TomPackalen

Opettajalla pitää olla oikeus turvata oppilaille turvallinen koulu

 

Helsingin opetusvirasto päätti maanantaina erottaa opettajan, koska hän oli poistanut häiriköivän oppilaan ruokailusta. Sinänsä tapaukseen on vaikea ottaa kantaa, kun ei tunne kaikkia faktoja, mutta lehtitietojen perusteella tilanne on eriskummallinen.

 

Vaikuttaa siltä, että meillä on tärkeissä asemissa joukko hurskastelijoita. Ihmisiä, joille häiriköiden ja kiusaajien suojelu kurinpidolta on tärkeämpää kuin muiden lasten hyvinvointi.

Kenkää saanut opettaja toimi mielestäni esimerkillisesti, jos lehtitiedot tilanteesta pitävä paikkansa. Uskon, että suurin osa koululaisista ja heidän vanhemmistaan on kanssani samaa mieltä. Myös kilteille oppilaille on annettava mahdollisuus turvalliseen opiskeluun.

Kouluturvaa järkevästi suojelevan opettajan potkut on viesti, että häiriköt voivat hyppiä pöydille ja kiusata muita oppilaita ja opettajia eikä heitä saa laittaa kuriin.

Minusta opettajille on annettava riittävät valtuudet turvallisuuden ja oppimisrauhan ylläpitämiseksi. Jos oppilaalta puuttuu valmiuksia opiskella, häntä pitää opettaa pienryhmässä.

Tästä ei seuraa edes kustannusten kasvua, koska silloin ns. normaaliluokkien oppilasmääriä voidaan kasvattaa ilman että opetuksen laatu kärsii.

Koko opetuksen tulisi tähdätä siihen, että jokaisella peruskoulun päättävällä lapsella on mahdollisimman hyvät valmiudet jatkaa valitsemallaan polulla.

Nykyisen järjestelmän häviäjiä ovat kaikki muut paitsi kukkahatut.

Häiriköt kärsivät, koska heidän kouluaikansa valuu hukkaan häiriköidessä. Pienryhmässä asia olisi toisin. Koulu voisi tarjota heillekin myönteisiä kokemuksia.

Kiltit oppilaat eivät saa sitä opetusta, jota heidän kuuluisi saada, koska opettajalta menee aikaa muutaman häirikön kanssa.

Opettajat ovat ilman riittäviä valtuuksia burnoutin partaalla, eikä se paranna kenenkään hyvinvointia.

Vanhemmat ovat tyytymättömiä, kun lapset kärsivät.

Kukaan pidemmälle ajatteleva ei voi kannattaa tätä humaaniudestaan sokaistuneiden linjaamaa meininkiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

56Suosittele

56 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (237 kommenttia)

Matias Härkönen

Hyvä kirjoitus. En millään tajua, miten tässä yhteiskunnassa kukkahatut on saaneet niin suuren vallan? Salaliittointoilijat puhuvat uudesta maailmanjärjestyksestä, vapaamuurareista ja bilderbergistä. Miehistä, jotka salaa ohjailevat meitä. Meidän pitäisi oikeasti olla huolissamme kukkuhattumafiasta.

Arre Kougappi

Suojatyöpaikat ja mukasuvaitsevaisuus lienee yksi syy tällaiseen käyttäytymiseen. Ongelema on vaan siinä, että tällä tuhotaan hyvinvointivaltion tulevaisuus.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Aivan. Tähän tullee lisätä vielä säästöjen tavoittelu muiden hallinnonalojen kustannuksella kuin poliisin.
Yhteiskuntaa ajetaan oikeuskäytäntöjen ja poliisin alentuneen tutkintakynnysten kautta ns harmaalle alueelle. Odotetaan että joku muu "taho" ottaa vastuun. Tätähän juuri poliisiylijohtaja Taaperokin esitti puhuessaan vähäisimmistä peltikolareista ja niiden tutkimatta jättämisestä.
Opettajille sanoisin että tuttua on tuo kuntien/kaupunkien virkamiestahon ongelmien maton alle lakaisu. Oikeutta ette saa mustelmiinne jos ette tutkintapyyntöä tee ja sitä myös vaadi.
Sen jälkeen asian selvittely on poliisin ja kunnan/kaupungin johtavien viranhaltoiden päänsärky.

Samuli Mikkola

Miten suojatyöpaikat tai suvaitsevaisuus liittyy asiaan?

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #229

Joillekin ihmisille ei ole vieläkään auennut miksi kommunismi ei ole toiminut NL.

Joten jos on vaikeuksia ymmärtää tämä asia niin aika ja kokemus voi mahdollisesti avata tämän asian sinulle.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Opetusviraston byrokraattitädeille tekisi hyvää tehdä välillä oikeitakin töitä: hehän voisivat toimia silloin tällöin muutaman päivän ajan vaikkapa kouluavustajina. Tulisivat sen jälkeen kertomaan alan ammattilaisille, miten näitä oikeuksistaan tietoisia herranterttuja pitää kasvattaa.

Pekka Luumi

Kirjoitat asiaa. Kyllä nämä kukkahattu-toimisto-maisterit pitäisi komentaa kentälle töihin, näkisivät mitä oikea elämä on nykyään.

Kehoittaisin OAJ:n tekemään päätöksen: opettajat lakkoon, niin pitkäksi aikaa kunnes ko. koulun rehtori ja opetusviraston päällikkö erotetaan viroistaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kerran, (asuessamme Etelä-Pohjanmaalla), jouduin yläasteella karhaamaan tällaisen pikku-hizbollahin niskasta pitäen ulos luokasta suoraan erityisopettajan haltuun.

Illalla soi kotipuhelin ja pojan äiti kysyi opettajaa. Kun kysyin, mitä asia koski, äiti sanoi: "Kiitos Teille, toimitte oikein." Sen jälkeen poika moikkasi iloisesti aina välitunneilla. No hard feelings!
P.S.
Siirsin tämän kommentin loppuun...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sinäkin Tom Packalen olet sen ikäinen, että olet yhteiskunnallisessa muutoksessa vapaan kasvatuksen tuotos.

En tietenkään tiedä, kuinka vanhempasi sinut kasvattivat, pahoinpitelemällä, vai rakastamalla, mutta sen tiedän, että sinun ikäluokkasi on tuon ulos ajetun pojan isiä, ja äitejä.

Oli oikein, että häirikkö ajettiin ulos, mutta kovasti te poliitikot, ja varsinkin persupoliitikot nyt ratsastatte tapauksella.

Matias Härkönen

Välillä oikein huudetaan että miksi persut ei ota kantaa, sitten kun otetaan kantaa niin se on ratsastamista asialla. Koitas nyt Tyry sinäkin päättää...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllähän se tietenkin outoa on, että lähinnä perussuomalaiset ottavat itselleen kunnian asettuessaan opettajan puolelle kouluvirastoa vastaan. Vaikka todennäköisesti suurin osa suomalaisista on toistaiseksi esitettyjen tietojen perusteella sitä mieltä, että opettaja toimi oikein. Kuitenkin oikea taho opettajan puolustamiseksi asiassa on opettajan oma ammattijärjestö. Ja poliisikin on ymmärtääkseni selvittämässä asiaa, joten sen tutkimuksen jälkeen on hiukan oikeampi kuva kokonaisuudesta. Packalen toiminee nyt kuitenkin kansalaisena eikä poliisina tässä asiassa.

Normaalisti tällaiset asiat hoidetaan sisäisesti ilman sen suurempaa kohua. Jos vastaavia tapauksia on satoja vuodessa, niin on tietenkin hyvä, että jonkilaiset raamit asialle laaditaan. Mutta ei tämäkään pizzeriapalo ole nostetun haloon arvoinen. Olen minäkin toiminut opettajana. Jopa erityiskoulussakin. Koskaan ei tarvinnut koskea keneenkään. Kai olisin, jos olisi tarvinnut.

Sympatiani ovat syytetyn opettajan, ei meuhkaajien, puolella.

JK. Siis kokonaisuutena Packalenin kirjoitus oli ihan hyvä. Ehkä parissa kohtaa hiukan liikaa persuretoriikkaa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tyry on ainoa joka asian pyrkii politisoimaan!

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tämä Helsindin tapaus avaa kaiken kansan nähtäville lastenkasvatukse tilan - todellisen mätäpaiseen - kaikkien suomalaisten silmille. Kasvatuksen perusvastuu kodeissa ja perheissä on lahonnut yleisen arvomaailman rapautumisen myötä huolestuttavalle tasolle. Lapsi ottaa diktaattorin ottein sen vallan, minkä hän kodissa ja koulussa suinkin vain pystyy ottamaan. Kun lapsi tai nuori ottaa aikuisen roolin ollaan vaarallisella tiellä. Kohta lapset opettavat kouluissa ja opettajat ottavat uhkauksin säestetyt saarnat vastaan jossain luokan perimmäisessä nurkassa korvat luimussa.

Käyttäjän TomiSalin kuva
Tomi Salin

Tomin kirjoitus on oivaltavaa tekstiä kaikessa rakentavuudessaan.

Ajatelkaapa vakavasti skenaariota, jossa opettajat eivät enään uskalla puuttua selvään häiriköintiin ja/tai muihin oppilaisiin kohdistettuun henkiseen väkivaltaan..

Monet opettajat pelkäävät tehdä työtään ja useita on myös pahoinpidelty, mihin se asia unohtui?

Nyt näyttää vahvasti siltä, että kouluihin on aivan pakko palkata jatkossa "järjestysmiehiä/-naisia" valvovaan järjestystä ja turvaamaan opiskelun tasa-arvoisia edellytyksiä suomalaisille lapsille, opettajia unohtamatta.

Herätys vanhemmat, mihin Suomi onkaan ajelehtimassa?

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"...mihin Suomi onkaan ajelehtimassa?" Senhän me tiedämme: kun opettajat alkavat pelätä oppilaitaan ja vanhemmat lapsiaan, ollaan matkalla kohti täydellistä perikatoa.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Kyllä Tom on näitä asioita varmasti kentällä pyörittänyt riittävästi, jotta tietää mistä puhuu. Joka tämän blogialoituksen torppaa puoluepoliittisen jäykkäniskaisuuden varjolla on suoraan sanottuna - ääliö.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Otathan huomioon että tällä saitilla riittää erimieliseen kommenttiin kun kommentoi persun kirjoitusta. Valitettavasti inho tai jopa viha joillakin PS-puoluetta kohtaan näyttää olevan iskostunut syvälle.

Ukko Makkonen

Se, että opettaja komentaa koulun ruokalasta ulos oppilaan koska tällä on ruokaillessa huppu päässä ei mielestäni liity mitenkään oppilaiden turvallisuuden takaamiseen mitä Packalen otsikossa peräänkuuluttaa.

Käsittääkseni tämä huppuoppilas poistui ruokalasta sanallisen ojentamisen seurauksena. Toinen oppilas alkoi häntä opettajan pikkumaisuudesta ärtyneenä puolustaa ja silloin erityisopettaja Korhonen kävi poikaan kiinni. Tämä siis ennen sitä 15 sekunnin videota joka tapahtuneesta on tallentunut. Minusta poika toimi rohkeasti koska kyseenalaisti epäoikeudenmukaiseksi kokemansa ruokalasta poistamisen ja puolusti kaveriaan.

Kyllä opettajalla selkeästi meni overiksi moisen pikkujutun takia.Tässä opettajassa meillä on tyylipuhdas esimerkki kaverista joka haluaa päteä, olkoonkin että alaikäisiä komentamalla:( Paljon tunnutaan unohtavan tämän jutun kommentoinnissa myös se miten paljon valtaa opettajalla on oppilaaseen nähden. Opettaja tuskin antaa hyviä arvosanoja häirikköinä pitämilleen koululaisille. On helppo tutkia hieman fiiliksiään ja kahta numeroa pähkäillessään antaa se alempi.

Rehtorin roolista jupakassa on myös ollut paljon porua. Ihan vaan jonkun verran rekrytointikäytäntöjä seuranneena, onko suuri osa rehtoria haukkuvista komeentoijista hieman vajaita? Luuletteko tosiaan että rehtori päätti heti maaliskuun viimeisellä viikolla tapahtuneen välikohtauksen jälkeen vaihtaa työpaikkaa Kauniaisiin ..Nämä rekrytoinnit ovat pitkiä prosesseja.

Markku Nieminen

Tässäkin kommunisti haaveilee kokoomuslaisten ja "vihreiden" rehtorin ja kouluviraston jäsenkirjaselkänpuukottajien kanssa takavuosien Kamputsealaisesta yhteiskunnasta jossa jo silmälasien omistaminen oli merkki oppineisuudesta ja syy teloitukseen lapiolla.

Opettaja on väärässä koska opettaa jotain muutakin kuin kommunistit ja saattaa uhata jäsenkirjavirassa olevia kiintiökokoomuksia.

Ukko Makkonen

Kerrassaan pimeä ja umpihullu kommentti joka ei normikansalaiselle kovin helposti aukea.
Puhut vieläpä jotenkin ristiin, ei tässä ole kukaan puuttunut mitenkään opettajan opetukseen, en edes tiedä mitä hän opetti Alppilassa, ainoastaan tapaan jolla HÄN riehui ruokatunnilla ruokalassa ja oli uhkaava ja väkivaltainen useampia oppilaita kohtaan.

Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #28

Vain oppilas riehui mutta ymmärrän toki että kommunisti on aina häirikön ja rikollisen puolella normaaleja ihmisiä vastaan. Korjaan: opettajan irtisanoneet ovatkin ilmeisesti demuli eliittiä, tätä valkopestyä kommunismia.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #107

"Komunisti"levy jäänyt pahasti päälle, päälle, päälle..

Mitä ihmettä höpäjät, ainoa joka kävi fyysisesti kiinni ko.tapauksessa oli opettaja Korhonen, kahdesti. Lue nyt mitä oikeasti on tapahtunut ennenkuin kommentoit. Minäkin olisin oppilaana ollut loukkaantunut kun iso jässikkä tarttuu rinnuksista kiinni ja alkaa retuuttaa pelkästään sanomisteni tähden. Kaikkien videon nähneiden täytyy ymmärtää ettei 15 vuotias poika alkanut painia, hän oli lähtökohtaisesti alakynnessä tuhtiin opettajaan nähden.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Se, että opettaja komentaa koulun ruokalasta ulos oppilaan koska tällä on ruokaillessa huppu päässä ei mielestäni liity mitenkään oppilaiden turvallisuuden takaamiseen mitä Packalen otsikossa peräänkuuluttaa."

Jos oppilaat eivät noudata opettajien käskyjä, kyllä silloin on oppilaiden turvallisuuden takaamisessa jotain pahasti vajaana. Se, että keinojen riittämättömyys todettiin tässä vähemmän vaaraa aiheuttaneessa tilanteessa on pelkästään hyvä asia - tositilanteessa olisi jo voinut sattua ikäviä.

Jos huppu päässä ruokailu ei koulun käytössääntöihin sovi, se otetaan pois päästä siitä sanottaessa. Tai jos ei oteta, lähdetään käskystä ulos. Ei siinä ole toisilla oppilailla mitään kyseenalaistamista. Videolta nähty ei myöskään ollut kaverin rohkeaa puolustamista vaan asiatonta vittuilua ja tarkoitushakuista rajojen rikkomista, juuri sitä mikä estää sen turvallisuuden takaamisen.

Ei lakejakaan voi rikkoa jos ne kokee epäoikeudenmukaisiksi, niitten muuttamiseen on viralliset tiet. Sama pätee koulun sääntöihin. Kyllä niitä voidaan muuttaa, mutta niitten rikkominen ei ole keino siihen. Jos opettajat ovat liian ankaria, oikea tapa toimia ei ole vastaanhangoittelu vaan asian vieminen rehtorille.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #43

Mitä ihmettä sinä oikein jupiset? minä en ole puhunut oppilaiden puolesta vaan nimenomaan päinvastoin.

Onhan se tietysti selvää, että kasvatuksen puutteesta on kysymys jos käytössäännöt ja auktoriteettien kunnioitus eivät ole hallussa. Jos sinusta olin jotain muuta mieltä tai puolustelin kyseisiä oppilaita, niin on kyse lukemisen ymmärtämisen puutteesta sinun taholtasi.

Hupparipään ei tosin tarvitse olla häirikkö, enkä minä häntä sellaiseksi sanoisi. Mutta sääntöjä on noudatettava, vaikka ne olisivatkin pieniä asioita ja niiden sääntöjen valtuutettuja valvojia on toteltava vaikkei se kivalta tuntuisikaan.

Ja mitään pojuttelua minun ei tarvitse sietää. Jos käytät tuollaista retoriikkaa minua edes tuntematta, neuvoisin itse katsomaan siihen peiliin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #67

Katsoin peiliin: vanha kurttu katsoi vastaan. Kyllä voidaan olla kavereita ilman pojuttelua minun puolestani.

Heikki Porkka

Eli oppilaat voivat syödä huppu/pipo/lakki päässä ja takki päällä koulun yhteisessä ruokalassa? Siis päällys- eli ulkovaatteissa?

Oliko se niin, että siskosi on opettaja ja sinä olet siitä syystä asiantuntija?

Rehtori Sari Aarniokoski ei tietenkään päättänyt siirtymistään hetkessä. Hän vain noudatti läksisäislahjana sekä malliksi feministisiskoille perinteistä äärifeministin kostomentaliteettia ja Ritva Viljasen (sdp)sekä demarien monikulttuurisuuspolitiikasta tuttua metodia, jonka mukaan suomalainen heteromies on aina syyllinen.

(Kommentoin Ukko Makkosen ajassa 08:27 ketjuun ilmestynyttä kirjoitusta. Jostain syystä US:n blogeissa ei aina näy mihin kirjoitukseen vastataan.)

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Kyllä Makkonen vetää suuret, pieleen tässä maassa menneet kasvatuslinjat suoraksi tavalla jossa tuoksahtaa äitelä astian maku. Luuletko jäykkäniskaisesti että OAJ ja Opetushallituksen johto lämpimikseen tuomitsevat opettajan erottamisen hätävarjelun liioitteluna. Katso peiliin. Ei ole peilin vika jos naama on vino.

Ukko Makkonen

Relata refero.. jutun kuvataan menneen noin. Murrosikäiset nuoret haastaa auktoriteettiasemassa olevia, onko tässä jotain uutta. Olet kai itsekin joskus ollut nuori jorma marttala?
Tässä tapauksessa vain toinen osapuoli on aikuinen, työpaikallaan ja työstään palkkaa nauttiva henkilö jota sitovat hänen työhönsä liittyvät säädökset.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Kyllä pohjimmaltaan olet varmaan ajatteleva ihminen, mutta johtopäätöksesi ei kestä kriittistä tarkastelua. Kannatat mielipiteilläsi oppilaiden anargiaa. Aivan vastaavaa tapahtuisi yhteiskunnan taholla laajalti jos poliisi ei saisi koskea yhteenkään hörhöön. Revi siitä.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #24

Vai "anargiaa", kuinkahan hyvät opettajat sinulla itselläsi on ollut, huh huijaa taas. Ja en siis kannata oppilaiden anarkiaa mutta sitä kannatan että ihmiset otetaan huomioon ihmisinä heidän iästään huolimatta. Ei epämääräisenä alistettavana "käkimassana".

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #30

Hehheh ja halleluja. Sinähän se kirjoittaa osaat. Olet toinen Einstein tuon jäykkäniska Makkosen kanssa:)

Aki Häkkilä

Ja toinen osapuoli on alaikäinen, aikuisten vastuulla, ohjauksessa ja valvonnassa ja sitä alaikäistä sitoo koulun järjestyssäännöt. Se kenellä on vastuu, sillä on valta.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #38

Roger! Sanoo lennonjohtaja, kun kone laskeutuu turvallisesti 'vedelle'.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ulla Makkonen:

"Tässä tapauksessa vain toinen osapuoli on aikuinen, työpaikallaan ja työstään palkkaa nauttiva henkilö jota sitovat hänen työhönsä liittyvät säädökset."

Totta, että vain toinen oli aikuinen, mutta MOLEMIPIA sitoo työhön (koulunkäyntiin) liittyvät säädökset.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Muistan, kun joku vanha opettaja sanoi, että on paljon helpompi ja mukavampi vääntää siitä piposta ruokalassa oppilaan kanssa kuin vaikkapa puukosta.

Nuoret kokeilevat auktoriteetteja, ja jos se pipo ei siihen riitä, se voi olla puukkokin.

Kim Sjöström

Minun mielestäni on riskialtista asettaa Antti Korhonen esikuvaksi jonka kaltaiseksi nuorten muka suositeltaisiin kasvavan. Nuoria ei pidä kannustaa kasvamaan Antti Korhosen kaltaisiksi.

Minun mielestäni persu Tom Packalénin arvostelukyky on erittäin pahasti pielessä, kun hän asettaa Antti Korhosen esimerkilliseksi.

Markku Nieminen

kommunistit ajavat Kiinan kulttuurivallankumoksen tyyppistä anarkiaa kouluihin, kokoomuslaiset komppaavat jos vain pystyvät pierimään virkatuoliinsa jatkossakin. älkää äänestäkö kokoomuksia ja viherhomeeksi naamioituneita kommunistejavaltaan, ne mädättävät sinunkin elämäsi.

Kaisa Jalis

Hei, ei nää kokoomuslaiset nuaret ole Itä-Hesan peruskouluissa käyneetkään.

Muistan nuoruudestani, kun poikaoppilas potkaisi naisopettajaa täysillä mahaan.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Kylläpä pojilla ja tytöillä keittää, heh. Keittäjänpaikkoja onkin paljon vapaana , by the way

Ukko Makkonen

Wow, varsinainen Einstein täällä kommentoimassa:)Eiköhän tuo opettaja pitäisi työntää sinne kyökkiin vaikka perunoita kuorimaan kun ei lapsille esikuvana olo oikein suju. Tulisi se iso asuntolainakin maksettua eikä tarvitsisi syyttää kaikkia muita omista mokistaan.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala
Lasse Laaksonen

Kouluihin yksinkertainen sääntö: Oppilas noudattaa opettajan määräyksiä. Tarpeen tullessa paikalle 2 opettajaa ja viipymättä.

Oppilas, joka ei noudata sääntöjä, ulos koulusta, kerrasta viikoksi, toisesta kerrasta kokonaan ja lopullisesti. Menköön häiriköiden oppilaitokseen, joita voi olla jossain tai sitten ei ole.

Kun säännöt tietää etukäteen, niin ei tarvitse kokeilla.

Ukko Makkonen

Lasse Laaksonen: tässä keskusteluilmastossa ehdotuksesi on suorastaan tervejärkisyydessään nerokas. En minäkään kiellä etteikö koulussa olisi ongelmia häiriköivien oppilaiden kanssa mutta käsiksi ei vaan saa käydä, siinä opettaja häviää aina, monella tasolla.

Elias Paatos

Ei tässä ole kyse häirikkö oppilaasta tai opettajasta. Tässä on kyse niistä muista oppilaista joilla on oikeus hyvään kouluympäristöön ja koulutukseen. Heidän ei tarvitse sietää häiriköitä. Suomen kouluviihtyvyys on pohjamudissa, eikä se johdu siitä että häiriköillä olisi liian vähän vapauksia.

Kim Sjöström

Tästä Packalénin kirjoituksesta tulee vaikutelma, että
öykkäri asettaa toisen öykkärin esimerkilliseksi esikuvaksi.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Edellisistä kirjoitelmista tulee mieleen Veikko Huovisen rehevä nauru: llullukkaväkeä ootte kaikki, kaikki. Heh

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Roger! Sitä saa mitä tilaa. Tom on aloituksessaan enemmän kuin oikeassa. Kukkahattujen ja vienosti ankkalammikossaan skrattaavat hienotsuhnujen puntista valuu säärtä pitkin neste, joka tuoksahtaa Tampereelle asti. Heh.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ottamatta kantaa sen enempää tähän lööppien tapaukseen totean, että työntäminen on huono tapa poistaa ihminen tilasta. Se on riskaabelia työntäjälle ja työnnetylle.

Mielestäni opettajien tulisi käydä fyysisen rajoittamisen ja ohjaamisen koulutus. Näiden taitojen avulla voidaan ihmisiä poista tilasta turvallisesti niin että myös rajoitetun turvallisuus turvattu. Vaati toki selkeät käytännöt koska ja miten tätä käytetään. Teknisesti vaikeaa sen käyttö ei ole jos kaikki tietävät mitä tekevät.

http://www.totalkoulutus.fi/cat/product_catalog.ph...

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Veikolla on jo tolkkupuhetta tassä kakofoniassa. Jostain ehdotuksesi ja nyt tapahtuneen välimaastosta varmaan kompromissi löytyy. On edesvastuutonta ja älyllisesti epärehellistä vinouttaa näin vakava aihe puoluepoliittiseksi temmellyskentäksi.

Heikki Porkka

Ei välttämättä ole kovinkaan tyhmää puhua tai kirjoittaa puoluepolitiikasta myös tässä yhteydessä.
Kouluissa piilee nimittäin muheva aikapommi, joka on, halusit tai et, sdp:n aloittaman monikulttuuripolitiikan seurausta. Myös kokoomuksen Jyrki Katainen on todennut useaan otteeseen monikulttuurin olevan suuri rikkaus ja voimavara. A.Stubbin lausahduksista en viitsi edes kirjoittaa.

Sitä Jyrki Katainen tai Jutta Urpilainen eivät ole kyenneet kertomaan, missä Euroopan valtiossa monikulttuurisuus on tuottanut jotain merkittävän hyvää. Sen sijaan sen tiedämme satojen esimerkkien perusteella, että monikulttuurisuus on tuottanut erittäin paljon kustannuksia, väkivaltaa ja pahaa mieltä moneen Länsi-Euroopan entiseen sivistysvaltioon.

Minulla on sellainen tuntuma, että tälläkin tapauksella on vankka lähihistoriallinen yhteys monikulttuuriseen toimintaan.

Useat kouluja koskevat päätökset ovat poliittisia ja/tai ideologisia. Esimerkiksi sosialisti tekee lähes kaikki päätökset poliittisen viitekehyksen nojalla. Päätösten poliittisuus ei välttämättä näy aivan heti, koska ne liittyvät usein niin laajoihin kokonaisuuksiin.

Ihmisten ”tarhaaminen” (vauvasta vaariin) on eräs sosialistien ja internationalistien tavoite. Tämän tavoitteen suunnassa toimii myös suomalainen peruskoulu. Esimerkiksi peruskoulun tavoitteet sisältävät paljon poliittisen päämäärään tähtäävää materiaalia. Kannattaa tutustua ja hämmästyä. Opetuksen suunta päätetään loppujen lopuksi poliittisesti valittujen (=ideologisesti asennoituvien) henkilöiden toimesta.

Esimerkiksi monikulttuurisuuskasvatus on yksi merkittävä asia, jonka eteen kouluissa tehdään valtavasti töitä. Monikulttuurisuusaatetta ajetaan läpäisyperiaatteen kautta eli sitä ujutetaan kaikkiin oppiaineisiin.

Uussanaston mukaisesti monikulttuurisessa koulussa ei ole ongelmia, siellä on ainoastaan haasteita.

Tämäkin tapaus on virallisesti vain opettajille asetetun haasteen tuottama episodi. Kukaan ei vahingossakaan vihjaa, että se olisi eri etniset oppilasryhmät eriarvoistavasta monikulttuurisuusmetodiikasta kumpuava tapaus.

Jos osa oppilaista noudattaa omia sääntöjään, nousee myös muilla entistä kovempi halu kokeilla omien normien ja sääntöjen rajoja. Ilman yhteisiä sääntöjä ja velvollisuuksia koulujen ilmapiiri ei tule koskaan paranemaan vaan kehitys kulkee aivan toiseen suuntaan.
Ja luonnollisesti ilman poliittisia päättäjiä ja heidän toimenpiteitään mitään merkittävää ei tapahdu.

Meneillään oleva episodi jää ilman merkittävää vaikutusta, jos sitä ei jollain tavoin politisoida.

Yhteiskunta muuttuu vain rauhanomaisen politiikan tai väkivaltatoiminnan kautta.

Nyt ei ole todellisuudessa kyse yksittäistapauksesta vaan tosiasia on, että monissa kouluissa vallitsee nykyisin huono ja osin pelokas ilmapiiri. Tämän myöntäminen on vaikeaa niille, jotka ovat monikulttuuri-ideologiaa ajaneet.
Eniten nykytilanteesta kärsivät ns. kunnon oppilaat, joiden oppimisedellytykset heikkenevät huonon kurin, turvattomuuden tunteen ja kurittomuudesta (sekä osin heikosta oppilasaineksesta) aiheutuvan laadukkaan opetusajan vähenemisen johdosta.

Taisto Merilä

Kyllähän tuollaista koulutusta on opettajille annettukin ja periaatteessa tietysti parempi kuin työntäminen – ei silti välttämättä aivan mutkatonta, jos asiakas pistää täysillä vastaan.

Tiedä sitten minkälaiset olisivat olleet ”tuomiot”, jos kaksi opettajaa olisi napannut pojasta kiinni ja taluttanut käytävälle. Itku, poru ja valitus olisivat luultavasti samaa luokkaa: Opettajat hyökkäsivät oppilaan kimppuun ja väänsivät käsistä...tuli mustelma käsivarteen...etc.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

No tuon koulutuksen käyneenä ja sitä kymmeniä kertoja käyttäneenä olen sitä mieltä, että sitä ei edes olisi tarvittu tässä tilanteessa. Sitä käytetään kun tilanne on uhkaava tai turvallisuuden vaarantava. Kun opettaja tönää mahdollinen mahdollinnen turvallisuustilanne on jo ohi, eikä silloin(kaan) enää pidä provosoitua. Tässä kaikki toimivat tyhmästi: oppilas, opettaja ja rehtori.

Reijo Tossavainen
Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala
Käyttäjän TomiSalin kuva
Tomi Salin

"Alppilan Antti" toimi täysin oikein ja on esimerkillinen opettaja. Hän ansaitsee kaikkien suomalaisten tuen ja ymmärryksen!

Kim Sjöström

Minun mielestäni on riskialtista asettaa Antti Korhonen esikuvaksi jonka kaltaiseksi nuorten muka suositeltaisiin kasvavan. Nuoria ei pidä kannustaa kasvamaan Antti Korhosen kaltaisiksi.

Minun mielestäni persu Tomi Salinin arvostelukyky on erittäin pahasti pielessä, kun hän asettaa Antti Korhosen esimerkilliseksi.

kati sinenmaa

Kim. Kumpaan osapuoleen sinä haluaisit poikasi samastuvan; Rehtiin opettajaan vai oppilaaseen, joka leuhkii, miten erotti opettajan. Ihmisten maailmassa leimautuminen on yhtä luonnollista kuin ankanpoikasilla. Sitä ei voi estää.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Mene jäärä ankkalammikkoosi vähän jäähdyttelemään, räpiköi sieltä ylös, ravista päätäsi ja voit ehkä paremmin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Katso poika peiliin; minä pidän sillä välin Packalenin hevosta.

Kaisa Jalis

Pitäisi muistaa huomioida myös nämä:

"Eiks toi oo se pelle kenen päälle meinasin käydä?"

http://apina.biz/99051.png

Naisopettaja kysyy: ... vai soitanko poliisit?

http://aijaa.com/YXcCFK

Iltalehden videossa poliisi-kohtaa ei ole. Siinä ei myöskään ole oppilaan selostusta oikealla äänellä. Oikealla äänellä kuultuna oppilaan puhe on kuin tarkoitushakuista selostusta kameralle.

Kim Sjöström

Jalis. Ensimmäinen väitteesi vaikuttaa aivan kelvottomalta.

Luotettavien lähteiden mukaan Antti Korhosen 'uhriksi' joutunut poika on aivan suomalainen ja suomalaisniminen, eikä ole tuo 'päällekäyjä', jolla ei taida olla mitään tekemistä tässä nimenomaisessa tapahtumassa.

Toisin kuin Jalis tässä menee arvelemaan saadakseen pohjaa onnettomalle höpötykselleen, hänen ensimmäinen väitteensä näyttää pohjautuvan täysin paikkansapitämättömään. Muistan hyvin että jo aiemmin näissä blogeissa, Jalis on 'kunnostautunut' kelvottomilla tiedoilla, kannanottojen omaksumisella virheellisten kuvitelmiensa pohjalta, jne.

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #55

Missä on sanottu, että oppilas oli kantasuomalainen?

Olen lukenut useasti, että oppilas olisi ollut maahanmuuttaja.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #59

Kyllä ovat murrosikäiset leikeissään: ¨Työmies hukkui porvarin avantoon, perkele!¨

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Jalis sentään. Sinä profiloitunut pornonvastustaja ja miesvihaaja linkkaat sitte ehtaa pornoa tänne. Kaikkea sitä näkee.

Kaisa Jalis

Ei voi mitään. Ajattele, etten itse aluksi edes huomannut kuvia: olen kai niin turtana. En löydä linkkiä, jossa kuvia ei olisi. Onneksi ne sentään vaihtuvat, niin ei aina niin viehättäviä naisia ole.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #143

Joku saattaa klikata vasikkanappia. Muokkaa linkki pois tai edes mainitse pornosta. Ihan vaan suosituksena.

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #157

Mitä vasikkanappia? En pystyy muokkamaan viestiä, johon on jo vastattu.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Joensuulle vastaus: Perussuomalaiset eivät ole kohua aikaansaaneet. Sen on saanut aikaan luultavimmin julkaistu video. Meidän perussuomalaisten joukossa on suuri joukko opettajia, jotka ovat todella tehneet opetustyötä pitemmän työuran kuin istuva valtionvarainministerimme!
Henkilökohtaisesti olen työurani suorittanut murrosikäisten opettajana, toiminut tukioppilasohjaajana ja tullut hyvin toimeen erityisopettajan kanssa.
OAJ onneksi on ottanut asiallisen kannan kuten kuuluukin. Tässä on mielestäni kyseessä siltä osin myös ennakkotapaus, että kysyisin mikä osuus viedoinnilla on erottamispäätökseen. Mikäli tälle linjalle lähdetään kyllä tulee olemaan vielä vaikeampaa saada päteviä opettajia varsinkin jo haasteellisiin kouluyksikköihin!

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tässä on rauhallista, loogista ja järkevää analysointia. Pahin virhe, mikä tässä tilanteessa voidaan tehdä on koteloida tämä todella vakava kasvatusongelma tähän yksittäistapaukseen.
Olkoon vaikka perussuomalaiset, jotka soihtua kantavat, mutta asia on elintärkeä Suomen tulevaisuuden kannalta.
En ole minkään puolueen jäsen, mutta Timo Soinin lailla hevosmies henkeen ja vereen. Tiedän, että hevosnaisilla ja -miehillä on sydän vasemmalla puolella rintaa ja se sykkii ihmisten ja eläinten eteen lämpimästi.
Yhteiskunnassa nousee koko ajan loiskiehuntaa. Rkp:ssä vapistaan kuin haavanlehdet ja olen muutaman kokoomuslaisen tavatessani haistanut että vähän huonot ovat päässeet housuun. Tässä maassa ei kohta ole ylimmällä oksalla kuin yksi ainoa ihminen - tasavallan presidentti Sauli Niinistö; kansan ylivoimaisella mandaatilla valitsema ihminen. Arvelen, että saamme häneltä vielä lähitulevaisuudessa tärkeän ulostulon tähän kasvatuksen dilemmaan.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Vielä jäljet johtavat sylttytehtaalle. Oliko opettajalle asetettu ansa, koulukiusatulle, jota rehtori kenties katsoi läpi sormien. Ansa laukesi.
Jepet. Luuletteko että OAJ ja Opetushallituksen linjajohto lämpimikseen pitävät Helsingin opetusviraston menettelyä virheenä, joka pitää oikaista.

Kim Sjöström

Näistä kirjoittamistasi lähtökohdista perustellen, olet sitten sitä mieltä että Packalén on täysin oikeassa siinä että Antti Korhonen on esimerkillinen esikuva. Niinkö?
Vastenmielistä on, että olet osaltasi ajamassa opettajan öykkäröintiä malliksi kouluihimme.

Jouni Haimi

Kimi:

En tunne tilanneta tuossa tapauksessa seen ttarkempaa ja ehkä voi olla niikin kun sanot että tuolla opella ehkämeni yli mutta homman pointi onkin siinä että tällä päätöksellä kyllä vesitettiin myös muiden opetajien arvovaltaa aika rankasti.Jostain syystä nyt näytää siltä että tuolla erotuspäätöksellä voi olla se vvaitus että opet eivät enää uskalla puutua sitäkään vähää johon pystyvä jo nyt.

Jotenkin tuntuu vähän hölmöltä täänykyinen meno. ensin kotona on jossain määrin vanhemmuus hukassa ja sitten vielä sen paikkaamineen koulussa tehdään aika vaikeaksi.....

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Kirjoitin jo yhden kommentin: mene ankkalammikkoosi vähän jäähdyttelemään. Voit sitten oivaltaa tästä blogiketjusta jotakin, jos sinulle yleensä on annettu huomenlahjana ymmärtää mistään yhtään mitään.

Kim Sjöström Vastaus kommenttiin #61

Oletko ajamassa myös omaa öykkäröintiäsi malliksi kouluihimme.

Tällaista tämä on kun jotkut esimerkiksi aamulehdessä vaikuttaneet kirjoittajat täällä ovat jo ilmeisesti jonkinverran seniilejä ja potevat vanhuksen ajattelu- ja käytöshäiriöitä.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #75

Kaada jäärä ensin itsellesi, please

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #75

Vastaat vielä näistä terveydentilaan liittyvistä heitoistasi. Hanki indisiot ja heittele sen jälkeen.
Tiedän miten prosessi lähtee liikkeelle.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Kommenteistasi saa sen käsityksen että mielestäsi lapset ovat tasa-arvoisia aikuisten kanssa ja heitä tulee puhutella kuin aikuista konsanaan.Onko näin?

Samalla logiikalla voisi lapset laittaa vaikka töihin jos ei koulu maistu. Tienaamaan elantoaan päänaaukomisen sijaan.

En pysty ymmärtämään aikuisia ihmisiä, etenkään miespuolisia, joiden mielestä kuri ja rajojen asettaminen ja niiden ylläpitäminen lasten suhteen on öykkäröintiä.

Yksi ongelma on että meillä ON JO täysin epärealistinen käsitys siitä millainen on aikuisen malli: Luullaan että aikuisen ei tule milloinkaan näyttää tunteitaan, suuttumustaankaan.

NO mistä helkutista ne kersat tietää ylittäneensä rajan ellei reaktioista ja seuraamuksista? ja minkä ihmeen luulet rajoittavan vähän fiksumpien käytöstä( eli niiden joilla on parempi kyky ennakoida seuraamuksia ja arvioida hyötysuhteita) kuin sen mitä näkevät huonosta käytöksestä seuraavaan.

haiskahtaa henkilökohtainen traumakokemus.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Opettajan erottaminen (ansiotulon menettäminen) on ollut todella törkeä teko tämän tapauksen yhteydessä. En tiedä, onko erotettu opettaja perheellinen, mutta jos on, niin tässä on oltu samalla viemässä ”leipää lasten suusta”. Toivottavasti tämä asia saadaan ”normaaliin päiväjärjestykseen” opetuslautakunnassa ja tarpeen vaatiessa Hallinto-oikeudessa.

Tässä on taas yksi malliesimerkki siitä, että Suomi ei ole hyvinvointivaltio, vaan pahoinvointivaltio, jossa vääryydenmukaisuus on nostettu kunniaan. Se on osoitus siitä, että Suomi-neito on sairastunut vakavasti. Toivottavasti tämä sairaus ei johda aikaa myöten lähes 100 vuoden takaiseen ”tautiin”.

Vanha kansanviisaus sanoo: ”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee” pitäisi edelleen löytää paikkansa myös tämän päivän Suomessa. Itse olen pitänyt siitä huolen neljän lapsen isänä.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Niin samaa mieltä. On järkyttävää myös kyseisen teinin kannalta että hänelle on annettu valta toimia näin harkitsemattomasti. Tämä tapaus tulee seuraamaan häntä loppuiän.

Lapset ovat lapsia ja pidämme heitä lapsina, huollettavina, syyntakeettomina juuri siksi että heillä ei ole useinkaan käsitystä tekojen seuraamuksista ja vaikutuksista. Emme oletakaan heidän voivan elättää ja huoltaa itse itsensä. Tähän huoltovastuuseen kuuluu myös vastuu toimia silloin kun lapsi/teini ei itse ymmärrä käytöstään. Ihmisen prefotaalinen aivoalue kehittyy valmiiksi vasta n. 25.v

On myös tutkittu että nimenomaan tämä kehittymätön perfrontaalinen aivoalue on tärkeä osa ajattelun prosessissa joka koskee erityisesti harkintaa ja seuraamuksia. Nuorilla tämä prosessi on kesken. teini-iän hormoonimyrskyssä erityisesti harkintakyky ja tekojen seuraamuksien käsittäminen on pahasti kesken mutta kehoon tulvivat hormoonit taas anatavat keholle ja mielelle kaikkivoipaista viestiä. Mielessä kuohuu ja kehossa myllertää.

Tämä huomioonottaen, viestit joita annamme tällaisilla tapauksilla ovat loppujenlopuksi hengenvaarallisia ja kaikkea muuta kuin suuren lapsijoukon etu.

Onko nyt myös niin että tällä logiikalla jossa teiniporukalla on valta tuhota yhden ihmisen ura ja elinkeino pysyvästi, heillä ei kuitenkaan oel mitään yhtäläistä vastuuta mikäli aianhaarat osoittautuvat toisenlaisksi?

toisinasanoen lienee kohtuullista verottaa teinin ja hänen vanhempien kukkaroaan ainakin sen töistä potkitun palkanmenetyskuukausien verran?

Kun tässä nyt jotkut puolustelevat uhoavaa teiniä, niin annetaan sitten samanlaiset vastuutkin lapsille. ts. suomen lain mukaan heidän vanhemmilleen.

Saattaisi kasvattaminen yllättäen alkaa maistumaan.

Nimittäin sydämeltään sivistynyt kasvattaa lapsensa, opettaa oikean ja väärän , asettaa rajat, rakkaudesta lapsiaan kohtaaan, Vähemmän sivistynyt aloittaa kasvattamisen vasta kun lompakkoon ilmestyy suurehko lovi.

Käyttäjän TomiSalin kuva
Tomi Salin

Onhan tämä nyt jo vallan käsittämätöntä, kun jotkut katsovat asiakseen mustamaalata ja syyllistää perussuomalaisia, jotka ottavat kantaa äärimmäisen vakaviin suomalaista yhteiskuntaa ja sen moraalia uhkaaviin ongelmiin!

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tämä aihe ylittää puoluepoliitisen loiskiehunnan mennen tullen.

Jaakko Paavilainen

"Vanha kansanviisaus sanoo: ”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee” pitäisi edelleen löytää paikkansa myös tämän päivän Suomessa"

Juuri näin...

Sitä alkaa miettimään, kuinkahan nämä asiat on hoidettu lahden takana Virossa?

Joachim Seetaucher

Näin jenkeissä:

"The US Supreme Court decided in 1977 that spanking or paddling by schools is lawful where it has not been explicitly outlawed by local authorities. It is true that the incidence of CP has declined sharply in recent years, but only 31 states (plus D.C. and Puerto Rico) have actually abolished it in public schools, either de facto or de jure. CP is still used in the other 19 states, and it remains a fairly common practice in three of them, all in the South: Alabama, Arkansas and Mississippi."

http://www.corpun.com/counuss.htm

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Lepsu kasvatus ja oppilaiden ottama (kun vanhemmuus ja kasvatusvastuu on ulkoistettu yhteiskunnalle) valta ja epätodellinen virtuaalielämä johtavat loppupeleissä väkivaltaan ja kouluampumisin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Vanhassa vara parempi, mutta fiksulla tavalla. Ruumiillista ja henkistä väkivaltaa en hyväksy missään muodossa. Perustuslain mukaista tehtävää suorittavat ovat erikseen, mutta voimakeinot ja väkivalta ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kerran, (asuessamme Etelä-Pohjanmaalla), jouduin 650 oppilaan yläasteella karhaamaan tällaisen pikku-hizbollahin niskasta pitäen ulos luokasta (26 oppilasta) suoraan erityisopettajan haltuun.

Illalla soi kotipuhelin ja pojan äiti kysyi opettajaa. Kun kysyin, mitä asia koski, äiti sanoi: "Kiitos Teille, toimitte oikein." Sen jälkeen poika moikkasi iloisesti aina välitunneilla. No hard feelings!

P.S.
Huumorintajuinen ja pidetty teknisen työn opettaja puolestaan kätteli kaikki pojat lukukauden alussa niin tukevalla pohjalaisotteella, että siellä olikin sitten työrauha kohdallaan...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Se mitä nyt olen uutisista ja julkaistuista videoista havainnut, ei mitenkään puolusta kyseisen opettajan erottamispäätöstä. Tulkinnoissa saattaa olla vivahde-eroja, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan tilanne oli kehittynyt jo muutaman minuutin, videolla on siitä loppu - mikä ei mitenkään näytä raskauttavalta kyseisen opettajan suhteen.
Naisopettaja viittaa jo poliisin kutsumiseen, mikä ei ole rutiinia ja osoittaisi tilanteen olevan kehittymässä vakavaksi ja vaaralliseksi.

Se taas, mikä näissä keskusteluissa ilmenee, että kyseinen oppilas on sitä tai tätä: "nuorisorikollisen alku", "mamu tai ei sittenkään", kuten myös puheet kukkahatuista etc ei mitenkään kuulu asiaan. Videolla on nuori, ilmeisesti 15-vuotias, joka tässä tapauksessa on tilanteessa missä aikuisten täytyy puuttua asiaan. Ei muuta. Rikosta poika ei tee. Huonosti käyttäytyvät koululaiset eivät ole rikolisia - sen enempää kuin heitä ohjaavat opettajatkaan. Tältä osin keskustelu ryöpsähtelee yli, samoin kuin tekevät joidenkin keskustelijoiden henkilöön käyvät kommentitkin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tuo Tomin viittaus kukkahattutäteihin oli ehkä tarkoitushakuisen provosoivaa, vaikka mikä minä olen komisarion aivoluteeksi ryhtymään; näillä venkoiluilla ja yksittäisiin sanoihin tarttumisella - kuin tuo yksi pöllöpää kiireissäni kiskaisemaan anarkia-sanaan - ei pidä vierittää keskusteluketjun ydinsanomaa sivuraiteille.
Joka väittää, että suomalaislasten kasvatuksessa kaikki on hyvin ja oikealla tolalla, valehtelee tai arvioija on - lievästi idiootti.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Vaimoni tuossa ehdotti, että kouluvirastoissa työskentelemiseen kuuluisi kirjoituspöytätyön lisäksi määräaikainen jalkautuminen kentälle vuosittain. Vaikkapa tuuraamaan sairaslomia tai lyhyitä viransijaisuuksia kouluissa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #73

Meillä oli käyettävissä saksalisten käyttämiä aseita ja rajähteitä ja moni silpoutui kuoliaaksi, sokeaski tai menetti jäseniään.

Tosin toisia ei ammuskeltu, ne olivat vahinkoja kun tehtiin erilaisia paukkuja

Kaisa Jalis

Mamu tai ei -> ei vaikuta omaan asenteeseeni.

Luin kylläkin toiselta palstalta (Iltalehden keskusteluista) tällaisen kommentin:

"Facebookissa moni kantaa ottanut opettaja (selvä enemmistö) sympatiseerasi tätä miesopettajaa, mutta kun selvisi, että kyseessä oli ollut maahanmuuttajataustainen oppilas, niin lähes kaikki kannanotot hävisivät saman tien. Siitä ehkä voi lukea tulevan tuomion. Olisi rasistista olla erottamatta tätä opettajaa, vaikka samat keinot kyllä oltiin valmiita hyväksymään kantisoppilasta vastaan. Niin se vain on. Tämän kanssa täytyy vain elää."

Pekka Heliste

Enpä uskoä kovan kurin vaikutukseen.Kävin kouluni 50-ja 60-luvuilla ja nykykouluun verrautna meno oli kuin Villissä Lännessä

Kiusaaminen ja pahoinpitelyt olivat yleisiä ja opettajat osallistuivat innokkaasti siihen.

Mutta ei se kuria parantanut, oikeastaan innosti sillä rangaistukset olivat summitaisia, joten olemalla kiltti ei välttänyt rangaistuksia

Oppikoulussa meno vielä pahentui: Kiusasimme opettjat lukuvuodessa ulos ja monella petti hermo jo lukukaudessa.Ritsoilla ammuskelu, opettajan penkkien suttaaminen, kannoimme opettajien autoja läheisen lammen jäälle.

Tupakointi koulussa ja viinan käyttö koulun juhlissa olivat yleisiä.

Ja kun uusin rehtori otti käyttöön kansliakurituksen niin se päättyi ensimmäiseen uhriin.Uhri kun latasi rehtorille mustat silmät

Erottaminen oli tietysti seurauksena, mutta siihen aikaan suurin osa oppikouluista oli yksityisiä ja niinpä uusi koulu järjestyi oitis

Minulla lapset ovat lopettanet peruskoulun juuri, joten olen seurannut koulua läheltä

Kyllä nykyajan oppilaat ovat enkeleitä 50-60-lukuun nähden

Joachim Seetaucher

Missähän tarkkiksessa sinäkin olet koulusi käynyt? Ei ollut minun kokemukseni moisia. Ja sitten:

"kannoimme opettajien autoja läheisen lammen jäälle."

Ihanko yksin? E-sarjan Mersuja vai City-maastureita?

Pekka Heliste

Kävin julkisen kansakoulun ja päälle yksityisen oppikoulun yo saakka.

Aivan tavallisia kouluja siihen aikaan

Tuohon aikaan autot olivat keveitä, 500-1000 kg, ei siis nykyisten 1500 kg painoisia

Rehtorin kuplavolkkari siirtyi ihan hyvin kun kymmenkunta raavasta nuorukaista tarttui kiinni

Tai matikanopettajan mini tai historian opettajan rättäri

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #89

Mun luokanopella oli 50 vuotta sitten pakettiTriumphi. Hän kuljetti meitä perunanostoon, Tampereen teatteriin; meitä lapsia mahtui siihen sisään noin kymmenen

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olemme näköjään suunnilleen samaa ikäluokkaa.

Kyllä tuo kuvaamasi pitää paikkansa. Toisaalta muistelen, että vakavia pahoinpitelyjä ei juuri sattunut. Toisaalta painia ja vääntöä sitäkin enemmän.

Joachim Seetaucher

Sinäkin siis olet kantanut opettajien autoja lammen jäälle?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #80

En kantanut autoja. Mutta reksi toi vakuutusasiamiehen kouluun, kun mulla oli vasen käsi vähän väliä paketissa.

kati sinenmaa

Missä kutun kouluisssa olette olleet? Kyläkoulussa jossa oli oppilaita pari sataa ei tosiaan tollaisia ollut. Tosin opettajilla oli karttakepit aina käsillä, ja oppilaat oppivat myös karttakeppien olevan monityökaluja.

Teidän kouluissa taisi olla pullamössöjä opeina jo silloin.

Kävin joskus 10 vuotta sitten koululla, 40 vuotta koulusta lähdön jälkeen, ja edelleen mun luokan ope oli siellä, tosin jo rehtorina

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #101

Etelä-Pohojammaalla, eikä mihinään stariss!
Kersoja oli kouluuss notta silimissä vilaji.

Jari-Petri Heino

Minusta kannattaa ottaa huomioon se, että Antti Korhonen on toiminut 7 vuotta ERITYISOPETTAJANA.

Hänellä on varmasti kompetenssia häiriköiden käsittelyyn.

Minulla taas on kompetenssia entisenä tarkkailuluokkalaisena siihen, millaisia tyyppejä voi erityisopettaja joutua kouluttamaan. Sitä porukkaa ei halailemalla jatko-opintoihin ja sitä kautta työelämään saada.

Kim Sjöström

Erityisopettajan tehtävissä epäpätevänä.

Kyllä tässä tapauksessa se epäpätevyys tuli näkyviin.

Jari-Petri Heino

Antti Korhosella on erityisopettajan pätevyys.

Kim Sjöström Vastaus kommenttiin #84

Jälleen näitä harhaisia kuvitelmia, jotka eivät pidä paikkaansa.

Antti Korhoselta nimenomaan puuttuu erityisopettajan pätevyys.

Se pätevyys, joka on lainsäädännössä säädetty vaatimukseksi erityisopettajan virkaan nimittämiselle.

Olisi paikallaaan että Heino ei jankkaisi väitettään, joka ei pidä paikkaansa.

Jari-Petri Heino Vastaus kommenttiin #93

Haluatko pistää kenties asiasta pienen vedon?

Kim Sjöström Vastaus kommenttiin #93

Helsingin Sanomat 29.3.2013: "Antti Korhosella on tavallisen opettajan pätevyys mutta ei erityisluokanopettajan pätevyyttä."

Kuten hänen palkkaamisestaan lookakuussa 2012 määräaikaiseksi nähdään, häntä ei voitu nimittää eikä palkata pysyvästi erityisopettajan työhön, johon vaaditaan erityisluokanopettajan pätevyys.

Puute on nimienomaan siinä että hänellä ei ole pätevyyttä erityisopetusta varten.

Kaisa Jalis

Erityisopettaja saattaa opettaa adhd-tapauksia, autisteja ja muita, esim. äidin alkoholinkäytön vaurioittamia lapsia. Näistä kun kaikista on itsellä kokemuksia, niin osa lapsista ei kuulu peruskouluun ollenkaan. Autisteille on erittäin vähän omia paikkoja (ei riitä), ja ne menevät täysin sekaisin isoissa ryhmissä ja adhd-kaverit siinä sitten auttavat sopan synnyssä.

Toivotan Kimille hyvää matkaa erityisopettajan arkeen. Kaikesta päätellen hän ei ymmärrä, mikä on tavallisen oppilaan ja erityisoppilaan ero.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Ankkalammikossa tuoksahtaa puntista valuva neste, heh.

Joachim Seetaucher

Jostain syystä sitten intissä kuri ja järjestys kyllä sadaan ylläpidettyä vaikka sielläkään eivät kapiaiset saa lyödä alokkaita. Olisikohan tässä mitään opittavaa kouluihin. Jonkinlainen "zero tolerance" kun tuppaa panemaan häirikötkin ruotuun, kun heiltä puuttuu samaistumiskohteet.

Jari-Petri Heino

Johtuisikohan siitä, että intissä toimii niin sanottu sisäinen kuri, mikä tarkoittaa siis sitä, että ryhmä, joukkue, komppania on yhtä heikko kuin sen heikoin lenkki.

Toki sekin, että töppäilystä joutuu töppäysasteen mukaisesti poistumiskieltoon, arestiin ja pahimmassa tapauksessa oikeuteen voi vaikuttaa. Vaikuttaa voi myös asevelvollisen ikä.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #86

"Johtuisikohan siitä, että intissä toimii niin sanottu sisäinen kuri"

Varmaan juuri noin eli sama asia jonka ilmaisin sillä, että häiriköiltä puuttuvat samaistumiskohteet, kun valtaosa haluaa noudattaa kuria oman etunsa vuoksi.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #88

Häiriköitä estetään samastumasta kunnon miesopettajiin.
Toivottavasti joku tutkijan alku laittaa tuon miehen alun seurantaan ja osaa tarkistaa viiden päästä, miten hänellä silloin skulaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, kannatan lämpimästi sitä, että koko puolustusvoimien sanktiovalikoima otetaan käyttöön myös perusopetuksen rauhan varmistamisessa. ES-Jonnekin kummasti rauhoittuu, kun (sotilas)poliisi kärrää muutamaksi päiväksi koppiin miettimään maailman menoa. Ai niin, ja sinne koppiinhan lähdetään, vaikka sitten voimakeinoin.

Ari Lotvonen

Intissä pituus ja voimaerot on jo tasoittuneet. Ne koulukiusaajat ja häiriköt ovat päätälyhempiä, eivät enää uskalla eikä pärjää.

Mutta kait se sitten, jos naiskapiaisia alkaa tulla enemmän, uskaltavat taas innotella.

Elias Paatos

Kyllä siellä intissä tulee ihan päivystävä upseeri tai sotilaspoliisipäälikkö ja pistää rautoihin jos tarvetta ilmenee. Siitä sitten jatketaan matkaa putkaan. Kun sanktio ja kuri on olemassa niihin ei vain tarvitse turvautua. Kouluissa ei ole enää seuraamuksia ja homma lähtee täysin lapasesta. Tämän tajuaa ihan jokainen täysijärkinen. Valitettavasti opetustoimen johdossa on täysijärkiset vähissä.

Tässä siis toimiva malli peruskouluihin?

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

By the way. Ei ole mitään eroa onko oppilas musta valkoinen, keltainen tai albiino. Jos kasvatus ja koko moraali menee mustin persiiseen, meidät piru nokkii. On olemassa lapsuus, nuoruus ja vanhemmuus. Harvempi tähän maailmaan on syntynyt ilman vanhempia.
Vanhemmuus on vastuun ottamista nuoremman ja vähemmän maailman rantaa tallanneen elämästä ja ohjaamisesta hyvälle tielle.
Nyt tie on hukassa sekä ohjaajilta että ohjattavilta.
Voimme loputtomasti vääntää yksityiskohdista ja harrastaa sylki roiskuen poliittista argumentointia, mutta pohjavirta on selvä - vanhempien ja lasten rooli yhteiskunnassa on saatava terveelle pohjalle.

Heli Hämäläinen

Hienoa, että kansanedustaja on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen. Siellä eduskunnassa kun kirjoitetaan säännöt. Kirjoitan tiivistäen asiassa jo kirjoittamaani.

Asiassa on peräänkuulutettu demokratiaa. Demokratia toimii sekin vain säännöillä, joiden noudattamista jonkun pitää valvoa. Demokratiassa kansa luo säännöt. Suomessa kansanvaltaa käyttää eduskunta. Siis oppilaat voivat harjoittaa demokratiaa kansanedustajiensa välityksellä.

Sitten on tietysti kysymys kuinka legitiimiksi tällainen hallinto koetaan. Kouluissa on osallistumisen keinoja mm. oppilaskunnan kautta. Ongelma näillä rettelöitsijöillä on, etteivät heidän tavoitteensa käy yksiin koulun tavoitteiden kanssa, jotka kuitenkin on kansanvaltaisesti asetettuja. En tiedä onko näillä rettelöitsijöillä oikeastaan mitään omia tavoitteita tai onko heillä yleensä mitään resursseja asettaa tavoitteita.

Saattaapa olla tarve vain pönkittää heikkoa itsetuntoa ja saada huomiota. Rakkautta he tarvitsisivat, mutta koulun resurssit ovat muualla. Lapsella pitäisi olla subjektiivinen oikeus siihen, että joku häntä rakastaa. Erityisopettaja ei tässä kuviossa kykene kuin ylläpitämään järjestystä. Rakkaudella näistäkin ongelmalapsista voisi kasvaa ongelmien ratkaisijoita niiden tekemisen sijaan. Kannatan siten lämpimästi Tom Packalenin ajatusta pienryhmistä, sillä niitä tarvitaan.

Mitä tulee Antti Korhosen henkilöön, jota on jo analysoitu usessa kommentissa, hän on varmaan yrittänyt parhaansa rauhoittaa tilannetta.
Opettaja on aika yksin tehtävässään. Opettaja on oikeutettu työnohjaukseen, mikäli jostain syystä työn tavoitteet hämärtyisivät. Yleensä virheellisestä toiminnasta huomautetaan, sitten varoitetaan ja lopuksi vasta käynnistetään erottamistoimenpiteet. Poliisitutkinta ei ole irtisanomisperuste ja tässä tapauksessa poliisitutkinta käynnistettiin vasta erottamisen jälkeen. Opettajaa ei huomautettu työntelystä eikä varoitettu sääntöjenvastaisesta toiminnasta, koska noita sääntöjä ei todennäköisesti ollut.

Kouluissa on varmaan aika heikkoa turvallisuusalan osaaminen. Yksi keskeinen osa turvallisuusosaamista on sääntöjen aukikirjoittaminen ja ongelmatapausten toimintamallien opettaminen. Näin luodaan myös opettajalle turvallinen työympäristö.

Ongelma minusta on, ettei Helsingin kaupungin opetustoimessa näytä olevan minkäänlaisia sääntöjä, eivät näytä noudattavan työsuhteissakaan sääntöjä. Miten tuolla sitten voidaan valvoa erityisiä kullannuppuja kun ei ole sääntöjä?

Näyttäisi nyt linjanjohtaja Outi Salo mallisuorituksen, miten tällaiset tilanteet hoidetaan. Hyvähän sitä on hurskastella ja hallinnoida ja miettiä koskeeko tätä joku laki.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Onko tilanne todella tällainen tämän päivän koulutyössä?

http://vimeo.com/49462970

Janne Hilden

Sanat loppuvat, niin kuvaan astuu väkivalta. Poika olisi voinut esim. kompastua ja lyödä päänsä voimallisen työnnön seurauksena.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala
Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #126

Ei kannata olla noin ylimielinen marttala: usea meistä aloittaa ja myös lopettaa elämäntaivaltaan niin että on toinen pyyhkimässä persusta. Ei se sullakaan kuvasta päätellen välttämättä ikuisuuksien päässä ole vaikka "huumorisi" onkin jäänyt pikku kalle tasolle.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #136

Luotan US:n uuden Einsteinin arvioon:) Heh

Ukko Makkonen

Sanos muuta, elämä on hauras, mitä vaan olisi voinut sattua. Itseäni kylmäsi se halveksunta mikä paistoi opettajasta kun hän tuuppasi pojan voimalla ulos ruokalasta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #127

Ukko haistaa saman kuin poika täällä. Kaikki opettajassa viittaa (video, kommentit ja reaktiot) huonohermoiseen poliisikoulusta hylättyyn yksilöön.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #134
Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #134

Kim Sjöströmille tiedoksi. Vedin tuossa vanhan seniori-ikäisen (yli 65) juristikaverini kanssa perinteisen päivälenkin. Tämä lakimies oli sitä mieltä, että viittaukset seniiliyteeni täyttävät rikoslain herjausta- ja kunnianloukkausta edellyttävän tunnusmerkistön; kehoitti nostamaan kanteen mahdollisimman pian.
Tässä vaiheessa lupasin tallettaa varmaan paikkaan nämä pari-kolme terveydentilaani liittyvää herjausta - en ole nyt pikkurahan puutteessa, mutta ans kattoo.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #170

Itse auot päätäsi ensin muille kommentoijille, sitten uhkaat toisia raastuvalla...

Todellakin, äiti tuu pyyhkiin.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #170

Jorma ....

kannataisi ehkä kiirjoittaa sillä tavalla ettei noita epäilyksiä syntyisi. ja jos tuolle käräjä tielle lähdetään niin oit myös itse olla tuohon herjaukseen syylistynyt.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #178

Siinähän sitten katsotaan kumman puolen ukkotuomari nauraa makeimmat naurut, heh.
Jos löydät yhdenkin kirjoittajan seniiliyteen, vanhuudenhöperyyteen tai hulluuteen, alkoholinkäyttöön liittyvän vihjauksen - olet Einsteiniäkin verrattomampi mestari. Revi siitä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #184

Kröhöm...

Seniili jo sanana on vanha ja hankalasti määriteltävä. Tauti se ei missään nimessä ole, joten terveydentilaan ei ole kukaan viitannut. Oletan sinun vetävän yhtäläisyysmerkin seniiliyden ja dementian välille (dementia viittaisi terveydentilaan), mikä on aika höperöä jo itsessään.

Aihetodisteita sinua vastaan:

Viestit 24, 30 ja 54, joissa haukut Makkoselle Makkosta. Jos tuota käy usein, niin se voi jo olla alkavan dementian merkki. Noin käy varmasti kaikille joskus.

Myöskään viittaukset mahdolliseen päihtymystilaan eivät loukkaa kunniaa, varsinkaan jos on hyvä syy epäillä päihtyneisyyttä:

"Katso poika peiliin; minä pidän sillä välin Packalenin hevosta."

"Kyllä ovat murrosikäiset leikeissään: ¨Työmies hukkui porvarin avantoon, perkele!¨"

"Äiti, tuu pyyhkimään! Heh"

"Heh heh hehheehhheeh"

"Tuo raikas nauru oli Saara Huttuselle. Ei kukkahattua sovi pitää liian kireällä, eller hyr hyssyntyssyn:)"

Noista lainauksista voi aiheellisesti pohtia promillemäärää. Ei sitä välttämättä julkisesti tarvitsisi tehdä, mutta aika kovasti sinä provosoit. Turha vetää tuollaisen jälkeen hernettä nenään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #192

En ollut kerennyt kun postata linkin ennenkun haukutaan kukkahattutädiksi ja ties mitä. Hohhoijaa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #170

Totuushan on se, että juttuun ei ole aihetta. Eläköitynyt kaveri saattaa myös olla seniili ;)

Toinen totuus on se, että jos joku jaksaisi klikata vasikkanappia, niin sinulla olisi usariin määräaikainen banni alkaen luultavasti huomisaamusta. Olen nähnyt paljon pienemmästäkin bannattuja.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #183

Annetann vanhukaen olla....tehköön ilmoitukset joshaluaa niin riittää poliisilla nauramista kahvihuoneessa

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #188

Tätä minä toivoinkin, kiitos. Havuja, perkele!

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #183

En minä ole Niklakselta tai Huuskon Markulta vinkunut tänne pääsyä; en tee sitä siinäkään vaiheessa, jos banni tulee.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #183
kati sinenmaa

On niin ala-arvoista videota, että koko Alppilan koulun voisi lakkauttaa

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Todella selvä tapaus miten teini-ikäinen koettelee rajojaan kun niitä ei kotona ole asetettu piirunkaan vertaa. Joka väittää etteivät suomalaislapset ja - nuoret pysty vastaavaan örveltämiseen, valehtelee kirkkain otsin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Minä näin videolla paikallaan seisovan pojan aukomassa päätä. Tässä ei ainakaan näyttänyt, että kyseinen poika olisi ollut juuri sillä hetkellä fyysinen uhka kellekkään.

Elias Paatos

Pään aukojat koulun ruokalassa, eivät ole sitä mitä laadukasta koulutusta ja opetusta odottavien oppivelvollisten kuuluisi joutua koulussa sietämään. Oppilaille kuuluu rauhallinen opetusympäristö jossa tarjotaan laadukasta koulutusta, eikä mikään kukkahattutätien fantasioima apinatarha. Miten sellaisessa kukaan voi mitään oppia kun stressitasot heiluvat taivaissa, etenkään lapsi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #119

Opettajalla pitäisi olla jotain muita keinoja puuttua häritsevään huuteluun kun ruokalasta ulos työntäminen. Minusta se näytti tarpeettomalta ja tarpeettoman väkivaltaiselta.

Kyllähän sen tavallaan ymmärtää, että joskus ei vaan kestä ja menee hermot. Mutta ei pitäisi mennä opettajalla. Ja tämän ei pitäisi purkautua fyysisesti oppilasta kohtaan. Opettaja on tässä kuitenkin se aikuinen kenen olisi pitänyt käyttyä tilanteessa kypsästi ja rauhallisesti.

Elias Paatos Vastaus kommenttiin #213

Tässä asenteessa on juuri se ongelman ydin. Pitäisi ja pitäisi, no näin varmasti jollain ylevän periaatteen tasolla olisikin. Maailma ei vain toimi silleen. Ei maailmassa pitäisi olla sotia tai sotilaitakaan, atomiaseita tai mitään pahaa. Niitä on, ja yhteiskunnan tehtävä, ja alemmalla tasolla koulun tehtävä on suojella ihmisiä tältä pahalta.

Maailma ei ole pumpulinen paikka joka toimii ihanteiden mukaan. Aina kun joku saa päähänsä alkaa toteuttamaan idealistisia utopioita ymmärtämättä yhteiskunnassa ja maailmassa vallitsevia todellisia rakenteita repeää helvetti irti. Näin on käynyt Suomen koululaitoksessa. Ymmärretään ja ymmärretään, mutta missään vaiheessa ei osata sen vertaa käyttää järkeä ja tajuta, että se ymmärtäminen, se ei toimi.

Vielä bonuksena, jos lapsia yritetään kasvattaa pumpulin keskellä, millä ihmeellä ne ikinä tulevaisuudessa tulisivat pärjäämään oikeassa elämässä? No eihän ne pärjää, ja tämän näkee.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #220

Opettajista on ylitarjontaa. Eiköhän tuohon tilalle löydy joku, joka ei turvaudu voimakeinoihin provosoituessaan.

Elias Paatos Vastaus kommenttiin #222

Varmasti löytyy ns. sopivia opettajia jotka osaavat kääntää katseensa ja jättää muut opiskelijat oman onnensa nojaan. Turvallisemmin se palkka tämän tapauksen opettamana juoksee mitä huonommin työnsä tekee ja vähemmän puuttuu järjestyshäiriöihin.

Tässä ei kuitenkaan ole tosiasiassa kyse opettajasta vaan koulun oppilaista joilla on oikeus häiriöttömään opiskeluun ja turvalliseen, sekä rauhalliseen ympäristöön. Sietäisitkö sinä vastaavaa ja todennäköisesti jatkuvaa häiriköintiä omassa työpaikassasi? Jos et, miksi lasten ja nuorten sitten pitäisi? Heitähän tulisi nimenomaan suojella ja tarjota oppimisrauha joka takaa parhaimmat eväät tulevaisuuteen.

Jos millä tahansa työpaikalla meno olisi yhtä järjetöntä apinasirkusta kuin nykypäivän kouluissa, työnantaja olisi välittömästi oikeudessa työsuojelurikoksesta.

Kim Sjöström

Nämä äännähdykset ja päästöt vahvistavat käsitystäni asianomaisen (vanhuuden)höperyydestä.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #124

Keskustelu on keskustelua, mutta viittaan äsken kirjoittamaani viestiin Sinulle. Terveydentilan ronkkiminen vailla vähäisintäkään indisiota täyttää herjauksen ja kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön. Onko kysyttävää.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #124

Viittaan edelleen terveydentilaan liittyviin vihjauksiin vailla ensimmäistäkään indisiotodistetta. Tiedät tämän jälkeen mitä olet tekemässä.

Jaakko Köykkä

Marttalalle suosittelen pipoa mallia M 16, mieluummin otsakypärällä (kvg).

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #129

Tukihan se sieltä. Pojuilla huuli väpättää, puntti tutisee ja huonot housuista tuksahtavat:)

Jaakko Köykkä Vastaus kommenttiin #132

Korkki kiinni nyt Marttala, etteet ittees huamena häppee...

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala Vastaus kommenttiin #133

Kaada neropatti kiljupöntöstäsi ensin itsellesi, please,; vedän sillä välin seitsemän kilometrin happihölkän.

Jouni Haimi

Saara:

Tuo videon todistusarvo on ehkä huono siinä mielessä että se voi olla editoitu tekijänsä toimesta tukemaan tekijän haluamaa mielikuvaa.

Käyttäjän KariMensuu kuva
Kari Mäensuu

Samaa mieltä kommentoijan ja useimpien kommentoijien kanssa. Ei kai tarkoituksena ole syrjäyttää niitä oppimishaluisia, joita vielä - toivottavasti - kouluissa löytyy. Jotenkin tuntuu siltä, että nykyaikana "syrjäytyminen" kuullostaa ehkä nuorten korvissa "coolilta" tai "kliffalta" - kuten ennen sanottiin; ajattelematta ollenkaan seurauksia loppuelämän kannalta. Koulussa siis - amerikkalaiseen malliin - vaan "hengaillaan".

Aikanaan - silloin kun "dinosaurukset" jo kuolivat sukupuuttoon, elikä 60-70-lukujen vaihteessa latinakoulu "Clasussa" Tampereelle ei totisesti olisi silloisen rehtorin - edesmennyt kouluneuvos Eino Arohonka - aikana suvaittu moista häiriköintiä. Poikakoulussa kun olimme, erilaiset jekut ja kujeet olivat toki tavallisia, mutta HUOM!, niillä ei yleensä ottaen häiriköity opettajia tai opetusta. Se oli sen ajan poikien keskeistä "kliffaa". Ikävä kyllä arvovalta opettaja-oppilas-suhteessa on lähes ala-arvoista verrattuna omiin kouluvuosiini. Opettajan sana oli jopa poikakoulussa lähes "laki" ja alansa hallitsevia "ohjaajia" löytyi kyllä silloiseen ns. eliittikouluun. O tempora, o mores...

Janne Hilden

Kovin täällä kaikilla vanhoilla parroilla on ulkokultainen käsitys oman aikansa kouluhäiriköinneistä ja -levottomuuksista. On sitä ennenkin tarkkisluokat ja vastaavat olleet.
Helppo syyttää, että kyllä se on tää nykynuoriso mikä turmelee nyky-yhteiskunnan. "Häiriköitä ovat, ei muuta kuin luunappi otsaan tai avokämmenellä poskelle..."

Mutta aika kultaa muistot, sanotaan.

Elias Paatos

Ennen tosiaan oli tarkkailuluokat ja muut. Nykyään se on jokaisen häirikön "oikeus" päästä meosamaan ja terrorisoimaan muita oppilaita.

Eikä siitä edes niin montaa vuotta ole, kun tilanne oli vielä huomattavan paljon parempi.

Kim Sjöström

Minun teoriani on että huomattava lukumäärä täällä kommentoineista persuista ja persuhenkisistä samastaa itsensä öykkäriin luontaisesti. Siksi heidän kannanottojensa suunta.

Hildeniltä erittäin hyvä havainto tuo persuhenkisten parranpäristäjien ikäjakauma. Ikääntynyt.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tämä kommentti on ikärasismia, mutta terveydentilaan liittyvät kommentit täyttävät Suomen rikoslain herjausta ja kunnianloukkausta edellyttävän tunnusmerkistön.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

90-luvun alussa kävin yläasteeni melko huonomaineisessa koulukodin koulussa. Ei olisi opettaja saanut tönimällä yhtään kunnioitusta tai auktoriteettia siltä porukalta. Ensin hankitaan kunnioitus ja auktoriteetti seuraa perässä.

On hyviä ja huonoja opettajia. 90-luvun alussa tosin kaikki "tarkkisopettajat" olivat koulutettuja erityisopettajia virkasuhteilla ja 55-vuoden eläkeiällä. Epäpätevien keikkatyöt eivät luo vastaavia olosuhteita rakentaa toimiva opettaja-oppilas-suhde.

Jouni Haimi

Miten tämämn nyt sitten ottaa....Ensinäkin ehkä olisi parasta ymmärtää että aikuisen pitäisi aina olla auktoriteeti asemassa lapseemnn tai nuoraa ja käytävä järkeä myös senkantamisessa.

Kim Sjöström

Ehkä tämä opettaja on jossakin määrin jäänyt lapsen asteelle jossakin kehityksessään.

Opettajahan tuntui reagoivan tilanteeseen kuin kakara.

Jouni Haimi

Videon perusteella sanoisin että toimi kuten oli pakkoö.Jos kerta olikäsketty poistua niin siloin tuota käskuyä ei tari perua.

Elias Paatos

Toimi kuten vastuuntuntoisen aikuisen kuuluu.

Sitä minä ihmettelen, että miksi ilmeisen aikuisen miehen kaikki kommentit ovat aivan samalla tasolla kuin ruokalasta poistetun keskenkasvuisen teinin? Olisi ilmeisesti kasvatus tehnyt hyvää nuoruusvuosina.

Urpo Upi Tamminen

Kimin puheenvuorot on rinnastettavissa häiriköintiin. Jos on häiriköt koulussa, niin on täälläkin, sellaisia joilla ei ole tapoja ja rikollisesti toimivat herjatessaan muita.

Outoa on että US suojelee tällaista Sjöströmin rikollista kielenkäyttöä? Mutta se kai on sallittua, koska se ajaa kyseisen verkkojulkaisun agendaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

kukkahattu = kuka tahansa vastenmielinen henkilö (persujen uutta suomea)

vihervassari = kuka tahansa vastenmielinen henkilö (persujen uutta suomea)

suvakki = kuka tahansa vastenmielinen henkilö (persujen uutta suomea)

sivistynyt = kuka tahansa vastenmielinen henkilö (persujen uutta suomea)

mukasuvaitsevainen = kuka tahansa vastenmielinen henkilö (persujen uutta suomea)

taiteilija = kuka tahansa vastenmielinen henkilö (persujen uutta suomea)

Mitä seuraavaksi?

Jaakko Köykkä

kukkahattutäti = kuka tahansa saara huttunen (perssuomea)

Elias Paatos

Rasisti = Kuka tahansa kukkahattua vastustava henkilö. (Kukkahattujen uutta suomea)

Jaakko Köykkä

vihervassarisuvakkivajakkikommari = homo sapiens (lingua franca)

Jouni Haimi

timo:

auktoriteetin saaminen ja myöskin kuri ovat eri asioita kun fyysinen väkivalta tai niikuin ennen sanottiin ruumiilinen kuritus.Olen kyllä samaa mieltä ettäkoulussa ei herkästi pitäisi fyysiseen koekematomuuteen puutua mutta kuuitenkin opettajan v altuuksia piäisiterkentaa jo sen takia ettäon jno menty sen rajan yli ettäopetajan koskematumuuta on loukattu.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Opettaja on luokassa se auktoriteetti jonka vastuulla on koko luokan oppiminen mutta myös turvallisuus. Nykyään on menty liikaa joidenkin oikeasta elämästä vieraantuneiden psykologien kirjaviisauksiin, joilla ei ole omia lapsia ja eikä kokemusta lasten kasvatuksesta.

Aikoinaan sama tilanne oli armeijassa. Olin alikersanttina Oulun Hiukkavaarassa (III/85) ja jouduin muutaman kerran juoksuttamaan erästä joukkuetta.Ilmoitin kylmästi että "jääkäri n.n pyynöstä koko joukkue juoksee" muutaman kerran kun olin juoksuttanut, niin yhtäkkiä eräänä aamuna kyseinen kaveri marssi kiltisti tahdissa.

Kuri ja järjestys pitää olla myös koulussa, ei tietenkään mitään viivottimella hakaamista, mutta reilusti rinnuksista nostamalla saatettava kyseisen tyyppiset häiriköt häpeäämään omaa käytöstä.

Pekka Heliste

Tuolla tyylillä saa turpiinsa. Armeijassa oli koksi,joka yritti samaa, mutta parin päivityksen ja mustien silmien jälkeen olo hiljaista poikaa

Joachim Seetaucher

Tuollainen on poikkeus, tai sitten intti on muuttunut omista ajoistani.

Meillä eräs alokas rohkeni pyytää päivystäjältä kirjallisesti käskyä patterin siivoamisesta, kun vapaa-aika oli periaatteessa jo illalla alkanut. Päivystäjä antoi käskyn kirjallisesti, mutta siitä oli seurauksena, että patterin päällikkö määräsi ylimääräisiä järjestäytymisharjoituksia koko patterille. Ne kestivät viisi tuntia toisen päivän iltana ja siinä hiki lensi porukalta. Heikoimmat pyörtyilivät. Ei enää kukaan pyytänyt kirjallisena sen jälkeen mitään.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Olen aikani harrastanut judoa ja vetänyt nuorempana kerran minua kaksi kertaa isompaa jätkää turpaan pakkotilanteessa, mutta väkivaltaa en hyväksy missään muodossa. En henkistä enkä fyysistä.
Jos ihminen ei puhumalla pärjää, muuttakoon marsiin.
Olen muutaman kerran ilmoittanut Kim Sjöströmille hänen allekirjoittaneen terveydentilaa koskevista vihjauksista vailla ensimmäistäkään indisiotodistetta, että ne täyttävät rikoslain herjaus- ja kunnianloukkaussäädöstön edellyttämän tunnusmerkistön.
Raja on keskustelussa, vaikka en itsekään nuorena merillä miesten metkut oppineena kulkurina mikään enkeli ole.

Kim Sjöström

Tämän tositapahtuman kertoi simputtajan varusmiesuraltaan persu Jukka Wallin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

By the way. Katso yllä oleva kommentti ja paina se kalloosi.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #182

Kukahan viitsisi pyytää ylläpitoa työntämään Kim Sjöströmin kiukuttelemaan vaihteeksi käytävän puolelle?
Välissä ei ole kynnystä mihin kompastua.

Jaakko Köykkä

Eipä ihme, että Wallinia ei hyväksytty Rukkiin. Luoja varjelkoon Suomen armeijaa Wallinin kaltaisilta alikessuilta!

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Nyt tehdyllä päätöksellä yksi oppilas voi erottaa open jos naama ei miellytä.
Tätäkö haluatte, että oppilaat määräävät.
Kuinka tuleekaan yhteiskunnassa toimeen oppilas joka ei kunnioita opettajaansa?
- Tuomio on purettava, sillä opettajalla pitää olla ylin valta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hipaistaan tässä vähän tabuakin, jolla saattaa olla yhteys mm. koulukäytäntöihin:

Luokanopettajankoulutuksemme on kymmeniä vuosia laiminlyönyt kohtalaisen tasapainoisen sukupuolijakautuman sekä opettajakandidaattien valinnassa että yliopiston OKL:n henkilöstöä valittaessa.

Naisten osuus luokanopettajakoulutukseen valituissa on OKL:ssa 3/4 ja heitä kouluttaa naisvaltainen (3/4) OKL-henkilöstö. Osa heistä ei selviäisi elävässä koulussa.
Nimim. "Ope ja opekouluttaja"

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Näyttää siltä, että enää ei ole sellaisia naisopettajia kuin minun lukiossani aikanaan suomenkielenopettaja oli ( Harjun Yhteiskoulu, nyk. Kaarila ). Kun Aura astui luokkaan hiljenivät äänekkäimpienkin jätkien suut. No, siitä tietenkin seurasi vastenmielisyys datiiveihin ja pluskvanperfekteihin. Mutta, joka tykkäsi kieliopista ja esseistä, taattu opiskelurauha oli, samalla kun meikäläiset peräpenkissä pelkäsivät, koska se kysyy jotain.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #197
Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #233
pekka numminen

... "No, siitä tietenkin seurasi vastenmielisyys datiiveihin ja pluskvanperfekteihin." /Heikki Karjalainen

Väitätkö että lepsu ja pelokkaampi opettaja olisi saanut sinut rakastamaan inessiivejä, elatiiveja ja illatiiveja?

Minä en ainakaan ihastunut kouluaineisiin jos/vaikka kyseisten aineiden opettajat eivät pystyneet/uskaltaneet pitämään kuria. Usein kyllä opetuksen laatu ja siihen keskittyminen kärsi pahoin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #244

Joka tapauksessa, kun tuolla ko. pojalla oli sisäntö (illatiivi) jäänyt sisäistämättä niin seurauksena oli ulkotulento (allatiivi).

Ruokalasta (elat.) -> käytävälle!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olisi hyvä käydä joissakin EU-maiden vastaavissa kouluissa, kuten Saksa, Sveitsi, Britannia ja Ranska. Hieman asiaa tuntevana, Saksassa ei tulisi kysymykseenkään oppilaiden harrastama "terrorismi". Opettajia kunnioitetaan ja oppilaat ovat myös huomattavasti paremmin vanhempien kontrollissa. Hyvin nopeasti sosiaaliviranomainen on yhteydessä perheeseen olipa syy syissä tai sepissä. Suomen opetuskulttuuri pisoista huolimatta on menossa vahvasti pieleen. Arvostan tuota suoraselkäistä opettajaa, jossa tilanteessa olisin itse toiminut samoin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tuossa on kyllä vinha perä. Juniorisukupolven koulunkäyntiä Zurichissa seuranneena tiedän että opettajia teititellään eikä silmille hyppimistä suvaita alkuunkaan. Siinä näkyy vanhan eurooppalaisen kulttuurimaan vahvuus. Ei kähinä tämän päivän Suomessa ole mitään siihen verrattuna ,mitä tämä vastuuton kasvatus tuo tulevaisuudessa tullessaan.

Kaisa Jalis

Kyseisen oppilaan kaveripiirikään ei ole ihan penaalin terävintä porukkaa. Sitä tikulla silmään, joka vanhoja kaivelee...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

... mutta joka unohtaa, sitä molempiin.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tärkein pointti nähdäkseni on se, että suomalaisissa kouluissa havahdutaan missä mennään. En olisi viitsinyt täällä näin kauan roikkua ja näiden huumoripoikien kanssa vääntää kättä, jos en pitäisi tätä kasvatuksen lahoamista todella vakavana ongelmana - kaikkialla Suomessa; m.o.t.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Oikeassa olet. On vastuutonta työntää perimmäistä kasvatusvastuuta vanhemmilta yhteiskunnalle, jossa kelpo Mikko Vainioille ei ole enää sijaa eikä pätkääkään oikeuksia.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Suomea ollaan mainostettu kouluopetuksen mallimaana ja opetusteknisesti se varmasti onkin totta.
Lapsia kasvatetaan kuitenkin elämää varten ja siihen sisältyy myös kyky kunnioittaa auktoriteetteja tiettyyn määrään saakka.

Tulikin mieleen, että nyt olisi tilaisuus levittää internetin välityksellä informaatiota toisenlaisesta Suomesta, jossa kasvatusvastuu on luisunut kaiken sallivien yltiöradikaalien ja viime kädessä kasvatettavien lasten itsensä haltuun.

Linkitinkin täällä julkisuudessa pyörineen YouTube-videopätkän (karkea englanninkielinen käännös liitteenä) ystävälleni, joka toimii Keniassa erään seminaarin rehtorina.
Toivoisin, että jotkut ranskan, saksan, espanjan, arabian, ja italiantaitoiset henkilöt tekisivät omalta osaltaan samoin, jotta maailmalle leviäisi tieto meidän koululaitoksemme todellisesta tilanteesta.
Ehkä ikuista "mallimaatamme" Ruotsia lukuunottamatta, missään muualla eivät lapset voi käyttäytyä opettajiaan ja vanhempiaan kohtaan yhtä törkeästi, kuin meillä Suomessa.
Tapaan huomenna Suomessa vakituisesti asuvan kiinalaisen tuttavani, joka jo puhelinkeskustelumme johdosta innostui konsultoimaan Kiinan medioita.

Pekka Heliste

Oman pesän likaaja kuten saukkikin

Pekka Heliste

Belgium

A recent study found that violence experienced by teachers in francophone Belgium was a significant factor in decisions to leave the teaching profession

Japan

A survey by the Education Ministry showed that students at public schools were involved in a record number of violent incidents in 2007—52,756 cases, an increase of some 8,000 on the previous year. In almost 7,000 of these incidents, teachers were the target of assault.

United Kingdom

In 2007 a survey of 6,000 teachers by the teachers' trade union NASUWT found that over 16% claimed to have been physically assaulted by students in the previous two years. On the basis of police statistics found through a Freedom of Information request, in 2007 there were more than 7,000 cases of the police being called to deal with violence in schools in England.

Markku Keinänen

Hyvä kirjoitus, olen samaa mieltä paitsi tosta kukkahatuttelusta!

Harmittaa kun muutama häirikkö pilaa monen oppilaan opiskelun.
Toivoisinpa tasokurssit takaisin koulumaailmaan, jotta ne jotka haluaa opiskella saisi sen opetuksen joka heille kuuluu ja ne joita homma ei kiinnosta voitaisiin "tiputtaa" sinne suppealle kurssille pelleilemään vaikka opettajan, kouluavustajan ja miksei vaikka vartijan valvonnan alaiseksi. "siis lastentarhaan!

Pekka Heliste

Jokainenhan opiskelee niin paljon kuin haluaa tai kykenee.
Koulun vaikutus on vain n 5%
Eniten vaikuttavat oppilas itse ja hänen sosiaalinen taustansa

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Keskutelu alkaa mennä oikeisiin uomiinsa; myönnän että kukkahatuttelulla tölväisee monta sellaista naisopettajaa, jotka tässä kurimuksessa yrittävät toimia parhaan kykynsä mukaan - lasten ja nuorten parhaaksi.
Tämä Tomin aloittama blogiketju on karun paljastava. Ei riitä fakta faktaa vastaan, vaan otetaan halpamaiset keinot käyttöön. En minäkään ankkalammikkovertauksilla, puntista valuvilla nesteillä ja alahuulen väpätyksellä halua muuta kuin torpata niiden poikien intoa, joilla ei riitä henkistä kapasiteettia substanssin tajuamiseen.
Anteron kirjoitus on todella hyvä analyysi. Ei tuo Pisa-menstys paljoa paina, kun lasten päässälaskutaito alkaa lähestyä nollaa, oppilaat hyppivät opettajien nenille ja vanheimpainliitto kälättää, että väärin opetettu. Ole siinä sitten Suomen tulevaisuuden vaalijana.

Kaisa Jalis

Netistä löytyvien juttujen perusteella olisi syytä ottaa kyseinen poika erityistarkkailuun ja mahdollisesti, jos ei vielä ole, niin johonkin terapiaan. Ihan väärillä raiteilla on koko arvomaailma.

Jos asiaan ei tartuta, niin saamme kuulla tapauksesta varmasti jatkossa.

Jaakko Paavilainen

"...ja isäs kanssa!"

Voi helvetti... - Aikuiset miehet...

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Ongelma on lähinnä se, että näitä vastaavia tapauksia - eriasteista törkeää häiriköintiä - esiintyy halki Suomen. Ei hyvältä näytä, kun vanhemmat työntävät syyn villivarsojensa käyttäytymisestä vain ja ainoastaan koululaitoksen ja opettajien niskoille.

Lauri Korhonen

Kyseisen oppilaitoksen maine lienee mennyttä pitkäksi aikaa. Voi miettiä ketkä kyseiseen laitokseen jatkossa haluavat opiskelemaan ja ketkä päättävät hyödyntää muita vaihtoehtoja mahdollisuuksiensa mukaan. Sama tullee koskemaan opettajia myös.

Vaikuttaa että yhteiskunta tekee parhaansa lisätäkseen jännitteitä yhteiskunnassa kaikin tavoin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YLEn kyselyn mukaan 98% kannattaa opettajan toimia tässä tapauksessa.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Tämä korutont on kertomaa...

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Mikäli politiikot oikeasti ovat huolissaan oppilaista niin ensimmäinen toimenpide olisi luokkakokojen pienentäminen. Ne ovat räjähtäneet aivan liian suuriksi ja tämä aiheuttaa monia ongelmia.

Pekka Heliste

Nykyään luokkakoolla ei ole juuri väliä,sillä luokat jakaantuvat erilaisiin opetusryhmiin,joiden koko on oleellisesti luokkakokoa pienempi esim poikani luokalla 25 oppilasta mutta ryhmissä enää 10-15
Aikoinaan 50-60-luvuilla luokassa oli 40-45

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kas vain.
Minulla oli lukiossa (siis aineenopettajana) 30-36 oppilaan ryhmiä ja yläasteella normaalisti 24-27 oppilaan opetusryhmiä (230 oppilasta oli jaettu 9:ään ryhmään). Että sellaista on todellisuus ;-)

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #239

Laskin 2c luokkakuvasta oppilaat: 45 .

Sellaista on todellisuus

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #239

Tuo 45 oppilasta luokalla oli vuonna 1963

Käyttäjän HenrikaRautanen kuva
Henrika Rautanen

Hei!

Lukaisinpa suurimman osan tästä ketjusta. Tässäpä oivallinen esimerkki sinne peruskouluihin siitä miten aikuiset keskustelevat asiallisesti.

Jos vaikka ne pienet sitten perässä.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Kiitos paljon: koppi tuli! chic!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"14 000 on nytkin huostaanotettuna" Voi,voi kylläpä on pahasti isoilla pojilla tiedot sekaisin.Suomessa on 17 800 lasta ulkoistettu (ei riitä edes enää) huostabisnekseen(700milj.ylikin vuositasolla palaa veronmaksajien rahaa,ulkomaiset firmat ottavat osansa myös kakusta) ja se kertoo siitä mikä on maamme henkinen tila.Noin yksinkertaisia ja lapsellisia mielipiteitä ei tosin voi kuin ukkolaumalta odottaakaan.Huostabisnes on aivan oma kulttuurinsa joka tosin on yhteydessä suomen alasajon kanssa.
Suomen alasajo joka suhteessa,niin taloudellisesti kuin henkisesti,on alkanut 20 v.sitten.Täällä ei vanhemmilla ole lupaa pitää kuria ja järjestystä,kuten ei kouluissakaan,koska lastensuojelulaki on sellainen,että vanhemmilla ei ole oikeuksia lapsiansa kohtaan.Isiä ja äitejä raijataan poliisilaitokselle jos lapselle sanoo "kovemmin" tai herrajumala jos kädestä pitäen ohjaisi ulos.Siinä olisi pelastusarmeija ja sosiaalitanttalauma niskassa,alta aikayksikön.Ja tuolla joku vertaa 50 lukuun,no jaa,maailamanmeno on aivan toista.Nyt ei täällä ole kotiäitejä ja isipappaa joka elättää perheen.Vitsaa ei saa antaa,tai olet linnassa.
Elämän tahti on aivan eri sarjassa kuin silloin ennen vanhaan.
Täällä on nykyään sosiaalitanttojen armeija kyyläämässä perheiden elämää ja sanelemassa miten kunkin pitää toimia,saa toimia.Tällainen sairas holhousvaltion malli tekee juuri sen,että normaali maalaisjärki unohtuu ja kirjaopit on olevinaan niin hienoa,niin hienoa.
Kaikki lapset ovat erilaisia ja opettajien aika ei riitä isoista satojen oppilaiden kouluista johtuen tutustumaan ja kohtaamaan heitä.Kuten ei myöskään perheitä(kodin ja koulun yhteistyö).
Pienet koulut lakkautetaan ,jotta saadaan hetkellisiä rahallisia säästöjä,eli ei mitään säästöjä vaan tulevaisuudessa yhä suurempia ongelmia.Lisäksi tulevat eri kulttuurien kohtaamisesta johtuvat ongelmat.
Täällä kun nyt urakalla haukutte toisia vanhempia(kuten suomalaiseen luonteeseen kuuluu,ja kuten herrat ja narritkin tahtovat))voitte kyllä aivan reilusti suunnata katseenne politiikoihin ja kysyä SIELTÄ miksi rahat hassataan kaikenmaailman kukkahattutätien armeijoille jne.eikä niitä kohdisteta kouluihin,nuorisotyöhön,lasten kerhotoimintaan,vanhempien tukemiseen,opettajien riittäviin määriin,kouluavustajiin jne.Riittäviin koulujen määriin.
Ei ole kauaa siitä,kun opettajien lomautuksien jälkeen luokkakoot suurenivat ja kas kummaa,jäivät silleen.Tämä on vuosi 2013,ei enää turvallinen ennen vanhainen aika.Nämä lapset syntyvät tietoyhteiskuntaan ja hallitsevat useita asioita joista edes moni opettaja ei tajua mitään.Lapset ja nuoret ovat ihmisiä,se on näköjään unohtunut myös.Kärkkäitä ovat ukkokullat tuomitsemaan joka perheen ja joka nuoren,lapset.Voi,voi kun katsoisivat taaksepäin ja vähän muistelisivat mitä oli olla nuori...
Ei heiltä ole ihmisoikeuksia poistettu,eikä heidän vanhemmiltaan.Ja menkää katsomaan kouluihin,ei ole kiellettyä.Se jäänne sieltä 50 luvulta tosin on jälellä ,että jos vanhemmat ovat "oikeasta"suvusta,rahaa on tai sopiva tuttavapiiri,niin nou hätä,kultamussukat eivät tee mitään väärää.Tässä suhteessa luokittelu kyllä vielä toimii.Joku "sairasmielinen"jossain ehdotteli koulukotia,kasvatuslaitosta jne.eli kyllä näkee missä todellisuudessa jotkut elävät.Ei nuoruus sentään rikos ole vielä koskaan ollut,että vankilaan pitäisi suurinpiirtein laittaa.
On sellaista kaksinaismoralismia politiikassa olevilta päättäjiltä,että kuria ei saa pitää (sossut tulee niskaan)ja toisaalla taas hurskastellaan kuinka joudutaan puuttumaan perheiden asioihin.Eli kun perheet ovat politiikan ja rahan välineinä, täyttä fiaskoa koko touhu.
Kannattaa muistaa ,että näiden päättäjien lapsilla on omat koulunsa ja lakinsa.

Käyttäjän SampoHonkala kuva
Sampo Honkala

Kummallista kirjoittelua tapauksesta, jossa kuitenkin poliisilla on perusteltu syy epäillä pahoinpitelyä. Koulu, jossa opettaja käy oppilaaseen käsiksi raivokkaasti ryntäämällä ei voi olla turvallinen koulu, eikä väkivallan ihannointi voi kuulua suomalaiseen kouluun. Ei tässä mistään kurinpidosta ole kysymys, vaan siitä voiko opettaja kohdistaa lapseen samanlaista voimaa, joka kaukalossa aiheuttaa aivovammoja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Heikki Karjalainen käsitteli koulukulttuuria eri maissa. Yhdysvalloissa koin seuraavaa:

Opetin n. 30 hengen ryhmää 17-19 -vuotiaita ollessani itse n. 35 v. Oppilaat puhuttelivat minua aina "Sir" pyytäessään itse puheenvuoroa tai tullessaan tunnin jälkeen juttelemaan tai kysymään neuvoa vastaanotolla.

Kaarina Suonperä muistutti kerran, että esim. Belgiassa koululaiset söivät pienissä ryhmissä samassa pöydässä opettajan kanssa ja aina oli myös aihe lounaskeskustelulle. Kukaan ei poistunut ennen toisia pöydästä pyytämättä kohteliaasti siihen lupaa opettajalta. Opettajaa teititeltiin. Myöskään perunoita tai lihapullia ei neppailtu lusikalla ympäri ruokasalia.

PISA-menestystä tai ei, tämän maan tapakasvatus koulussa on vajoamassa rappiolle. Asia tulee karusti eteen, kun nuoret lähtevät maailmalle. Me luulemme elävämme demokratiassa, kun käyttäytymiskoodit ovat hukassa.

Tämä po. konflikti pitäisi käsitellä nopeasti ja samalla tulisi käydä periaatteellista keskustelua ja tehdä linjauksia siitä, mitä me aidolta sivistyskasvatukselta oikein edellytämme: miten saattaa kasvamaan "ihmisiksi ihmiseksi".

Pekka Heliste

Belgiassa ei ole yleiseti kouluruokailua vaan lapset käyvät pääosin kotona.
Kyseessä on ollut yksityiskoulu, siis poikkeus säännöstä

Pekka Heliste

Belgium

A recent study found that violence experienced by teachers in francophone Belgium was a significant factor in decisions to leave the teaching profession

Japan

A survey by the Education Ministry showed that students at public schools were involved in a record number of violent incidents in 2007—52,756 cases, an increase of some 8,000 on the previous year. In almost 7,000 of these incidents, teachers were the target of assault.

United Kingdom

In 2007 a survey of 6,000 teachers by the teachers' trade union NASUWT found that over 16% claimed to have been physically assaulted by students in the previous two years. On the basis of police statistics found through a Freedom of Information request, in 2007 there were more than 7,000 cases of the police being called to deal with violence in schools in England.

Käyttäjän SampoHonkala kuva
Sampo Honkala

Tapausta tulisi ajatella työpaikkatilanteena. Jos pomon ja alaisen välille syntyisi sanaharkka, ja pomo repisi työntekijän kaulaliinasta porrashuoneeseen, niin puhuttaisiinko perustellusta kurinpitotoimesta vai päällekarkauksesta ja pahoinpitelystä? Miksi lapsi olisi huonommin suojattu väkivallalta ja mielivallalta kuin aikuinen?

Joachim Seetaucher

Kyseessä ei ollut väkivalta eikä mielivalta, vaan kurinpidollinen tilasta poistaminen. Kurinpidollisia toimenpiteitä ei tässä mielessä kohdisteta aikuisiin, mutta lasten kasvatuksessa asia on eri juttu.

Janne Hilden

Miksi ei samalla lailla kohdisteta aikuisiin? Selvää ikärasismia. Kyllä esim. anoppia pitäisi saada ojentaa ruumiillisesti, jos hän on käyttäytynyt häiritsevästi.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #246

Tyypillisesti tuollaisten kommenttien esittäjät ovat kuitenkin korostamassa vanhempien roolia kasvatuksessa. Toki lasten kasvatuksessa tulee noudattaa tiettyjä toimenpiteitä, joita ei aikuisiin sovelleta.
Ei ketään sukulaista panna vastuuseen aikuisen sukulaisen töpeksinnästä.

Elias Paatos

Jos joku aukoisi tuolla tavalla päätään työpaikan pomolle, ei sinne tarvisi enää takaisin tulla. Irtisanominen ja työssäolovelvoitteen katkaisu tulisi välittömästi. Pomo ei ehkä heittäisi pihalle, sen tekisi vartija.

Miksi lasten työpaikka on huonommin suojattu työrauhalta ja kiusaamiselta kuin aikuisten?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Paitsi ettei työnantajalla ole lakisääteistä velvollisuutta(tai oikeuttakaan) turvata muiden työntekijöiden työrauhaa ja -turvallisuutta.

Ei tosin näytä olevan opettajallakaan.

Käyttäjän jormamarttala kuva
jorma marttala

Suomalaisten arvomaailma on lahonnut lähes perustuksia myöten. Yhdestä yksittäistapauksesta voidaan jankuttaa ja vääntää kättä. Sitäpaitsi luuletteko, että OAJ, Opetushallitus ja yli 100 000 erotettua opettajaa tukevaa suomalaista ovat metsässä; siis siellä mistä niin monet vielä haikailevat sivistyksen pariin.

Käyttäjän VeliKilpirinne kuva
Veli Kilpirinne

Yksi asia keskustelussa on mielestäni jäänyt liian vähälle huomiolle. Se on opettajien kyvykkyys hoitaa esimiehen tehtäviä. Kolmenkymmenen työntekijän esimieheltä vaaditaan jo aikamoisia esimiestaitoja. Sama asetelma on luokassa, opettaja johtaa toimintaa. Onko koulusta valmistuneella nuorella opettajalla tähän tehtävään riittävät valmiudet? Kaikilla sitä luontaista arvovaltaa ja auktoriteettia ei ole ja kyllä se valitettavasti aina on koulussa näkynyt. Opettajan koulutukseen yleensä pääsevät ne aikoinaan kiltit ja hyvin koulussa menestyneet oppilaat. Monesti ovat lapsettomia ja kosketuspinta todelliseen elämään ja lasten kanssa toimimiseen ovat todella köykäiset. Tilanteen ovat niin häkellyttäviä ja omaan ajatusmaailmaan vieraita, ettei niissä osata toimia. Maisterin tutkinto kun ei valitettavasti anna eväitä elämän realiteettien lyödessä silmille.
Näemmekö tässä nyt ihan pikkuisen jäävuoren huippua vapaan kasvatuksen sadosta? Vanhemmathan tuollaisesta lapsen käytöksestä kuuluisivat vastuuseen.
Meidän aikuisten ei tule sallia tällaista käytöstä lapsilta. Kouluissa olisi hyvä mennä käytäntöön, että kouluun tullessa kännykät laitetaan säilöön ja lähtiessä ne saa sieltä pois. Kun opettaja tulee luokkaan, kaikki nousevat seisomaan, pitävät suunsa kiinni ja istuvat, kun saavat luvan. Näinhän se lasten kanssa menee. Siimaa voi antaa niin kauan, kuin homma toimii ja kun se ei toimi, niin on täsmällisesti tiedossa mitä siitä seuraa. Tuosta kukkahattuhommasta olen ihan samaa mieltä, kuin keskustelun avaaja. Hyysäys ja hössötys on mennyt aivan liian pitkälle.

Käyttäjän LauraHuhtasaari kuva
Laura Huhtasaari

Hyvä kirjoitus.

"Kiltit oppilaat eivät saa sitä opetusta, jota heidän kuuluisi saada, koska opettajalta menee aikaa muutaman häirikön kanssa."

Tässä tulee mieleen, mikä on koulun tarkoitus. Jos siellä ei voi oppia, eikä opettaa, niin miksi niitä sitten on?

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Koulu on osalle vain toinen nimitys lastentarhalle.

Lapset ei saa olla yksin kotona, ei töissä, ei maleksimassa. Niiden täytyy olla jossain. ja kun kotona ei ole ketään eikä alaikäinen saa tehdä töitä sen täytyy olla koulussa.

halusi tai ei.

Käyttäjän LauraHuhtasaari kuva
Laura Huhtasaari

Suomessa vakituisesti asuvilla lapsilla on lakiin perustuva oppivelvollisuus. Kouluun on tultava, vaikka vanhemmat kotona olisivatkin.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #258

tämä selvää sanomattakin, vaikka opetuksen saa järjestää kotonakin.

en tiedä kuka järjestää.

Pekka Heliste

Koulun alkuperäinen tarkoitus olikin säilyttäminen.Kun maailma teollsitui ja kaupungistui 1800-luvulla niin pahin riesa olivat kaduilla riehuvat lapset.
He varastivat , ryöstivät , raiskasivat, tuhosivat

Koulu oli ratkaisu säilytysongelmaan ja siinä sivussa heille saattoi syöttää eliitin haluamaa propagandaa.

Opetus ja oppiminen on vain sivujuonne, ei ketään voi aidosti opettaa, oppimisen halua ja motivaatio yntyy yksilöstä itsestään

Koulun vaikutus on vain 5 % oppilaan koulumenestykseen

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Poistin kommenttini, ja siirsin RäsäsPäivin uunituoreeseen karusellinostoon...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset