TomPackalen

Vangeille kannattaa tarjota myös porkkanaa

 

Suomessa vankilat enemmän luovat kuin poistavat rikollisuutta. Vartijat vartioivat muureja, joiden sisällä kukoistavat väkivalta ja huumekauppa.

Samoilla osastoilla tuomioitaan sovittavat rikollisjengiläiset, talousrikolliset, hairahtuneet ja päihdeongelmaiset pikkurikolliset. On helppo arvata, kuka vie ja keitä viedään.

Minusta jokaisella vangilla on oikeus kärsiä rangaistuksensa ilman väkivallan pelkoa. Sekään ei ole sopivaa, että joutuu maksamaan päällikkövangeille suojelusta omaisuuden.

Jos vankila on niin vaarallinen, että siellä joutuu pelkäämään henkensä edestä, voidaan vankilaan pistettyjen osalta hyvällä syyllä puhua kaksoisrangaistuksesta.

Vankiloita johtavat kovat rikolliset. He päättävät, kuka milloinkin hakataan tai juonikkaasti lypsetään kuiviin. Huumekauppa vankiloissa on tuottoisaa.

Turvaa on tarjolla vain rikollisjengeissä. On kannattavampaa liittyä jengiin kuin kärsiä yksin peloissaan. Jengit saavatkin vankiloissa huomattavan paljon uusia jäseniä.

Tilanne vaatii rangaistuslaitosjärjestelmän muuttamista. Yksi tapa olisi jakaa vankilat kolmeen luokkaan: huippuvartioituihin linnakkeisiin, perinteisiin kivitaloihin ja päihteettömiin avolaitoksiin.

Kireimpiin vankiloihin sijoitettaisiin kovia rikoksia tehneet ja rikollisjengeihin kuuluvat vangit. Uusien jäsenien rekrytointi olisi vaikeampaa, kun lähes kaikki jo kuuluisivat johonkin jengiin. Porukka olisi homogeenistä, ja kiristämistä sekä väkivaltaa esiintyisi luultavasti vähemmän. Jos joku kuitenkin sellaisen uhriksi joutuisi, niin ainakin voisi ajatella hänen valinneen osansa.

Huipputurvallisten vankiloiden vaativuus pitäisi huomioida vartijoiden koulutuksessa ja palkkauksessa.

Toisessa päässä olisivat avolaitokset, joiden vaatimuksena olisi päihteettömyys. Avolaitoksissa panostettaisiin opiskeluun. Erityisesti oppisopimuskoulutusta pitäisi olla tarjolla.

Valtio voisi esimerkiksi maksaa rakennusliikkeelle siitä, että se ottaa vangin oppisopimuskoulutukseen. Kun vanki alkaa osata hommansa ja hänestä alkaa olla hyötyä työnantajalle, valtion osuutta voitaisiin vähentää.

Valvotussa koevapaudessa valtio tukisi edelleen työnantajaa, jos se työllistäisi oppisopimuksella kouluttamansa vangin. Tukea voitaisiin antaa esimerkiksi yhden vuoden ajan vapautumisesta.

Kaikki eivät varmaankaan sopeutuisi avolaitoksiin, joten perinteinen ”kivitalomalli” tulisi säilyttää väliportaana avolaitoksen ja huipputurvallisen vankilan välillä. Siellä olisi vankeja, jotka eivät sitoudu päihteettömyyteen tai ovat pitkän tuomion alkuvaiheessa.

Kivitaloissakin päihteitä käyttävät ja väkivaltaiset vangit pitäisi erottaa muista vangeista.

Nykymallisesta vankilasta on vaikea ponnistaa hyödylliseksi yhteiskunnan jäseneksi. Elämänmuutoksesta kiinnostuneiden vankien tukeminen on kaikkien etu.

Jos ammattitaidottomana vankilaan joutunut vapautuu ammatin ja työpaikan kanssa, hänen mahdollisuutensa pysyä erossa rikoksista paranee merkittävästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Tämän aamun Hesarissa oli juttu siitä, että eduskunnan oikeusasiamies on laittanut vankiloiden umpihaalarit käyttökieltoon. Umpihaalareilla on estetty huumausaineiden tuontia vankiloihin ja sitä on käytetty henkilöillä joilla on kehon sisällä huumausainetta (paketeissa). Käytännössä tämä on ainoa tapa estää huumeiden tulo vankilaan kehon sisällä. Lääketieteellinen/ kirurginen operaatio olisi liian vaarallinen ja kallis ja sen laillisuus kyseenalainen.
Enempää en oikeusasiamiehen päätöksestä sano, ennenkuin saan selville mitä kansanedustajan on sopivaa sanoa tästä päätöksestä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En ole aikaisemmin nähnyt Perussuomalaisten kansanedustajien kirjoituksia, joissa olisi osattu käsitellä järkevästi humaanin ja kokonaisvaltaisen kriminaalipolitiikan elementtejä.

Paljon yleisempiä ovat lynkkauskirjoitukset, joissa puututaan suunnilleen jokaiseen ehdonalaiseen vapauttamiseen, valvottuun koevapauteen, avolaitokseen sijoittamiseen mitä uutisiin on päätynyt ja esitetään hyvin laajalle osalle rikollisista vain koppihoitoa ja avaimen heittämistä järveen.

Ilmeisesti asiaan vaikuttaa se, että kansanedustaja Packalen on siviiliammatiltaan poliisi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän vankilassa olla etupäässä sovittamassa tehtyä rikosta eikä saamassa hoitoa?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Joskus seksuaali- ja väkivaltarikolliset ovat tarvinneet vankila-aikanaan myös terapiaistuntoja tai jopa psykiatrista hoitoa. Näiden on todettu vähentävän vaarallisen rikollisuuden uusimisriskiä.

Juha Korhonen

Eikö vankilan paras tarkoitus olisi edesauttaa lainkuuliaisten ihmisten tilannetta, ts. millä hyvänsä keinolla vähentää rikoksenuusijoiden määrää. Esimerkiksi kouluttamalla rikoksen tehneitä lainkuuliaisiksi kansalaisiksi, aina kun se on mahdollista. Ne muut, kuten paatuneet jengien jäsenet sitten puolestaan...

Noh, kröhöm. Joskus tulee mieleen että jotkin lukot voitaisiin hitsata kiinni ja sitä kautta parantaa maailmaa.

Käyttäjän MarkoMkinen kuva
Marko Mäkinen

Tarvitaan ankarampia rangaistuksia, rikollistuutta on liikaa.
Vangit ovat tottuneet pelkäämään eikä pelko ole peruste rangaistuksen lieventämiselle. Vartiointia voi lisätä turvallisuuden takaamiseksi.
Rangaistuksen muuntomuotoja on , kuten yhteiskuntapalvelu.
Yhteiskuntaan sopeutuvia on riittävästi eikä hekään kaikki sijoitus työmarkkinoille.
Useimman rikolliset tietävät tehneensä väärin ja ovat ilmeisen valmiita kärsimään rangaistuksen, tai / ja eivät rangaistuksestaan piittaa.

Hannu Töyri

Hieno kirjoitus! Juuri tuota tarvitaan. Työ antaa ihmiselle sisältöä elämään ja luo mahdollisuuksia. On varmasti niin, että vankejakin on erilaisia ja siis juuri niitä, jotka haluavat itselleen kunnollisen elämän tuomion kärsimisen jälkeen. Ammatillisen kouluttautumisen merkitys niin yhteiskunnan kuin vangin kannalta on varmasti monellakin tapaa, myös taloudellisesti, tärkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset