidolla, oppimaan uudelleen normitavat. Eli kuinka yhteiskunnassa eletään muita liiaksi härnäämättä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tarkoittaako Ikonen, että johonkin n.s. hornankuuseen eristettynä oppii yhteiskunnan tavoille? Eikö pikemminkin sivistyneessä Töölössä voisi saada hyviä vaikutteita ympäristön muilta käytöstavat oppineilta ihmisiltä?

Tuollaisen asuntolan suurin ongelma lienee vain, että siinäKIN keskitetään liian paljon samanlaisia ongelmia omaavia samaan paikkaan. Joukossa on tapana tyhmyydellä tiivistyä ja se koskee niin huonoa käytöstä kuin nimbyilyäkin.

Pienemmille porukoille ympäristön paine ja sosiaalinen kontrolli saa ihmeitä aikaan. Samalla ympäristön hienohelmat saavat tuntumaa myös hieman rosoisemmasta elämän todellisuudesta. Jos heikompiosaiset eivät ole näkyvissä niin he eivät ole mielessäkään ja silloin suhtautuminen heihin myös kovenee. Packaleninkin asenteessa taitaa se painaa: kun on töissä Eduskunnassa ja asuu entisessä Länsi-Sipoossa niin ei tiedä pahassa maailmassa olleensakaan jos saa pidettyä luuserit poissa silmistään.

Pekka Heliste

Tuskinpa he keskenään uusille tavoille oppivat, Töölössä on naapurissa esimerkkejä ja tukea oikeanlaiseen käytökseen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mikäs vika Töölössä on? :D

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Joopa...että "leiritettäisi" tietyn tyyppinen aines?

"-Kaikki eivät halua apua päihdeongelmaansa. Minusta sellaisille ihmisille, nuorillekin, riittäisi yömajatyyppinen majoitus vaikka väestösuojassa. Ruokaa voisi antaa soppatykistä."

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Enpä lähde poliisia neuvomaan, en myöskään Kansanedustajaa.
En voi myöskään ottaa kantaa Sininauhasäätiön työntekijänä.
Entisenä päihteitten käyttäjänä ja nykyisellään kokemusammattilaisena kuntapäättäjänä voin hieman avata asiaa omasta ajattelustani käsin.

Tilastoista sen verran että Suomessa eletään siinä tilassa että tavallinen kansa kauhistuu jos käsittäisi tilanteen todellisuuden.
Suomessa työikäisistä miehistä noin 40 % liikkuu sillä rajalla alkoholin käytössä, että heidät voitaisiin määritellä alkoholisteiksi, naista sama luku on 18 %. Jenkki arvioinnin mukaan luku olisi suurempi.
Suomessa sanotaan juotavan noin 10 ltr alkoholia / henkilö. WHO;n arvio liikkuu 11-12 litran tietämissä.
Poliisien hälytyksistä viikonloppuisin tulee 10 -15 % normaaleista kodeista, joka liikkunee Helsingin alueella 40 – 90 hälytystä.
Siis normaaleista kodeista, joka tekee isolla haarukalla 140-360 hälytystä koteihin / kk,
Haluaisin kuulla sinun tasapuolisen kommentin Kansanedustajana ja myös poliisina, mitä aiot tehdä näiden asioiden eteen, häädätkö heidätkin teollisuuskiinteistöihin, tai Vihdin tien varteen?
Voitko myöntää ammatillisesti että komisario joka poliisin edustajana antoi lausunnon asiasta lehtiin, hänelle tapahtui lapsus, jota voidaan me jokainen arvioida omissa nurkkakunnissamme ihan vapaasti.
Poliisina varmaan tiedät että jos nämä noin sata asukasta laitetaan kadulle ja kuka mihinkin ympäristöön, heidän ongelmansa ei lopu siihen.

Voin myös kertoa että olen nukkunut teidän ”pahnoilla” 80 -90 luvun vaiheissa vuoden aikana noin sata kertaa, parhaina päivinä kaksi kertaa.
Miten olen päässyt takaisin yhteiskuntaan, vain siksi että jotkut ihmiset osoittivat minulle ystävyyttä ja inhimillisyyttä, hyväksyivät minut ihmisenä ja ihmiseksi.
Toivon että tässä kovenevassa ajassa pystyisimme laskeutumaan ihmisten rinnalle, rinnallakulkijaksi. Eristäminen ei ole ratkaisu, sitä on jo niin monessa maassa erikeinoin kokeiltu.

Ilkka Huotari

Tämä ehdotus olisi kaivannut ehkä vähän diplomaattisempaa muotoilua.

Siten, että miten se siirto olisi kaikkien yhteinen etu.

Harri Rautiainen
Juhani Penttinen

Poliisin kannalta lienee helpompi että häiriköt asuvat yhdessä osoitteessa kuin että he ovat ympäri kaupunkia. Jossainhan heidän on kuitenkin oltava.

Päihdeongelma ei ole tietoinen oma valinta. Siihen ajaudutaan salakavalasti. Raitistuminen on kuitenkin oma valinta.Jos ihminen todella haluaa niin hän kyllä pääsee irti alkoholista ym. päihteistä. Elämää jatkavat voimat ovat suuremmat kuin sitä tuhoavat.

Pelkkä asunto ei riitä raitistumiseen.Vaaditaan oma halu vaikka toki lämpöisestä yksiöstä on helpompi ponnistaa kuin rappukäytävästä.

Minusta tätä Ruusulankadun ongelmaa liioitellaan. Käyn talossa pari kertaa viikossa vapaaehtoistoiminnan merkeissä ja ainakin tuolloin paikka on rauhaisa. Miksi tämän kaupunginosan tulisi olla erityissuojeluksessa ? Itse olen asunut lähes 60 vuotta Stadissa ja minusta kaupunkiin kuuluu suvaitsevaisuus ja erilaisten sietäminen.

Toki asuntola voisi tarkentaa asukasvalintaansa ja antaa etusijan niille joilla on aitoa halua päästä päihteistä eroon. Tästä olen blogistin kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kansanedustaja hyökkäsi rajusti:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013110817699351_u...

Toivotaan, ettei kukaan loukkaantunut hyökkäyksessä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuon jutun mukaan Packalenin viestissä on yksi asia kohdallaan. Yksiköiden ei pitäisi olla suuria. Sen sijaan vaatimus täydestä päihteettömyydestä on kohtuuton. Se johtaa pahimmissa vaikeuksissa olevien hylkäämiseen kun heitä pitäisi sen sijaan auttaa itse haluamaan päihteettömyyttä tai edes vähentämistä. Se olisi alku kehitykselle mutta ilmeisesti Packalen ei sitä halua vaan eristämistä pois silmistä.

anita frisk

Sininauhaliitto/säätiö on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto, jonka toiminta-ajatuksena ja periaatteena on palvella kristillisiä seurakuntia mm. ehkäisevässä päihdetyössä. Mainostavat sivustoillaan myös "sosiaalista isännöintiä", ja tässä heräsi pieni epäilys, vrt. Diakonissalaitos. Rahoituspohjasta ei ollut muuta mainintaa kuin että RAY avustaa, summaa ei mainittu. Mikäli säätiö toimisi täysin omalla rahoituksellaan, asiassa ei olisi nokan koputtamista - joskaan en ymmärrä miten dokauskämppien perustaminen nuorille on "ehkäisevää" päihdetyötä. Eikä kuulosta kovin kristilliseltäkään.

Useista kommenteista voi lukea, että tämä Suomessa nykyään niin muodikas uhriutuminen on todella mennyt läpi. Mikään ei ole enää kenenkään oma syy, vastuu on tehokkaasti ulkoistettu, vanhemmille, yhteiskunnalle, ihan kenelle muulle vaan mutta ei minulle. Ikuinen ymmärtäminen ja pään paijaaminen ei tehoa päihdeongelmaisiin. Useimmat raitistuneet alkoholistit (myös alan asiantuntijat) kertovat, että tämä on pahinta mitä voi tehdä. Kun lähipiiri saa vihdoinkin peittelemisestä ja paapomisesta tarpeekseen niin se on sitten oman vastuunoton aika. Hyvää tarkoittavat ihmiset tekevätkin hallaa.

Mikäli veronmaksajien rahoja käytetään tähän toimintaan, ei ole järkevää asuttaa heitä kaupungin lähes kalleimmille neliöille. Halvemilla neliöhinnoilla samalla rahalla voisi auttaa useampia. Mutta olisiko se sitten sitä sosiaalista isännöintiä?

Milla Ketola

"Jos tällaista päihdeongelmaa ja syrjäytymistä ylläpitävää palvelua halutaan Helsingissä tuottaa ja maksaa, se pitää tehdä niin syrjässä, ettei se aiheuta kohtuutonta harmia ympäristölle"

Kansanedustaja Packalen näyttää nyt takertuneen päihdeongelmaan. Lehdistön mukaan monella Ruusulankadun tukiasuntoissa asuvalla on päihdeongelma. Ymmärtääkseni asuntola on kuitenkin tarkoitettu pitkäaikaisasunnottomille, ei narkomaaneille. On loukkaavaa leimata koko talon asukaskunta narkkareiksi joiden tulisi asua mielummin väestönsuojassa.

On totta, että kaikki eivät halua raitistua eivätkä tehdä töitä. Tämä johtuu valitettavan usein siitä, että kun kelkasta on kerran pudonnut, on kyytiin takaisin pääseminen todella vaikeaa. Elämä ilman töitä tukiasunnossa ei ole ruusuilla tanssimista Ruusulankadullakaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nuorilla ei olisi halua päästä kiinni yhteiskuntaan ja itse elättämään itsensä. Työttömyyden jatkuva nousu, irtisanomiset ja lama eivät häämötä horisontissa, ne ovat tässä ja nyt.

Yhteiskunnan on kyettävä tarjoamaan inhimilliset olot kaikille sen jäsenille. Kansanedustaja Packalen, allekirjoittanut, sekä se niin kutsuttu työtön narkkari ovat kuitenkin ihmisinä täysin samanarvoisia.

Juhani Penttinen

Ruusulankatu 10 asukkaalla on hyvin usealla myös mielenterveydellisiä ongelmia ja muita fyysisiä sairauksia diagnosoituna. Tämä tulisi muistaa ennen kuin alkaa tuomitsemaan heitä ihmisinä.

Itsekään en pidä aivan viisaana ratkaisua jossa päihteiden käyttöä ei pyritä voimkkaasti rajoittamaan ellei kyetä aivan päihteettömyyttä vaatimaan.Sellaisen, joka oikeasti haluaa irti päihteistä, voi olla vaikea onnistua jos ympäristö jatkaa vanhaan malliin.

En kuitenkaan halua karkoittaa asumisyksikköä pois maton alle.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Asun 200 metrin päässä Ruusulankadun asuntolasta. En pidä siitä, mutta mielestäni näidenkin ihmisten täytyy asua jossakin, mieluiten ihmisten ilmoilla, jolloin mahdollisuus selvitä on olemassa. Siis kaikki paikalliset eivät vastusta asuntolaa edes nykymuodossaan. Jos on varaa asua siellä päin, on myös varaa lähteä pois. Minä jään ja jääköön asuntolakin minun puolestani.

Jan Lucenius

Useimmat varmaan pitävät näitä asuntoloita tarpeellisina mutta toivovat, asuinpaikastaan riippumatta että ne sijoitetaan paikkaan nimeltä NIMBY.
EOS, onko siitä Töölössä enemmän haitta kuin olisi muuallakaan.
Enpä oikeastaan oikein ymmärrä miksi tämä betoniviidakko on niin arvostettu ja ylihinnoiteltu, mutta sehän ei ole minun asiani.

Erik Nyström

Törkeyden huippu ei mielestäni ole se, että tällaisia taloja on ja ne sijoitetaan normi-ihmisten asuinalueille. Vaan se, että näissä asuntolatiloissa (Pasilan junailijankuja ja Albertinkatu 4 Helsingin Vieraskoti) majoitetaan jostain syystä asuntonsa menettäneitä tavallisia perheitä näiden päihdeongelmaisten kanssa samaan aikaan! Kaupunki siis näkee, että on turvallista laittaa samoille pihoille ja rappukäytäviin juoksemaan pieniä lapsia. Tilojen taso kun myös on päihdeongelmaisten standardien mukaan ylläpidettyä (hometta,likaa,luteita jne) on pöyristyttävää, että päihteettömien ja usein töissäkäyvienkin perheiden on (edeltävän asunnon vaikkapa kärsittyä vesivahingosta) majoituttava tyypillisesti kuukausiksi näihin samoihin tiloihin. Vähintäänkin pitäisi kyetä tarjoamaan kriisiasumitiloja päihteettömille aikuisille ja perheille jostain muualta! On myös surullista, että kun kaikki raha menee nyt päihdeongelmaisten majoittamiseen, niin toipumista tukevaa työtä (kisko klinikka esim.) ei enää kaupungilla ole varaa käyttää. Joku järki tässä pitäisi olla!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset