TomPackalen

Mitä nyt Venäjä?

Dosentti Johan Bäckman kertoi Uuden Suomen mukaan, ettei hän sittenkään tee rikosilmoitusta blogikirjoituksestani.

Suoraan sanottuna keljuttaa, muttei tietenkään siksi että toivoisin rikosprosessia. Bäckmanin jänistäminen harmittaa, koska hän pääsee jälleen luistelemaan vastaamasta esittämiini kysymyksiini. Kysymyksiin, jotka askarruttavat monia Suomessa.

Kysyin Bäckmania loukanneessa blogissa, onko hän Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agentti. Tietenkin se oli kärjistys: varsinaisen agentin sijaan epäilen häntä Venäjän hallinnon välikäsien kautta tukemaksi provokaattoriksi, tärkeäksi pelinappulaksi mediapelissä Suomea vastaan. Näyttöä minulla ei tästä ole, kyse on vain yksityisestä ajattelusta.

Bäckman on toiminnallaan saattanut itsensä niin outoon valoon, että minusta kysymykseni on perusteltu. Hänen valheensa ovat aiheuttaneet paljon vahinkoa sekä suomalaisille että tavallisille venäläisille. Ja mies jatkaa vain. Venäjän valtion virallisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan Bäckman oli sanonut muun muassa, että olen syyttänyt häntä vakoilusta ja vaatinut pidättämään heti. 

En ole yllättynyt siitä, että Bäckman jätti kunnianloukkausasian sikseen. Oikeusjutulla uhkaaminen ja sitten vetäytyminen vain vahvistavat epäilyjäni. Jos hän toimisi yhteistyössä FSB:n kanssa, siellä ei varmasti pidettäisi mahdollisiin FSB-yhteyksiin liittyvästä julkisesta keskustelusta.

Keskustelu pitää kuitenkin käydä. Monet ajattelevat, että antaa miehen louskuttaa: kyllä Suomen demokratia yhden hullun puheet kestää. Minä en kuitenkaan pidä häntä hulluna saati naurettavana pellenä. Hän on minusta hyvinkin järkevä toimissaan.

Sen sijaan hänen moraalistaan minulla ei ole kovin korkeaa käsitystä. On pelottavaa, miten vahva Venäjän hallinnon mediamonopoli on. Jopa fiksu keskiluokka vaikuttaa ostaneen Bäckmanin ja hallinnon viestin.

Arvostan Venäjää ja pidän maata tärkeänä kumppanina. Siksi ihmettelen, miksi se on masinoinut tällaisen mustamaalauskampanjan Suomea vastaan? Bäckmanin käyttö on tämän kysymyksen rinnalla merkityksetön sivujuonne.

Bäckman on kiinnostava lähinnä siksi, että häntä on aiemmin käytetty tilanteissa, joissa Venäjän hallinto on tarvinnut "puolueettoman" länsimaisen asiantuntijan. Näitä ovat olleet esimerkiksi pronssisoturi-kriisi Virossa, Syyrian tilanteen arviointi lännen mustamaalausoperaatioksi ja Venäjän 2012 presidentinvaalit. Sielläkin Bäckman toimi Suomen "virallisena" vaalitarkkailijana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Antro Pulkki

"Äksönii" rikkaan perheen (Hartwall) rikkaalta kakaralta.

On näitä muitakin joiden ei tarvitse "lapionvarteen" kajota.

Olli Pusa

Kun Tuomioja tapasi Lavrovin, karmein moka oli se, että Tuomioja alkoi keskustella Lavrovin kanssa Suomen lastensuojelun asioista. Sen sijaan hänen olisi pitänyt vaatia Lavrovilta selitystä, miksi Venäjä on käynistänyt tuollaisen Suomen mustamaalauskampanjan?

Kaksi asiaa on aivan selvää. Ei Lavrov Suomen asioista ole Bäckmanin tietojen varassa. Venäjän ulkoministeriössä tiedetään aivan hyvin Suomen tilanne. Toinen asia on se, että Venäjän nykyisessä hallintokulttuurissa tuollainen asia ei saa valtavaa julkisuutta ilman, että Kreml haluaa niin tapahtuvan.

Kyse oli siis Suomen mustamaalauskampanjasta. Miksi Tuomioja ei kysynyt tätä Lavrovilta?

Harri Rautiainen

"Kun Tuomioja tapasi Lavrovin, karmein moka oli se, että Tuomioja alkoi keskustella Lavrovin kanssa Suomen lastensuojelun asioista."

Aivan, se oli ensimmäinen myönnytys. Eikö ulkoministeri hallitse diplomatiaa?

Olli Pusa

Vaikea olisi sitäkään kuvitella. Ehkä Tuomiojalla tavoitteet yhtyvät enemmän Venäjän kuin Suomen intresseihin?

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Joko kyseessä on se, että Tuomiojaa vedätetään kuin pässiä teuraalle tai Tuomioja itse on se joka laulaa sen lauluja kenen leipää syö.

Tuomiojan käytös Venäjän suhteen ja objektiivisuuden puute oman isaäitinsä osalta ovat selviöitä. Onko kyse lukkarinrakkaudesta vai jostain karmeammasta onkin se mielenkiintoinen kysymys. Toisaalta Erkki ei muistaakseni osaa venäjää ja saattaa olla vain naiivi.

Joka tapauksessa, väärä naama ulkoministeriksi. Sääli että demareilla ei ollut heittää peliin ketään tukevamman integriteetin omaavaa. Toivottavasti hallitustaipaleen puolivälin ministerikierrätys tuo muutoksen. Eduskunnan puhemiehenä Erkki ei saisi niin paljon pahaa aikaan, korkeintaa muutaman putininruskean sammakon suustaan, joiden haittavaikutukset voi melko pienin toimin rajata.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Tämä on juuri se oleellinen kysymys, johon olisi pitänyt saada vastaus!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Bäckmanin tapauksessa saattaa kyseessä olla niinkin mundääni asia kuin raha.

Ovathan jotkut venäläisäiditkin kertoneet, että heille on tarjottu rahaa vetävien juttujen vastineeksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Se mitä olen ymmärtänyt tiedotusvälineistä Tuomiojan keskustelut olivat linjassa niin pres.Niinistön kuin ulkoasianvaliokunnan vpj.Salolaisen kantojen kanssa.Pusa,mistä tiedät mitä siellä keskusteltiin ja yleensä sivistykseen kuuluu, että kun kysytään myös vastataan.Tässä persut yrittävät tehdä tikusta asiaa.Luukaisen esintyminen tv:ssa oli yhtä tyhjän kanssa,taisi huomata sen itsekkin, siksi vaisu oli.

Olli Pusa

Tuomioja keskusteli väärästä asiasta. On ihan selvä, että Venäjällä tiedetään Suomen tilanne ilman Tuomiojan selityksiä. Eikä asia edes kuulu Tuomiojan substanssiin. Ja ilman Kremlin lupaa tuollaista juttua ei ole Venäjällä synnytetty.

Miksi Tuomioja ei vaatinut selitystä Lavrovilta Venäjän toiminnasta vaan selosti Suomen lastensuojelua? Jos ei ymmärrä edes sitä, että tapaamisista annetut julkilausumatkin ovat osa diplomaattista peliä, heikoilla on Tuomiojan osaaminen.

Olisi hyvä, jos kaikki suomettuneet kertoisivat tilansa suoraan. Vänäjän lapsiasiamies väitti Niinistön suostuneen yhteisen komission perustamiseen, minkä Niinistö julkisesti totesi valheeksi.

Petri Haapa

No ei keskustellut, vaan on pelkästään sivistynyttä ja diplomaattista vastata siihen, mitä kysytään, eikä kysyä vastakysymyksiä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #19

Diplomatian yksi perusmenetelmistä on osata välttää keskustelu epämiellyttävistä asioista. Ei tarvitse väittää vastaan, riittää kuin väistää taitavasti. Tätä sovellettiin monia kertoja esim. Neuvostoliiton villeimpiin ideoihin. Tuokin taito tuntuu nykyiseltä ulkoministeriltä olevan kateissa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #21

Kaikkien keskustelusääntöjen mukaan typerintä on kysyä vastakysymyksiä silloin, kun keskustelukumppani kysyy jotain, olipa sitten kysymyksessä diplomatia tai ei.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #30

Et ole ollenkaan perillä, miten tuossa maailmassa toimitaan. Ei siellä kohtelias keskustelu on ainoa työväline. Joskus uhkaillaan, yritetään kiristää jne.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #32

Olen kyllä. Sinäpä et ole. Suomella ei ole oikein varaa lähteä uhkailemaan isompaansa. Silloin diplomatia on tärkein työvälineemme, sillä ilman muskeileita on ihan turha uhkailla. Sellainen ei oledes huvittavaa, vaan se on keskustelun toisen osapuolen mielestä pelkästään typerää.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #35

Olet asiasta pihalla kuin lumiukko!

Kari Virtanen

Ihmisoikeusteollisuus näkyy saavan aina vaan sairaampia piirteitä.

Pelkästään raha voi pitää teollisuuden pyörät pyörimässä, silloinkin kun tuotteena on ihmisoikeussoopa/saippua.

Harri Räsänen

Arto Nyberg odottaa Bäckmania ohjelmaansa tänään TV1-kanavalle kello 19.45.
Saas nähdä tuleeko Bäckman, kun radioasema Venäjän ääni on ilmoittanut hänen paenneen ulkomaille?
Nyberg on optimisti ja odottaa Bäckmanin saapuvan. Bäckman saa tällä kertaa puheaikaa Yleltä parhaaseen katseluaikaan ja media kirjoitettavaa sekä parempaa myyntiä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128850950838...

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Täällä on kisastudio jo valmiina! Toivottavasti JB laitetaan oikeasti vastaamaan valheistaan. Pelkään vain pahasti, että JB:llä on mennyt sisu kaulaan?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Pelkään vain pahasti Bäckmanin olevan niin kiinnostava haastateltava, että hänellä on mahdollisuus sanella käsiteltävät aiheet?

Harri Räsänen

Ei ollut "ihmisoikeus aktivisti" Bäckman paennut vainoa ulkomaille, vaan täällä Suomessa näytti yhä edelleen olevan.
Yhteenkään kysymykseen ei tullut kunnon vastausta eikä myöskään minkäänlaista virhettä myöntänyt tehneensä. Kyllä tämä pelleily saisi jo luvan loppua. Suomessa Bäckmanin uskottavuus on tyystin mennyt.

Jaakko Pyykkölä

Olisiko mahdollista käyttää jonkunlaista kappalejakoa? Vaikeaa lukea ilman.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Pahoittelut, mutta jostain syystä julkaisu näyttää tuolta, vaikka kappalejako oli alunperin toisenlainen. :(

Harri Rautiainen

Voihan sitä muokata jälikäteenkin!

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen Vastaus kommenttiin #29

Sain korjattu kannettavalla. Jostain syystä se ei ipadilla onnistunut?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Venäjän kohdalla on vaikea erottaa ulko- ja sisäpolitiikkaan liittyviä kysymyksiä toisistaan. Epäilen vahvasti, että tämä Bäckmanin käyttäminen politiikan pelivälineenä on Venäjällä puhtaasti sisäpoliittinen vääntö, johon me suomalaisina ihan perustellusti suhtaudumme varsin kielteisesti. Kuten eräät venäläiset tuttavani ovat todenneet...heille on kehittynyt vuosikymmenten mittaan eräänlainen medianlukutaito, jonka myötä he suhtautuvat aina varauksellisesti uutisointiin, jota heille tarjotaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suuronen,Venäjä on tärkeä kumppani,eikä vähiten taloudessa,varsinkin tulevaisuudessa.Mitä tulee Venäjän arvostukseen,kyllä suurin osa ihmisistä ymmärtää koko sotkun tarkoitettu Venäjän sisäiseen keskusteluun,muuttoliike Venäjältä länteen,varsinkin varakkaiden osalta on ollut kasvamassa."Roskaa puhetta Luukkaiselta" totesi Tuomioja ja oikeassa on.

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Johan Bäckman on sangen mielenkiintoinen tapaus. Hän levittää Venäjällä Suomivihaa, vaikka on itse suomalainen. Yhtälö on psykologisesti mielenkiintoinen. Luulen että herra Bäckmannin motiivi ei ole vain raha tai henkilökohtainen kosto Suomen sosiaaliviranomaisille. Hän on todennäköisesti ns. "vaihtanut puolta".

Bäckmannin kaltaisia henkilöitä on ollut Suomen historiassa ennenkin. Hänen isänmaansa ei ole enää Suomi, vaan äiti Venäjä. Tälläiselle henkilölle kaikki keinot ovat sallittuja jos ne hyödyttävät jotenkin Äiti Venäjää, olivatpa ne eettisesti kuinka arveluttavia tahansa.

Olli Pusa

Traagistahan on, että venäläisille tuollainen ihminen halveksittava luopio. Hyödyllinen ehkä joskus, mutta luopio johon ei voi luottaa. Pettihän hän aikaisemmankin maansa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Bäckmaniin suhtaudutaan Suomessa aika tekopyhästi - aivan kuin hän nyt jotenkin eroaisi millään tavalla keskimääräisistä suomalaisista poliitikoista, jotka matkustavat ympäri maailmaa käyden levittämässä törkeitä valheita, mutta silti saavat jatkuvasti huonomuistisen kansamme tuen vaalien lähestyessä (pahimpia esimerkkejä ovat Paavo Lipposen, Jyrki Kataisen ja vastaavanlaisten eliitin edustajien kaltaiset tapaukset). Bäckman tosin ei saa juurikaan tukea. Bäckmanin kaltainen henkilö ja hänen toimintansa koetaan Suomessa "kauhistuttavana" juuri siksi, koska hän liittyy olennaisesti sellaiseen ilmiöön ja kansalliseen vaivaan, mitä suomalaiset eivät ole vielä kykeneet käsittelemään rationaalisesti, eli omituisen pinttyneeseen venäläisvastaisuuteen. Koska suomalaisilta puuttuu kyky käsitellä tällaista ilmiötä rationaalisesti, niin mennään mahdollisimman helppoa tietä eli valitaan tekopyhästi jokin selvästi näkyvillä oleva Bäckmanin kaltainen helppo kohde ja tuomitaan tämä jyrkästi, aivan niin kuin tällaisella tuomitsemisella saataisiin jotain pysyvää ja aidosti järkevää aikaan. Vaalien alla tällaisten Bäckmanin kaltaisten tyyppien toimintaa on myös poliitikkojen helppo käyttää poliittisena aseena, eli joissain tapauksessa pelkkä oma äänisaaliin kasvattaminen mielessään ollaan mukamas niin huolissaan Bäckmanin "epäisänmaallisesta" toiminnasta, vaikkei kuitenkaan viitsitä tunkeutua asiaan pintaa syvemmälle. Sekin on hyvä muistaa, että kun Suomessa kuorossa vaaditaan Bäckmanin hiljentämistä, niin ei se ainakaan vähennä niitä epäilyjä, joiden mukaan häntä vainotaan Suomessa.

Käyttäjän TomPackalen kuva
Tom Packalen

Onko Bäckmanin toiminta mielestäsi asialista?

Tapio Ahti

Eikös Bäkcman ole upporikkaan suvun vesa? Ei siinä mitään tuloja välttämättä tarvita, kun voi siitä kuuluisasta taikaseinästä käydä hakemassa käteistä tarpeen vaatiessa.

Voihan Bäckman silti olla Kremlin provokaattori. Ehkä hän on sekaantunut niin pahasti kleptokratian lonkeroihin, että joutuu kiristyksen uhalla pomppaamaan kun käsketään. Eikös dosenttimme väsännyt gradunsa Venäjän mafiasta Venäjällä asuessaan? Siinä kohdin on voinut joutua liian likeisiin kontakteihin.

Arvailuja jatkaakseni, Kremlin motiiveista on esitetty useita hyviä tulkintoja: rakennetaan viholliskuvaa sisäpolitiikan tarpeisiin, osoitetaan, että länsimainen liberaalimeininki ei ole hyväksi perusarvoille, kokeillaan Suomen johtoa, osoitetaan ulkovenäläisille solidaarisuutta, osoitetaan Suomen kuuluvan etupiiriin. Varmaan totta kaikki enemmän tai vähemmän. Kuten sekin, että venäläisten katastrofaaliseen väestörakenteeseen yritetään vaikuttaa hillitsemällä maastamuuttoa.

Suomen ja Venäjän suhteiden kannalta on ikävää, että osa noista syistä ei ole katoamassa mihinkään ihan pian. Se tarkoittaa viilenevää vaikka ei sentään varmaan yöpakkasia.

Käyttäjän ArtoValonen kuva
Arto Valonen

Äskeisen Arto Nybergin haastattelun jälkeen Bäckmannin puheet eivät perustu mihinkään paitsi utopiaan korkeintaan. Mikäli JB olisi "päässyt" sinun tentattavaksi, ei ihmekään että meni pupu pöksyyn kun Arto N. sai jo melkein pussitettua.

Käyttäjän PiviPesuSilander kuva
Päivi Silander-Pesu

Bäckman käyttää hyväkseen sitä, että Suomessa ei tunneta Venäjän järjestelmiä ja toisinpäin. Se antaa hänelle vapaan pelikentän manipuloida. Esimerkkinä ex-vaimo, joka tosiaankaan ei ole venäläinen, kun on inkeriläinen. Mutta koska hän on täysin venäläisessä kulttuurissa kasvanut, hänet voi kyllä hyvin luokitella "venäläiseksi" niinkuin me asian ymmärrämme. Bäckman ei tätä asiaa koskaa toisi itse esille. Hän syyttää vain "huonoja kääntäjiä". Minun korviini pisti kuinka Bäckman useamman kerran sanoi Nybergin ohjelmassa "teillä Suomessa". Se kertoo paljon.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Packalen: "On pelottavaa, miten vahva Venäjän hallinnon mediamonopoli on."

Vielä pelottavampaa on se, miten vahva Suomen uuden valtionuskonnon - markkinatalouden ja taloususkonnon - mediamonopoli on Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset